Forum: TomTom » TomTom februari 2019 » Pagina: 69 | Belegger.nl

TomTom februari 2019

3.056 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Sunshine Band
0
quote:

~Justin~ schreef op 7 feb 2019 om 20:10:


Deze gasten snappen het


ww2.frost.com/frost-perspectives/brid...

Bedankt voor het plaatsen Justin. Jammer dat de forumleden die je hiermee zou kunnen overtuigen niet langer als drie regels de aandacht bij een stuk kunnen houden;-)
SellTomtom
0
Willy vanilly:

Orderboek was simpelweg triest dat zijn orders die 2021 ca in de omzet gaan lopen dus dan moet je al verder als 2022 kijken wil je überhaupt hoop hebben op forse groei.

Jij weet ook, dat het het ieder jaar anders is, om orders binnen te halen nu, omdat ken vast zit aan langdurige contract van zeg 3-5 of 7 jaren. Tt gaf ook aan, dat er in 2018 minder te halen viel, en dat snap ik. In 2019 valt er meer te halen, hebben ze nu ook aangekodigt. Verder geven ze aan dat er in hd maps in 2019 ook wat te halen valt. Deze contracten gaan ook maar voor een jaar afgesloten meen ik, en dan wordt het ineens een heel ander verhaal, want dan kun je straks ieder jaar, opnieuw meer/minder binnenhalen.
Heb geen aandelen, maar het orderboek over 2018 was het Max haalbare denk ik, gezien de doorlopende contracten.
Go4profit
1
quote:

VanillaSky schreef op 7 feb 2019 om 20:27:


[...]

Tja, hier ergens tussen 6,00 en 7,50 ligt wel de bodem denk ik vanwege de cash. Maar vermoed ook dat er totaal geen interesse meer is in dit bedrijf/aandeel omdat het bestuur zo enorm heeft gefaald in rendement leveren. Daarnaast vind men het ook moeilijk te waarderen, de omzet blijft maar krimpen. Als we TT geloven dit jaar wederom krimp (al is het maar 12 miljoen). Wat dat betreft begrijp je ook niet wat ze willen, als we dan even uitgaan van geen kwade opzet en OK je kan omzet niet 100% voorspellen dan maak je er toch een outlook van van 690mio, laat je in ieder geval 3mio verwachte groei zien. Neen men moet weer laten zien: we verwachten te krimpen dit jaar.

Daarnaast moeten we TT, vanaf nu met verhoogde investeringen en na verkoop van haar meest winstgevende BU nu gaan beoordelen als startup dat de komende jaren verlies gaat draaien. Dat is de realiteit. Als er dan nog een schone lei is en een bestuur met passie en visie dan kan je wel op zaken vooruit lopen (toekomstige mogelijkheden/winst) en kan het aantrekkelijk zijn te investeren. Bij TT hebben ze na een desastreuze overname van Tele Atlas die veel en veel te duur is geweest het bedrijf 10 jaar laten wegkwijnen en alles proberen te doen om het lek te boven te komen. Deels is dat gelukt maar er is nog immer krimp. Daarnaast een hele hoop uitspraken/acties van bestuur waar je op zijn minst je vraagtekens bij mag plaatsen. Dat spreekt niet voor je als je na 10 jaar omzetkrimp, na verkoop van je meest waardevolle asset tegen een matige prijs, nieuwe omzetkrimp in 2019 je aandeelhouders om vertrouwen vraagt omdat je investeringen op gaat schroeven en derhalve er een verlies zal overblijven aan het eind van het jaar.

In die optiek kan je er moeilijk een waardering aan plakken. Het is leuk hoor 70% of voor mijn part 80% marge. Maar als jij 10 euro omzet, 8 euro marge pakt maar jouw organisatie kost 10 euro dan kan je je afvragen of dat zo'n mooi business model is.

En dan hoor je hier iedereen roepen ja het gaat gigantisch groeien, nou dat valt vies tegen, dit jaar (volgens outlook TT) wederom krimp. Orderboek was simpelweg triest dat zijn orders die 2021 ca in de omzet gaan lopen dus dan moet je al verder als 2022 kijken wil je überhaupt hoop hebben op forse groei. Ook daar (orderboek 2019) impliceerde HG dat dat waarschijnlijk niet zo groot zal zijn als 2017. Dan blijft toch de vraag over waar moet die benodigde groei van minimaal 300mio+ vandaan gaan komen.Een realistisch stuk dat uitstekend verwoord hoe de financiele markt naar het bedrijf en aandeel TomTom kijkt.
Ik hoef jou niet uit te leggen waarom het aandeel TomTom exclusief cash en uitkering slechts 2,328 noteert.

Geef niet vaak een AB maar jij verdient het.
Moneyball
2
quote:

~Justin~ schreef op 7 feb 2019 om 20:10:


Deze gasten snappen het


ww2.frost.com/frost-perspectives/brid...


Inderdaad, het spel is net gestart. Tech wordt m.i. qua implementatiesnelheid bijna altijd overschat, maar LT gaat de markt huge worden. Iedereen sorteert voor en investeert mega en een markt van 30 miljard in mapping in 2030 biedt ruimte voor meerdere spelers. TT heeft de skills, de tech, de coverage, de contacten, de cash en de flexibiliteit. Ze hebben zich prima gepositioneerd en zijn gefocust. Maar elk voordeel heb z’n nadeel. Zo is klein, onafhankelijk en gefocust ook kwetsbaar in een powergame vs bijvoorbeeld Google of een Apple met tzt eigen Maps.

Hier op het forum is het geduld bij de meesten op. Gezeur over paar cent meer winst. En dat aan de vooravond van.... Je moet wel bijna blind zijn om de potentie van localisatie en mapping niet te zien. Ik heb de tijd. Rond 2022 is wel duidelijk hoe het landschap er uit gaat zien en of TT daar een centrale rol in kan spelen. Is dat het geval dan lach je om 7 of 8 euro. Is dat niet het geval dan pakt men wel een niche of verpats de toko. Gaat het eerder van de beurs (wat ik niet hoop maar wel verwacht) dan ook prima.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

win some... schreef op 7 feb 2019 om 10:43:


[...]
In dit kader ook interessant de samenwerking die Here en Inrix onlangs met elkaar zijn aangegaan. Kort daarop kondigde Here Traffic-contracten met Daimler en Audi aan.
www.here.com/en/company/newsroom/pres...

Lijkt me dat Here zich onzeker voelt ohgv traffic, en 'steun' zoekt bij Inrix. Mogelijk zelfs op aandrang van klanten als Daimler en Audi.

By the way: Porsche bezit 10% van Inrix.

DerksVisie
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 7 feb 2019 om 08:22:


[...]
Kijk, die opmerkingen zo van: "TT's traffic levert niks op" had je nou niet moeten maken. Ik heb op verwant gebied gewerkt, had professionele contacten met TomTom's VP Traffic R-P. Schaefer, en weet er dus wat van. Kortom, hier zit een op zijn pik getrapte BDB, die je nu even een poepie zal laten ruiken.

TT verdient aan traffic, punt uit. Bij de GO mobile app is dat sowieso duidelijk. Maar ook bij de pnd's is het niet 'gratis'. Het zit bij de prijs inbegrepen, da's wat anders.
Kijk bij Bolcom of TT zelf maar eens naar pnd's zonder traffic en vergelijkbare 'tethered' modellen (met even groot scherm, zelfde maps etc.). Tethered betekent: koppelen aan je smartphone en zo de traffic info ontvangen (de duurdere modellen met ingebouwde simcard laat ik hier nog buiten beschouwing).
Het prijsverschil tussen wel of niet traffic is ca 20-30 euro. Dat is voor een gemiddelde lifetime van 4 jaar, dus zeg 6 euro per jaar. Niet veel, maar je betaalt nu eenmaal het meeste voor het kastje, de maps en de navigatiesoftware, traffic is een extra.

TT heeft momenteel ca 15 miljoen eigen connected probes, de trouwe lezers hier weten dat ik alle getallen op dat gebied bij hou. Dat zijn niet allemaal pnd's (er zit steeds meer embedded bij) maar als ik die €6 even aanhoud als typisch tarief, dan geeft dat een traffic omzet van 15x6 = 90 mio per jaar. Bedenk: elke traffic-klant is een probe, en andersom.

Een bevestiging komt uit een totaal andere hoek. De Inrix-omzet wordt geschat op $60 mio:
www.crunchbase.com/organization/inrix...
Inrix is gespecialiseerd in verkeersinformatie, zij verkopen geen maps. De bedrijven zijn niet echt vergelijkbaar, Inrix verkoopt apps maar zit vooral in het b2b segment. Toch, het geeft een indruk. Ook hier weet ik waar ik het over heb. Ik heb de contracten tussen Inrix en de Deense 'rijkswaterstaat' gezien, en weet zelfs iets van hun contracten met Putin (nou ja, het zal niet Putin zelf geweest zijn...). Inrix had automotive klanten (BMW, Audi, Tesla) maar dat neemt af.

TT is groter dan Inrix, heeft betere traffic en bedient meer landen. Dus TT zal er veel meer omzet in maken dan Inrix. De genoemde €90 mio lijkt me een ondergrens.
Of dacht je dat Schaefer met zijn 20-30 specialisten in Berlijn voor niks zit te werken? En waarom dacht je dat TT in hun deal met Bridgestone de voortgezette levering van probe data expliciet en nadrukkelijk geregeld heeft?
Op het moment dat er het woordje traffic op het forum staat. Kom jij tot in de eeuwigheid herhalen dat dit jouw paradepaardje is etc. Dit hoef je echt niet meer te benoemen want ik (en vele forumgenoten) kunnen deze opsomming langzamerhand wel dromen.

Jij bent wellicht een expert op gebied van Traffic maar dat betekent niet dat je de conference call kunt ontleden. Hier gaat het vaak om wat er niet gezegd wordt in tegenstelling tot wat wel.

Als Harold zegt dat de extra investering vooral worden gebruikt voor het up-to-date houden van producten zoals Traffic dan betekent dit waarschijnlijk dat er dus concurrentie opdoemt op dit product. Daar schrijf ik dus over dat Traffic gelukkig niet zoveel voorstelt qua omzet. Mocht dat wel het geval geweest zijn dan hadden we opnieuw een probleem aan ons been.

Zelf zie ik die probes als het verborgen goud van TomTom. En zal menig tech-gigant hier een mooi bedrag voor willen neerleggen mocht het in de verkoop staan. Maar geld verdienen hiermee wordt gewoon steeds moeilijker vooral omdat iedere concurrent de service zo goedkoop mogelijk wil aanbieden juist zodat ze meer probes beschikbaar krijgen. Daarom hebben ze dit ook expliciet vastgelegd bij de verkoop aan Bridestone. Het is hetzelfde verhaal als Google Maps, waarschijnlijk zaten jullie toen dezelfde drogredenen op te noemen waarom Maps nooit gratis zouden kunnen zijn.

De probes zijn de toekomst voor de real-life Maps. Die probes zelf gaan straks geld opleveren en niet de verkoop van het product Traffic.moneymaker_BX
2

Amazon stapt in zelfrijdende auto's
2 min geleden in FINANCIEEL


SEATTLE (ANP) - Webwinkel Amazon heeft geld gestoken in de start-up Aurora die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, dat in totaal ruim 530 miljoen dollar ophaalde, bekendgemaakt. Ook Shell Ventures, de investeringstak van olie- en gasconcern Shell, investeerde in Aurora.

Goddijn wakker worden
Laat je overnemen je redt het niet alleen

Geschorst en weet niet waarom
0
quote:

moneymaker_BX schreef op 7 feb 2019 om 21:37:Amazon stapt in zelfrijdende auto's
2 min geleden in FINANCIEEL


SEATTLE (ANP) - Webwinkel Amazon heeft geld gestoken in de start-up Aurora die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, dat in totaal ruim 530 miljoen dollar ophaalde, bekendgemaakt. Ook Shell Ventures, de investeringstak van olie- en gasconcern Shell, investeerde in Aurora.

Goddijn wakker worden
Laat je overnemen je redt het niet alleenNog een bedrijf er bij. Wie zal de slag om de zelfrijdende auto's gaan winnen? Tom2?
Sunshine Band
1
@Derksvisie:

"Als Harold zegt dat de extra investering vooral worden gebruikt voor het up-to-date houden van producten zoals Traffic dan betekent dit waarschijnlijk dat er dus concurrentie opdoemt op dit product. Daar schrijf ik dus over dat Traffic gelukkig niet zoveel voorstelt qua omzet. Mocht dat wel het geval geweest zijn dan hadden we opnieuw een probleem aan ons been."

