BioPharma « Terug naar discussie overzicht

Complementremmers

12 Posts
Lingus
1
Ik heb vorige week 71% winst gemaakt op een ritje van ca 2,5 maand in Ra Pharma (RARX). Het ontwikkelt medicijnen die ingrijpen op het complementsysteem, een centraal onderdeel van het aangeboren immuunsysteem. Verworven fouten in het complementsysteem zorgen voor auto-immuunziekten zoals PNH (Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie). Daar is een medicijn voor in de handel, Soliris (Alexion), maar dat is een lapmiddel.

Met PNH als zoekterm ben ik op zoek gegaan naar het speelveld van biotechbedrijven die daarin actief zijn. Het lijkt er op dat 6 bedrijven actief zijn in het vinden van remmers op de verschillende onderdelen van het complementsysteem:

Apellis (APLS) met APL-2 (subcutaan)
Achillion (ACHN) met ACH-4471 (oraal)
Ra Pharma (RARX) met RA101495 (subcutaan)
Alexion (ALXN) met ALXN1210 (subcutaan)
Akari (AKTX) met Coversin (subcutaan)
Alnylam (ALNY) met ALN-CC5 = Cemdisiran (subcutaan)

Een 7e speler, Amyndas met AMY-101, is niet beursgenoteerd. Het heeft een Fase 1 onderzoek afgerond, het laatste persbericht dateert van maart 2018. Komt op mij over als een bedrijf waar de oprichter te lang de scepter zwaait en de vooruitgang in de weg staat.

Ik zie ook wat activiteit bij Novartis en Hoffmann-La Roche op dit terrein maar het lijkt erop dat hoe groter het bedrijf, des te minder is het fanatisme bij de programma's die niet tot de core business behoren.

Apellis, marketcap 1,0 miljard USD, price/book 4,4, staat er redelijk voor. Begin september kwamen bemoedigende resultaten uit een Fase 1b onderzoek, het gaf een hupje in de koers, die daarna weer terugzakte. APLS heeft 5 trials lopen. Resultaten worden verwacht in de periode juli 2019 tot december 2020.

Achillion, marketcap 510 miljoen USD, price/boook 1,7, staat er wat beter voor. In februari 2018 ontving ACH-4471 een positief advies voor C3 glomerulopatie (C3G), een andere complementziekte met een aanbeveling voor een orphan drug status. Ik heb geen bericht kunnen ontdekken of die status ook is toegekend. ACHN heeft 3 trials lopen. Resultaten worden verwacht in de periode oktober 2018 tot december 2019.

Ra Pharma, marketcap 585, price/book 6,2, heeft recent een 70% stijging achter de rug, waar ik van heb kunnen meegenieten. RARX is bezig met het starten van een Fase 3 trial voor RA101495 (subcutaan) tegen PNH. Het heeft daartoe contact met FDA en zoekt in Q4 2018 ook contact met EMA.

Alexion, marketcap 31 miljard USD, price/book 3,5, heeft complementremmer Soliris voor 3 indicaties als belangrijkste product op de markt. Marktleider in complementmedicijnen, heeft dus ook de verkoopkanalen voorhanden. De marketcap van ALXN in vergelijking met de runner-ups geeft wel een indruk van de impact als een medicijn wordt goedgekeurd. ALXN is bezig met ALXN1210 als opvolger. ALXN1210 is al heel ver, heeft orphan drug status in US en Europa, staat mbv een voucher voor een marketlaunch binnen enkele maanden. Heeft vorige week met cash Syntimmune overgenomen. Zo wordt de pijplijn verbreed met een medicijn in klinische fase tegen IgG gemedieerde ziekten. ALXN heeft de beste kaarten, heeft misschien alleen te duchten van ACH-4471, want dat is een pilletje in plaats van een prik.

Akari, marketcap 39 miljoen, price/book 2,4, de Calimero onder de complementremmers. Coversin is ontstaan doordat een slimme gast zich afvroeg hoe teken als parasiet aan de bloedbaan kunnen blijven hangen zonder dat het immuunsysteem van de gastheer geactiveerd wordt. De koers staat op exploderen op het bericht afgelopen zondag dat met gebruik van Coversin een kind is genezen van HSCT-TMA, een veel voorkomende complicatie bij beenmergtransplantatie met een mortaliteit van 80%.

Alnylam met Cemdisiran (ALN-CC5) tenslotte, laat ik voor nu buiten beschouwing. Marketcap 8,8 miljard USD, price/book 5,4. Het bedrijf is recent in rechtszaken verwikkeld wegens vermeende jokkebrokkerij over trialresultaten. Voor mij reden om er even af te blijven.
Lingus
0
Ik heb maandag Akari gekocht op 2,89 USD en verwachtte een explosie. Met een koerswaarde van nu 2,25 USD weet ik dat ik verkeerd gegokt heb, althans voor de korte termijn. Een beurswijsheid: lange termijn beleggingen zijn mislukte korte termijn beleggingen. Een kwart van mijn porto bestaat uit mislukte korte termijn beleggingen. Wie niet waagt blijft altijd maagd, volgens Harrie Jekkers. Ongeveer de helft van mijn speculaties slaagt wel en geven >30% winst in minder dan een jaar.

Terug naar de complementremmers: Achillion (ACHN) is de enige met een aardige stijging de afgelopen dagen, de rest is lauw. Ik had ACHN bijna in porto, mijn kooporder stond net even te strak, op 1 cent gemist. Ik wacht af.
Lingus
0
quote:

Lingus schreef op 3 oktober 2018 08:39:

Ik heb maandag Akari gekocht op 2,89 USD en verwachtte een explosie. Met een koerswaarde van nu 2,25 USD weet ik dat ik verkeerd gegokt heb, althans voor de korte termijn. Een beurswijsheid: lange termijn beleggingen zijn mislukte korte termijn beleggingen.
Voor het eerst met Akari een aandeel in mijn porto die intraday een stijging van >200% laat zien. Daar kan ik wel aan wennen.

Coversin is op weg een wondermiddel te worden: seekingalpha.com/news/3442286-akari-1...

Zo'n stijging op alleen al de FDA goedkeuring op een trialdesign, dat belooft wat! Het helpt wel dat van Coversin wordt verwacht dat het een middel is tegen een dodelijke bijwerking die optreedt bij een kwart van de stamceltransplantaties (HSCT-TMA, 80% overlijdt binnen een jaar).
Lingus
0
Deze keer blijf ik wat langer zitten. Nog twee catalysatoren in Q1: Atopic keratoconjunctivitis Fase 1/2 en Bullous Pemphigoid Fase 2. Ik wil ook wat analistencommentaren afwachten de komende dagen. Zou me niet verbazen als de koers alsnog verdubbelt.
holenbeer
0
Hoi Lingus, kwam hier terecht via een verwijzing van je o 1 van de GLPG-draadjes. Enig idee waardoor de koers van Akari weer terug bij af is? Zie je nog perspectief hier of zijn er zaken echt mis gegaan?
Lingus
0
Ha holenbeer. Zoals ik al schreef in "Waar beleggen jullie nog meer in": Nomacopan loopt in zes trials voor vier indicaties: PNH, BP, AKC en pediatrische HSCT-TMA. Voor de laatste is Fast Track en Orphan Drug toegekend. Fase 3 trial start vroeg in 2020. Fase 3 resultaten in PNH worden in de eerste helft van 2020 verwacht. Tussentijdse resultaten van de fase 3 trial in PNH worden medio 2020 verwacht. Fase 2 in BP was succesvol en verkreeg een Orphan Drug toekenning. Het is nog niet bekend of en wanneer Akari start met een fase 3 trial in BP. Met ongeveer $9 miljoen en krediet bij Aspire Capital lijken de financiën geen acuut probleem. Momenteel op -28% in porto, maar met een marketcap van slechts $36 miljoen kan de koers knallen bij elk succesvol persbericht. Houden dus.
holenbeer
0
quote:

Lingus schreef op 1 januari 2020 19:12:

