Vierde kwartaal 2019

709 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
lokeend
0
Bij werkzaamheden aan de A1 bij Deventer zijn onderdelen van een V1 gevonden, een Duits wapen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), meldt de gemeente Deventer vrijdag.
Bouwbedrijf Heijmans stuitte afgelopen zomer tijdens graafwerkzaamheden op de onderdelen. Volgens de EOD is het object, dat in de grond ligt, circa 15 bij 15 meter groot.
De EOD en het bouwbedrijf stellen een plan op om de V1 komend voorjaar te verwijderen. De werkzaamheden aan de verbreding van de Rijksweg kunnen gewoon doorgaan. Er is geen gevaar voor de omgeving en er is volgens de gemeente ook geen sprake van bodemverontreiniging door spring- of brandstof.
tradersonly
0
PFAS: vanaf vandaag meer ruimte voor bouwers en baggeraars
Nieuwsbericht | 29-11-2019 | 13:15

Meer ruimte voor bouwers en baggeraars, op een veilige manier voor onze gezondheid en het milieu. Met dat doel stelt minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS vast voor de land- en waterbodem. Zij doet dit op wetenschappelijk onderbouwd advies van het RIVM en Deltares. Van Veldhoven heeft afgesproken met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen de geboden ruimte zo snel mogelijk en maximaal te gebruiken. Voor grond en baggerbedrijven die in de knel zijn gekomen, wil het kabinet de mogelijkheden om aan krediet te komen verruimen. Ook wil Minister van Veldhoven bekijken wat in de aanpak van niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen beter kan en hoe de kraan voor dit soort stoffen kan worden dichtgedraaid.

Van Veldhoven: “We zetten hiermee een hele belangrijke stap waardoor veel grond- en bagger werkzaamheden weer door kunnen, terwijl we zorgen voor de bescherming van onze gezondheid en het milieu.”

Meten is weten
Op verzoek van Van Veldhoven is de afgelopen maanden op veel plekken in Nederland gemeten hoeveel PFAS in de land- en waterbodem zit. Het RIVM adviseert op basis van metingen een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, en 0,9 microgram per kilo voor de stof PFOS (een van de duizenden stoffen uit de PFAS-groep). Deltares heeft een soortgelijk onderzoek gedaan naar de achtergrondwaarde PFAS in de waterbodem. Deltares adviseert 0,8 microgram PFAS per kilo grond te hanteren, en 3,7 microgram voor PFOS. Dit betekent in de praktijk dat grond- en baggerbedrijven meer ruimte hebben om veilig grond te verzetten en te baggeren. Zij kunnen bijvoorbeeld weer bagger kwijt in sommige diepe plassen die in contact staan met rivieren. De achtergrondwaarden worden verwerkt in het tijdelijk handelingskader PFAS. Dat werd op verzoek van decentrale overheden in juli 2019 vastgesteld. De nieuwe achtergrondwaarden voor PFAS voor de land- en waterbodem gaat per direct in.

Opdrachtgevers: breng werkzaamheden op gang
Van Veldhoven heeft met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken de ruimere mogelijkheden zo snel mogelijk en maximaal te benutten. Van Veldhoven: “Elke dag telt. Ik heb zelf gezien hoeveel problemen grond- en baggerbedrijven kunnen hebben door PFAS. Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap. Het is nu vooral ook zaak dat de geboden ruimte benut wordt. De PFAS-problematiek is zeer complex. Er kon en kan al heel veel wel, maar het is in de praktijk soms ingewikkeld de mogelijkheden die er zijn te benutten. Daar blijven we met man en macht aan werken.”

Meer kredietmogelijkheden voor bagger- en grondbedrijven
Het kabinet wil daarnaast een vangnet voor gezonde bedrijven die door PFAS tijdelijk mensen en machines niet aan het werk hebben. De overheid kan nu al voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, via de Borgstelling MKB-kredieten. Het kabinet wil het deel waarvoor de overheid garant kan staan verhogen. Dit gaat zo snel mogelijk in en betekent concreet dat midden- en kleinbedrijven (MKB) uit bijvoorbeeld het grondverzet en de baggersector, die geraakt zijn door de PFAS-problematiek, makkelijker aan krediet kunnen komen.

In de toekomst voorkomen
Om te voorkomen dat PFAS überhaupt in ons milieu komt, wil van Veldhoven een verbod op alle niet essentiële toepassingen van de gevaarlijke stoffen die tot de PFAS groep behoren. Dat is niet van de een op andere dag geregeld maar Nederland is hier samen met andere EU-lidstaten mee aan de slag. Een aantal PFAS is al aan regels gebonden. Zo is PFOS al vrijwel verdwenen en is GenX op de lijst van ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (ZZS) geplaatst. Van Veldhoven wil daarnaast de aanpak voor niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen tegen het licht houden: “Ik vind dat we moeten kijken wat in de aanpak voor niet genormeerde- en zeer zorgwekkende stoffen anders moet om in de toekomst deze problemen te voorkomen. We hebben zo snel als mogelijk gezorgd voor oplossingen, maar in de praktijk kan dat voor sommige bedrijven te lang zijn. Ik ga daarom kijken wat aangepast moet worden zonder af te doen aan de veiligheid.”

www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2...
PJ
0
Ik denk met alle steun de winst nu naar Rutte gaat,het aandeel reageert nog nauwelijks
lokeend
0
Tot de cijfers vast nog wel bijkopen onder de 7 euro ga ik nog steeds vanuit.
En op zich gunstig als de koers 31-12 laag staat ivm de vermogen rendement heffing!
Succes!
G20xdrive
0
Koop je rond €7.50 bij sta je op verlies, onvoorstelbaar!
Of stilte voor de storm en slotkoers 7.50 let's hope.
tradersonly
0
Rond de 7,10 - 7,25 is afgelopen 2 maanden de koers vele malen getest. Dit lijkt mij dan ook een gedegen steunzone.
Kijk ik naar de verwachte winst dan verbaast mij deze koers toch nog altijd ten zeerste -ondanks het Tennet dispuut.
Met een verwachte winst van 1,30 - 1,40 is huidige koers zo'n 5,5 maal de winst; zelfs voor een bouwer laag te noemen. We'll see. Ik verwacht volgend jaar minimaal een koers van ruim 10 euro.
Daexter
0
tja blijft inderdaad merkwaardig, maar gelukkig geldt dat voor de andere fondsen ook. Bam staat nu zelfs in het rood.

Gewoon bijkopen dus :)
salud
0
Shortposities op Heijmans worden stevig afgebouwd.
Laatste melding weer - 0,51%.

Vergeleken met BAM staat Heijmans er dus denk ik beter voor.
Even afwachten maar ....
SDV70
0
het gaat nog steeds niet goed in de bouw
daarnaast hangt er nog een zwaard van Damocles boven het hoofd van Heijmans
de bodem is nog niet bereikt
tradersonly
0
Goed nieuws nog deze avond. Na verruiming PFAS nu ook akkoord over stikstof.
NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 19:16

Kabinet en provincies op hoofdlijnen akkoord over stikstofaanpak


De provincies en het kabinet zijn het in grote lijnen eens over stikstofmaatregelen om de vergunningverlening voor boerenbedrijven en de bouw weer op gang te helpen. "We zetten de puntjes nog op de i, begin volgende week presenteren we de plannen", zegt minister Schouten van Landbouw na overleg met de twaalf provincies in Utrecht.

De nieuwe regeling is voor boeren soepeler dan de normen die in oktober door sommige provincies werden voorgeschreven. De boerenprotesten tegen de maatregelen lijken effect te hebben gehad. Er wordt nu één lijn getrokken in alle provincies, zegt Schouten.

De versoepeling zit in de stikstofruimte die boeren tot hun beschikking hebben als ze gaan verbouwen of verkopen en een nieuwe vergunning krijgen. Die stikstofruimte wordt in het akkoord berekend op basis van de grootte van de stal; sommige provincies gingen in oktober nog uit van het aantal dieren dat daadwerkelijk in de stal staat. Dat is vaak een lager aantal dan waar in de stal ruimte voor is.

Nieuwe vergunning
De regels gelden alleen voor nieuwe vergunningen. Als de boer blijft boeren met de koeien die hij heeft en zijn boerderij staat niet in de buurt van een bedreigd natuurgebied verandert er niets. Pas als hij iets met zijn bedrijf wil gaan doen en dus een nieuwe vergunning nodig heeft, komt de nieuwe rekensom in beeld.

Vrijdagmiddag zat minister Schouten van Landbouw met bestuurders van de twaalf provincies om tafel om op één lijn te komen. Het was de bedoeling dat Schouten vandaag al een akkoord zou presenteren, maar dat is niet gelukt. Toch zegt Schouten tevreden te zijn: "Ik ben heel blij dat we het nu eens zijn over de lijn."

tradersonly
0
Stikstof deert bouw woningen in Rotterdam nauwelijks
Projectontwikkeling

Het overgrote deel van de aangevraagde bouwvergunningen in Rotterdam kan verleend worden als het gaat om stikstofuitstoot.

