Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

China, Taiwan en India

15 Posts
DeZwarteRidder
0
China: ’Indiase troepen staken illegaal grens over’
28 min geleden
 in BUITENLAND

New Delhi - Indiase soldaten hebben volgens het Chinese leger „illegaal” de betwiste grens tussen China en India in het Himalayagebergte overgestoken. Ook zouden die Indiase militairen de Chinese troepen hebben gehinderd, wat volgens China heeft geleid tot de schermutselingen van vorige week.

Een woordvoerder van het Chinese leger verklaarde dat de Chinese troepen „door het Indiase leger werden gehinderd, dat illegaal de Lijn (van feitelijke controle) heeft overgestoken.” „Onze reacties waren professioneel, klassiek en vastberaden”, aldus nog de woordvoerder. Daardoor zou de situatie op het terrein „gestabiliseerd zijn.”

Het Indiase leger maakte maandag bekend dat afgelopen week verschillende Chinese en Indiase militairen gewond zijn geraakt bij nieuwe schermutselingen aan de grens tussen beide landen. Aan de grens aan het Himalayagebied komt het wel vaker tot confrontaties tussen beide landen.

Bij het incident, dat vrijdag plaatsvond, raakten „enkele personen aan beide zijden lichtgewond”, aldus een Indiase bron. Volgens een andere militaire bron raakten minstens zes Indiase soldaten gewond.

India beschuldigt China ervan op eigen houtje de status quo aan de betwiste grens te proberen te veranderen. De Indiase minister van Defensie Rajnath Singh bevestigde dinsdag in het parlement dat het tot een confrontatie is gekomen tussen Chinese en Indiase soldaten op 9 december, in de staat Arunachal Pradesh in het noordoosten. Volgens de minister zijn geen Indiase soldaten gesneuveld en zijn er ook geen zwaargewonden onder de Indiase troepen.

De relaties tussen beide kernmachten zijn sterk bekoeld, sinds de confrontaties in de Himalaya in juni 2020. Toen kwamen zeker 20 Indiase en zeker 4 Chinese militairen om het leven. De grens tussen beide landen, die gedeeltelijk over een hoogte van meer dan 4.000 meter loopt, is nooit exact vastgelegd. In 1962 kwam het er tot een gewapend grensconflict tussen beide landen.
DeZwarteRidder
0
29 jan 20:41
Adani Group noemt vernietigend rapport 'gecalculeerde aanval op India'
Van onze redacteur

De Indiase Adani Group heeft zondag een gedetailleerd antwoord gegeven op een zeer kritisch rapport, dat afgelopen week heeft geleid tot een verlies van $48 mrd aan beurswaarde. In een 413 pagina's tellende respons noemt Adani het rapport 'een gecalculeerde aanval op India, de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van Indiase instellingen, en op de Indiase groei en ambitie'.
Shortseller

Het kritische rapport was afkomstig van de Amerikaanse shortseller Hindenburg Research, die het conglomeraat van miljardair Gautam Adani beticht van grootschalige fraude. De Adani Group beweert dat Hindenburg het rapport heeft geschreven om zelf winst te maken, zonder daarvoor bewijs aan te leveren. Ook zegt het concern aan alle lokale wetten te voldoen en altijd alle benodigde informatie openbaar te hebben gemaakt.

Onder de Adani Group vallen honderden bedrijven, die vooral geld verdienen in de mijnbouw en met het uitbaten van vliegvelden en havens. In de afgelopen jaren deden Adani-bedrijven het uitzonderlijk goed ten opzichte van andere Indiase bedrijven. Topman Gautam Adani groeide uit tot een van ’s werelds rijkste mensen.
Een precair moment

In het rapport stelt Hindenburg dat de complexe bedrijfsstructuur illegale geldstromen verhult. De aantijgingen komen op een precair moment. Adani Enterprises, een kernonderdeel van het conglomeraat, is deze week bezig met een aandelenuitgifte ter waarde van $2,5 mrd. Het woedende antwoord kan worden gezien als een poging om beleggers gerust te stellen. Vooralsnog gaat de aandelenuitgifte door zoals gepland.

Na het kritische rapport verloren de Adani-bedrijven in twee handelsdagen samen meer dan $48 mrd aan beurswaarde, maar experts betwijfelen of het bedrijf in India zelf problemen zal krijgen. Het concern is sterk verweven met de Indiase politiek. ‘De Adani-Group is de uitvoeringsorganisatie van de regering-Modi', zei Lodewijk van der Kroft, partner vermogensbeheerder Comgest eerder tegen het FD. ‘De overheid kan niet zomaar zonder het conglomeraat.’

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1466190/adani-gro...
DeZwarteRidder
0
27 jan 09:26 • Aangepast op 27 jan 14:35
Adani-bedrijven verliezen miljarden aan beurswaarde na aantijgingen
Maureen Blankestijn
Marceline Bresson

In het kort

Adani-bedrijven hebben meer dan $50 mrd aan waarde verloren na een kritisch rapport van een shortseller.
In het rapport stelt Hindenburg dat de complexe bedrijfsstructuur illegale geldstromen zou verhullen.
Ondertussen koopt de grootste Indiase staatsverzekeraar op vrijdag voor ongeveer $37 mln aan aandelen in Adani Enterprises.

Beursgenoteerde bedrijven van de Indiase Adani Group hebben gezamenlijk in twee handelsdagen meer dan $48 mrd aan waarde verloren, nadat de Amerikaanse shortseller Hindenburg Research het conglomeraat op de korrel had genomen met een zeer kritisch rapport.

De shortseller beticht het Indiase conglomeraat van miljardair Gautam Adani van grootschalige fraude. In het rapport stelt Hindenburg dat de complexe bedrijfsstructuur illegale geldstromen zou verhullen. Onder de Adani Group vallen honderden bedrijven, die met name geld verdienen in de mijnbouw en met het uitbaten van vliegvelden en havens.
‘Onzin’

In een reactie zei de financieel directeur van de Adani Group op woensdag dat het rapport van Hindenburg Research 'nergens op gebaseerd was' en 'onzin'. Het onderzoek zou gefabriceerd zijn om de reputatie van het bedrijf schaden.

De aantijgingen van Hindenburg komen voor de Adani Group op een precair moment omdat Adani Enterprises, een kernonderdeel van het conglomeraat, deze week bezig is met een aandelenuitgifte ter waarde van $2,5 mrd. Daarvoor hebben zich overigens al een aantal grote beleggers, zoals een fonds gelieerd aan de overheid van Abu Dhabi, alsnog ingeschreven.
Kelderende beurswaarde

In reactie op het nieuws verloren zeven beursgenoteerde Adani-bedrijven op woensdag samen $12 mrd aan beurswaarde, zo meldt persbureau Bloomberg. Op vrijdag — beurzen in India waren op donderdag gesloten vanwege een nationale feestdag — daalden de koersen nog verder. De beursgenoteerde bedrijven van de groep zagen $48 mrd aan waarde verdampen.

Dat is uitzonderlijk, want slechts een minderheid van de aandelen is in handen van beleggers die niet gelieerd zijn aan de Adani-familie en die dus zullen overgaan tot verkoop.

Vooral van Adani Ports, het bedrijf dat haveninfrastructuur uitbaat, houden institutionele beleggers aandelen aan, vertelt Lodewijk van der Kroft, partner bij de in opkomende markten gespecialiseerde vermogensbeheerder Comgest. ‘Deze aandelen zijn veelal beschikbaar voor stocklending en daarmee beschikbaar voor short sellers, hetgeen de relatief sterke koersdaling verklaart.’ Alleen vrijdag al verloor het bedrijf meer dan 15% van haar beurswaarde.
Succesverhaal

De afgelopen jaren deden de Adani-bedrijven het juist uitzonderlijk goed ten opzichte van andere Indiase bedrijven. Het succes van Adani maakte van topman Gautam Adani een van ’s werelds rijkste mensen.

Maar volgens Wim-Hein Pals, hoofd opkomende markten bij Robeco, vonden sommige beleggers ook voor het rapport van Hindenburg al dat ze overgewaardeerd waren. ‘Je moet opletten bij ieder bedrijf dat zo snel groeit met veel schuld en zonder al te veel belasting te betalen.’
Rol van de toezichthouder

De Indiase toezichthouder van de kapitaalmarkten bestudeert het Hindenburg-rapport. De waakhond kan de uitkomst eventueel gebruiken in een eigen onderzoek naar offshore fondsen van Adani Group, zeggen twee anonieme bronnen tegen persbureau Reuters. Woordvoerders van de toezichthouder gaven niet onmiddellijk commentaar.

Hindenburg beticht toezichthouder Sebi er juist van zich laks te hebben opgesteld. Hoewel er een onderzoek loopt tegen Adani, en de waakhond het bedrijf in het verleden berispt heeft, meent de shortseller dat het bedrijf Sebi betaalt om de mond dicht te houden.

Ook Van der Kroft denkt dat het rapport van Hindenburg weinig effect zal hebben, zelfs als Sebi de aantijgingen wel streng zou onderzoeken. Het concern zou te belangrijk zijn, ook voor New Delhi. ‘De Adani-Group is de uitvoeringsorganisatie van de regering-Modi. De overheid kan niet zomaar zonder het conglomeraat.’

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1466059/adani-bed...
DeZwarteRidder
0
Adani Group verwerpt fraudebeschuldiging, aandelenkoers blijft kelderen
Achmed Majid

In het kort

Shortseller Hindenburg Research publiceerde vorige week een vernietigend rapport waarin het Adani-conglomeraat van grootschalige fraude werd beschuldigd.
Het verlies van de Adani Group staat inmiddels op zo'n $65 mrd.
De aandelenuitgifte van Adani Enterprises gaat vooralsnog door.

De Adani Group is maandag opnieuw minder waard geworden. In totaal staat het verlies van de zeven beursgenoteerde bedrijven van het Indiase conglomeraat inmiddels op zo'n $65 mrd (€59,7 mrd), sinds shortseller Hindenburg Research vorige week met een vernietigend rapport kwam waarin het conglomeraat van grootschalige fraude werd beschuldigd.

Volgens het rapport zou Adani onder meer illegale geldstromen verhullen, waardoor het de aandelenkoers van het conglomeraat veel te hoog gewaardeerd zou zijn.

