Een 'rationele luchtbel'

Door Martine Hafkamp op 11 januari 2021 08:35 | Views: 16.110

Een 'rationele luchtbel'

Niet eerder was het verschil tussen de echte economie en de beurzen zo groot. Waar de economieën wereldwijd door het diepste dal sinds de Grote Depressie uit de jaren ’30 van de vorige eeuw gaan, noteren de aandelenmarkten het ene record na het andere. Volgens velen is dat een onhoudbare situatie.

Aandelen zouden veel te duur zijn geworden en het lijkt wachten op de onvermijdelijke klap. Er zijn echter argumenten aan te voeren dat hier sprake is van een ‘rationele luchtbel’.

Markten lopen op herstel vooruit

De enorme steunmaatregelen van overheden wereldwijd om de gevolgen van de pandemie voor de economie op te vangen, het ongekend ruime monetair beleid van de centrale banken en de komst van diverse vaccins hebben beleggers het vertrouwen gegeven in een naderend economisch herstel.

De markten zijn daar inmiddels fors op vooruitgelopen. Zo heeft de AEX een niveau bereikt dat we in 20 jaar niet meer hebben gezien. Ook heeft er sinds de komst van de vaccins een draai plaatsgevonden in de markten. De tijdens de pandemie populaire technologie-aandelen verloren hun aantrekkingskracht enigszins. Beleggers zien plots de achterblijvers uit de oude economie (banken, verzekeraars, olie, industrie) herrijzen.

Weinig alternatieven

Natuurlijk, aandelen zijn verre van goedkoop. Zo bedraagt de koerswinstverhouding van de S&P 500 22. Dat is gebaseerd op de verwachte winsten van het komende jaar. De waardering van beleggingen dient echter altijd afgezet te worden tegen hun alternatieven.

Voor particuliere beleggers zijn dat obligaties, huizen en spaargeld. Dan kun je aandelen duur noemen, maar huizen zijn nog duurder. Datzelfde geldt voor obligaties. De rente is immers historisch laag. Sparen bij een bank kost tegenwoordig geld, ook al geen aanlokkelijk alternatief. 

Relatief valt het mee

In absolute zin zijn koersen dus zeker hoog, maar relatief valt dat wel mee. In dat opzicht wordt er gesproken van een ‘rationele luchtbel’. Hoe rationeel deze luchtbel is hangt dus helemaal af van de stand van de rente. Blijft die zo laag? Zo ja, dan kunnen beleggers ervan uitgaan dat deze rally nog lang niet ten einde is.

Er zullen van tijd tot tijd correcties volgen op het moment dat de rente wat opveert en de vrees postvat dat dat het begin van een trend is. Zodra blijkt dat het slechts van tijdelijke aard was zullen de beurzen hun opwaartse trend echter weer hervatten. 

Serieus wordt het echter wanneer er echt een einde komt aan de lage rente en een stijgende trend in de rente van structurele aard ontstaat. Zo is de Amerikaanse inflatie recent weer boven de 2% uitgekomen. De tienjaarsrente reageert met een stijging boven de 1%. Het stelt eigenlijk nog niet veel voor, maar het is toch een verdubbeling sinds de bodem van 0,5% ten tijde van de hoogtedagen van de pandemie.

Zee van geld gaat economie in stromen

Bij veel analisten bestaat de vrees dat de enorme zee van geld die zich momenteel aan het opbouwen is in de loop van dit jaar in de economie zal stromen.

Hoewel veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt behielden de meesten wel hun werk en inkomen. Dat inkomen bleef gelijk, maar door afgenomen bestedingsmogelijkheden daalden de uitgaven (stevig). Het gevolg is dat er veel meer is gespaard. Een deel hiervan vond zijn weg naar de beurs, maar het grootste gedeelte staat werkloos op een bankrekening.  

Inflatie die de pan uit rijst?

Wanneer deze ‘zee van geld’ uiteindelijk uitgegeven zal gaan worden, en dat gaat vroeg of laat gebeuren, zou een spectaculair gestegen vraag het beperkte aanbod aan goederen en diensten wel eens zo ver kunnen gaan overtreffen dat de inflatie de pan uitrijst. Jarenlang was de vrees voor deflatie groter dan de angst voor een oplopende inflatie, maar opeens zou dat anders kunnen worden.

En een stijgende inflatie kan door de centrale banken alleen bestreden worden met een verhoging van de rente. Nu hebben de centrale banken aangegeven dat niet stante pede te zullen gaan doen. Maar mocht de inflatie serieus gaan oplopen dan lijken ze weinig keus te hebben. En een hogere rente is slecht voor aandelen, slecht voor vastgoed, slecht voor obligaties en buitengewoon slecht voor de met schulden beladen economie. Kortom, het inflatiespook dient het liefst goed opgesloten te blijven.

Structureel of tijdelijk?

Als er inflatie komt is het echter maar de vraag of het structureel of tijdelijk is. De krachten die de afgelopen decennia tot een steeds verder afnemende inflatie hebben geleid, namelijk vergrijzing, digitalisering en globalisering, zijn nog lang niet ten einde. Zeker de eerste twee zullen nog jaren aanwezig zijn.

Bovendien zal de werkloosheid nog lang bovengemiddeld blijven. De lonen lijken daardoor weinig ruimte te hebben om op te lopen. Een in de loop van dit jaar oplaaiende inflatie zou dus tot een hogere rente en een correctie op de beurs kunnen leiden. Maar een dergelijke correctie zal hoogstwaarschijnlijk een prachtig instapmoment blijken te zijn voor kopers van allerhande assets. 

Zodra de rente te veel stijgt kunnen de centrale banken, gezien de enorme schulden wereldwijd, dat niet over hun kant laten gaan. De rentestijging zal men onder controle willen houden. Bovendien is de zee van geld op enig moment dan wel weer opgedroogd. Die is immers niet structureel, maar tijdelijk.

Het kan verkeren: blijf in alle sectoren belegd

Beleggers doen er het best aan hun portefeuilles niet te veel in enige richting, oude economie of technologie, te laten doorslaan. Nu al blijkt dat de verliezers van de pandemie opeens de winnaars van het herstel zijn. Dat kan zo weer verkeren. Blijf daarom belegd in alle sectoren en kies binnen iedere sector de sterkste of meest belovende. Zo zal de  beleggingsportefeuille zich het best houden, onder welke omstandigheid dan ook.

Kijken we iets verder, dan zien we dat de rente hoogstwaarschijnlijk nog lang laag zal blijven. Misschien op een iets hoger niveau dan nu, maar voor goede aandelen hoeft dat geen probleem te zijn. Nu zijn het de achtergebleven sectoren die het goed doen. Straks kunnen beleggers weer mooie technologiefondsen tegen lagere koersen kopen. Met een (tijdelijk) oplopende inflatie zou de daling van de dollar kunnen versnellen. Dat kan tot kortstondige paniek leiden, maar ook dat biedt alleen maar kansen. Een lagere dollar betekent hogere winsten van Amerikaanse technologiefondsen. 

Even op adem komen

Een mogelijk scenario voor 2021? De nog jonge bullmarkt (pas negen maanden oud) zal op zeker moment even op adem moeten komen. Een correctie biedt echter mooie kansen om in te stappen en de basis te leggen voor een vervolg van de rally. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.

Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.

Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
jeroen12
0
Ik bekijk de beurs op een kinderachtige eenvoudige manier. De beurs heeft zijn cyclussen. Op zeker moment begint de beurs na een fikse daling te stijgen en blijft ze stijgen ondanks het feit dat ze reeds veel te duur is. Dan kan men op de voorpagina van dagbladen lezen die zich anders niks aan de beurs interesseren, beurzen andermaal gestegen. Dan is het de hoogste tijd om je portefeuille stevig af te bouwen. Vroeg of laat kom ter dan een crash en op het laatste worden goede aandelen aan spotprijzen verkocht. Hoog tijd om te kopen. Je moet wel geduld hebben..
daan 32
0
van lange termijn naar kortere termijn ? vinger aan de pols inflatie onvermijdelijk maar wanneer ???

Maan Arkenbosch
0
AHOLD-Delhaize gaat het goed doen. Zij willen voor €. 1, Miljard aandelen inkopen.Hun dividend rendement zit op 4,2% en de KW verhouding ligt lager dan de concurrentie. De $ lijkt onder Biden en Janet Yellen, welke de uitbundige opkoop van obligaties wil terugschroeven, te stabiliseren.Daarbij is de verwachting dat door de neergaande conjunctuur de dure bezorgdiensten van JUST EAT TAKEAWAY en Thuisbezorgd/Picnic hun omzetten zien dalen omdat de consument op de kleintjes gaat letten! Zoals JUMBO heeft laten zien zijn de omzetten met 10% gestegen. Hun prognoses zijn uitstekend en het is onbegrijpelijk dat de Amerikanen, AHOLD inwisselen voor de gok aandelen, TESLA, Bitcoin,Google,Facebook, Amazon!!
Mart63
0
Welke neergaande conjunctuur bedoelt u precies ? Naar mijn mening komt er eerst een periode van 'verlossende' consumptie zodra de vaccinatie afgelopen is. Slechts een klein percentage is hier in Europa werkloos geworden en bijgevolg is de spaarquote bijzonder hoog op dit moment. Bovendien zal het nodig zijn dat het geld gaat rollen om de economie weer op gang te trekken. Bovendien is economische groei én inflatie de enige manier om de toekomstige schuldenberg laten eroderen. Een hogere rente zal de centrale bank zo lang mogelijk uitstellen omdat anders de rentelast op die schuldenberg ondraaglijk wordt. Daarom is het mijn vermoeden dat de inflatie gaat stijgen maar dat de rente relatief laag zal blijven. Dit kan al snel resulteren in negatieve reële rentes, een bijzonder interessante omgeving voor grondstoffen en edelmetalen. Misschien is de situatie vergelijkbaar met de naoorlogse jaren '40 waar ook een grote schuldenberg diende weggewerkt te worden. Financieel en economisch is toen van 40 tot 45 gebeurd wat nu gecompresseerd werd in enkele maanden.
Voor zover ik weet zijn Biden en Yellen geen tegenstander van Quantitative easing. Dit ligt strikt genomen ook niet binnen hun bevoegdheid (principiëel geen beïnvloeding van politiek op beleid centrale bank, waar Trump zijn voeten aan geveegd heeft). Zij zijn wel voorstander van meer overheidsinmenging en overheidssteun, wat op zijn beurt de geldhoeveelheid laat toenemen, dus geldcreatie = inflatie.
Mart63
0
Knap artikel, Mevrouw Hafkamp ! Het is uniek in zijn soort. Ik zoek al geruime tijd naar een aantal antwoorden die u in dit artikel heel netjes en overzichtelijk vorm geeft. Bedankt !
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 874,79 +8,28 +0,96% 23 apr
AMX 934,43 +5,75 +0,62% 23 apr
ASCX 1.204,05 +15,50 +1,30% 23 apr
BEL 20 3.890,71 +27,45 +0,71% 23 apr
Germany40^ 18.161,70 +24,05 +0,13% 23 apr
US30^ 38.504,96 0,00 0,00% 23 apr
US500^ 5.069,70 0,00 0,00% 23 apr
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00% 23 apr
Japan225^ 37.938,71 0,00 0,00% 23 apr
WTI 83,30 0,00 0,00% 23 apr
Brent 88,29 0,00 0,00% 23 apr
EUR/USD 1,0709 +0,0057 +0,53% 03:15
BTC/USD 66.739,76 +174,23 +0,26% 02:59
Gold spot 2.321,33 -0,69 -0,03% 03:15
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 30,890 +1,050 +3,52% 23 apr
ASMI 531,600 +16,200 +3,14% 23 apr
ASML 834,300 +21,100 +2,59% 23 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 45,000 -3,500 -7,22% 23 apr
Akzo Nobel 62,280 -4,640 -6,93% 23 apr
ArcelorMittal 23,470 -0,640 -2,65% 23 apr