Dat is je eigen interpretatie.
Heeft Harold dat gezegd?

Hier de quote van Taco:
On OPEX and CAPEX there are three things happening here. One is that it's our decision to invest more than we have done in the past in our map making capabilities, in our capacity to continuously release software, in our quality of our services like traffic and with signing of important automotive but also increasingly enterprise customers it is our role, and our job, and our willingness to spend more in these areas.

The second, the mix between OPEX and CAPEX is, it's a reaction of the fact that we have more and more platform approach where our content and our software is continuously releasable. So before you have a more staggered approach as we are working on new software release and as long as we are working on the software release it capitalizes them that will start to amortize this.


IK lees extra investering in traffic is maar een klein deel van de extra investeringen.

Gisterochtend was ik teleurgesteld in de helderheid en (in-)compleetheid van de toelichting op het waarom van bepaalde keuzes.
In de CC heb ik toch wel behoorlijk wat bevredigende antwoorden gehoord. Ben zeker nog niet volledig tevreden, vind dat je als aandeelhouder nog te veel moet zoeken, maar ik zie verbeteringen
Beperktedijkbewaking
0
quote:

~Justin~ schreef op 7 feb 2019 om 19:43:


[...]
Die 110 Enterprise is voor groot deel Microsoft. Die raken ze kwijt aan TomTom dus gaat dalen. Heb van iemand in de industrie gehoord dat HERE geen verlies mag draaien van de BAD-guys, dus zal dan moeten bezuinigen.

Vandaar de samenwerking Here/Inrix. Vermoedelijk probeert Here zo samen met Inrix nieuwe Enterprise afzet te vinden.
Inrix heeft naast niet-autobedrijven ook veel overheden (steden) en wegbeheerders als klant.

Was here
0
Wat ik niet goed begrijp is dat niemand zich afvraagt WAAROM tt nu extra gaat investeren?

Mijn overtuiging is dat tt de technologische voorsprong die ze hebben op Here nu willen uitbuiten. Here is verliesgevend, hebben niet de middelen om er nog eens een klap op te geven.

Het was voor het eerst dat HG meerdere keren aangaf dat ze technologisch voorlopen op Here. Tt heeft Microsoft op kwaliteit binnengehaald, met traffic is tt beter en meer geografische dekking en snellere kaartupdate.

Dus kies je nu voor hogere wpa in 2019 of probeer je Here verder in de problemen te brengen?

Wie rationeel denkt, die laadt de wagen helemaal vol met aandelen tt.
Was here
1
Het zou mooi zijn als Here een beursnotering krijgt en gewaardeerd wordt op 3miljard bij de Ipo. Moet je kijken wat er dan met de koers van tt gaat gebeuren
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Sunshine Band schreef op 7 feb 2019 om 21:53:


...
IK lees extra investering in traffic is maar een klein deel van de extra investeringen.
...

Ja, en concurrentie ohgv traffic is niet het meest belangrijke of directe motief.

Drs P.
0
Als dit, als dat, allemaal mooie verhalen.. voorlopig nog weinig licht in de (omzet) tunnel voor TT en een negatieve koerstrend richting 6,xx
Was here
1
Er is geen enkele partij die alleen de slag gaat winnen. Gewoon omdat het niet kan. Het gaat om samenwerken.

Waarom denk je dat er 150 bedrijven zich hebben aangesloten bij Apollo? Tt moet gewoon de een hele sterke schakel worden. Sterker dan Here.

quote:

Bakker88 schreef op 7 feb 2019 om 21:50:


[...]
Nog een bedrijf er bij. Wie zal de slag om de zelfrijdende auto's gaan winnen? Tom2?
Bezige Barend
0
Met Aurora grote speler erbij, Amazon was te verwachten, stakeholders/founders ook vanuit Baidu en VW, beiden in Apollo. De machten zijn nu groot , TT is klein maar heeft de voorsprong !
Time to market is key !!!

Deelname of overname asap !!

quote:

moneymaker_BX schreef op 7 feb 2019 om 21:37:Amazon stapt in zelfrijdende auto's
2 min geleden in FINANCIEEL


SEATTLE (ANP) - Webwinkel Amazon heeft geld gestoken in de start-up Aurora die zich bezighoudt met zelfrijdende auto's. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, dat in totaal ruim 530 miljoen dollar ophaalde, bekendgemaakt. Ook Shell Ventures, de investeringstak van olie- en gasconcern Shell, investeerde in Aurora.

Goddijn wakker worden
Laat je overnemen je redt het niet alleen


Bezige Barend
0
Correctie , niet Baidu maar Byton

quote:

Bezige Barend schreef op 7 feb 2019 om 22:20:


Met Aurora grote speler erbij, Amazon was te verwachten, stakeholders/founders ook vanuit Baidu en VW, beiden in Apollo. De machten zijn nu groot , TT is klein maar heeft de voorsprong !
Time to market is key !!!

Deelname of overname asap !!

[...]
Makita
0
5euro cash per aandeel
Telematics verkocht tegen >22x FCF18 van 41mln (910mln)

Net cash per jaareinde 252mln oftewel >1 euro per aandeel

Wat overblijft is nog 500mln waard nu, gesegmenteerd obv BCG Matrix
- Consumer (Cashcow)
- Enterprise (STAR na keuze Microsoft Azure)
- Automotive (Question Mark voor de gemiddelde burger, maar mi een future STAR met orderboek van 1,2mrd en stijgende take-rates, deferred revenues van 280mln en aanstaande HD deals)

500mln is nog slechts 7,8X FCF19 van 68mln....

Aankondiging van een HD deal kantelt dit beeld direct. Gewoon ondergewaaardeerd nu en zoals gebruikelijk 2-3 dagen voer voor stoeptegels na een slechte presentatie door HG (echt een gemiste kans).
DerksVisie
0
quote:

Sunshine Band schreef op 7 feb 2019 om 21:53:


@Derksvisie:

"Als Harold zegt dat de extra investering vooral worden gebruikt voor het up-to-date houden van producten zoals Traffic dan betekent dit waarschijnlijk dat er dus concurrentie opdoemt op dit product. Daar schrijf ik dus over dat Traffic gelukkig niet zoveel voorstelt qua omzet. Mocht dat wel het geval geweest zijn dan hadden we opnieuw een probleem aan ons been."

Dat is je eigen interpretatie.
Heeft Harold dat gezegd?

Hier de quote van Taco:
On OPEX and CAPEX there are three things happening here. One is that it's our decision to invest more than we have done in the past in our map making capabilities, in our capacity to continuously release software, in our quality of our services like traffic and with signing of important automotive but also increasingly enterprise customers it is our role, and our job, and our willingness to spend more in these areas.

The second, the mix between OPEX and CAPEX is, it's a reaction of the fact that we have more and more platform approach where our content and our software is continuously releasable. So before you have a more staggered approach as we are working on new software release and as long as we are working on the software release it capitalizes them that will start to amortize this.


IK lees extra investering in traffic is maar een klein deel van de extra investeringen.

Gisterochtend was ik teleurgesteld in de helderheid en (in-)compleetheid van de toelichting op het waarom van bepaalde keuzes.
In de CC heb ik toch wel behoorlijk wat bevredigende antwoorden gehoord. Ben zeker nog niet volledig tevreden, vind dat je als aandeelhouder nog te veel moet zoeken, maar ik zie verbeteringen


In mijn ogen benoemt hij specifiek de kwaliteit van Traffic. Als er daarna ook nog wordt gesproken dat er een tweetal BAD-guys zijn overgestapt naar HERE. Dan is HERE's kwaliteit blijkbaar goed genoeg geworden om de overstap te wagen. Dat begint uiteraard bij de eigenaren maar dat kan net zo snel overslaan naar andere autofabrikanten. Vandaar de extra investering door TomTom.

Jij als aandeelhouder kan het positieve uiteindelijk zien (en dat is er uiteraard ook) Maar de potentiele aandeelhouders stappen na zo'n conference call niet in. Ik ben ook nog steeds positief over de toekomst van het aandeel. Maar niet dankzij het bestuur.
3.056 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 149 150 151 152 153 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 17-jan-20 17:35
Koers 10,242
Verschil +0,299 (+3,01%)
Hoog 10,490
Laag 9,722
Volume 1.251.796
Volume gemiddeld 439.189
Volume gisteren 396.356