Grandvision overname door Essilor - Van uitstel komt afstel?

33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Rowi62
0
Wat denken jullie? Gaat de overname door of wil Essilor er onderuit en wat betekent dat voor de koers?
Leefloon
0
quote:

Rowi62 schreef op 29 juli 2020 09:15:

wil Essilor er onderuit

en wat betekent dat voor de koers?

In dat geval is het onhandig en riskant om via de rechter gegevens te vragen aan het nota bene niet- meewerkende GrandVision.

Zie, indicatief, ongeveer het koersverloop sindsdien van Essilor. Overigens vind ik dat er bijvoorbeeld alleen al door de te dure Nederlandse zorgverzekering teveel fysieke verkooppunten van al dan niet "gratis" brillen, meervoud, zijn, wat een beetje vergelijkbaar is met het aantal fysieke verkooppunten van te dure verzekeringetjes voor de crisis van toen. Voor de beurs vind ik een overname dus niet erg, even daargelaten dat dit een onhandige periode kan zijn om je bedrijf voor de hoofdprijs te willen verkopen.
Rowi62
1
nog even de bedragen van IEX premium: "Als EssilorLuxottica afhaakt, moet het een break up fee betalen van €400 miljoen. Mocht de deal afketsen doordat GrandVision de basisafspraken schendt (bijvoorbeeld bij overschrijding maximale nettoschuld), dan moet HAL Holding de Frans-Italiaanse combinatie €100 miljoen compensatie betalen, die HAL dan vervolgens weer verhaalt bij GrandVision."
Leefloon
0
quote:

Rowi62 schreef op 29 juli 2020 12:32:

"Als EssilorLuxottica afhaakt, moet het een break up fee betalen van €400 miljoen"

Daarom is de gang naar de rechter riskant als vermeende methode, omdat de rechter bijvoorbeeld de een overname blokkerende en dan op een break-up aansturende vragen van Essilor aan GrandVision onredelijk kan noemen.
Leefloon
0
En een tegenvordering, ook riskant. Reken je niet zomaar rijk met een fee, nog los van een koersreactie, want de mogelijkheid bestaat bvb. dat de rechter voor een gulden middenweg kiest door te vinden dat corona impact kan en mag hebben op lopende overnamepogingen. De bedachte overnemer zit daarom meer op een corona-spoor, en de tegenpartij zit op een formeel, procedureel spoor. Bij NIBC speelde iets soortgelijks, een mogelijke overname die verstoord werd door corona.
PaMu040
0
Ik denk dat de overname wel door zal gaan voor 28 per aandeel.
Omzetten Pearle en Eyewish zijn met COVID niet (te) extreem gedaald.
Het is nog steeds interessant voor Essilor om GrandVision te hebben.
Ik verwacht dat begin volgend jaar de deal rond zal zijn. Zelf heb ik een aantal turbo's en ga er waarschijnlijk later dit jaar nog bijkopen.
Rowi62
1
Essilor is met name boos over het feit dat GV eenzijdig de huur niet heeft betaald voor haar winkels. Dit zonder overleg met Essilor die bij een overname direct claims mag gaan behandelen van de verhuurders van de winkels. Om hoeveel miljoenen dit gaat staat er niet.

Mogelijk hebben de GV bestuurders dit gedaan om de deal overeind te houden en "na mij de zondvloed". Dat laatste houden juist Fransen niet van ;)..
Plein777
0
Vrijdag 3 augustus 2001 is een rampzalige dag voor beleggers in het aandeel Oakley.

Het aandeel van de Amerikaanse sport-zonnebrillenmaker keldert met 37% op Wall Street, nadat bekend wordt dat de 1900 winkels van Sunglass Hut de nieuwe collectie brillen het jaar erop niet meer zullen verkopen.

Kort daarvoor was Oakley-oprichter Jim Jannard volgens zakenblad Forbes onverrichter zake teruggekeerd uit Milaan. Hij had er afgesproken met de ’keizer’ of de ’godfather van de brillen’.

Leonardo Del Vecchio, oprichter en grootaandeelhouder van Luxottica, kocht enkele maanden voor zijn gesprek met Jannard de winkels van Sunglass Hut. Zijn eerste zet is het onder druk zetten van leveranciers, hij eist kortingen voor het verkopen van hun producten. Als Jannard weigert, worden de ice-blue en emerald-green Oakley-modellen voor de zomer van 2002 vervangen door vrijwel identieke Ray-Ban exemplaren. Luxottica nam Ray-Ban kort daarvoor al over. Het duurt tot 2003 voordat de rechter de verkoop van de blauwe en groene Ray-Bans verbiedt, maar dan is de omzetderving al een feit.

Weeshuis

Del Vecchio, geboren in 1935 en opgegroeid in een weeshuis in Milaan, heeft op dat moment zijn bedrijf opgebouwd van één fabriek in het 4000 zielen tellende Dolomietendorpje Agordo tot dé dominante producent van brilmonturen van de wereld. Zijn strategie is het combineren van montuur met design - zo haalt hij Giorgio Armani binnen als ontwerper - waardoor een tekortkoming ineens een mode-item wordt.


Daar kan bovendien veel geld voor gevraagd worden. Brillen die met soms wel 400.000 stuks per dag in de overwegend Italiaanse fabrieken gemaakt worden voor omgerekend €15, gaan voor honderden euro’s, dollars of ponden over de toonbank. In geen enkele andere branche worden zulke hoge marges gehaald. Het leidt met name onder Amerikanen tot veel wrevel, maar ingrijpen doen mededingingsautoriteiten niet.

Ook niet als Del Vecchio in 2017 zijn meest opmerkelijke deal doet: de inmiddels bejaarde Italiaanse miljardair noemt op 16 januari de fusie van zijn Luxottica met de Franse lenzen- en glazenproducent Essilor in een conference call met journalisten ’mijn levenswerk’.

Essilor is naast Luxottica de andere dominante speler op de brillenmarkt en heeft zijn mondiale expansie te danken aan één revolutionaire vinding: multifocale brillenglazen. De Fransen verkopen ze sinds 1959 vooral aan veertigplussers die door het minder elastisch worden van de ooglens bijziend worden. Essilor brengt voortdurend verbeterde versies van zijn Varilux-patent op de markt, en kan er tot op de dag van vandaag veel meer geld voor vragen dan voor gewone brillen. Het duurt bovendien lang voordat de concurrentie ook het kunstje van multifocale brillen onder de knie krijgt.


Het Frans-Italiaanse huwelijk tussen de glazenspecialist en de monturenproducent is een gelegenheidspact. De Fransen hebben een goed geleid bedrijf waarbij twee derde van de 75.000 werknemers mede-aandeelhouder is. Del Vecchio is altijd een monarch geweest. Hij heeft de wens zijn bedrijf goed achter te laten. En dat is kennelijk niet in handen van één van zijn zes kinderen. De nieuwe combinatie EssilorLuxottica krijgt een forse greep op de wereldmarkt. Eén op de vier brildragers wereldwijd is er klant.

De deal met Essilor mag dan Del Vecchio’s zelfbenoemde levenswerk zijn, het is niet zijn slotakkoord. Dat komt in juli 2019, wanneer de combinatie een voorgenomen bod van €7,2 miljard op het Nederlandse GrandVision doet.

Vergrijzing

Nu het aantal mensen dat een bril nodig heeft mede door de vergrijzing en het gebruik van digitale schermen alleen maar toe zal nemen, maar ook goedkope online concurrenten en prijsvechters zoals in West-Europa Hans Anders zich op de brillenmarkt met zijn hoge tarieven hebben gestort, is de strategische vervolgstap van EssilorLuxottica een verdere verticale integratie van de waardeketen. Weliswaar hadden zowel de Fransen en de Italianen al eigen optiekwinkels, met de overname van GrandVision, de grootste optiekketen ter wereld, zou de Frans-Italiaanse combinatie zich verzekeren van een distributienetwerk om de eigen premium-producten aan de man te brengen.
Om GrandVision in handen te krijgen, is een akkoordje met de Rotterdamse familie Van der Vorm nodig. Met hun investeringsmaatschappij HAL heeft de familie in 1996 een deel van de verkoopopbrengst van de Holland Amerika Lijn geherinvesteerd in Pearle. Ook in Rotterdam zag men namelijk in vergrijzing en het toenemende aantal wereldwijde brildragers een kans. HAL bouwt het kleine Pearle via talloze overnames uit tot een mondiaal conglomeraat met ruim 36.000 werknemers en 7000 optiekwinkels.

In 2015 brengt HAL 24% van GrandVision naar de beurs. In juli 2019, terwijl de inkt van de fusie tussen Essilor en Luxottica nog niet droog is, kondigen het fusiebedrijf en HAL aan een akkoord te hebben gesloten over de resterende 76% van de aandelen die HAL nog bezit. De Rotterdammers zullen die verkopen voor €28 per aandeel, een hoge prijs, die sinds de beursgang nimmer op de borden kwam. Na deze deal zal EssilorLuxottica een bod uitbrengen op de overige beursgenoteerde stukken.
Plein777
1
Mededinging

De grootste horde lijkt mededingingsgoedkeuring, die eind deze maand verwacht wordt. Verwachting is dat de deal door mag gaan, mits er winkels in Italië en Frankrijk of Nederland worden afgestoten.

Maar dan breekt de coronapandemie uit, en krijgen optiekketens flinke tikken. Het is de opmaat voor juridisch wapengekletter (zie kader). EssilorLuxottica wil meer interne informatie hebben over de effecten van corona op de omzet bij GrandVision. HAL slaat terug, en spant een rechtszaak aan tegen de Frans-Italiaanse brillenreus om haar aan haar verplichtingen te houden, en de ruim €5,5 miljard over te maken voor 76% van de aandelen.

Beleggers in GrandVision, zoals Londense arbitrage-hedgefondsen gaan ervan uit dat het vooral een spel is om de prijs voor de overname te heronderhandelen. „Zo’n spel kun je dan alleen erg agressief spelen, en dat doet Luxottica vaker,” aldus een hedgefund-handelaar die de zaak volgt.

Jim Jannard zei in juli 2001 tegen Del Vecchio te hopen op een dag vrienden te zijn. „Wij zullen nooit vrienden worden,” reageerde Del Vecchio. Zes jaar later zwaait Jannard met de witte vlag en verkoopt hij Oakley aan Del Vecchio.

"’Personeel tot 23:00 ’s avonds gegijzeld’"
Een harde confrontatie was het maandag in de rechtbank van Rotterdam, waar optiekketen GrandVision en brillenreus EssilorLuxottica tegenover elkaar stonden en waarbij de verwijten over en weer vlogen.

Het Frans-Italiaanse brillenconcern eist namelijk dat GrandVision informatie geeft over hoe het bedrijf is gerund tijdens de coronacrisis. Het moederbedrijf van brillenwinkelketens Pearle en Eyewish speelt ’verstoppertje’, vindt EssilorLuxottica.

De Nederlanders spreken op hun beurt van ’een absurde druk’, vooral na de inval door deurwaarders die de opgeëiste informatie moesten veiligstellen. „Het personeel moest tot elf uur ’s avonds in het pand blijven. Ze willen niet alleen informatie, dit gaat veel dieper. Ook e-mails en WhatsApp-berichten. De telefoons en it-systemen zijn gekopieerd. Waarom heb je deze stukken nodig? Dit is nog nooit vertoond in Nederland”, tierde hun advocaat.

GrandVision staat nog steeds achter de voorgenomen overname. „Wij betreuren het dan ook dat we hier in de rechtszaal staan”, zei de advocaat van GrandVision.

„We willen precies weten wat er gebeurd is. Maar volgens GrandVision jokkenbrokken wij er maar een beetje op los”, zei de advocaat van EssilorLuxottica. „GrandVision werpt iedere denkbare barrière op om ons van informatie te voorzien. Ze onttrekken zich aan de contractuele afspraken. Zij moeten zich aan de overeenkomst houden, die moet worden nagekomen. Zo is er in maart uitstel van betaling aangevraagd bij leveranciers, de huren van de panden zijn opgeschort. Belangrijke investeringen zijn daardoor mogelijk uitgesteld. Daar hebben ze niks over gezegd en dat nemen we GrandVision zeer kwalijk.” EssilorLuxottica kan overigens niet zomaar onder de overeenkomst uit. Het concern moet namelijk €400 miljoen lappen als het afziet van de overname.

Bestuursvoorzitter Mel Groot van HAL, de grootaandeelhouder van GrandVision, was er duidelijk klaar mee.

„Laat ze dan alsjeblieft weglopen in plaats van dat we nog een jaar in de rechtszaal zitten. Dit brengt namelijk enorme druk met zich mee op het management.”
Rowi62
1
voda
0
Update: Vordering EssilorLuxottica tegen GrandVison en HAL afgewezen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
EssilorLuxottica
111,85 0,00 0,00 % Euronext Paris
EssilorLuxottica
111,90 0,00 0,00 % Gruppo Borsa Italiana
Grandvision NV
23,10 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam
Hal Trust
112,80 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft maandag de vordering van EssilorLuxottica tegen GrandVision en HAL afgewezen. Dit bevestigden GrandVision en HAL maandag nadat de uitspraak ook al online was verschenen.

De uitspraak betekent dat EssilorLuxottica geen toegang krijgt tot gevraagde bedrijfsgevoelige informatie van GrandVision en HAL.

"Tevens heeft de rechtbank de maatregelen die EssilorLuxottica heeft genomen om bepaalde informatie op servers van HAL veilig te stellen verboden", benadrukt HAL in een persbericht.

In 2019 sloot EssilorLuxottica een overeenkomst om de aandelen van HAL in GrandVision over te nemen. Daarbij werden afspraken vastgelegd, die GrandVision en HAL volgens EssilorLuxottica zou hebben geschonden.

EssilorLuxottica startte half juli 2020 een kort geding gestart tegen GrandVision, waarbij het concern HAL en GrandVision er van beschuldigd informatie achter gehouden te hebben met betrekking tot de maatregelen die de keten heeft genomen om door de coronacrisis te komen.

Ook was het Frans-Italiaanse concern van mening dat mede daardoor afspraken zijn geschonden die bij de overname zijn gemaakt.

Toen de coronapandemie uitbrak, sloot GrandVision een groot deel van zijn ruim 7.000 winkels.

Hoewel de overname vorig jaar is ondertekend, is deze nog niet afgerond. Dat komt onder andere doordat de Europese mededingingsautoriteiten zorgen hebben over de marktmacht van de nieuwe combinatie.

GrandVision zei in een eerste reactie maandag dat men EssilorLuxottica blijft steunen in het gemeenschappelijke doel om goedkeuring te krijgen voor de overname binnen 12 tot 24 maanden.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
EssilorLuxottica overweegt in hoger beroep te gaan in zaak GrandVision

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
EssilorLuxottica
111,85 0,00 0,00 % Euronext Paris
EssilorLuxottica
111,90 0,00 0,00 % Gruppo Borsa Italiana
Grandvision NV
23,10 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) EssilorLuxottica overweegt in hoger beroep te gaan, nadat de rechtbank van Rotterdam maandag bepaalde dat de brillenggigant niet de administratie van GrandVision mag inzien. Dit maakte EssilorLuxottica dinsdagochtend bekend.

Essilor, dat van plan is om GrandVision over te nemen, wilde aanvullende informatie van het Nederlandse bedrijf over de maatregelen die de keten heeft getroffen met het oog op de corona-uitbraak en de wijze waarop het bedrijf zich door deze crisis heen wil loodsen. De rechtbank oordeelde maandag dat Essilor de administratie niet mag inzien.

Essilor zei dinsdag het oordeel te gaan bestuderen om te bekijken welke opties er nog overblijven voor de brillengigant. Daarbij wordt niet uitgesloten dat Essilor in hoger beroep gaat. Essilor zegt zich onverminderd zorgen te maken over het gedrag van GrandVision in het "aanhoudend achterhouden van belangrijke informatie" in relatie tot het handelen in de coronacrisis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Rowi62
0
Laat je niet afleiden door het juridische gekakel. De impact van corona II op beide ondernemingen is zo groot (zuid europa en frankrijk behoeft geen uitleg) dat ik geen overname zie gebeuren en dat een boete van 400 miljoen jaren betwist gaat worden. Het wordt al een hele tour om de boel overeind te houden. Online een bril kopen gaat niet en lege winkels kosten goud geld.
Plein777
0
quote:

Rowi62 schreef op 25 augustus 2020 08:42:


Laat je niet afleiden door het juridische gekakel. De impact van corona II op beide ondernemingen is zo groot (zuid europa en frankrijk behoeft geen uitleg) dat ik geen overname zie gebeuren en dat een boete van 400 miljoen jaren betwist gaat worden. Het wordt al een hele tour om de boel overeind te houden. Online een bril kopen gaat niet en lege winkels kosten goud geld.Ondertussen kun je voor € 0,90 brillen kopen bij de Action.
Plein777
0
GrandVision wint rechtszaak: boeken blijven dicht

Brillenovername Brillenreus EssilorLuxottica krijgt geen inzicht in de administratie van overnameprooi én concurrent GrandVision.

Joost PijpkerGeertje Tuenter
24 augustus 2020 om 19:40 uit NRC
Leestijd 2 minuten

Het Nederlandse concern achter optiekketens als Pearle en Eye Wish heeft veel filialen in Europa en Azië.

Brillengigant EssilorLuxottica krijgt geen inzage in de administratie van overnameprooi GrandVision, het bedrijf achter optiekketens zoals Pearle en Eye Wish.
Het Frans-Italiaanse concern vreest dat GrandVision informatie achterhoudt over de wijze waarop de winkels worden getroffen door het coronavirus en liet daarom onlangs beslag leggen op de administratie van de Nederlandse brillenverkoper.

De rechtbank in Rotterdam weigerde Essilor maandag inzage te geven in die gegevens.

De voorzieningenrechter stelt dat EssilorLuxottica „niet voldoende aannemelijk” heeft gemaakt dat GrandVision tijdens de coronacrisis de bedrijfsvoering tegen afspraken in sterk heeft gewijzigd.
De eis om inzage in de boeken van GrandVision heeft volgens de rechter „het karakter van een fishing expedition”, omdat „specifieke onderbouwing” voor die inzage zou ontbreken.

De uitspraak van de rechtbank is een nieuwe ontwikkeling in een overnametraject dat nu al meer dan een jaar duurt. EssilorLuxottica, bekend van merken zoals Ray-Ban en Oakley, bracht vorig jaar juli een bod uit op het meerderheidsbelang van de grootste aandeelhouder van GrandVision, de Nederlandse investeerder HAL.
De Frans-Italiaanse brillenmaker had toen 5,5 miljard euro over voor 76 procent in het bedrijf. Daarmee ging het om een van de grootste overnames op Nederlandse bodem in 2019.

Uitzonderlijke kans
Voor Essilor was dat een uitzonderlijke kans. Het bedrijf was al de grootste monturen- en glazenmaker van de wereld en heeft vele duizenden winkels, vooral in Noord- en Zuid-Amerika. GrandVision bleek een ideale aanvulling op dat aanbod. Het Nederlandse concern heeft juist veel filialen in Europa en Azië, gebieden waar Essilor tot nu toe nog amper eigen winkels heeft.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie nemen de twijfels rondom de deal echter in rap tempo toe. Zo zag GrandVision zich dit voorjaar in verschillende Europese landen gedwongen winkels tijdelijk te sluiten, waardoor de omzet in het eerste halfjaar met een kwart daalde.
Om die periode door te komen vroeg GrandVision bij leveranciers en verhuurders uitstel van betaling aan. Ook maakte het bedrijf gebruik van overheidssteun en werden investeringen en belastingaanslagen uitgesteld.

EssilorLuxottica is van mening dat GrandVision zijn koper daarbij om toestemming had moeten vragen. Rond de overname is afgesproken dat het Nederlandse optiekconcern de normale bedrijfsvoering door zou laten gaan, en Essilor meent dat die voorwaarden nu zijn geschonden. Het bedrijf vreest een flinke rekening achteraf vanwege de uitgestelde betalingen en wil weten hoe groot de schade precies is.

GrandVision en eigenaar HAL willen aan dat verzoek niet meewerken. Zij vrezen dat Essilor via een „powerplay” probeert „nieuwe onderhandelingen” af te dwingen, om zo een lagere overnameprijs te betalen. Daar komt bij dat het Frans-Italiaanse bedrijf totdat de overname is afgerond niet alleen koper is, maar ook „een belangrijke concurrent met een eigen winkelnetwerk”, meent GrandVision.

„Op het moment dat EssiLux openlijk speculeert over het afbreken van de transactie, wil je niet delen met een concurrent wie waar wil zitten [met de winkels]”, zo legde de advocaat van GrandVision twee weken geleden tijdens rechtszitting uit. Volgens hem is Essilor niet uit op informatie maar op „rondneuzen” in de boeken. „Dat is echt iets anders.”

Een deurwaarder
Om te voorkomen dat gegevens zouden verdwijnen deed Essilor iets wat eigenlijk zelden voorkomt, al helemaal in overnametrajecten: het concern stuurde begin deze maand een deurwaarder naar GrandVision en HAL om beslag te leggen op gegevens. IT-systemen en telefoons van werknemers werden daarbij gekopieerd.
Ze inzien mocht Essilor overigens nog niet: de documenten werden in een kluis bewaard in afwachting van de uitspraak van deze maandag.

De vraag is nu of de overname van GrandVision nog zal doorgaan. In de hoorzitting van twee weken geleden herhaalde Essilor nog maar eens van plan te zijn de aankoop „zoals afgesproken” af te ronden.

Alleen als zou blijken dat afspraken geschonden zijn, zou dat kunnen leiden tot heroverweging van de koop, aldus het bedrijf. Wel moet ook de Europese Commissie nog toestemming geven voor de overname.
Leefloon
0
quote:

Rowi62 schreef op 25 augustus 2020 08:42:

Laat je niet afleiden door het juridische gekakel. ik ... zie ... dat ... een boete van 400 miljoen jaren betwist gaat worden.

Online een bril kopen gaat niet en lege winkels kosten goud geld.

Dus toch juridisch gekakel, indirect over een boete.

Wat ook veel geld kost, totdat de politiek de bezuinigingskans voor de zorg gaat ontdekken, is het excessieve aantal fysieke verkooppunten van brillen in een beetje winkelstraat. Ongeveer net zoveel verkooppunten en verkooppuntjes als er, vlak voor de zogeheten financiële crisis, inmiddels (meestal verdwenen) verkooppunten van verzekeringetjes waren.
Rowi62
0
Je bedoelt denk ik "Jazeker de Hypotheker" winkeltjes. Die verdwenen rap ja. Verzekeringen deed iedereen al eerder online. Ik denk dat opticiens wel nodig blijven maar de vraag is of ze het gaan halen.....net als bij de makelaars destijds maar dan erger.
Leefloon
0
quote:

Rowi62 schreef op 25 augustus 2020 10:50:

Je bedoelt denk ik "Jazeker de Hypotheker" winkeltjes. Die verdwenen rap ja.

Verzekeringen deed iedereen al eerder online. Ik denk dat opticiens wel nodig blijven maar de vraag is of ze het gaan halen.....net als bij de makelaars destijds maar dan erger.

Onder andere. Vele van die wederverkopers, van vastgoedmakelaars via winkels tot en met algemene.assurantietussenpersonen. Vaak meer luie of theoretische slagroom op de koffie, verzekeringetjes verkopen, dan dat er veel van werd verkocht.

De brillenwinkels zijn ongetwijfeld nodig, maar het aantal verkooppunten is eigenlijk laaghangend fruit voor wie wil bezuinigen op de zorgverzekering (idem dito voor het aantal apothekers, soms zowat één per woonwijk). Er zijn niet alleen de bekende winkelformules met "2 gratis merkbrillen" en dergelijke, maar ook andere. Tot en met Action aan toe, blijkbaar.

Net zoals een aantal jaren geleden het aantal schoenenwinkels zorgwekkend toenam, is er een groot risico dat zorgverzekeringsparasieten op termijn een klap krijgen. De sector is daar kwetsbaar voor. Teveel winkels voor te weinig klanten. Er valt weleens een winkeltje om, maar wanneer de politiek deze bezuinigingen op marktfalen ontdekt kan het opeens een veldslag worden.

Zie, zonder teveel meningen, het straatbeeld. Het aantal verkooppunten van brillen is minder dan het aantal verkooppunten van verzekeringetjes toen, maar veel meer dan 2, 3 opticienzaken heeft een middelgrote plaats echt niet nodig. Zie ook de aanbiedingen van de grijze muizen, waarbij je het je af kunt vragen of het duurzaam is voor de zorgkosten dat je naar huis kunt met 2 "gratis" merkbrillen of zo. De groeistuip snap ik, en GrandVision is niet de zwakste, maar er is overduidelijk overaanbod en van gemisbruik van de zorgverzekering. Ik kom er liever niet, maar in en bij een hoofdwinkelstraat verwacht ik meer dan 10 verkooppunten van brillen, en meer dan 4 opticiens. Die het allemaal vrij rustig zullen hebben. Een bezuiniging op brillen, en je kunt (in Nederland) de klos zijn.
voda
1
KBC verwacht dat overname GrandVision doorgaat

Gepubliceerd op 28 augustus 2020 10:14 | Views: 1.160

GrandVision 13:27
23,90 -0,05 (-0,21%)

HAL Trust 13:31
114,40 -1,40 (-1,21%)

AMSTERDAM (AFN) - Hoewel de voortgang van de overname van GrandVision door de Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica steeds onduidelijker wordt, gaan analisten van KBC Securities er wel vanuit dat de deal doorgaat. De kenners zeiden vrijdag dat te verwachten dat EssilorLuxottica vervolgstappen gaat nemen om meer informatie te verkrijgen van GrandVision na de verloren rechtszaak.

De voorzieningenrechter in Rotterdam wees eerder deze week de vorderingen van EssilorLuxottica tegen GrandVision en eigenaar HAL af. Daarmee krijgt het concern geen toegang tot de gewenste bedrijfsinformatie van de Nederlandse bedrijven. EssilorLuxottica stapte naar de rechter omdat GrandVision tijdens de coronacrisis zijn koers sterk gewijzigd had, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen. Zo werden bijvoorbeeld veel winkels tijdelijk gesloten tijdens de pandemie. Daarmee zouden afspraken zijn geschonden.

Uit halfjaarcijfers van investeerder HAL, de eigenaar van GrandVision bleek donderdag een nettowinst van ruim 89 miljoen euro, tegen bijna 192 miljoen euro een jaar eerder. De omzet lag op bijna 2,4 miljard euro. Mede door de onzekerheden als gevolg van de coronacrisis doet de beursgenoteerde investeerder geen uitspraak over de verwachte nettowinst in de rest van dit jaar. Hierbij speelt ook mee dat dit resultaat voor een belangrijk deel wordt bepaald door de resultaten van de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd.

De door de coronacrisis gedaalde beurskoersen van GrandVision en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis raakten de investeerder donderdag verder. De zogeheten nettovermogenswaarde van HAL, de gezamenlijke waarde van zijn beleggingen en niet-beursgenoteerde bezittingen, was per 31 juni zo'n 12,7 miljard euro tegen 13,7 miljard euro eind vorig jaar. KBC gaat niet concreet in op de resultaten.

HAL heeft bij de bank een buy-advies en een koersdoel van 145 euro. Het aandeel HAL stond vrijdag omstreeks 09.55 uur 1,2 procent lager op 114,40 euro.
33 Posts, Pagina: 1 2 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 14 mei 2021 17:35
Koers 26,700
Verschil +0,250 (+0,95%)
Hoog 26,800
Laag 26,550
Volume 57.604
Volume gemiddeld 87.854
Volume gisteren 139.313