Buy the dip: Aegon

Door John Beijer op 30 mei 2018 om 10:20 | Views: 1.443

De financiële markten zijn in rep en roer. Trump gooide afgelopen week de knuppel in het hoenderhok met Kim Jung Un af te zeggen op 12 juni. Italië en Spanje hebben ook de nodige problemen en met name in Italië is het vormen van een regering blijkbaar een enorme klus. 

Dit resulteert in het omhoogschieten van de rentes in Italië, maar we zien ook de Bundfutures omhoog vliegen, werkelijk. In een paar dagen tijd schiet de Bundfuture vanaf 158 naar 164 punten. Dit soort bewegingen doen we normaal een paar maanden over. De Duitse staatsobligaties worden dus weer gezien als veilige haven en dit zorgt ervoor dat de rente flink daalt. Immers, dat heeft altijd een wisselwerking, hogere obligatiekoersen betekenen lagere rentes.

Italië

Na de verkiezingen in Italië was het politieke landschap daar al redelijk verdeeld en het vormen van een coalitie was erg moeilijk. Een aantal partijen die tegen de eurozone zijn, lijken daar nu terrein te winnen en als er nu nieuwe verkiezingen zouden komen, zou dat negatief uit kunnen pakken en wordt er natuurlijk direct gesuggereerd dat Italië uit de euro zou stappen.

Banken in heel Europa hebben natuurlijk forse schulden op de balans staan uit Italië en de financiële waarden werden de afgelopen dagen dan ook hard geraakt. De komende dagen zal het dus nog even onrustig blijven, maar voor de langere termijn biedt de huidige dip een mooie koopkans.

AEX

Afgelopen week gaf ik in mijn column aan dat er na de enorme stijging enige voorzichtigheid geboden was en ik rekende op een milde terugval. Die milde terugval zou ons terug kunnen brengen naar de steun op 553 en dat is inmiddels ruimschoots gehaald. We zouden nu vanuit technisch perspectief weer even kunnen opveren en als ik kijk, zie ik het volgende plaatje. 

We zijn vanaf de bodem rond AEX 516 non stop gestegen naar 572 punten. Dat is een stijging van meer dan 10%. Als vaste lezer van mijn column weet u dat er na stijgingen of dalingen van 10% altijd een correctie plaatsvindt. Vanaf de top op 572 zijn we nu zo’n 4% gedaald en we zouden nu technisch mogen herstellen naar 558 tot 563 punten. Dan zullen we een dubbele bodem moeten gaan maken rond 548, of wellicht 543 en hierna zal de markt verder omhoog kunnen naar mijn koersdoel van 609 punten.

Aegon

Financiële waarden en de rente zijn uiteraard nauw aan elkaar verbonden. De afgelopen periode zagen we de rente gestaag oplopen en dat is goed voor deze fondsen. Alle turbulentie rondom Italië heeft ertoe geleid dat deze fondsen hard onderuit gingen. ING verloor gisteren 3,5%, evenals Aegon en ABN AMRO. ING heeft bij ons een koersdoel van 16 euro en mag dus worden opgekocht vanaf de huidige 12,60 euro.

Aegon stond in april nog op 6,12 euro en noteerde gisteren op 5,25 euro low. Als we kijken naar de grafiek, zijn we onder een steunniveau uitgekomen in de loop van de sessie gisteren, maar konden wel in de loop van de dag weer herstellen. Technisch is er nu steun op 4,80 euro en verwacht ik dat we de komende maanden gaan opveren naar 6,30 euro.

Aegon heeft het afgelopen jaar haar solvabiliteit duidelijk verbeterd door het verkopen van een aantal belangrijke onderdelen en is klaar voor de toekomst. Recent heeft men een lening van 200 miljoen euro afgelost, waar men 6% rendement op moest betalen. 

Men is schoon schip aan het maken en dat zal de winstgevendheid in de toekomst een boost geven. Met een mooi dividendrendement mag het fonds opgepikt worden voor alleen al een ritje vanuit technisch herstel. De financiële waarden krijgen, zoals gezegd, even rake klappen, maar dat geeft nu kansen voor de lange termijn.