Ha holenbeer. Zoals ik al schreef in "Waar beleggen jullie nog meer in": Nomacopan loopt in zes trials voor vier indicaties: PNH, BP, AKC en pediatrische HSCT-TMA. Voor de laatste is Fast Track en Orphan Drug toegekend. Fase 3 trial start vroeg in 2020. Fase 3 resultaten in PNH worden in de eerste helft van 2020 verwacht. Tussentijdse resultaten van de fase 3 trial in PNH worden medio 2020 verwacht. Fase 2 in BP was succesvol en verkreeg een Orphan Drug toekenning. Het is nog niet bekend of en wanneer Akari start met een fase 3 trial in BP. Met ongeveer $9 miljoen en krediet bij Aspire Capital lijken de financiën geen acuut probleem. Momenteel op -28% in porto, maar met een marketcap van slechts $36 miljoen kan de koers knallen bij elk succesvol persbericht. Houden dus.
Dank je, had er daar overheen gekeken. Heb ze in porto gehad, ga weer een plukje aanschaffen.
Lingus
0
Ik heb met Achillion een goede keuze heb gemaakt, want het werd in oktober overgenomen door Alexion. Met 70% winst en 1,7% van porto kan ik alleen maar spijt hebben dat ik toentertijd niet meer had gekocht, al vind ik biotech boeiend genoeg om ook plezier te hebben van een kleine positie. Ik hou het nog een tijdje in porto want er zijn nog extraatjes te verdienen in H1 van 2020 als bepaalde mijlpalen worden behaald. Die zullen binnenkort als CVR's in mijn porto te zien zijn. Als dat doorgaat heb ik er ca 100% winst op in totaal.
Lingus
2
De 24% koerswinst voor Akari afgelopen vrijdag, door tussentijdse resultaten van een trial van nomacopan in PNH, was voor mij aanleiding om het huidige PNH speelveld in beeld te brengen. Dat wil ik graag met jullie delen.

Allereerst, PNH is een verworven hemolytische anemie die ontstaat door een verandering (mutatie) in een gen in de stamcel. Normaal gesproken zorgt dit gen ervoor dat er een bepaald ankereiwit wordt aangemaakt dat de rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes nodig hebben om eiwitten aan zich te binden. Deze eiwitten helpen onder andere bij de bestrijding van chemische aanvallen en infecties en spelen een rol bij de stolling. Door het defecte gen ontstaan abnormaal gevoelige rode bloedcellen die onder bepaalde omstandigheden sneller kapot gaan (hemolyse).

Een belangrijk kenmerk van PNH is het 's nachts kapot gaan van de rode bloedcellen. Dit komt bij ongeveer een kwart van de patiënten voor. De afbraak en het afvoeren van de afbraakproducten met de urine leidt tot de rood/bruin gekleurde ochtendurine. Hier komt de naam Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) ofwel aanvalsgewijze nachtelijk rode urine vandaan. De ernst van PNH verschilt sterk van individu tot individu. Soms kunnen bloedtransfusies nodig zijn om de rode bloedcellen aan te vullen. Soms is er bij PNH een verhoogd risico op vorming van stolsels. Dit kan tot ernstige complicaties en soms tot levensgevaarlijke situaties leiden. Bij 3-5% van de patiënten wordt een overgang naar acute leukemie gezien.

PNH is een zeldzame ziekte en wordt in Nederland ieder jaar bij 40- 80 patiënten vastgesteld. PNH komt het meest voor bij volwassenen tussen de 30 en 50 jaar, maar de aandoening kan op iedere leeftijd voorkomen. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (de verhouding is 1,2 tot 1).

Het speelveld in PNH:

Alexion is marktleider in de complementremmers. Het heeft Soliris (eculizumab) op de markt tegen PNH en drie andere indicaties. Het derde kwartaal van 2019 leverde Soliris $ 990 miljoen op, 78% van de (groeiende) totale omzet.
Soliris loopt in de VS uit patent in 2023, maar Alexion heeft de opvolger ook al op de markt: Ultomiris (ravulizumab). Ultomiris heeft iets betere eigenschappen: 74% van de Ultomirisgebruikers had na 6 maanden geen bloedtransfusie nodig, tegen 66% van de Solirisgebruikers. In beide groepen bereiken ongeveer de helft van de -patienten een normaal LDH-gehalte, een bloedwaarde die bloedafbraak indiceert. De Ultomirisgebruikers ervaarden geen opvlamming van symptomen, dat kwam wel voor bij enkele Solirisgebruikers.
Een risico van zowel Soliris als Ultomiris is meningokokkensepsis.
Beide medicijnen zijn complement C5 blokkers en worden subcutaan toegediend.
Alexion zit in het overnameproces om Achillion over te nemen voor ongeveer $ 930 miljoen. Dat lijkt te gaan lukken, afronding wordt in de komende maanden verwacht.