Stikstof deert bouw woningen in Rotterdam nauwelijks
Binnenstedelijk bedrijventerrein Zomerhofkwartier in Rotterdam wordt ook herontwikkeld. Er moeten ook woningen komen.
De uitspraak van de Raad van State over de beperking van de uitstoot van stikstof eerder dit jaar lijkt weinig gevolgen te hebben voor de woningbouwopgave voor de korte en middellange termijn. Dit staat in een collegebrief aan de gemeenteraad.

www.vastgoedmarkt.nl/projectontwikkel...
G20xdrive
0
quote:

SDV70 schreef op 29 november 2019 19:32:


het gaat nog steeds niet goed in de bouw
daarnaast hangt er nog een zwaard van Damocles boven het hoofd van Heijmans
de bodem is nog niet bereiktBouwproblemen heeft het kabinet nu grotendeels aangepakt. De versoepeling gaat nog een vervolg krijgen.
Wat Tennet betreft die hebben de problemen grotendeels aan hun zelf te danken.
Zwaard van Damocles is niet meer van toepassing beste svd70.
De bouw kan weer floreren ...
tradersonly
0
NIEUWS PFAS

Kabinet maant bouwers werk snel te hervatten nu omstreden pfas-norm is versoepeld

Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) kondigde vrijdag nog voor het einde van de ministerraad aan dat de nieuwe soepelere normen voor pfas-chemicaliën in de grond en het water met onmiddellijke ingang van kracht zijn. ‘Veel grond- en baggerwerkzaamheden kunnen nu weer door’, verwacht de minister. Volgens haar liggen projecten nu soms onnodig stil.

Raoul du Pré29 november 2019, 16:59


In de strijd tegen CO2, stikstof en pfas-chemicaliën in het milieu leek die laatste categorie van meet af aan het makkelijkst oplosbaar. Het was immers geen rechter of internationaal verdrag dat de bouwers eerder dit jaar de duimschroeven aandraaide, maar het kabinet zelf: nadat bleek dat poly- en perfluoralkylstoffen (pfas) in de bodem, het grondwater, sloten en rivieren veel wijder verspreid waren dan gedacht, kondigde Van Veldhoven zelf in de zomer een strenge norm aan: voor substantiële hoeveelheden grond met meer dan 0,1 microgram pfas per kilogram golden plotseling strenge vervoers- en verwerkingsbeperkingen. Duizenden bouwers en grondverzetbedrijven konden prompt hun grond niet meer kwijt. Van Veldhoven lag sindsdien onder vuur omdat niet alleen de benadeelde bedrijven, maar ook veel toxicologen vonden dat ze de lat wel erg laag had gelegd.

Na adviezen van milieu-instituut RIVM en waterinstituut Deltares durft de minister het aan om de norm nu in elk geval tijdelijk te verhogen tot 0,8 microgram pfas per kilo grond. Voor de subcategorie PFOS (onder meer gebruikt om pizzadozen, Tefalpannen en regenkleding water- en vetafstotend te maken) gaat de norm naar 0,9 microgram in de grond en 3,7 microgram in de waterbodem. De instituten studeren intussen nog op definitieve normen. Die worden in de zomer van 2020 verwacht.


Van Veldhoven spoorde de bouwbedrijven, maar ook gemeenten, provincies en waterschappen vrijdag aan om ervoor te zorgen dat bouwprojecten nu ook echt weer snel door kunnen. Zij benadrukt dat er meer mogelijk is dan velen denken en dat nogal wat projecten te lang en soms onnodig stil liggen. Zo is een pfas-meting pas nodig bij partijen grond van meer dan 100 duizend kilo. Daarboven moet wel worden gemeten, maar de wachttijden bij de laboratoria zijn inmiddels teruggebracht. ‘De uitslag zal er in één tot twee weken zijn’, verwacht een woordvoerder van het ministerie. Vervolgens hangt het er in hoge mate van af waar de grond naartoe gaat. Als er huizen of bedrijven op gebouwd gaan worden, ligt de norm hoger dan voor landbouw- of natuurgebieden.

Stikstofuitstoot
De pfas-ingreep is de tweede stap die het kabinet dit najaar zet om uit de bouwimpasse te komen. De verlaging van de maximumsnelheid bood onlangs al net genoeg beperking van de stikstofuitstoot om in elk geval in delen van het land nog even door te kunnen met bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden, al is het probleem daarmee nog lang niet opgelost.

Het wachten is daarom nu op drastischer stikstofplannen: het kabinet is daarover nog in druk overleg met de provincies. Naar verluidt zijn ze het vrijdag ‘op hoofdlijnen’ eens geworden, maar details ontbreken nog. Zeker is dat zij gezamenlijk willen aansturen op het uitkopen of verhuizen van vele honderden veehouders. Het uitgangspunt is dat niemand gedwongen wordt om te stoppen met boeren. Het kabinet belooft een goede uitkoopregeling op vrijwillige basis. Hoeveel veehouders hiervoor in aanmerking willen komen, is nog niet bekend.
tradersonly
0
quote:

SDV70 schreef op 29 november 2019 19:32:


het gaat nog steeds niet goed in de bouw
daarnaast hangt er nog een zwaard van Damocles boven het hoofd van Heijmans
de bodem is nog niet bereiktVorig jaar 20 miljoen winst inclusief voorziening Tennet van 10 miljoen.
Zonder die voorziening dus 30 miljoen. Voor dit jaar wordt een gelijk tot licht hoger resultaat verwacht. Zo slecht gaat het dus niet.
tradersonly
0
Dat kan zeker. Zo kregen ze voor de Wilhelminasluis een tegemoetkoming van 8 miljoen euro.
Al moest daar nog wel een boete van 2,7 miljoen af wegens vertraging.

Een echte gamechanger zou zijn indien Heijmans alsnog de funderingen gaat maken ;p
Feit dat deze week Tennet berichtte geen nieuwe partijen te hebben kunnen vinden zou dat zomaar mogelijk kunnen maken.

Ze zouden dus een gesloten beurs schikking kunnen treffen en het contract vervolgens heropenen, aangevuld met een nieuwe mastenbouwer.
Enkele jaren geleden werd in de N23 kwestie ook de lopende arbitragezaak opgeschort. Alle opties zijn mogelijk.
lokeend
0
quote:

tradersonly schreef op 29 november 2019 20:16:


Dat kan zeker. Zo kregen ze voor de Wilhelminasluis een tegemoetkoming van 8 miljoen euro.
Al moest daar nog wel een boete van 2,7 miljoen af wegens vertraging.

Een echte gamechanger zou zijn indien Heijmans alsnog de funderingen gaat maken ;p
Feit dat deze week Tennet berichtte geen nieuwe partijen te hebben kunnen vinden zou dat zomaar mogelijk kunnen maken.

Ze zouden dus een gesloten beurs schikking kunnen treffen en het contract vervolgens heropenen, aangevuld met een nieuwe mastenbouwer.
Enkele jaren geleden werd in de N23 kwestie ook de lopende arbitragezaak opgeschort. Alle opties zijn mogelijk.Ze hebben een zakelijk geschil, niets meer of minder zal ook zakelijk worden opgelost.
Toekomstige samenwerken staat niet in de weg
Daexter
0
quote:

SDV70 schreef op 29 november 2019 19:32:


het gaat nog steeds niet goed in de bouw
daarnaast hangt er nog een zwaard van Damocles boven het hoofd van Heijmans
de bodem is nog niet bereiktWe zitten al behoorlijk op de bodem hoor. De koers stond 2 jaar geleden op € 4,59, maar toen vreesde men een faillissement van Heijmans. Wat alleen nog afgewend kon worden - was de consensus- als er minimaal 20 miljoen (oftewel 20% verwatering) opgehaald zou worden met een emissie.

Nu staat de koers daar 50% boven, met geen enkele zorg irt faillissement, hooguit (worsstcase scenario) geen winst in 2019.

50% boven het dieptepunt lijkt voor iemand met een kort historisch besef heel veel, maar iemand met een lang historisch besef weet dat er tussen het dieptepunt en het minimaal mogelijk haalbare hoogtepunt ca 1200% rendement te behalen valt.

Uiteraard kan de koers eerst nog 20% omlaag alvorens de stijging richting de 1200% hervat wordt. Maar als je uitzoomt is het maar peanuts.

709 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 6 apr 2020 17:35
Koers 5,790
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 5,900
Laag 5,560
Volume 278.519
Volume gemiddeld 257.370
Volume gisteren 278.519