Stikstofkwestie

560 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Dikke Durk
0
quote:

Chiddix schreef op 7 november 2019 06:04:


Dagblad Trouw meldt, dat de Nederlandse veehouderij 3x zoveel stikstof uitstoot dan eerder gedacht. Dat blijkt uit metingen. Wel verdwijnt veel in de lucht wat volgens ministerie landbouw weer een positief puntje is.
Een tegenvaller is, dat milieuvriendelijke stallen weinig effect hebben op de uitstoot.
Boeren zullen niet vrolijk worden van de metingen.

Monsterbrieven van mest zijn bekeken, er zijn geen nieuwe metingen verricht.

Ik denk dat vooral de wetenschappers van o.a. de RIVM die de eerdere onderzoeken hebben uitgevoerd niet blij zullen worden de komende tijd. Op basis van hun advies is immers het landbouwbeleid opgesteld.

---

Voor de goede orde, het onderzoek van het CBS bestaat uit het volgende: men gaat uit van een vaste hoeveelheid stikstofproductie per rund. Vervolgens blijkt nu uit het bestuderen van die mestmonsters - die al langer bestaan en tot nu toe gebruikt worden door boerderijen voor hun mineralenbalans - dat mest uit emissie-arme stallen minder stikstofverbindingen bevat dan werd aangenomen en opgegeven door de wetenschappers en adviesbureaus die deze 'milieu-vriendelijke'stallen hebben ontwikkeld.

Dat er nu meer stikstof wordt uitgestoten in de lucht is vervolgens een aanname van het CBS en niet gebaseerd op metingen aan de lucht. Er is dus niet bekend in wat voor vorm die stikstof het bedrijf verlaat (pure stikstof, ammoniak, NOx, combinatie hiervan) en of die stikstof daadwerkelijk het bedrijf verlaat.

Overigens is de vaste hoeveelheid stikstof per rund waar vanuit wordt gegaan op zijn minst twijfelachtig: boeren zijn bijvoorbeeld stikstof-armer gaan voeren de afgelopen jaren en dat is niet meegenomen in dit onderzoek.

---

Ik denk dat het grootste probleem vooral ligt bij wetenschappers en bepaalde politieke partijen (D'66 en GL) die deze emissiearme stallen hebben ontwikkeld en verplicht gesteld voor boeren zoals die in N.-Brabant laatst. Vele veehouders hebben inmiddels al miljoenen geïnvesteerd in dit soort milieu-vriendelijke stallen: www.omroepbrabant.nl/nieuws/3092500/S...

De zuidelijke tak van de Land-en-Tuinbouw Organisatie (ZLTO) is ook wakker en heeft gereageerd dat er onderzoek wordt gedaan naar de achtergrond van eerdere wetenschappelijke rapporten. Mochten hier fouten zijn gemaakt dan zullen deze verantwoordelijk worden gesteld voor de ontstane financiële schade bij boeren die geïnvesteerd hebben in die stalsystemen.

bron: www.omroepbrabant.nl/nieuws/3100864/L...
Zheng He
0
De vraag is, ben je het met de uitkomst van het onderzoek of het model oneens, danwel heb je twijfel aan het wetenschappelijk onderzoek.
Mijn indruk is dat hier men niet blij is met de uitkomst.
Dikke Durk
0
quote:

Zheng He schreef op 7 november 2019 13:51:


De vraag is, ben je het met de uitkomst van het onderzoek of het model oneens, danwel heb je twijfel aan het wetenschappelijk onderzoek.
Mijn indruk is dat hier men niet blij is met de uitkomst.

Dit nieuwe onderzoek verandert niets aan de depositie van stikstofverbindingen in Nederland. Die gegevens komen uit meetstations die op het land zijn geplaatst. Dit nieuwe onderzoek noemt echter dat er (mogelijk) meer via de lucht wordt uitgestoten omdat het minder dan verwacht in de mest is terug te vinden.

Voor de rest is de vraag eenvoudig: wil je heide, of wil je gras?

zie Van Kooten en De Bie, want 30 jaar geleden vroeg men zich dat al af: www.youtube.com/watch?v=6L-dJjc9moI


DurianCS
1
quote:

hosternokke schreef op 6 november 2019 23:50:


[...]
Krijg ik dan ook korting op m'n wegenbelasting?
Of gaat dat weer teveel in de papieren lopen?

Helaas, het is geen wegenbelasting maar houderschapsbelasting. Dus het hebben van een auto wordt belast, niet het gebruik van de weg.
leek2018
0
quote:

Chiddix schreef op 7 november 2019 06:04:


Dagblad Trouw meldt, dat de Nederlandse veehouderij 3x zoveel stikstof uitstoot dan eerder gedacht. Dat blijkt uit metingen. Wel verdwijnt veel in de lucht wat volgens ministerie landbouw weer een positief puntje is.
Een tegenvaller is, dat milieuvriendelijke stallen weinig effect hebben op de uitstoot.
Boeren zullen niet vrolijk worden van de metingen.

Hoezo eerder gedacht, was dat dan niet gebaseerd op metingen. Milieuvriendelijke stallen blijken nu ook geen effect te hebben. Begrijp steeds meer de frustratie van boeren te begrijpen. En de oplossing ligt zo voor de hand. Waarom wel stikstofnormen en geen prijsnormen. Het voedsel in Nederland is toch spotgoedkoop. De enige, die er aan verdient zijn de multinationals.
haas
0
Rutte was vandaag, hoogspersoonlijk op bezoek bij boeren in Vinkenbuurt:)

dacht even naar die sukkels in het Oooosten

www.google.com/maps/place/Vinkenbuurt...,6.3315889,13z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47c80909756fed35:0xbabad2bab5d5ac57!8m2!3d52.5786768!4d6.3358125?hl=nl
www.hartvannederland.nl/nieuws/2019/k...
Chiddix
0
Door de stikstofcrisis worden 40% minder woningen opgeleverd(2019/2020). Vanmorgen lees ik, dat bouwers onder de kostprijs zitten(werken) door de stikstofcrisis.
Dus men verdient er niets aan. Ook dat nog. Moet nog uitzoeken de details.
Een positief punt is, dat men April 2020 vliegveld Lelystad wil gaan gebruiken , om Schiphol te ontlasten.
De boeren kondigen een nieuw protest aan. Deze keer wil men Amsterdam ontregelen.
Het bestuur van de stad zegt, we hebben niet genoeg mankracht , om dit aan te kunnen. Daar zullen de boeren niet van wakker liggen.
Chiddix
0
Onder de kostprijs. De orderboeken van de bouwers lopen terug. Daardoor nemen ze opdrachten aan onder de kostprijs. Bij aanbestedingen liggen het aantal inschrijvingen hoger dan normaal(bron: de Limburger).
Voor 47000 nieuwbouwwoningen is een vergunning afgegeven terwijl de doelstelling 75000 was(kabinet).
Dit klimaatkabinet zorgt ervoor , dat zijn eigen doelstellingen niet gehaald worden.
Zheng He
0
Laat je toch niet zo opfokken door een gerichte Telegraafactie. Boos worden over de gevolgen en de oorzaak ontkennen lost echt niets op.
voda
0
Stikstofcrisis dwingt bouwers te werken onder kostprijs

Bouwers nemen opdrachten tegen of onder de kostprijs aan omdat zij hun orderboeken en omzet door de stikstof- en PFAS-crisis hard zien teruglopen. Dat melden aannemers, opdrachtgevers en andere bronnen in de branche aan het FD.

Dit zogeheten prijsduiken is een gevaar voor de sector: tijdens de vorige bouwcrisis namen bouwers ook regelmatig grote projecten aan op of onder de kostprijs. Daardoor leden ze forse verliezen.

Verschillende aannemers die het FD heeft gesproken zeggen dat ze vooral bij aanbestedingen zien dat het aantal inschrijvingen veel hoger ligt dan normaal. Door die toegenomen concurrentie verlagen de bouwers hun prijzen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland herkent de trend.

'We zien het vooral bij gemeentelijke opdrachtgevers’, zegt een woordvoerder van bouwbedrijf Dura Vermeer, dat een omzet heeft van €1,3 mrd en actief is in de hele markt. ‘Bij projecten die verschoond zijn van de stikstof- of PFAS-problematiek zien we een toename van inschrijvers en daarmee een druk op prijzen.’

Twee gemeenten die net aanbestedingen hebben afgerond, bevestigen dat beeld. De gemeente Moerdijk meldt dat in oktober liefst zeventien partijen inschreven voor het bouwrijp maken van woonwijk Waterwijk Fijnaart. In Zoetermeer doken dezelfde maand vijftien partijen op een opdracht om twintig houten bruggen te vervangen. Een halfjaar geleden zou bij beide opdrachten het aantal inschrijvers aanzienlijk lager zijn geweest, zeggen aannemers.

Bedrijven schrapen markt af op zoek naar werk

Grote bouwers nemen ook sneller genoegen met kleinere opdrachten, zegt een middelgrote aannemer in de grond-, weg- en waterbouw. 'Grotere aannemers duiken op bij aanbestedingen van middelgrote en kleine projecten, terwijl zij daar eerder minder vaak te zien waren.’


17

partijen schreven in Moerdijk in voor bouwrijp maken Waterwijk Fijnaart

Kortom: bedrijven schrapen de markt af op zoek naar voldoende werk. Daartoe voelen ze zich genoodzaakt omdat ze met twee grote problemen kampen. Het acuutst is het besluit van minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen om strenge regels uit te vaardigen voor het verplaatsen van grond die chemische PFAS-stoffen bevat. Veel grondwerkzaamheden en baggeractiviteiten zijn daardoor stilgevallen.

Het tweede is het stikstofdossier: in afwachting van nieuwe regels om de stikstofuitstoot te verminderen zijn minder bouwvergunningen verstrekt. Bouwers zien zo hun werkvoorraad slinken. Het kabinet mikt jaarlijks op 75.000 nieuwe huizen. ‘Op basis van onderzoek is de prognose dat in 2019 en 2020 de vergunningverlening terugvalt tot 47.000 woningen’, zo schreef Van Veldhoven donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Donderdag riep ceo Rob van Wingerden van BAM het kabinet op om urgent actie te nemen en met een werkende oplossing te komen. Aanvankelijk zou het kabinet vandaag met een pakket maatregelen komen om de stikstofuitstoot te verminderen. Maar dat is uitgesteld. Mogelijk worden voor 1 december de PFAS-normen verruimd.

In de bouw wordt sterk betwijfeld of lagere overheden door de maatregelen genoeg vertrouwen krijgen om nieuwe projecten te starten.


‘Grotere aannemers duiken op bij kleine en middelgrote projecten, terwijl zij daar eerder minder vaak te zien waren’
• Middelgrote ondernemer in grond-, weg- en waterbouw
Klassieke valkuil voor bouwers

In de tussentijd zijn bouwers aan het prijsduiken, hoort ook Charles Verheyen van de Vakgroep Grondwerk bij brancheclub Bouwend Nederland. En dat is een klassieke valkuil voor de branche. Bouwbedrijven laten zich daar toch toe verleiden omdat ze hoge kosten hebben voor hun personeel en machines. Tegelijkertijd hebben ze flinterdunne nettowinstmarges. Als hun omzetten sterk dalen, lopen de kosten door en slaat de krappe winst al snel om in verlies.

Een project tegen lage marges aannemen om de omzet op peil te houden, lijkt dan even de beste optie. Het gevaar is dat bouwers steeds verder hun prijzen drukken en in een neerwaartse spiraal raken.

Verheyen: 'We hebben dat op het vorige dieptepunt gezien. Zeker bij de grote infrastructurele projecten werd te laag ingeschreven om handjes en voetjes aan het werk te houden.’ Bouwers verloren bijvoorbeeld honderden miljoenen op de verbreding van de A15 bij Rotterdam. Ballast Nedam ging daar bijna aan onderdoor en werd gered door het Turkse Rönesans. ‘Het is een van de zorgen van Bouwend Nederland dat we weer in zo'n situatie terechtkomen’, zegt hij.

Ook de zegsman van Dura Vermeer spreekt van een ongewenste ontwikkeling. 'Als dit doorzet en structureel wordt, is de bouwbranche weer terug bij af.'

Volgens de gemeente Moerdijk had de huidige situatie ook effect op de aanbesteding van Waterwijk Fijnaart. 'Enerzijds op het aantal inschrijvers. Dat was relatief hoog', meldt een woordvoerder. 'Anderszijds was er mogelijk effect op de prijzen, die relatief scherp waren.' De opdracht is gegund aan de laagste inschrijver. 'Die partij hanteert scherpe, maar in onze ogen realistische eenheidsprijzen', zo stelt de gemeente.

fd.nl/ondernemen/1323387/stikstofcris...
whammy
0
€6 mrd minder
Anderhalve week geleden meldde het EIB al dat door de stikstofproblematiek de bouwsector in de periode 2019-2021 €6 mrd misloopt. Op jaarbasis verliest de bouw in 2020 en 2021 ongeveer €2,5 mrd aan productie en valt de werkgelegenheid in de bouw in die twee jaar 10.000 à 12.000 voltijdsbanen lager uit dan zonder het stikstofprobleem.

Deze cijfers hebben betrekking op de woning- en utiliteitsbouw en infrastructuur. Door een uitspraak van de Raad van State eind mei is er in heel Nederland grote stagnatie opgetreden in de vergunningverlening, zowel rond bestemmingsplannen als bij omgevingsvergunningen. Daardoor komen bouwprojecten stil te vallen en kunnen nieuwe niet starten.
Bron:FD

De actie van milieufreak Johan Vollenbroek bij de Raad van State blijkt voor de Nederlandse economie een zéér slechte uitwerking de hebben.
Chiddix
0
quote:

whammy schreef op 8 november 2019 15:04:
De actie van milieufreak Johan Vollenbroek bij de Raad van State blijkt voor de Nederlandse economie een zéér slechte uitwerking de hebben.


En deze meneer moet deze maand een besluit nemen met enkele andere of het kabinet zijn drempelwaarden mag invoeren zodat er weer meer gebouwd kan worden.
De boeren hebben een stikstofclaim in het leven geroepen. De schade wil men verhalen op de overheid van de stikstofproblemen. Voor 150 euro kan men zich aansluiten bij de claim.
haas
1
ALS DE POLITIEK FAALT,
MOET HET BEDRIJFSLEVEN NIET OP MEDELIJDEN REKENEN’

PS: en de burgers al helemaaal NIET !
voda
0
Politiek akkoord over stikstofmaatregelen

(ABM FN-Dow Jones) De politiek heeft een akkoord bereikt over een oplossing voor het stikstofprobleem. Dit bleek dinsdagmiddag.

"Dat pakket voor de korte termijn, daar zijn wij uit", zei premier Mark Rutte na het coalitieberaad. "Alles wordt nu verder op papier gezet en dat presenteren we dan morgenochtend."

"Doel was om maatregelen te nemen waardoor de bouw doorkan en waarin je voorkomt dat mensen hun baan kwijtraken", zei Klaas Dijkhoff van de VVD. "Dat doel is denk ik gelukt."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bouwers nog niet wijzer over stikstofplannen

Gepubliceerd op 12 nov 2019 om 19:59 | Views: 48

DEN HAAG (AFN) - Een delegatie uit het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte heeft tijdens een gesprek met vertegenwoordigers uit de bouw vooral geluisterd. Over de stikstofplannen waarmee het kabinet de bouw van huizen en de aanleg van infrastructuur vlot wil trekken, lieten de bewindspersonen weinig tot niets los.

"De minister-president zegt dat het in ieder geval in eerste instantie fors zal helpen", zegt Bart van Breukelen van bouwbedrijf TBI over het pakket dat woensdagochtend wordt gepresenteerd. "Voor ons is het afwachten of dat zo is, want dat konden we hier aan tafel niet beoordelen." Van Breukelen is blij dat het kabinet in ieder geval de urgentie snapt, maar veel hangt af van de concrete maatregelen. "Het belangrijkste is: kunnen wij ermee werken?"

Rutte zelf noemde de ontmoeting "een gesprek om ervaringen uit te wisselen". Dat was volgens de premier heel nuttig, omdat de zorgen in de bouwsector "heel groot" zijn. Over de maatregelen waar de coalitiepartijen dinsdagochtend na maanden overleg overeenstemming over hebben bereikt, wilde hij nog niets zeggen.
voda
0
Coalitie akkoord over pakket maatregelen tegen stikstof: Maximumsnelheid overdag naar beneden

VIDEO
De coalitiepartijen zijn het eens geworden over een maatregelenpakket rond de stikstofproblematiek. Het pakket wordt morgen officieel gepresenteerd, maar al zeker is dat de maximumsnelheid overdag in het grootste deel van Nederland verlaagd wordt naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er nog wel 130 kilometer per uur gereden worden.

Peter Winterman 12 nov. 2019 Laatste update: 15:41

Dat melden Haagse bronnen aan deze site. Coalitiepartij VVD voelt er niets voor om de maximumsnelheid altijd én in het hele land te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die optie levert wel de meeste stikstofruimte op. De uitstoot van stikstof moet met spoed omlaag om de woning- en wegenbouw in Nederland vlot te trekken.

Als compromis kiest het kabinet nu voor de optie waarbij vanaf 19.00 uur ’s avonds nog wél 130 kilometer per uur gereden mag worden op de wegen waar dat nu al is toegestaan. Daardoor mogen automobilisten na de avondspits het gaspedaal weer indrukken. Vanaf 06.00 uur in de ochtend moet dan weer 100 kilometer per uur gereden worden.

Lees ook
Het stikstofprobleem los je niet op met labbekakkerig doorpolderen
Lees meer
Oude auto's zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de stikstofuitstoot in het verkeer

Woningbouw
Deze optie is doorgerekend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en zou genoeg stikstofruimte opleveren om de woning- en wegenbouw uit het slop te trekken én om de stikstofneerslag in de natuur te verlagen. Op de lange termijn zijn nog meer maatregelen nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, zoals het uitkopen en verplaatsen van boerenbedrijven.

De verlaging van de maximumsnelheid zou tussen 1 januari en 1 april volgend jaar kunnen worden ingevoerd. Het RIVM heeft ook andere opties doorgerekend, waarbij de snelheidslimiet alleen in de buurt van natuurgebieden omlaag gaat. Het zou dan gaan om ruim de helft van de rijkswegen. De coalitiepartijen noemen als nadeel daarvan dat de versnippering van snelheidslimieten in Nederland verder toeneemt.

Debat
Vanochtend en het begin van de middag overlegde de coalitietop over de stikstofmaatregelen. Ook de VVD-fractie in de Tweede Kamer zat bij elkaar. Na afloop van dat overleg zei het liberale Kamerlid Mark Harbers, die stikstof in zijn portefeuille heeft: ,,Uiteindelijk moet je, als je deze crisis wilt bestrijden, ook rot-maatregelen nemen. Daarbij geldt voor ons: de crisis in de bouw moet erdoor worden opgelost.”

VNO-NCW is blij dat de coalitie er uit is. ,,Top. Blij dat er nu eindelijk een besluit ligt’’, complimenteert secretaris Jeroen de Lange de regerende coalitie. ,,De boel wordt vlot getrokken, dat is het voornaamste.’’

Zijn organisatie (3000 ondernemers en directeuren) vindt het te vroeg om in te gaan op details rondom de snelheidsbeperkingen en de gevolgen voor het Zuiden. ,,Het gaat erom dat we in dit land weer vooruit kunnen met de bouw”, aldus De Lange. ,,We hebben met z’n allen al te lang stil gestaan omdat overheden in een milieukramp lagen. De economische schade door de stikstofcrisis liep enorm op.’’

Ook Milieudefensie noemt het besluit ‘goed nieuws voor het klimaat, de natuur en onze gezondheid', maar vindt wel dat voor het oplossen van de stikstofcrisis ‘en echt gezonde lucht’ meer maatregelen nodig zijn. De organisatie prijst de VVD en noemt het goed dat de partij ‘het landsbelang voor laat gaan’. Eerder maakten de liberalen zich juist hard voor verhoging van de snelheidslimiet naar 130 op diverse snelwegen.

Donderdag staat een stikstofdebat op de agenda met premier Rutte.

Rutte besprak de problematiek vandaag met Grond in Verzet. Bekijk hieronder een item uit de Ochtend Show to go hierover.

www.ad.nl/politiek/coalitie-akkoord-o...
voda
0
Stikstofaanpak: kabinet trekt 250 miljoen euro uit voor natuurherstel

VIDEO
Het kabinet trekt een kwart miljard euro uit voor acties om de natuur in Nederland te herstellen. Dat is een van de stikstofmaatregelen die het kabinet morgenochtend officieel bekendmaakt. Het geld wordt onder meer gebruikt om verzuurde stikstofgrond af te graven en grondwaterstanden te verhogen.

Peter Winterman 12 nov. 2019 Laatste update: 17:55

Dat melden Haagse ingewijden aan deze site. Het kabinet maakte op 1 november al bekend een half miljard euro uit te trekken voor de aanpak van de stikstofcrisis. De helft daarvan wordt nu ingezet om natuurgebieden in Nederland te versterken, zo heeft de coalitie vandaag besloten.

Lees ook
Coalitie akkoord over pakket maatregelen tegen stikstof: Maximumsnelheid overdag naar beneden

De overheid heeft de laatste jaren veel te weinig werk gemaakt van natuurherstel, zo concludeerde de commissie-Remkes eerder. Er is extra geld nodig om dat natuurherstel nu te versnellen. Als dat niet gebeurt, wordt het heel lastig om in de toekomst vergunningen voor bouwprojecten te blijven uitdelen. Ook is het geld nodig om grote projecten, zoals dijkversterking in Zeeland, door te laten gaan.

Met het geld wordt verzuurde stikstofgrond in natuurgebieden afgegraven. Ook worden grondwaterstanden verhoogd, om zo natuurgebieden weer nat te maken.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit © ANP

Noodwet
Vandaag werd ook bekend dat het kabinet heeft besloten om de snelheid op alle snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur. Alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag nog 130 of 120 kilometer per uur worden gereden op wegen waar dat nu mag. Van de stikstofruimte die dit oplevert, wordt 70 procent gebruikt om de woning- en wegenbouw vlot te trekken. De overige 30 procent verdwijnt en komt zo ook ten goede aan de natuur.

Het kabinet kondigt morgenochtend ook een noodwet aan om grote projecten, zoals kustversterkingsprojecten, door te laten gaan. In de ochtend geven premier Rutte en de ministers Schouten, Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven een persconferentie waarin alle stikstof- en PFAS-maatregelen worden gepresenteerd.

www.ad.nl/politiek/stikstofaanpak-kab...
haas
0
dat met het invoeren van maximum 100km/overdag leidt/lijdt imo tot meer files ?
DE uutbreiding naar 130km door Schulz heeft destijds wel 300 miljoen gekost aan dijkverhogingen etc bij de wegen

waar we heen gaan Jelle/Jetten zal wel zien:) oud refreintje:)
JP Samosa
0
quote:

haas schreef op 13 november 2019 09:09:


dat met het invoeren van maximum 100km/overdag leidt/lijdt imo tot meer files ?
DE uutbreiding naar 130km door Schulz heeft destijds wel 300 miljoen gekost aan dijkverhogingen etc bij de wegen

waar we heen gaan Jelle/Jetten zal wel zien:) oud refreintje:)goede maatregel 100 max.

100km is een mooie proef, die overigens wel een blijvertje zou kunnen worden.
Nederland slibt langzaam maar zeker dicht.
(120-130 blijft levensgevaarlijk met de huidige mega drukte.)

Nu begrijp ik ook wel dat 100 of 120 een slakkegangetje is voor een grote bmw,audi of ferrari.
Om echt te scheuren moest je toch al naar duitsland.

Moet vooral keihard lachen om huiliehuilie reacties van VVD-ers
haas
0
quote:

Señor Acero schreef op 13 november 2019 09:38:


[...]


Moet vooral keihard lachen om huiliehuilie reacties van VVD-ers


het was trouwens idee van PVV.
Dat is toen uit elektorale overwegingen overgenomen door o.a. VVD: kosten 300 miljoen.
560 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 475,98 +11,05 +2,38% 30 mrt
AMS25-24h 461,85 -14,13 -2,97% 27 mrt
AMX 640,72 -3,08 -0,48% 30 mrt
ASCX 655,63 -2,93 -0,44% 30 mrt
BEL 20 2.826,94 -35,85 -1,25% 30 mrt
BRX20-24h 2.826,94 0,00 0,00% 30 mrt
Germany30^ 9.873,94 +57,97 +0,59% 30 mrt
Dutch15-index 13.392,11 +341,58 +2,62% 30 mrt
Euro30-index 14.212,08 +110,27 +0,78% 30 mrt
US30# 22.322,90 +9,50 +0,04% 30 mrt
US500# 2.623,78 -1,91 -0,07% 30 mrt
Nasd100# 7.878,54 -10,47 -0,13% 30 mrt
Japan225# 19.008,73 -76,24 -0,40% 30 mrt
WTI 20,33 0,00 0,00% 30 mrt
Brent 26,35 0,00 0,00% 30 mrt
EUR/USD 1,1012 -0,0034 -0,31% 03:48
BTC/USD 6.504,1100 -31,5900 -0,48% 03:48
Gold World Spo... 1.614,85 -8,66 -0,53% 03:48
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Akzo Nobel 61,800 +3,910 +6,75% 30 mrt
ASML 244,750 +15,250 +6,64% 30 mrt
Galapagos 174,450 +10,650 +6,50% 30 mrt
Dalers Laatst +/- % tijd
ABN AMRO BANK N.V. 7,340 -0,810 -9,94% 30 mrt
ING 4,993 -0,487 -8,88% 30 mrt
UNIBAIL-RODAMCO-... 49,060 -4,720 -8,78% 30 mrt

Nieuws Forum

Wall Street begint week met winstbeurt
Alexander op 31 mrt 2020 03:00
7
Miljoenen aan pensioengeld belegd in ...
suske wiet op 31 mrt 2020 00:38
4
Trump wil met Poetin over olieprijs p...
Mr.Texas op 31 mrt 2020 00:36
31
'Slecht nieuws van ABN AMRO'
The Saint op 30 mrt 2020 23:59
29
Wall Street op stevige winst
peter545 op 30 mrt 2020 23:46
22