De koers van Akari schoot afgelopen vrijdag met ruim 24% omhoog op tussentijdse resultaten van het fase 3 onderzoek van nomacopan in PNH. Vier deelnemers die nomacopan gebruiken bleven 6 maanden transfusievrij, tegen 4 deelnemers met standaardbehandeling die wel transfusies nodig hadden. De looptijd van elke deelnemer is 9 maanden. De deelnemers hebben geen eerdere complementremmers gehad. Nomacopan heeft een duale werking, remt complement C5 en leukotriene B4 (LBT4) en wordt subcutaan toegediend.

Regeneron's REGN3918 (pozelimab) zit in fase 2 onderzoek met 6 deelnemers, resultaten verwacht in april 2020. Verder loopt er een longterm fase 3 onderzoek met 147 deelnemers, resultaten verwacht in de tweede helft van 2023. Het kleine fase 2 onderzoek rapporteerde bij 3 deelnemers behandeling-gerelateerde, niet-serieuze bijwerkingen. Eén deelnemer ontving een bloedtransfusie op dag 50 vanwege een onderliggend beenmergprobleem. Pozelimab is een monoclonaal antilichaam, ontworpen om complementfactor C5 te blokkeren. Pozelimab wordt subcutaan toegediend.

Apellis' APL-2 (pegcetacoplan), een complement C3 remmer, zit in twee fase 3 trials. Resultaten verwacht eind 2020. Pegcetacoplan wordt subcutaan toegediend.

Amgen heeft ABP 959 in fase 3 trial, een Soliris biosimilar. Resultaten worden halverwege 2021 verwacht.

Het Russische Biocad, gespecialiseerd in biosimilars, heeft een biosimilar van Soliris in fase 3. Resultaten worden eind 2020 verwacht.

Samsung Bioepis heeft een biosimilar van Soliris in fase 3. Resultaten worden tweede helft 2021 verwacht..

Ra Pharma lijkt niet meer in de race voor PNH. Ra wordt overgenomen door het Belgische UCB, dit proces is gaande.

Enkele fase 2 trials zijn ook interessant:
Achillion - ACH-5228, de opvolger van danicopan. Beide complement factor D remmers, beide orale toediening.
Novartis - LPN02, klein molecuul, oralre toediening.
Alnylam - ALN-CC5, RNAi, target complement C5.

Geraadpleegde bronnen:
clinicaltrials.gov met filters op "Interventional", "Phase 3" en "Phase 4".
www.ema.europa.eu/
seekingalpha.com/
De websites van de betrokken bedrijven.
www.hematologienederland.nl/
Lingus
0
Achillion +15.7% after FTC deal clearance
Jan. 24, 2020 6:24 PM ET|About: Achillion Pharmaceuticals,... (ACHN)|By: Jason Aycock, SA News Editor
Achillion Pharmaceuticals (NASDAQ:ACHN) is up 15.7% in robust postmarket action after the Federal Trade Commission granted early termination of the HSR waiting period in its acquisition by Alexion Pharmaceuticals (NASDAQ:ALXN).

Achillion shareholders voted to adopt the deal - a $6.30/share bid - at a special meeting on Dec. 19.

Ik sta al op bijna 100% winst. In 16 maanden niet slecht. En dan moet er nog wat komen uit CVR, op termijn.
12 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 860,01 -5,35 -0,62% 19 apr
AMX 921,43 -5,17 -0,56% 19 apr
ASCX 1.182,36 -7,47 -0,63% 19 apr
BEL 20 3.827,75 +1,17 +0,03% 19 apr
Germany40^ 17.714,20 -23,16 -0,13% 19 apr
US30^ 37.851,00 0,00 0,00% 19 apr
US500^ 4.960,72 0,00 0,00% 19 apr
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00% 19 apr
Japan225^ 37.028,48 0,00 0,00% 19 apr
WTI 82,10 0,00 0,00% 19 apr
Brent 87,14 0,00 0,00% 19 apr
EUR/USD 1,0655 +0,0012 +0,11% 19 apr
BTC/USD 64.387,73 +799,96 +1,26% 19 apr
Gold spot 2.392,50 0,00 0,00% 19 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,640 +1,640 +1,86% 19 apr
DSM FIRMENICH AG 104,100 +1,350 +1,31% 19 apr
Ahold Delhaize 27,380 +0,240 +0,88% 19 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 523,000 -21,800 -4,00% 19 apr
BESI 133,500 -5,050 -3,64% 19 apr
ADYEN NV 1.399,200 -43,400 -3,01% 19 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront