Sif Holding « Terug naar discussie overzicht

December Sif Holding

5 Posts
V5
0
De maand is halverwege, eens kijken waar we staan aan het eind van de maand...

2018 zal een minder jaar worden, of er moeten nog nieuwe orders vor 2019 naar voren gehaald worden.
De verwachting is dat SIF vanaf 2019 alles moet bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom denk ik dat ook 2018 niet zo slecht zal zijn.

Dus twee vragen voor voor dit draadje:
- op welke koers zullen we 2017 sluiten?
- wat is jullie verwachting voor 2018?
DeZwarteRidder
1
Goed advies is geld waard. En vergt investeringen van en in onze analisten. Als u een artikel wil delen, gebruik daarom bijgevoegde link in plaats van de tekst te knippen/kleven. Meer informatie over onze abonnementsvoorwaarden vindt u op www.beurswijzer.com/disclaimer. Deze link kunt u makkelijk met anderen delen: www.beurswijzer.com/r/t/1/id/9961688?...
==================================================================

In 2016 evolueerden de resultaten sterk dankzij een goed gevuld orderboek en nam het aandeel begin 2017 een hoge vlucht. Recent reageerden beleggers als door een wesp gestoken na twee waarschuwingen op rij. Wat is het probleem?

We kampten in de loop van 2017 met kinderziektes inzake de capaciteitsuitbreiding in Roermond. We hebben tijdelijk twee hallen boven elkaar gebouwd en bij verwijdering van de oude productiecapaciteit liep het niet zo vlot als verwacht, wat voor extra kosten zorgde. Ook de opstart van de tweede productielijn in Rotterdam liep niet van een leien dakje. Dat kostte ons meer EBITDA dan we vooropgesteld hadden. We zijn bovendien een projectenbusiness, zodat volatiliteit in de resultaten kan optreden. Dat alles zorgde voor een minder goed 2017. In de loop van 2017 waarschuwden we al dat door een dip in het orderboek 2018 een pak moeilijker zou worden.?In de loop van 2016 en 2017 verschoven omwille van het gewijzigde vergunningsbeleid in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk een aantal projecten richting 2019. Het is bovendien even de zeilen bijzetten om voor 2018 nieuwe orders binnen te halen. Een deel van de omzet (zowat 10%) kom nog van onderdelen voor jack-ups (drijvend werkplatform) voor de olie- en gasindustrie en vormt daarmee een mooie niche.

Vestas meldde onlangs prijsdruk als gevolg van een wijziging in de aanbesteding van windmolenparken (van veel subsidies via een vaste afnameprijs van elektriciteit naar een systeem van veilingen waarbij de goedkoopste het project krijgt toegewezen ongeacht de subsidies). Vrezen jullie niet dat zij die inkomstenderving willen compenseren door kostenbesparingen bij de toeleveranciers zoals Sif?

Sif maakt monopiles die in de totaalkosten van het project ongeveer een waarde van 3% vertegenwoordigen. Als je weet dat ongeveer de helft van onze kost bestaat uit staal waarvan we de prijzen gewoon doorrekenen, denken we niet dat de grote besparingen bij ons te rapen zijn. Wie er wel last van heeft: de sector van de metalen torens waaraan de turbines en bladen gehecht worden. Dat is een ‘commodity’-markt geworden waar spelers de wetten van vraag en (Aziatisch) aanbod ondergaan. We staan aan de vooravond van een uitdunning van het aantal marktspelers omwille van de te agressieve prijszettingspolitiek van spelers als Vestas en Siemens Gamesa.

Voor 2019 en de daaropvolgende jaren bent u erg positief voor de windenergiemarkt in Europa. Waarom?

We evolueren in West-Europa naar een jaarlijkse bijkomende capaciteit op zee van 3 à 4 MW per jaar. Dat betekent dat de projectontwikkelaars gemiddeld circa 400 monopiles per jaar nodig hebben.?Exact de capaciteit die de drie grote spelers vanaf volgend jaar in huis hebben.?We zien geen nood aan bijkomende capaciteit en de kans op nieuwe spelers is gezien de hoge aanvangsinvesteringen (rond de 100 mln.EUR) gering. We kunnen met zekerheid zeggen dat 2019 erg goed wordt, maar eerst moet Sif nog door een zure appel bijten.

Hoe is jullie positie tegenover de concurrentie?

Aangezien alle nieuwe windmolenparken stilaan uitgaan van de installatie van 9,5 MW turbines o.a. van Vestas, neemt de vraag naar XL-monopiles sterk toe. In Europa zijn er slechts twee concurrenten die ons kunnen volgen (EEW, Steelwind). De nieuwe haveninfrastructuur in Rotterdam ligt vlak aan de open zee en is een bijkomende troef ten opzichte van de concurrentie. We kunnen liefst 4 monopiles per dag laden op een boot.?Ongezien. Dankzij de nauwe samenwerking met onze Duitse staalleverancier beschikken we over voldoende kwalitatief staal. Niettemin zijn er andere ‘steun’-alternatieven voor windmolens. Een Frans project koos voor funderingen van beton met een monopile. Die keuze wordt vaker gemaakt om de plaatselijke werkgelegenheid te steunen. Zo bouwen ze in Frankrijk 2,5 jaar aan dezelfde funderingen die wij op 14 maanden kunnen leveren.
DeZwarteRidder
0
2)
Hebben jullie expansieplannen buiten Europa?

We kijken naar twee regio’s.In Azië zijn er opportuniteiten voor onze technologie in Japan.De Japanse markt komt echter zeer traag tot ontwikkeling, maar een joint venture met een lokale speler o.a. door de inbreng van onze ‘know-how’ zou onze groei kunnen versnellen. In Taiwan gaat het wat sneller, maar daar is lokale productie voorlopig niet aan de orde. Een andere interessante regio is de noordoostkust van de Verenigde Staten.Maar de kwaliteit van het lokale staal is niet goed genoeg en de regering Trump (importtaksen) maakt het ons niet gemakkelijker. Met onze stevige balans (nettoschuld/EBITDA van 1) durven we hoe dan ook buitenlandse expansie aan.

En wat met het dividendbeleid?

We zullen jaarlijks tussen 25% en 40% van onze jaarwinst uitkeren. Dat kan zorgen voor schommelingen in het dividend, maar we willen steeds wat cash achter de hand houden om onze expansieplannen buiten Europa te financieren.

Historiek & activiteiten

Sif Group zag in 1948 het levenslicht.Centraal doorheen diens geschiedenis staat de bewerking van verschillende soorten metaal. In de jaren ‘70 kende het bedrijf een zeer sterke groei, o.a. dankzij het landbeschermingsplan in Nederland (Deltaplan met o.a. een zeekering aan de Oosterschelde). Deze prestigeprojecten trokken vervolgens klanten uit de olie- en gassector over de streep.

De fabrieksterreinen in Roermond werden geleidelijk volgebouwd. Vanaf 2000 verschoof de focus radicaal naar de offshore windenergiemarkt, al blijft Sif ook vandaag toeleveren aan de olie- en gasindustrie (o.a. steunpilonen voor boorplatformen).

Niettemin komt nu 91% van de omzet uit de levering van vooral funderingen (monopiles) waarop windmolens op zee worden geïnstalleerd. Sif Group is uitgegroeid tot de Europese marktleider en dingt naar elk West-Europees project mee.De groep werkt nauw samen met installateurs zoals GeoSea (DEME), Van Oord en De Nul. De trend is dat steeds grotere windmolens (meer vermogen) ook een bredere fundering nodig hebben. Sif Holding bedacht hiervoor de XL-monopiles (tot 11 meter diameter), maar het assembleren ervan kon niet meer in Roermond gebeuren. Op amper 2 jaar werd de belangrijke investering (50 mln.EUR) in 2 productielijnen van XL-monopiles op Maasvlakte II in Rotterdam met succes afgerond. Ook in Roermond werd alles in gereedheid gebracht om grotere ringen (diameter 11m) te fabriceren, een investering van circa 40 mln.EUR.

De grote ringen die geproduceerd worden in Roermond, verscheept men nu via binnenschip naar Rotterdam.Daar worden ze aan elkaar gemonteerd (gelast) tot een ‘pile’ en, naargelang de wensen van de klant, een beschermlaag of een coating. Mede door deze investeringen werd de productiecapaciteit uitgebreid van amper 80 kiloton in 2002 tot 300 kiloton per jaar in 2017. In Europa kunnen slechts 3 spelers dergelijke volumes leveren.

Aandeelhouders

In 2005 verwierf private equitygroep Egeria Capital een belang van 82,5% in het kapitaal van het bedrijf en startte een professionaliseringsronde van dit familiebedrijf. In 2016 volgde een beursgang, waarbij Egeria Capital en de familie bestaande aandelen naar het publiek bracht. Er werd geen vers geld opgehaald. De free float ligt momenteel rond de 44%.
BW 4x4-toets: duurzame groeier

Vooruitzichten
Verwacht voor 2019-2023 hoge capaciteitsbezetting, maar 2018 nog moeilijk.

Balans
Nettoschuld/EBITDA rond de 1; erg gezond.

Waardering
Opnieuw 1,5 EUR p.a. winst mogelijk vanaf 2019.

Koerstriggers
Expansie buiten Europa (+); uitstel projecten (-).
voda
0
Schroders meldt stemrecht in Sif
Stemrecht van drie procent.

(ABM FN-Dow Jones) Schroders heeft een eerste stemrecht in Sif Holding gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 22 december 2017.

Schroders meldde een stemrecht van 3,00 procent, terwijl er geen sprake is van een kapitaalbelang.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 30 nov 2021 17:35
Koers 12,220
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 12,320
Laag 11,980
Volume 38.386
Volume gemiddeld 22.833
Volume gisteren 38.386