Bitcoin en andere cryptocurrencies « Terug naar discussie overzicht

Koers voor belastingaangfite crypto

16 Posts
Koppens
1
Hoi,

Vraagje voor de belastingaangifte in box 3: welke koers gebruik je eigenlijk best?

Ik las dat het om de waarde op het moment van de jaarovergang gaat, dus om 00:00.
Dus ik ben dan geneigd om de sluitingskoers van 31 december te hanteren.
Maar sommige anderen nemen de openingskoers van 1 januari.

Er lijkt sowieso niet veel duidelijkheid over te bestaan.

Neem je de sluitingskoers van 31 december of de openingskoers van 1 januari, of een andere koers?

Is er een jurist in de zaal die daar al naar gekeken heeft?

Leefloon
0
Koppens
1
Daar staat "Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform."

Dat is erg weinig nauwkeurig. Daarom vraag ik me af hoe concreet de juiste koers bepaald wordt. Exchanges plegen ook geen handige lijstjes met historische prijzen te publiceren.
Koppens
1
Verduidelijking:

Wat is "de waarde in het economische verkeer op 1 januari"? De openingskoers? De sluitingskoers? De sluitingskoers van de vorige handelsdag? je zou kunnen argumenteren dat op het moment van de jaarwisseling de laatste prijs van de vorige handelsdag de geldige is, zoals er geredeneerd wordt bij markten die op 1 januari dicht zijn.

Exchanges publiceren hier ook geen handige lijstjes voor. Moet je dan een screenshot nemen van de chart? En de prijs nemen van de laatste transactie van het oude jaar of de eerste van het nieuwe? En als je ook nog eens met tijdzones rekening houdt wordt het helemaal moeilijk.

Misschien zoek ik het wat te ver. Maar het zou wel handig zijn als iemand er een duidelijke goede regel voor kent.
Leefloon
0
quote:

Koppens schreef op 9 augustus 2020 22:58:

De openingskoers? De sluitingskoers? De sluitingskoers van de vorige handelsdag?

Gewoon een slotkoers van allerlei cryptomeuk, net zoals bij alle andere vermogensbestandsdelen met koersen, en zie o.a: coinmarketcap.com/historical/20190101 (in USD)

Foutjes zijn niet dramatisch, zolang als je maar consequent blijft, Dat je niet afwisselend 31 december of 1 januari gebuikt van wisselende "beurzen", en daarvan dan "zomaar" de laagste beste biedprijs of zo.

Alleen de slotkoers is een gangbaar vast meetmoment. Een eerste transactie kan immers op een willekeurig tijdstip plaatsvinden, en een hoogste, laagste of een "willekeurig" moment is selectief winkelen. Schatten mag wel.
Koppens
1
Ik snap het belang van consequent zijn en een methode te gebruiken die je kunt verantwoorden.

Die link naar coinmarketcap.com is interessant. Ik wist niet dat je alle coins in één keer kon opvragen en zocht de historische koersen per coin op. Eén ding is wel vreemd: bovenaan de pagina staat "Historical Snapshot - 31 December 2018", maar als ik in de historische prijzen ga kijken blijkt dat het om de closing price van 1 januari 2019 gaat.
Ook weer verwarrend!

Bedankt voor de info en ideeën blijven natuurlijk welkom!
Leefloon
0
quote:

Koppens schreef op 10 augustus 2020 18:02:

Eén ding is wel vreemd: bovenaan de pagina staat "Historical Snapshot - 31 December 2018", maar als ik in de historische prijzen ga kijken blijkt dat het om de closing price van 1 januari 2019 gaat.

Als ik de scriptjes op die website niet aanzet, dan zie ik alleen maar 1-1 staan en dan staat 31-12 er helemaal niet. De 31-12 verschijnt er alleen na activatie van een scriptje, maar ook 1-1 in een directe link zou betrouwbaar genoeg moeten zijn voor een eenvoudige belastingplichtige.