Het aandeel van Ardani's vlaggenschip, Adani Enterprises, eindigde maandag wél hoger in tegenstelling tot de andere dochterbedrijven. Het bedrijf won 4,8% ten opzichte van de koers van vrijdag op 2892 Indiase roepies (€32,61). Maar dat is nog steeds ruim onder de bandbreedte van de biedprijs die is vastgesteld op 3112 tot 3276 roepies. De aandelenuitgifte bedraagt een totale waarde van $2,5 mrd en staat voor deze week gepland. Daarom kwam het rapport van Hindenberg zo ongelegen.

Hoewel het vlaggenschip dus wel een bescheiden winst boekte, daalden de dochterbedrijven Adani Green Energy en Adani Total Gas maandag beiden met de maximale 20% die is toegestaan door de Bombay Stock Exchange en de National Stock Exchange of India, de indices waarop zij genoteerd staan. Ook Adani Transmission kwam er bekaaid vanaf met een verlies van 15,2%.

De zondagavond verschenen reactie van Adani op het vernietigende rapport van Hindenburg Research overtuigde beleggers dus niet. En dat terwijl het conglomeraat uitpakte met een 413 pagina's tellend respons. Daarin uitte het bedrijf van miljardair Gautam Ardani forse kritiek op de Amerikaanse shortseller en kwalificeerde het zijn rapport als 'een gecalculeerde aanval op de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van Indiase instellingen, en op de Indiase groei en ambitie'.

Ook beweerde het Indiase bedrijf dat Hindenburg het rapport schreef om zelf winst te maken, zonder daarvoor bewijs aan te leveren. Het Indiase concern benadrukt dat het aan alle lokale wetten heeft voldaan en altijd alle benodigde informatie openbaar heeft gemaakt.

Onder de Ardani Group vallen honderden bedrijven, die vooral geld verdienen in de mijnbouw en met het uitbaten van vliegvelden en havens. Deze bedrijven deden het de afgelopen jaren uitzonderlijk goed ten opzichte van andere Indiase bedrijven. Topman Gautam Ardani profiteerde mee. Hij groeide uit tot de op een na rijkste persoon van de wereld. Maar het rapport van Hindenburg deed hem in zeer korte tijd duikelen naar plek acht van die lijst.
LIC wil in gesprek

De Life Insurance Corporation (LIC), de grootste verzekeraar van India, liet ook van zich horen in de zaak rond de Adani Group. 'Momenteel zijn we niet zeker van de feitelijke situatie. Aangezien we een grote investeerder zijn, hebben we het recht om relevante vragen te stellen en zullen we zeker met hen in gesprek gaan', zei LIC-directeur Raj Kumar tegenover Reuters.

LIC investeerde naar eigen zeggen 365 mrd roepies (€4,1 mrd) in Adani-bedrijven. Dat is ongeveer 1% van de totale door de verzekeraar beheerde activa.

De uitspraken van Kumar zijn saillant omdat Adani in zijn zondagavond uitgekomen rapport ook stelde dat zijn 'strategische en langetermijninvesteerders volledig vertrouwen hebben gesteld in de groep'.

Overigens kreeg Adani maandag steun uit het Midden-Oosten. Het conglomeraat International Holding Company (IHC) uit Abu Dhabi maakte bekend ongeveer $400 mln te investeren in de vervolgverkoop van aandelen van Adani Enterprises. Vorig jaar investeerde het bedrijf al bijna $2 mrd in Adani's bedrijven.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1466159/adani-gro...
DeZwarteRidder
0
Adani blaast aandelenemissie af nadat $90 mrd aan beurswaarde verdampt
Van onze redacteur

De aandelenemissie van Adani Enterprises ter waarde van bijna $2,5 mrd gaat niet door. Dinsdag meldde het bedrijf nog dat alle aandelen verkocht waren. Desondanks daalde de koers van zowel Adani Enterprises als andere bedrijven van de Adani Group woensdag flink. De Adani Group is een Indiaas conglomeraat dat onder leiding staat van Gautam Adani, tot voor kort de één-na-rijkste man ter wereld.

Inmiddels is een aanzienlijk deel van Adani's vermogen verdampt door de kelderende koers van de beursgenoteerde onderdelen van het concern. Sinds vorige week verloren zijn bedrijven gezamenlijk bijna $90 mrd aan beurswaarde. Dat gebeurde naar aanleiding van de publicatie van een rapport van shortseller Hindenburg Research. Daarin stelt die dat de Adani Group overgewaardeerd is en wordt het bedrijf beticht van frauduleuze praktijken.

Hindenburg publiceerde het rapport aan de vooravond van de aandelenemissie van Adani Enterprises, het vlaggenschip van de groep. In eerste instantie leek de emissie door te gaan, ondanks de negatieve teneur op de beurs. Onder andere de Abu Dhabi Investment Authority en de Maleisische Maybank schreven zich in. Ook een aantal Indiase tycoons kocht de laatste dagen blokken. Dinsdag meldde het bedrijf alle aandelen verkocht te hebben.

Maar woensdag kelderde de koers verder, onder andere omdat de bank Credit Suisse meldde Adani-obligaties niet meer als onderpand te accepteren. Nu blaast Adani de verkoop alsnog af. In een statement stelt het bedrijf dat het beleggers wil beschermen tegen mogelijke verliezen. Doorgaan met de emissie zou 'moreel onverantwoord' zijn. Adani zegt samen te werken met haar brokers om investeerders hun geld terug te geven.

Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1466520/adan...
DeZwarteRidder
0
3 uur geleden

De Chinese techbedrijven stonden vrijdag onder druk op de beurs in Hongkong. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten van iPhonemaker Apple en Google-moederbedrijf Alphabet. Ook vielen de vooruitzichten van het grote Amerikaanse tech- en webwinkelconcern Amazon tegen. Beleggers besloten daarop wat winst te nemen op hun techaandelen die sinds het begin van het jaar hard zijn gestegen.

In Mumbai noteerde de hoofdindex licht hoger ondanks de aanhoudende koersval van de aandelen van het Indiase conglomeraat Adani Enterprises. De bedrijven van miljardair Gautam Adani hebben al zo'n 120 miljard dollar aan beurswaarde zien verdampen door beschuldigingen van het Amerikaanse investeringsfonds Hindenburg Research, dat Adani beticht van gesjoemel met omzetcijfers en koersmanipulatie. Dat is meer dan de helft van de beurswaarde van voor het kritische rapport van Hindenburg, dat vorige week naar buiten werd gebracht.

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba zakte 2,9 procent in Hongkong en maaltijdbezorger Meituan verloor 2,6 procent. Internet- en gamebedrijf Tencent hield het verlies beperkt tot 0,1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,7 procent kwijt. John Lee, de leider van Hongkong, liet weten dat de grens tussen de stad en het Chinese vasteland vanaf maandag 6 februari weer volledig opengaat. Alle coronamaatregelen, zoals dagelijkse quota van het aantal reizigers en coronatesten worden daarbij afgeschaft. Ook de grenzen met gokparadijs Macau gaan volledig open.

De beurs in Shanghai zakte 1,1 procent ondanks positief nieuws over de dienstensector. Volgens marktonderzoekers Caixin en S&P Global liet de bedrijvigheid in de dienstensector in januari voor het eerst in vijf maanden weer groei zien. Het vertrouwen van bedrijven in de sector nam daarbij toe tot het hoogste niveau sinds februari 2021.

In Japan nam de activiteit in de dienstensector vorige maand ook verder toe. De Nikkei in Tokio sloot mede daardoor 0,4 procent hoger. Sony steeg 5,7 procent. Het elektronicaconcern verhoogde zijn winstverwachting dankzij sterke resultaten van de gamedivisie van het bedrijf. Ook luchtvaartmaatschappij ANA werd positiever over de jaarwinst en klom 1,7 procent. Concurrent Japan Airlines verlaagde daarentegen zijn winstverwachting en verloor 3,5 procent. De Kospi in Seoul won 0,5 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,6 procent.
DeZwarteRidder
0
Minstens helft van wereldwijde sterfgevallen door corona vindt nu plaats in China
Door Robbert van der Linde
28 jan 2023 om 17:01Update: 6 dagen geleden

Wereldgezondheidsorganisatie WHO registreerde vorige week wereldwijd 40.000 doden als gevolg van corona. Van hen komt minstens de helft uit China. Minstens, omdat dat land nog steeds geen betrouwbare informatie deelt.

Het aantal gemelde besmettingen in China is sinds het loslaten van de maatregelen explosief gestegen. Volgens de officiële cijfers die China aan het WHO doorgeeft, meldt het land al maanden maar een paar honderd coronasterfgevallen per week.

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus zei vrijdag tijdens een bijeenkomst dat China recent nieuwe data heeft aangeleverd. Daaruit blijkt dat vorige week twintigduizend Chinezen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Dat laatste komt neer op de helft van het wereldwijde aantal. Maar wanneer Tedros vertelt dat de cijfers in werkelijkheid hoger liggen, is duidelijk wat hij bedoelt: China vertelt nog steeds niet het hele verhaal.

De Chinese gezondheidsautoriteiten tellen bijvoorbeeld alleen mensen mee die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die thuis of in een verzorgingstehuis overlijden, worden niet opgenomen in het officiële dodental.

Daarnaast is er grote twijfel of de cijfers die China wel publiceert, wel kloppen. De WHO dringt er bij de Chinese regering al langer op aan om vaker en meer informatie te delen.
Argwaan over de coronacijfers van China

De cijfers van China wijken al sinds de start van de pandemie volledig af van wat er in de rest van de wereld gebeurt.
De Chinese regering heeft sinds de start van de coronapandemie iets meer dan twee miljoen besmettingen gemeld.
Dat komt neer op zo'n vijftienhonderd per één miljoen inwoners
Voor het land met de meeste inwoners ter wereld (1,44 miljard) is dat extreem weinig.
De stijgende cijfers als gevolg van de versoepelingen in China lijken nog maar het topje van de ijsberg.
Virologen en andere experts zeggen al langer dat de informatie vanuit China onbetrouwbaar is.

Nog steeds weinig vertrouwen in Chinese cijfers

China liet begin december het superstrenge coronabeleid los na grootschalige protesten. Kort na de versoepelingen namen de besmettingen in grote steden als Shanghai en Peking toe, met overvolle crematoria tot gevolg. Ziekenhuizen werden overstelpt door coronapatiënten. Die golf was alleen nauwelijks terug te zien in de officiële cijfers.

Volgens de Chinese regering is de golf inmiddels voorbij. De ziekenhuisopnames en sterfgevallen piekten in de eerste week van januari en zouden daarna snel zijn afgenomen. Onderzoekers van de universiteit van Peking schatten dat twee derde van de Chinese bevolking het virus inmiddels heeft (gehad).

Het is nog steeds onduidelijk hoe China precies tot zijn cijfers komt. De data zijn niet of slechts gedeeltelijk beschikbaar voor onafhankelijke waarnemers. Ook zijn er berichten dat ziekenhuizen en gezondheidsinstanties onder druk worden gezet door de regering om de cijfers rooskleuriger weer te geven.

Sommige experts stellen dat de cijfers in sommige Chinese provincies zelfs overdreven worden. Wanneer de 'echte' cijfers gepubliceerd worden, lijkt het dan alsof de piek in die gebieden al geweest is. Ook kan China daardoor beweren dat er voldoende groepsimmuniteit is opgebouwd.
Succes
0
Adani will ask Big 4 accounting firm for a ‘general audit,’ says TotalEnergies

One of Gautam Adani’s biggest international partners, TotalEnergies (TOT), said Friday that his Indian conglomerate is preparing to appoint a global accounting firm to conduct a “general audit” of its business.

In a statement detailing what it described as its “limited” exposure of $3 billion to Adani Group businesses, the French company said it “welcomes the announcement by Adani to mandate one of the ‘big four’ accounting firms to carry out a general audit.”

Investors have been fleeing Adani’s companies since a US short seller, Hindenburg Research, accused the group of fraud and stock market manipulation last month. Adani has denied the allegations but shares in Adani Enterprises, his flagship firm, have lost more than 60% since they surfaced last week. In total, Adani Group companies have lost $110 billion in market value.

One of the world’s biggest energy companies, TotalEnergies is exposed to Adani via investments in four joint ventures in India.

Adani Group declined to comment on whether it was planning to appoint one of the Big 4 accounting firms as auditor. CNN contacted the four auditors — Deloitte, EY, KPMG and PwC — but none of them responded immediately to a request for comment.

Adani Enterprises used a small Indian firm called Shah Dhandharia & Co to audit its 2021-2022 accounts, according to its annual report. A document on Adani Enterprises’ website dated January 13, 2023, also names Shah Dhandharia as “statutory auditors” and provides the firm’s website address.

The address now appears invalid. In its report, Hindenburg Research said historical archives of the firm’s website showed that it had only four partners and 11 employees.

Trading in five listed Adani firms was halted Friday after they fell to daily limits set by the Indian stock exchange. They include Adani Total Gas and Adani Green Energy, ventures in which TotalEnergies has invested.

In its statement, the French energy giant said it had made investments in Adani’s entities “in full compliance” with Indian laws and with its own internal governance processes. The due diligence had been completed to its “satisfaction” and was “consistent with best practices,” it added.

The confident tone stands in stark contrast to the devastating allegations made by Hindenburg Research in its January 24 report. The Adani Group has denounced it as “baseless” and “malicious,” but analysts say the group hasn’t convincingly answered the questions raised by the report.

Adani is seen as a close ally of India’s prime minister, Narendra Modi, and is one of the world’s richest people. Last week, he had a net worth of $120 billion, making him the fourth-richest person globally. His net worth has now fallen to a little more than $61 billion and claims the 21st spot on Bloomberg’s Billionaires Index.

edition.cnn.com/2023/02/03/investing/...
DeZwarteRidder
0
Straatprotest in India vanwege Adani
Van onze redacteur

Aanhangers van oppositiepartijen in India zijn maandag de straat opgegaan om te protesteren tegen de vermeende fraude binnen de Adani Groep. Het conglomeraat, met honderden bedrijven onder zich, is zeer belangrijk in India. Sinds de beschuldigingen van fraude, eind januari, zijn de koersen van de beursgenoteerde Adani-bedrijven in totaal $110 mrd in waarde gezakt.

De aantijgingen zijn gedaan in een analyse door de Amerikaanse shortseller Hindenburg. Dat bedrijf kan zelf financieel voordeel hebben van de koersval van Adani. Het Indiase bedrijf ontkent elke beschuldiging. De Adani Group is in handen van miljardair Gautam Adani, die op goede voet zou staan met premier Narendra Modi. Het conglomeraat bestaat uit bedrijven in de mijnbouw-, haven- en energiesector.

Oppositiepartijen willen dat het Indiase parlement de beschuldigingen van fraude en de relatie tussen Adani en Modi onderzoekt. Aanhangers die maandag onder andere in Mumbai protesteerden, maakten zich kwaad om investeringen van de Indiase levensverzekeraar LIC en de staatsbank van India SBI in de Adani Groep.

Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1466868/straatpro...
DeZwarteRidder
0
Incident leidt tot voortschrijdend inzicht: ’Ufo’s waren Chinese spionageballonnen’
Door ONZE REDACTIE BUITENLAND

Updated 2 uur geleden
3 uur geleden
in BUITENLAND

WASHINGTON - De ballon boven de Verenigde Staten vorige week is onderdeel van een groot spionageprogramma waarmee China wereldwijd actief is. Peking heeft de ballonnen volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie naar Europa, het Verre Oosten, Zuidoost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika gestuurd. „Ze hebben tientallen van dat soort ballonnen.”

De VS heeft de afgelopen dagen strategische partners - zo’n veertig landen in totaal - details gegeven over het programma. Deze informatie leidt tot nieuwe inzichten. Zo lijkt een Ufo-incident boven Japan in 2020 te zijn ’opgelost’. Een mysterieuze zwevende bol die door veel Japanners werd gespot, was ’bij nader inzien een Chinese spionageballon’, aldus een anonieme Japanse functionaris in de Washington Post. Dat de ballon destijds niet als zodanig is herkend, is niet zo vreemd, aldus de Japanse bron: ’Het was volkomen nieuw. Niemand had ooit zoiets gezien.’

En dat is niet het enige ongeïdentificeerde vliegende object - de volledige term waarvan Ufo een afkorting is - dat nu is geïdentificeerd met behulp van de informatie die vorige week is vergaard. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben met terugwerkende kracht een aantal incidenten waarover onduidelijkheid bestond, kunnen herleiden tot het Chinese ballonprogramma. Het gaat dan bijvoorbeeld om elektromagnetische signalen waarvan nu bekend is geworden dat de ballonnen ze afgeven, bijvoorbeeld wanneer ze inlichtingen terugsturen naar China.

Geblunderd
Dit verklaart ook waarom de regering-Biden eerder zei dat de ballonnen al ten tijde van Donald Trumps presidentschap actief waren boven de VS, maar bewindslieden die dienden in het vorige kabinet daar niets vanaf wisten. De signalen werden wel opgepikt, maar waardoor ze werden afgegeven, was onbekend. Dit maakt tevens duidelijk hoe de Chinezen hebben geblunderd: door het incident van vorige week is het ballonprogramma op straat komen liggen en zal het in de toekomst moeilijker voor hen worden om er onbespied mee te blijven spioneren.

China heeft met de ballonnen onder meer zijn directe buren in de gaten gehouden. Landen zoals Japan, maar ook de Filipijnen, Vietnam, India en Taiwan zijn ermee bespioneerd. Het Volksbevrijdingsleger heeft volgens het Pentagon verschillende types in gebruik. Grotere exemplaren, zoals de ballon boven de VS afgelopen week, lijken bestemd te zijn voor intercontinentaal gebruik. De belangrijkste ’ballonbasis’ zou op het eiland Hainan zijn gevestigd, voor de zuidkust van China. Van daaruit worden de ballonnen dus de hele wereld over gestuurd.

Geen simpel ballonnetje
Het exemplaar van vorige week was een ballon met een hoogte van circa 60 meter. Eronder hing een gondel ter grootte van een klein passagiersvliegtuig. Daarin zat allerlei apparatuur zoals optische sensors en camera’s. In dit geval ging het om camera’s met een zeer hoge resolutie waarmee zeer gedetailleerde foto’s gemaakt kunnen worden. Kleinere ballonnen hebben simpeler apparatuur aan boord. De vergaarde informatie is vervolgens met behulp van radiosignalen dan wel satellietcommunicatie terug gestraald naar China.

Het was dus niet zomaar een simpele ballon met een cameraatje eronder. „Zij die een optimistisch beeld hebben van de capaciteiten van deze ballon om inlichtingen te vergaren, onderschatten de creatieve manieren waarop het Volksbevrijdingsleger de ballon kan gebruiken voor spionage en surveillance, of zelfs als wapenplatform”, waarschuwt het Amerikaanse Congreslid Mike Gallagher, die als voorzitter van een parlementaire commissie voor Chinese zaken goed op de hoogte is van het incident.

Goedkoop
Voor China wordt het door alle nieuwe informatie moeilijker om vol te houden dat het maar een weerballon was, die uit de koers was geraakt. Ook omdat de ballon naar alle waarschijnlijkheid gemotoriseerd was en dus koerswijzigingen kon uitvoeren. In dat opzicht lijken de ballonnen meer op een drone dan op een spionagesatelliet. Terwijl een kunstmaan die in een baan om de aarde cirkelt, slechts enkele ogenblikken heeft om een bepaalde locatie te observeren, kan een ballon langere tijd boven dezelfde plek blijven hangen. Bovendien zijn ballonnen een stuk goedkoper dan satellieten.

Crisismanagement
Amerikaanse functionarissen vermoeden dat de Chinezen zich nogal opgelaten voelen vanwege het ballonincident. Dat er druk diplomatiek verkeer is geweest tussen Peking en de hoofdsteden van buurlanden de afgelopen dagen, zou daarop duiden. China zou op die manier proberen te voorkomen dat het incident uitgroeit tot een grote internationale crisis. De Amerikanen denken overigens niet dat de Chinezen het incident bewust hebben gecreëerd, om zo de VS te provoceren aan de vooravond van het - inmiddels afgelaste - bezoek dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking zou brengen.

’Amper opties’
Maar het ballonprogramma is wél bewust gecreëerd om concurrenten in de geopolitieke arena in de gaten te houden, zegt een Amerikaanse functionaris tegen de Washington Post: ’Het Chinese buitenlandbeleid is een constante zoektocht naar invloed en in de meeste gevallen zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Maar in dit geval lijken er maar weinig te zijn. Dus als de Chinezen oproepen om kalm te blijven en het hoofd koel te houden, kan je er zeker van zijn dat ze amper nog andere opties hebben.’
aexo
0
De ballon boven de Verenigde Staten vorige week is onderdeel van een groot spionageprogramma waarmee China wereldwijd actief is. Peking heeft de ballonnen volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie naar Europa, het Verre Oosten, Zuidoost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika gestuurd. „Ze hebben tientallen van dat soort ballonnen.”

en waarom is dit nooit gecommuniceerd???

trek uw conclusies.
DeZwarteRidder
0
China wordt mogelijk nooit grootste economie ter wereld
7 min geledenin Financieel

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China zal waarschijnlijk de Verenigde Staten in de komende jaren niet passeren als grootste economie ter wereld. Ook zal het land mogelijk nooit consequent die toppositie kunnen opeisen, meldt Bloomberg Economics. Vóór de coronapandemie werd nog verwacht dat China al aan het begin van het volgende decennium de koppositie zou innemen en behouden.

De economen van het financiële persbureau voorspellen nu dat het tot medio 2040 zal duren voordat het bruto binnenlands product (bbp) van China dat van de VS zal overtreffen. En zelfs dan zal dit volgens hen met „slechts een kleine marge” gebeuren voordat het land weer „achterop raakt” bij de VS.

De herziene verwachting is het gevolg van het kwakkelende herstel van de Chinese economie. Het land kampt onder meer met een dalende export en een flinke crisis in de vastgoedsector, waar bedrijven onder hun grote schuldenlast dreigen te bezwijken.

Ook is het vertrouwen onder consumenten laag en geven ze minder uit. Dat leidde al tot een daling van de gemiddelde prijzen in het land. Deflatie, oftewel het omgekeerde van inflatie, is vaak een slecht teken voor de economische groei doordat consumenten hun geld oppotten omdat ze er later meer mee kunnen kopen.

„China schakelt sneller terug naar een langzamer groeipad dan we hadden verwacht”, schreven de economen. De vertrouwenscrisis in het land raakt volgens hen steeds dieper verankerd en remt het groeipotentieel af. China kampt ook met grotere uitdagingen op de langere termijn. Zo zag het land voor het eerst in ruim zestig jaar zijn bevolking dalen.

De economen denken nu dat de groei van de Chinese economie zal vertragen tot 3,5 procent in 2030 en tot bijna 1 procent in 2050. Dat is lager dan eerdere voorspellingen van respectievelijk 4,3 procent en 1,6 procent. China kende vorig jaar met 3 procent de kleinste groei in decennia, mede door de strikte lockdowns in het land. De heropening van de economie zorgde dit jaar voor hoop op herstel van de op een na grootste economie ter wereld. De overheid rekent voor dit jaar op een groei van 5 procent, maar veel economen verwachten een lagere groei.

De VS lijken er daarentegen beter voor te staan dan veel economen een paar maanden geleden voorspelden. Een sterke arbeidsmarkt, stevige consumentenbestedingen en een matigende inflatie hebben het vertrouwen aangewakkerd dat de grootste economie ter wereld een recessie zal weten te vermijden.
DeZwarteRidder
0
’China bereidt zich in diepste geheim voor op elektronisch Pearl Harbor’

onze redactie buitenland
Aangepast: 2 min geleden6 min geledenin Buitenland

WASHINGTON/PEKING - De spanningen tussen China en de Verenigde Staten over Taiwan zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Als de twee supermachten in een conflict met elkaar verwikkeld raken, zal de ’afvallige provincie’ hoogstwaarschijnlijk de aanleiding zijn. Het lijkt erop dat China zich al aan het voorbereiden is op een dergelijk conflict, met hackaanvallen waarmee een gevoelige klap aan Amerikaanse infrastructuur wordt voorbereid.

Dat concludeert The Washington Post op basis van nieuwe informatie die deze Amerikaanse krant in handen heeft over Volt Tyfoon, zoals de Chinese cybercampagne tegen de VS is gedoopt. Het is al jaren bekend dat hackers die zijn gelieerd aan het Chinese Volksbevrijdingsleger, actief zijn op Amerikaanse netwerken. Terwijl ze voorheen vooral bezig waren met economische spionage, lijken ze zich recentelijk te concentreren op het lamleggen van vitale infrastructuur. Het daadwerkelijke lamleggen vindt nog niet plaats, maar alles wijst erop dat ze de kiem aan het leggen zijn om dit mogelijk te maken.
Taiwan-scenario

De ’netwerkoorlogsvoering’ zoals de Chinezen het zelf noemen, „is duidelijk relevant voor een Taiwan-scenario, al zeggen ze niet expliciet dat dit de manier is hoe ze Taiwan gaan innemen”, zegt Joe McReynolds, een China-expert van de Amerikaanse Jamestown Foundation denktank die inzage heeft gehad in Chinese documenten over Volt Tyfoon. Tegelijkertijd met een Chinese aanval op Taiwan zal Peking volgens McReynolds pogen om de Amerikaanse infrastructuur ernstig te verstoren, zodat een eerste reactie op de Chinese agressie wordt bemoeilijkt.

De cybercampagne is daarom enigszins vergelijkbaar met de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941, waarbij de VS – en dan met name de voor oorlogsvoering in de Stille Oceaan essentiële Amerikaanse marine – meteen aan het begin van de oorlog een gevoelige klap kreeg. Ook Volt Tyfoon concentreert zich vooral op doelwitten in en rond de Stille Oceaan, zo blijkt uit de publicatie van The Washington Post. Zo hebben Chinese hackers onder meer een haven aan de Amerikaanse Westkust en een waterzuiveringsinstallatie op Hawaï op de korrel genomen.
’Tunnels graven’

De hackers hebben tot nu toe geen schade aangericht. Ze proberen volgens McReynolds vooral om onbespied netwerken binnen te komen en daar te blijven: „Ze willen tunnels graven onder de infrastructuur van de vijand, die ze op een later moment kunnen gebruiken voor een aanval. Tot dat moment houden ze zich schuil, voeren ze verkenningen uit, proberen ze om industriële controlesystemen of bedrijven van groter belang of doelwitten verderop in de pijplijn binnen te dringen. En dan, op een zekere dag, wanneer ze het bevel daartoe krijgen, schakelen ze over van de verkenning naar de aanval.”

De lezing van McReynolds wordt bevestigd door Brandon Wales, hoofd van het Cyberbeveiliging en Infrastructuur Veiligheidsagentschap (CISA) van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid: „Het is zonneklaar dat de Chinese pogingen om kritieke infrastructuur te compromitteren deels zijn bedoeld om positie in te nemen voor het verstoren of vernietigen van die infrastructuur in het geval dat er een conflict uitbreekt, om zo te voorkomen dat de Verenigde Staten hun macht richting Azië te projecteren of om maatschappelijke chaos in de Verenigde Staten zelf te veroorzaken en zo ons beslissingsproces rond een crisis te verstoren.”
Waarschuwing

Sommige experts opperen dat de Chinese hackpogingen zijn bedoeld als waarschuwing aan de VS. Zo van: dit is wat we kunnen, dus kijk uit. Jonathan Condra van cyberbeveiligingsbedrijf Recorded Future heeft daar zijn twijfels over, zo zegt hij tegen de Post: „De hackers gaan veel heimelijker te werk dan wanneer ze gepakt zouden willen worden.” Juist omdat ze zo heimelijk te werk gaan, concentreert CISA zich op betere samenwerking met de private sector, aangezien die deels verantwoordelijk is voor kritieke infrastructuur of daar zelfs eigenaar van is.

Als voorbeeld van deze publiek-private samenwerking noemt de Post een incident eerder dit jaar. Microsoft ontdekte afgelopen mei dat China onder meer op Guam kritieke infrastructuur had geïnfiltreerd en meldde dat meteen aan Washington. Zeker bij een eventueel conflict met China is dit kleine eilandje in de Stille Oceaan essentieel voor de Amerikanen. De VS heeft er een marine- en vliegbasis, en er is geen Amerikaans grondgebied dat dichter bij Taiwan ligt dan Guam.

De NSA riep bedrijven daarom onlangs opnieuw op om informatie over hackpogingen te delen. Deze Amerikaanse geheime dienst kan netwerken van geopolitieke tegenstanders weliswaar in de gaten houden, maar heeft de private sector nodig om te weten wat de stand van netwerkzaken is binnen de landsgrenzen. Door de krachten te bundelen kan een duidelijker beeld geschetst worden van de doelwitten, tactieken en motieven van de aanvallers. Dat is hard nodig, want volgens Morgan Adamski van de NSA is de cyberstrijd met China „een gevecht om onze kritieke infrastructuur. We moeten het moeilijker maken voor hen.”
DeZwarteRidder
0
China bouwde regeringswijk van Taiwanese hoofdstad na op trainingslocatie in woestijn, zo blijkt uit satellietbeelden

Op satellietbeelden is te zien dat China op een militair oefenterrein een belangrijke wijk van Taipei, met het presidentiële kantoor en andere regeringsgebouwen, heeft nagebouwd. Beelden van het oefenterrein, gelegen in de woestijn van Binnen-Mongolië op zo’n 1.000 km van Peking, begonnen eerder deze week te circuleren op sociale media.
KVE 29-03-24, 08:21 Laatste update: 29-03-24, 08:27 Bron: Taiwan News, Taipei News, Business Insider, Bild

De Taiwanese defensieanalist Joseph Wen plaatste het satellietbeeld en een vergelijkende kaart van het werkelijke gebied in Taipei op X. Het gaat om zo’n tien straten, kruispunten en façades van gebouwen.
15 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 865,36 +0,01 +0,00% 18:05
AMX 926,60 +7,92 +0,86% 18:05
ASCX 1.189,83 -18,08 -1,50% 18:05
BEL 20 3.826,58 +32,01 +0,84% 18:05
Germany40^ 17.763,10 -6,92 -0,04% 18:59
US30^ 38.013,46 +285,75 +0,76% 16:37
US500^ 5.049,25 +29,69 +0,59% 16:56
Nasd100^ 17.548,80 +43,89 +0,25% 16:49
Japan225^ 38.001,71 +257,64 +0,68% 16:49
WTI 82,52 +0,31 +0,38% 18:59
Brent 87,47 +0,16 +0,18% 18:59
EUR/USD 1,0653 -0,0018 -0,17% 18:59
BTC/USD 63.538,28 +2.285,34 +3,73% 18:59
Gold spot 2.388,68 +27,69 +1,17% 18:59
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 48,350 +1,250 +2,65% 17:35
ING 15,168 +0,242 +1,62% 17:35
ArcelorMittal 23,800 +0,290 +1,23% 17:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ASMI 544,800 -35,400 -6,10% 17:39
BESI 138,550 -3,800 -2,67% 17:36
ASML 840,300 -12,100 -1,42% 17:39

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront