NIBC « Terug naar discussie overzicht

Forum NIBC geopend

4.859 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 239 240 241 242 243 » | Laatste
IEX - Forummoderator
0
NIBC is een kleine zakenbank die vooral de zakelijke markt bedient en het niet van particulieren moet hebben. Dat betekent ook dat het voor funding afhankelijk is van externe financiering en geen goedkoop spaargeld van spaarders binnenkrijgt.

Groet Henk
Biobert
1
Mooi bedrijf, ik heb de prospectus van 408 bladzijden doorgenomen en zit er nu warmpjes bij.
K/W van 10, dividendrendement van 5%, snel stijgende winst de afgelopen drie jaar door opgaande economie. Zolang de economie goed gaat in Nederland en Duitsland waar NIBC actief is, gaat het goed met NIBC.
Aexvolger65
0
Bericht van 19:15 zegt voldoende:

quote
ABM Financial News - 19:15
(ABM FN-Dow Jones) Het orderboek voor de beursgang van NIBC Holding is volledig gevuld, exclusief de overtoewijzingsoptie. Dit meldde een bron bekend met het proces maandagavond.

Hiermee is ingetekend op circa 38,2 miljoen aandelen. Inclusief de overtoewijzingsoptie van 15 procent of ruim 5,7 miljoen aandelen, kan dit aantal oplopen tot krap 44 miljoen aandelen, wat zo'n 30 procent van het uitstaande aandelenkapitaal is.

De prijsbandbreedte van de aankomende beursgang werd eerder al gesteld op 8,75 tot 10,25 euro per aandeel, waarmee de onderneming mikt op een beurswaarde van 1,28 miljard tot 1,5 miljard euro.

De beursgang kan 384 miljoen tot 450 miljoen euro opleveren, uitgaande van de volledige uitoefening van de overtoewijzingsoptie.

Zowel particuliere als institutionele beleggers konden zich vanaf 12 maart inschrijven voor de beursgang tot en met 22 maart. Op 23 maart moet de eerste dag van de handel plaatsvinden.
UNQUOTE

Slechts 10 procent van de verkopen aandelen gaat naar Particulier beleggers.

Inclusief de overtoewijzingsoptie zijn dat 4.393.000 aandelen voor Partculiere beleggers. Het ziet er naar uit dat iedere klant die inschreven heeft maar een gedeelte van zijn inschrijving krijgt toebedeeld. Corrigeer me als ik het mis heb. Ziet er goed uit voor a.s. vrijdag.
[verwijderd]
0
Ik lees her en der dat met de afgegeven bandbreedte de korting t.o.v. tangible boekwaarde 5-15% is. Met de gegevens die ik gebruik kom ik echter tot een hogere korting:

aantal aandelen: 146.3 mln
price range IPO: €8.75-€10.25
implied market cap: €1,28-€1.50 mrd
equity attributable to the parent company (per 31-12-17, zie p.8 prospectus): €1915 mln
totaal aan immateriële activa op de balans: €3 mln

Kennelijk zie ik dus iets over het hoofd, maar wat?

Verder ben ik het met Biobert eens, zolang de economie goed gaat, lijkt dit een kansrijke en vrij voordelig geprijsde aanbieding. Punt van zorg is wel dat als je een aantal jaar terug kijkt, de bank toen slechts marginaal winstgevend was, vanwege relatief veel slechte leningen. Het lijkt er dus op dat het leningenboek wat meer risico's herbergt/herbergde, die zich bij een economische neergang kunnen wreken.

In het huidige economisch gesternte lijken echter alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagde beurs(her)introductie. Als enige van de drie Amsterdamse beursintroducties heb ik hier dan ook wel op ingeschreven.
Bartjeamateur
0
quote:

Biobert schreef op 19 maart 2018 22:00:

Mooi bedrijf, ik heb de prospectus van 408 bladzijden doorgenomen en zit er nu warmpjes bij.
K/W van 10, dividendrendement van 5%, snel stijgende winst de afgelopen drie jaar door opgaande economie. Zolang de economie goed gaat in Nederland en Duitsland waar NIBC actief is, gaat het goed met NIBC.
Orderboek vol.word geschreven.
Kan je nu nog inschrijven ?
[verwijderd]
0
quote:

Bartjeamateur schreef op 20 maart 2018 09:12:

[...]
Orderboek vol.word geschreven.
Kan je nu nog inschrijven ?
Inschrijving staat gewoon nog open, tot ergens in de middag (afhankelijk van je broker) op woensdag 21 maart (morgen).

Ik zou overigens niet teveel lezen in het bewuste bericht; is m.i. vrij standaard bij beursgangen. Zoals iemand elders al schreef zou het uitblijven van een dergelijk bericht eerder reden zijn om je een klein beetje zorgen te maken dan dat dit soort bericht een klapper garandeert...
Biobert
0
quote:

Bartjeamateur schreef op 20 maart 2018 09:12:

[...]
Orderboek vol.word geschreven.
Kan je nu nog inschrijven ?
Dat het orderboek vol is betekent dat er voldoende investeerders zijn, die tegen de laagste prijs van de gegeven prijsrange aandelen willen kopen. De komende dagen wordt het orderboek nog wat voller en gaat automatisch de prijs van de aandelen binnen de prijsrange omhoog. Als we aan de top van de prijsrange zitten, komt er een persbericht dat het orderboek over 3 uur wordt gesloten. of de prijsrange wordt aangepast, maar dat is heel ongebruikelijk in Nederland.
Bartjeamateur
0
Is er een maximum aantal waar een particulier bij NIBC op kan inschrijven net zoals 500 stuks bij Alfen.
objectief
0
quote:

Bartjeamateur schreef op 20 maart 2018 15:48:

Is er een maximum aantal waar een particulier bij NIBC op kan inschrijven net zoals 500 stuks bij Alfen.
Bij mij weten niet...maar je kunt dit toch zelf uitproberen door bijv. 600 stuks in te vullen...de toewijzing is een andere zaak dat zal waarschijnlijk op 500 stuks liggen met daarboven evt. een klein(er) percentage voor de hoeveelheid>500.
Bartjeamateur
0
quote:

fred12345 schreef op 20 maart 2018 15:55:

[...]

Bij mij weten niet...maar je kunt dit toch zelf uitproberen door bijv. 600 stuks in te vullen...de toewijzing is een andere zaak dat zal waarschijnlijk op 500 stuks liggen met daarboven evt. een klein(er) percentage voor de hoeveelheid>500.
Alfen geroyeerd en voor 700 stuks ingeschreven bij NIBC
Broscini
0
NIBC wordt maar gedeeltelijk naar de beurs gebracht en zal daarna verder verkocht worden, alle belangen zijn hetzelfde, een geslaagde IPO middels hogere koersen. Mijn inziens is de uitgiftekoers interessant en kijkende naar de begeleidende banken zal de introductie ook een succes worden. NIBC is een mooie lange termijn dividend aandeel. Ik doe mee in ieder geval, dit buitenkansje laat ik niet lopen!
[verwijderd]
0
Volgens een twitterbericht van Rein Schutte (op iex site terug te vinden) is de guidance aangescherpt naar 8,85-9,25. Het lijkt erop dat de begeleidende banken een succesverhaal van de emissie willen maken; de hoofdprijs wordt niet meer gevraagd. Zou ik ook niet doen als er in de toekomst nog meer aandelen van deze bank naar de beurs moeten.
voda
0
Beursblik: NIBC moet rendementsdoel nog halen
Beursnieuweling profiteert van goedkopere funding.

(ABM FN-Dow Jones)Vrijdag wordt de Amsterdamse beurs een bank rijker. Wel een kleintje, vergeleken met ING of ABN AMRO, maar toch weer een bank terug op de beurs, tien jaar na de crisis van 2008.

Dat die crisis nog niet uit het collectieve bewustzijn is verdwenen, bewijst de rel rond de salarisverhoging van topman Ralph Hamers van ING de afgelopen weken. Deze week bleek datNIBC-bestuurders een miljoenenbonus tegemoet kunnen zien als zij na de beursgang nog een paar jaar aanblijven. Daarna ging het in de media over weinig anders meer.

Topman Paulus de Wilt kan aanvoeren dat NIBC weliswaar overheidssteun kreeg in de crisis, maar geen systeembank is en dus de volgende keer niet meer gered hoeft te worden als het misgaat.

Beleggers zullen echter vooral willen weten of de beursgang een aantrekkelijke investering is, met houdbare rendementen en groeiende dividenden. Wie het prospectus doorspit, komt genoeg positieve trends tegen in het financiële plaatje. Zo bereikte NIBC vorig jaar het gewenste rendement van meer dan 10 procent op het eigen vermogen, net als bij de 'grote jongens'.

Om precies te zijn was het rendement 11,9 procent, het dubbele van 2016 en drie keer zo veel als de magere 4,2 procent in 2015. Voor een beter beeld moet de verkoop van de Duitse vastgoedportefeuille, die 53 miljoen euro opbracht, worden geschrapt, zei de bank er eerlijk bij. Dat laat een schone winst van 160 miljoen euro en een rendement van 8,9 procent over. Ondanks de stijgende trend is het structurele rendementsdoelvan tenminste 10 procent daarmee dus nog niet behaald.

Gunstig voor NIBC is dat vooral de financieringskosten zijn gedaald. Die daalden tussen 2015 en 2017 van 283 miljoen naar 192 miljoen euro, of ruim de helft van de winststijging in deze periode. NIBC, dat tijdens de crisis dure obligaties met staatsgarantie moest uitgeven, loste de laatste noodleningen in 2014 af en kan zichzelf de laatste jaren dus steeds goedkoper financieren.

Maar financieringskosten kunnen niet eindeloos omlaag en de vraag is hoe veel rek hier nog zit, nu ook de Europese Centrale Bank begint na te denken hoe je de ruim bedeelde geldmarkt weer voorzichtig kan laten leeglopen.

NIBC mikt op leningengroei, maar de rente-inkomsten waren de afgelopen paar jaar op zijn best stabiel te noemen. Het jaarresultaat werd ook nog eens geflatteerd door fee-inkomsten die "buitengewoon hoog" waren door het sterke economische klimaat.

Het balanstotaal daalde de laatste jaren van 23 miljard naar 22 miljard euro, mede door de verkochte Duitse leningen. Doordat het leningenboek gemiddeld veiliger werd kromp de risicogewogen balans zelfs met 13 procent. Ongeveer de helft van de leningenportefeuille van NIBC bestaat inmiddels uit Nederlandse woninghypotheken, die in de markt als veilig bekendstaan.

Waar de grote banken druk zijn met kostenverlagingen, zag NIBC de personeels- en operationele kosten de afgelopen jaren juist oplopen, door IT-investeringen, nieuwe transactie- en boekhoudregels, een reorganisatie en een strategische verkenning.

Toch spreekt de cost-to-income ratio van 44 procent tot de verbeelding, dankzij het ontbreken van een duur kantorennetwerk, stelde analist Martin Crum van IEX onlangs in een rapport.

Een opmerkelijk detail in het prospectus is dat NIBC zowel voor stijgende als voor dalende huizenprijzen in Nederland beducht is. Als huizenprijzen dalen, hebben vooral huizenkopers daar last van, zagen we na de crisis. Maar de banken hielden de meeste hypotheekschapen wel op het droge.

NIBC merkt op dat ook hogere huizenprijzen riskant kunnen zijn. De bank heeft namelijk hypotheken verstrekt waarvan de rente automatisch daalt als de lening minder waard wordt, vergeleken met de woningwaarde. Dat gebeurt dus als de woning fors in waarde stijgt. Bij stijgende huizenprijzen kopen mensen bovendien sneller een nieuw huis, waarbij de oude hypotheek wordt afgelost. Zo kan de bank belangrijke inkomsten kwijtraken.

Het Haagse NIBC, opgericht in 1945 als de Nationale Investeringsbank, werd in 1999 door de pensioenfondsen ABP en PGGM van de beurs gehaald en omgevormd tot specialistische zakenbank. De huidige eigenaar, private equity investeerder J.C. Flowers moest door de financiële crisis jaren wachten totdat de investering verkocht kon worden. J.C. Flowers wil vrijdag maximaal 30 procent van de aandelen een beursnotering geven.

Particulieren kunnen zich uiterlijk tot woensdag voor de beursganginschrijven tegen een indicatieve bandbreedte van 8,75 euro tot 10,25 euro per aandeel.

Omdat de bank alle registers opentrekt, met Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ING en ABN AMRO als begeleidende banken, kan de beursgang eigenlijk niet mislukken, volgens Crum. De analist noemt de prijsstelling mild.

Fundamenteel is het aandeel echter een relatief kwetsbare nichespeler, vergeleken met de sterkere partijen als ABN AMRO en ING. Crum zou het fonds dus niet voor langere termijn in portefeuille houden. "Wie een gokje wil wagen op een geslaagde IPO, houden wij beslist niet tegen. Vergeet daarbij dan niet om tijdig winst te nemen", aldus de analist.

Persbureau Reuters meldde dinsdagavond dat het boek gedekt was voor de basisemissie van 38,2 miljoen stukken, of ruim 24 procent van het aandelenkapitaal.

Omdat NIBC niet het enige bedrijf is dat vrijdag zijn beursgang beleeft, luidt de bank pas om 14.00 uur de gong. B&S Group doet eerder op de dag hetzelfde bij de start van de handel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
Financiator
0
Nou, ik heb mij mooi ingeschreven 5000 stuks ben benieuwd hoeveel ik er krijg toegewezen

Ik denk dat met Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ING en ABN AMRO er gewoonweg weinig kans is op een slechte start, ik weet nog niet of ik ze een tijdje wil vasthouden of misschien toch sneller afscheid moet nemen, het is altijd verleidelijk om als het mogelijk lijkt snel een goede winst te pakken...

Maar jongens! particuliere inschrijvers waar zijn jullie en wat denken jullie??
Ontop1
0
quote:

Financiator schreef op 21 maart 2018 17:58:

Nou, ik heb mij mooi ingeschreven 5000 stuks ben benieuwd hoeveel ik er krijg toegewezen

Ik denk dat met Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, ING en ABN AMRO er gewoonweg weinig kans is op een slechte start, ik weet nog niet of ik ze een tijdje wil vasthouden of misschien toch sneller afscheid moet nemen, het is altijd verleidelijk om als het mogelijk lijkt snel een goede winst te pakken...

Maar jongens! particuliere inschrijvers waar zijn jullie en wat denken jullie??

Heb voor 3000 aandelen ingeschreven en ook hier de vraag krijg ik ze allemaal toegewezen.
Meen te hebben gelezen 500 maximaal.
En de prijsrange scheelt ook al weer een euro
Geschorst en weet niet waarom
0
Ik heb 2.000 stukken ingeschreven. Meestal stijgen ze na een introductie. Mooi van profiteren.
Financiator
0
quote:

zwabbertje schreef op 21 maart 2018 18:49:

[...]Heb voor 3000 aandelen ingeschreven en ook hier de vraag krijg ik ze allemaal toegewezen.
Meen te hebben gelezen 500 maximaal.
En de prijsrange scheelt ook al weer een euro
Ik heb overal lopen zoeken maar kon nergens een maximum vinden, 500 was wel het maximum bij een van die andere 2 IPO's, volgens mij was 500 de max bij Alfen
4.859 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 239 240 241 242 243 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001 00:00
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront