Avantium « Terug naar discussie overzicht

Avantium 2021

1.216 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 » | Laatste
Tilburg013
0
Marcel H.
0
quote:

Tilburg013 schreef op 1 januari 2021 00:22:

Happy newyear!!

Dat Avantium ons veel voorspoed mag brengen dit jaar! :D

Avantium? Wat is dat?
Bilderberg007
0
Avantium? Even samenvatten. Bedrijf met weinig (winstgevende) omzet, hoge ontwikkel- en investeringskosten afgelopen en komende jaren. Eigenlijk alleen geschikt om in te beleggen als je in de lange termijn visie van het bedrijf gelooft; de (gedeeltelijke) vervanging van op olie gebaseerde ingrediënten voor de chemische industrie naar biobased producten (half- en eindfabrikaten). Voor daytraders minder interessant aandeel doordat 80% van de aandelen vast zit bij grote investeerders van het eerste uur en de latere IPO van 2017. Koersverloop afgelopen jaren is als volgt:
IPO: 11,00
31-12-2017: 8,96 (-/- 18,5%)
31-12-2018: 2,60 (-/-71,0%)
31-12-2019: 3,15 ( + 21,2%)
31-12-2020: 6,42 (+103,8%)
Komende tijd? Zal geheel aan berichten over FDCA fabriek liggen. Voorheen was 2018 de beoogde startdatum, daarna 2019, 2021, 2022 momenteel 2023. Zonder definitieve beslissing + financiering voor de FDCA fabriek komende kwartaal zie ik het somber in voor de toekomst.
Tilburg013
0
Zoals eerder aangegeven heb ik veel vertrouwen in het rondkomen van de financiering /strategische partners voor de FDCA plant.

Ik heb daarnaast nog wat onderzoek gedaan naar de Ray technologie/PlantMEG en ik kan geen enkele redenen bedenken waarom Avantium (zelfstandig) een flagship plant zou bouwen. Ik ga er dan ook vanuit dat ze dit niet zelfstandig zullen realiseren. Wat van invloed is op mijn investmentcase.

Ik ben benieuwd of er iemand op het forum is die een doorslaggevende reden kan benoemen waarom Avantium wel zelfstandig een Ray flagship plant zou moeten bouwen.
Bilderberg007
0
@ Tilburg013,: het zou natuurlijk mooi zijn als Avantium meteen licenties voor Ray zou kunnen verkopen, gelijk inkomsten voor Avantium en anderen “betalen” dan voor het bewijzen van de levensvatbaarheid van de techniek. Maar als dat niet lukt zullen ze eventueel met een grote partner er zelf eentje moeten bouwen om de techniek te bewijzen. Wat mij betreft is dat nieuwe Wopke/Wiebes fonds dan ook een optie voor zowel FDCA als Ray.
Uiterlijk gisteren (1 jan 2021) hebben de fondsbeheerders (ministers van Fin, EZK en IV&W) de eerste aanvragen ingediend bij de beoordelingscommissie gaat om projecten van minimaal 30 mln. Verschillende vereisten, maar hoofdreden is toch wel innovatie. Daar lijkt Avantium goed aan te voldoen.
Voor de liefhebbers: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nati...
CLvS
2
Als ik het goed zie lijkt toch wat te gebeuren in Delfzijl "Aanvraag omgevingsvergunning, bouwrijp maken aanleg Industrieterrein Chemiepark 2 (Heveskes) sectie O 1039 Delfzijl 01 Oost 1036", source: zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2...
Onderliggende informatie uit FEED study (source: www.commissiemer.nl/projectdocumenten... )
en kadaster informatie (source: perceelloep.nl/DZL01/O/1039)
Erg chebbi
0
Ik zit een beetje in die vergunningen/Mer-business. In dat kader is het logisch om Merzaken naar voren te schuiven, de afwikkeling daarvan heeft een lange doorlooptijd (kijk naar Teslafabriek in Berlijn).
Het bouwrijpmaken zijn ook niet de kosten, maar lijkt me een initiatief van de verkopende partij (het industrieterrein neemt de kosten binnen haar Grex) en kan anticiperen op een koop. Mogelijk dat één van de subsidies hiervoor (als tijdelijke dekking) is aangewend.
Al met al staan ze dus in de startblokken om een vergunning voor het bouwen van de plant in te gaan dienen. Want ik neem aan dat dat nog niet aan de orde is.
Bilderberg007
0
Hallo Erg Chebbi,

