(ABM FN-Dow Jones) De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag hoger gesloten, aangevoerd door technologie-index Nasdaq, terwijl Amerikanen naar de stembus togen om te kiezen tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 5.782,76 punten, technologie-index Nasdaq won 1,4 procent tot 18.439,17 punten en de Dow Jones-index steeg 1,0 procent tot 42.221,88 punten.
Beleggers hadden volop aandacht voor de spannende presidentsverkiezingen en houden rekening met volatiliteit als de winnaar langere tijd onbekend zou blijven. Toch verwachten veel marktvolgers dat de onderliggende factoren die de aandelenmarkten opstuwen aanwezig blijven, ongeacht welke kandidaat als winnaar uit de strijd komt.
Die factoren zijn solide bedrijfswinsten, een veerkrachtige economie en renteverlagingen door de Federal Reserve. Veel beleggers denken dat die factoren veel belangrijker zijn voor de aandelenkoersen dan een verkiezingsuitslag. Neem de afgelopen twee presidentschappen: tussen de inhuldiging van Trump en de verkiezingsdag van 2020, steeg de S&P500-index met 48,3 procent, en tussen de inhuldiging van zittend president Joe Biden tot deze verkiezingsdag was dat 50 procent.
"Beleggers hebben veel wind in de rug", aldus vermogensbeheerder Ken Mahoney. Een andere verklaring voor het optimisme is dat de verkiezingsdag de uitkomst dichterbij brengt, waarna een onzekerheid uit de markt zal verdwijnen. "Wachten is het moeilijkst", volgens Maloney.
Omdat er geen duidelijke favoriet is in de peilingen, kan de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog wel even op zich laten wachten, en dat geldt dus ook voor de uiteindelijke impact op de financiële markten. In de tussentijd kan de volatiliteit verhoogd zijn. Een overwinning voor Donald Trump zal waarschijnlijk de aandacht van de markt richten op een mogelijke oplopende inflatie, belastingverlagingen en importheffingen en zal in eerste instantie een hogere dollarkoers opleveren, denkt Pepperstone.
De euro/dollar handelde rond 1,0926. Waar de valutamarkten de afgelopen weken uitgingen van een overwinning voor Donald Trump en de dollar dus sterker werd, lijkt de race met Kamala Harris nu toch veel spannender te worden dan de markten de afgelopen weken hebben ingeschat, volgens Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank. Een overwinning van Harris zou de euro dan ook boven de 1,10 dollar kunnen brengen, voorspelt de analist.
Later in de week komt ook de Federal Reserve met zijn rentebesluit. De kans op nog een renteverlaging van 25 basispunten wordt ingeschat op circa 98 procent. Het zwakke banenrapport van afgelopen vrijdag zal de Fed niet van de wijs brengen, denkt Nomura.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Amerikaanse handelstekort in september is gestegen. Verder versnelde de groei van de dienstensector verrassend, volgens een index van ISM die steeg van 54,9 naar 56,0, waar een daling tot 53,7 was voorspeld. Dienstverleners huurden onder andere meer personeel in, zoals dinsdagochtend overigens ook in China het geval bleek te zijn. S&P hield het overigens op een stabiele sterke groei, met een index die licht daalde van 55,2 naar 55,0. In het Verenigd Koninkrijk vertraagde de dienstensector in oktober, zoals verwacht. De inkoopmanagersindex daalde van 52,4 naar 52,0.
De olieprijs stegen maandag 3 procent na berichten dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen met een maand uitstelt tot januari. Dinsdag werd WTI nog eens 0,7 procent duurder om te sluiten op 71,99 dollar per vat.
Bitcoin, dat doorgaans meer waard wordt als beleggers geloven dat Trump de verkiezingen wint, steeg ruim 2 procent tot 69.375 dollar.
Bedrijfsnieuws
Het aandeel Trump Media & Technology stond ruim 10 procent hoger gedurende de handelsdag maar kort voor het slot verdampte de winst volledig en nabeurs ging de koers alsnog met 6 procent onderuit. Het moederbedrijf van Trumps socialemediaplatform blijft rond de verkiezingen zeer volatiel, maar deze beweging aan het slot leek niet direct een voorbode van een overwinning van Trump.
Palantir sloot 23 procent hoger. Het techbedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de vraag naar AI en verhoogde zijn omzetverwachting.
Aandelen van halfgeleiderbedrijf Lattice Semiconductor eindigden daarentegen 19 procent lager, na teleurstellende cijfers.
Het Nederlandse NXP Semiconductors, dat in New York genoteerd is, wist in het derde kwartaal de eigen verwachtingen te realiseren, maar waarschuwde ook dat macro-economische verzwakking kan leiden tot mindere resultaten in het lopende kwartaal. Het aandeel daalde 5 procent.
Yum Brands boekte een licht hogere winst en omzet, maar deze waren wel lager dan de verwachtingen. De eigenaar van Taco Bell, KFC en Pizza Hut steeg 1,5 procent.
Werknemers van Boeing stemden maandag in met een nieuwe cao, waarmee er een einde komt aan een wekenlange staking en de productie van vliegtuigen weer kan worden opgestart. Het aandeel zakte na een hogere start snel weg en daalde 2,6 procent.
Opsporingsdiensten hebben de kantoren van Netflix in Nederland en Frankrijk bezocht voor een voorlopig onderzoek naar witwassen en belastingfraude, meldde persbureau Reuters dinsdag. Het aandeel Netflix sloot 1 procent hoger.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.