Met 2-1 toont het scriptje 1-1, dus wie weet en zijn het hun gegevens op basis van een dag ervoor. Dat is na te gaan door op het individueel niveau te gaan bekijken, maar in het ergste geval gebruik je dan de slotkoers van 2018 en heb je je best gedaan met 1-1.
Leefloon
0
Enzo123
1
Ik pak altijd Coinmarketcap als bron. Je kunt scrollen in de Charts tab van de betreffende crypto en zo op ongeveer 10 minuten nauwkeurig de koers bepalen. Bedenkt wel dat de tijden in UTC worden weergegeven, dus 2 uur vroeger dan onze tijd (CET). Dus rond 22:00 UTC op 31 december.
Het is inderdaad allemaal nogal discutabel, maar totdat de belastingdienst met betere instructies komt blijft het behelpen.
Leefloon
0
quote:

Enzo123 schreef op 11 augustus 2020 08:51:

Het is inderdaad allemaal nogal discutabel, maar totdat de belastingdienst met betere instructies komt blijft het behelpen.

Er is eigenlijk weinig ruimte voor discuties, juist omdat de fiscus niet in detail beschrijft wat goed genoeg is. Van de belastingplichtige wordt geen griezelige nauwkeurigheid verwacht; schatten is expliciet toegestaan.

Bovendien geeft Enzo123 indirect al aan dat dit een vaker gebruikte bron betreft, heeft de website enige relevantie voor "de/een waarde in het economisch verkeer", geldt een slotkoers van 2018 op een groot deel van 1 januari, is de jaarwisseling geen bijzondere relevante happening, et cetera. Met in de URL 1-1 doet de belastingplichtige ook wat daarvan verwacht mag worden, zonder bijvoorbeeld tot op 10 minuten nauwkeurig in grafieken te hoeven gaan zoeken.

Wees dus wel consequent. Ga niet bij de ene in een grafiek zoeken naar een lagere koers, om bij een andere een lagere slotstand te gebruiken. Gebruik van de tabel is eigenlijk altijd redelijk. Stel dat de fiscus dit zou gaan onderzoeken, dan zou ik met meerdere "beurzen" de fiscus ook dringend aanraden om een bandbreedte vast te stellen van redelijke, werkelijk opgegeven koersen, en om niet te gaan vallen over een afwijking van $0,98 bij een extreem volatiele, hoge koers per eenheid.

Het meest spannende lijkt mij hooguit dat een scriptje een integraal onderdeel is van de werking van een website, zodat mijn screenshot 31-12 "zou moeten hebben laten tonen". Hun berekeningen van 1-1, op basis van gegevens van 31-12. Zoiets. De moeite van het navragen bij de website niet waard, en een alleszins redelijke veronderstelling. Tenzij er redenen zijn om te vermoeden dat de tabel sowieso onjuiste gegevens bevat, zoals laagste biedprijzen of zo.

Tenslotte kan men voor de USD o.a. terecht bij de ECB.
Koppens
0
quote:

Enzo123 schreef op 11 augustus 2020 08:51:


Ik pak altijd Coinmarketcap als bron. Je kunt scrollen in de Charts tab van de betreffende crypto en zo op ongeveer 10 minuten nauwkeurig de koers bepalen. Bedenkt wel dat de tijden in UTC worden weergegeven, dus 2 uur vroeger dan onze tijd (CET). Dus rond 22:00 UTC op 31 december.
Het is inderdaad allemaal nogal discutabel, maar totdat de belastingdienst met betere instructies komt blijft het behelpen.


Opgelet, (wellicht onbelangrijk detail) het tijdsverschil met UTC is bij de jaarwisseling slechts één uur (door de wintertijd) . Je moet dus op de kaart naar 23:00 kijken:
www.timeanddate.com/worldclock/conver...

Ik vind Coinmarketcap eigenlijk op zich een best goede bron. Vervelend is wel dat de Belastingdienst zegt dat je naar de koers op het gebruikte omwisselplatform moet kijken en dat is dan toch weer een argument tegen Coinmarketcap. Hoewel ik het met Leefloon eens ben dat die site toch wel een goed beeld geeft van de waarde in het economisch verkeer. En dat ze waarschijnlijk niet zo moeilijk zullen doen.
Koppens
1
quote:

Leefloon schreef op 11 augustus 2020 11:21:


Er is eigenlijk weinig ruimte voor discuties, juist omdat de fiscus niet in detail beschrijft wat goed genoeg is. Van de belastingplichtige wordt geen griezelige nauwkeurigheid verwacht; schatten is expliciet toegestaan.

(...)

Wees dus wel consequent. Ga niet bij de ene in een grafiek zoeken naar een lagere koers, om bij een andere een lagere slotstand te gebruiken.


Enerzijds klinkt wat je zegt over die vaagheid zoals wat ik al van mensen die er meer in thuis zijn heb gehoord. Anderzijds is het verschrikkelijk vervelend dat ze net wat betreft "het gebruikte omwisselplatform" met een gedetailleerde instructie komen, het is dan wat raar dat mensen die massaal naast zich neer lijken te leggen.

Ik begrijp dat ze die instructie geven om te vermijden dat mensen koersen zouden gebruiken die nergens iets mee te maken hebben, maar het maakt het opzoeken van de waarde wel een stuk moeilijker. Waardoor mensen dan grijpen naar coinmarketcap etc, wat dan weer niet klopt met die instructie. Lastig voor mensen die willen weten dat ze het correct doen.

Wat je schrijf over consequent zijn klinkt verstandig.

Leefloon
0
quote:

Koppens schreef op 13 augustus 2020 22:03:

Wat je schrijf over consequent zijn klinkt verstandig.

In zekere zin zegt de fiscus eigenlijk hetzelfde, met de instructie "U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform". Dat je altijd hetzelfde zou moeten gebruiken, bij aankoop en bij het schatten van een waarde. Maar goed, op 1 januari hebben veel mensen wellicht iets beters en leukers te doen dan PrtScr'tjes maken wanneer zo'n omwisselplatform geen historie kent en een alternatief niet onredelijk is.

Je kunt dus niet zeggen dat je exotische hollandschekoin.com geen bekende waarde heeft en marktwaardeloos zou zijn, want dan moet je van de fiscus hollandschekoin.com gebruiken, maar je kunt wel zeggen dat een andere bron voor iets gangbaars wel goed genoeg is. Niet té moeilijk doen; we zijn hier niet de boel aan het besodemieteren. In een extreem geval zal een rechter dan snel met je meegaan, tenzij een verschil onredelijk groot is. Zeker wanneer meerderen dezelfde gegevensbron gebruiken, inclusief een correcte omrekening naar EUR. In elk geval kan je niet zomaar zeggen dat je geen waarde van iets bijzonders kunt vinden, want dan moet je van de fiscus bij dat bedoelde platform kijken.

Misschien al eerder genoemd, maar de fiscus kan wellicht ook een bandbreedte hanteren die de fiscus goed genoeg vindt. Dat alles tussen de 1234 en 1245 niet verdacht is, wanneer dat door genoeg belastingplichtigen gehanteerde redelijke uitersten zijn. Dat 99,x% in die range blijkt te zitten.

Ik zou tenslotte ook niet weten hoe een ingehuurde belastingadviseur of fiscaal accountant je achteraf kan helpen met een aangifte op basis van bij een omwisselplatform onbeschikbare historische koersen. Ook dan kan het meer dan voldoende zijn om ergens iets te vinden, en om te controleren met anderen bronnen of dat een beetje klopt. Zo ja, dan zal de fiscus het daarmee moeten doen.
Enzo123
0
quote:

Leefloon schreef op 13 augustus 2020 23:21:


[...]
In zekere zin zegt de fiscus eigenlijk hetzelfde, met de instructie "U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform". Dat je altijd hetzelfde zou moeten gebruiken, bij aankoop en bij het schatten van een waarde.


Maar wat als je bijvoorbeeld Ethereum in de ICO hebt gekocht? Over het algemeen ontbreekt het bij de fiscus en bij belastingsadviseurs nog aan kennis, hopelijk zal daar de komende jaren verbetering in komen.
Enzo123
0
quote:

Koppens schreef op 13 augustus 2020 21:43:


[...]

Opgelet, (wellicht onbelangrijk detail) het tijdsverschil met UTC is bij de jaarwisseling slechts één uur (door de wintertijd) . Je moet dus op de kaart naar 23:00 kijken:
www.timeanddate.com/worldclock/conver...

I


Thanks, wist ik niet!
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 21 sep 2020 08:52
Koers 10.947,51
Verschil +16,16 (+0,15%)
Hoog 11.129,55
Laag 10.775,93
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0