Voor de Delfzijl fabriek zijn ze al ver met MER etc. Zie bijgaande link hierover. Snap niet helemaal wat de status is en eventuele vervolgstappen. Kan jij je licht hier over laten schijnen?

www.commissiemer.nl/adviezen/3465
Erg chebbi
1
Beste Bb007. Via de m.e.r. zoek je naar de minst milieubelastende variant van de plant, c.q. kom je tot mitigerende maatregelen dan wel tot compensatievoorstellen.
Als de commissie dit plan goedkeurt, heb je een onderbouwing voor je uiteindelijke plan. Dat vertaalt zich door in de vergunningsaanvragen.
In dit geval zal het toch een "eitje" zijn omdat het bestemmingsplan (snelle interpretatie van mij) er al is, met de kanttekening dat de recente ontwikkelingen rondom stikstof een dingetje kan zijn.
Kortom procedurele shit welke je moet doorlopen. Goed te lezen dat ze er al ver mee zijn.
Armando
0
Voor wat het waard is.. een nieuwe vacature voor Renewable Chemistries (Ray technologie)

www.avantium.com/careers/vacancies/?g...

Our Ray Technology™ is a highly efficient process that converts sugars into Ray plantMEG™. For this particular technology, we are looking for a Junior Process Engineer who can work together with us on to the conceptual design, simulation and scale up of this chemical process.
Tilburg013
0
quote:

Armando schreef op 5 januari 2021 11:23:

Voor wat het waard is.. een nieuwe vacature voor Renewable Chemistries (Ray technologie)

www.avantium.com/careers/vacancies/?g...

Our Ray Technology™ is a highly efficient process that converts sugars into Ray plantMEG™. For this particular technology, we are looking for a Junior Process Engineer who can work together with us on to the conceptual design, simulation and scale up of this chemical process.

Conceptual design is volgens mij de fase die vooraf gaat aan de FEED-fase. Ik verwacht dit jaar ook de nodige nieuwsberichten mbt de opschaling van de Ray-technologie. Uiteindelijk verwacht ik dat een consortium bestaande uit Avantium, Cosun beet company en Nouryon de flagship plant zal bouwen.
Armando
0
Avantium is volgens mij altijd wel in samenwerking geweest, dat zie ik voor Ray ook niet anders. Tenslotte heeft Avantium niet de financiële middelen om dingen alleen te doen. En ik vraag me af of Avantium dat wel zou moeten willen. Sterke partners is een voordeel voor Avantium. Zolang ze maar niet een samenwerking zoals met BASF 51% van hun zeggenschap opgeven.
voda
6
Avanti Avantium
Bartjens 16:00

Januari is het moment voor goede voornemens. Meer wandelen, meer lezen, of bijvoorbeeld meer geld ophalen voor je nieuwe bioplasticfabriek. Maar voordat er nieuwe plannen worden gemaakt, is het goed om even de balans op te maken. Want wat is er eigenlijk terechtgekomen van de beloftes van vorig jaar?

Die vraag zal ook Avantium topman Tom van Aken bezighouden. Het chemiebedrijf kondigde vorig jaar januari aan dat het een commerciële FDCA-fabriek in Groningen wil neerzetten. FDCA is de belangrijkste bouwsteen voor PEF, een plantaardige, volledig recyclebare kunststof. De fabriek moet in 2023 operatief zijn. Kosten: €150 mln. Daaraan wil een consortium van het Rijk, de provincie en tien gemeenten €30 mln bijdragen, klonk het direct.

Ruim twee maanden later — Nederland ging voor het eerst in lockdown — vertelde Van Aken bij de presentatie van de jaarcijfers dat de uitbraak van het coronavirus onzekerheid meebrengt, maar dat het bedrijf 'op schema' liep voor die investering. Er was al €90 mln opgehaald. De rest zou voor het einde van 2020 volgen.

Daarna werd het stil. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers, in de analistencall, werden er geen verdere uitspraken over de financiering gedaan. Dit zou het proces in de weg zitten.

Tot begin december. Toen kwam er, na verandering in de beurskoers, een persbericht: er was een akkoord met Het Nationaal Programma Groningen over €7,5 mln. Maar dat bedrag was onderdeel van de in januari al toegezegde €30 mln. En over de andere €22,5 mln wilde Avantium geen uitspraken doen.

Afijn, Bartjens wil Avantium niet zomaar afschrijven op basis van onduidelijkheden. Er zou zomaar meer in het bioplasticvat kunnen zitten. Een megadeal, met een grote afnemer van de grondstoffen of een investeerder, meer subsidie of meer partners. Dan is Avantium in één klap een ander bedrijf.

Maar er is wel reden voor ongeduld, bijvoorbeeld als we naar de kas kijken. Eind 2017, het jaar dat het bedrijf op de beurs kwam, telde Avantium ruim €100 mln aan geldmiddelen en kasequivalenten. Dit daalde naar €83,3 mln eind 2018 en naar €45,4 mln eind 2019. Een belangrijk deel vloeide weg toen Avantium partner Basf moest uitkopen uit een joint venture. Tegelijkertijd zijn er weinig activiteiten die geld opleveren.

Eind juni 2020 telde ceo Van Aken nog €34,7 mln in de kas. Zijn cfo Bart Welten stelde in augustus in dezelfde analistencall over die cijfers dat Avantium mikt op een operationele kasuitstroom van minder dan €25 mln. Houdt Avantium ook dit jaar vast aan die zuinigheid, dan zou het een jaar de tijd hebben om nieuwe financiers of partners binnen te halen. Of een andere bron van inkomsten te vinden. Een mooi voornemen voor 2021.

Reageren? bartjens@fd.nl

fd.nl/beurs/1369359/avanti-avantium
Joost123
0
quote:

voda schreef op 6 januari 2021 17:05:

Avanti Avantium
Bartjens 16:00

fd.nl/beurs/1369359/avanti-avantium
Volgens mij is het tegen de regels om publicaties met copyright op iex.nl te zetten.
Bilderberg007
0
Toch alleen als het achter een firewall zit?? Weet niet of dat zo is, heb abo op FD en link werkt bij mij wel
Joost123
0
quote:

Bilderberg007 schreef op 7 januari 2021 15:58:

Toch alleen als het achter een firewall zit?? Weet niet of dat zo is, heb abo op FD en link werkt bij mij wel
Een linkje plaatsen werkt zowel voor de abonnementhouder als voor de geregistreerde lezer.
Gratis registreren en je leest vijf artikelen per maand gratis.
Armando
0
Helaas is het grote nieuws niet voor vandaag. Maar het is vandaag wel precies 1 jaar geleden dat Avantium aankondigde waar ze haar FDCA fabriek wil gaan vestigen. Om dat te vieren heb ik hier wellicht wat interessants.

Voor de geïnteresseerden hier een redelijk recent Webinar van Ed de Jong: youtu.be/kU4WGz5Vw_U?t=3863
Later wordt er gevraagd wat succes voor o.a. Avantium betekent: youtu.be/kU4WGz5Vw_U?t=5854

Als laatst is er een balkje toegevoegd aan de Avantium website (helemaal op top) www.avantium.com/chain-reaction-2030/ geen idee wat chain reaction hier betekent behalve dat EU voor 2030 bepaalde klimaat doelen heeft gezet.

Daarnaast heb ik nog wat te melden over Danimer Scientific. Hier verteld Stephen Croskrey dat Danimer vooral focust op de single use plastics en dat hun materiaal een slechte barrière heeft om Co2 binnen te houden. Dit maakt PEF van Avantium nog interessanter, want Stephen verteld ook over de enorme interesse van merken in bio plastics, vanwege eigen doelen die gesteld zijn. www.packaginginsights.com/video/danim...

Alex69
0
Heb het gevoel dat de koers op uitbreken staat. Ben vandaag in elk geval weer ingestapt. Nu afwachten of ik gelijk (=geluk) krijg:-)
1.216 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 16 apr 2024 17:39
Koers 2,560
Verschil +0,125 (+5,13%)
Hoog 2,585
Laag 2,410
Volume 1.340.755
Volume gemiddeld 599.162
Volume gisteren 999.016

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront