5 tips om met bubbels om te gaan

Door Redactie op 22 juni 2022 08:40 | Views: 6.680

5 tips om met bubbels om te gaan

De AEX, de S&P en de Nadaq … alles gaat dit jaar omlaag. Maar de verliezen van de beursindices vallen in het niet bij de kelderende cryptomunten.

Dogecoin is al meer dan 90% gedaald, terra is bijna niets meer waard, maar ook de belangrijkste digitale munten zoals bitcoin en ethereum zijn door het ijs gezakt. Bitcoin staat sinds het hoogtepunt vorig jaar herfst op een verlies van ongeveer 70%, ethereum heeft alleen dit jaar al driekwart van zijn waarde verloren.

Adam Grossman, de oprichter van vermogensbeheerder Mayport, heeft op zijn blog een paar tips voor beleggers over hoe ze om moeten gaan met bubbels. 

1. Bijna, maar net niet helemaal

Zijn eerste tip is dat beleggers zich nooit gek moeten laten maken door de snelle winsten van anderen. Het is geen goed argument om ergens in te stappen alleen maar omdat de buurman er succes mee heeft gehad. Grossman vergelijkt het met een fruitmachine, waarbij gokkers worden verleid er nog meer geld in te gooien als ze twee in plaats van drie kersen op een rij hadden. Het was een kwestie van net niet?

Dit is goed vergelijkbaar met de cryptomunten in 2020, maar ook andere beleggingen zoals Robinhood, GameStop en Reddit die absurd veel stegen, om vervolgens op aarde terug te keren.

2. Weet wat u koopt

Veel beleggers laten zich verleiden door resultaten uit het recente verleden en kopen een paar crypto’s of GameStop-aandelen omdat ze de boot niet willen missen. In het Engels heet dat FOMO, the Fear of Missing Out.

In zekere zin zit er wel iets in de redenatie dat aandelen niet voor niets omhooggaan. "Er moet toch een reden voor zijn." In zekere zin is dat ook zo, maar als kuddes beleggers tegelijk een kant op gaan dan ontstaan er snel bubbels, die even snel weer kunnen leeglopen als het sentiment verandert.

Deze kettingreacties gaan nog sneller en heftiger als er geen intrinsieke waarde is. Een bedrijf heeft omzet en winst, een huis is (ook) om in te wonen. De waarde van een cryptomunt is wat een gek ervoor geeft. In theorie kan een cryptomunt daardoor veel makkelijker wegzakken naar nul.

Zie ook: Deze aandelen gaan door het putje in de bitcoin-moesson

3. Hedge

Veel beleggers hadden de hoop dat crypto’s als hedge zouden kunnen dienen tegen inflatie en/of een val op de beurs, net zoals dat vroeger het geval was voor goud. Maar die belofte hebben de crypto’s nog niet waar kunnen maken.

De les die beleggers hier volgens Grossman uit kunnen leren, is dat nieuwe beleggingsvormen onvoorspelbaar zijn.

4. Laat u niet gek maken

Marktwaarderingen, zoals de koers-winstverhouding of koers-omzet, geven vaak een betrouwbaar beeld over of iets duur of goedkoop is. Toch worden waarderingsmethoden vaak aan de kant geschoven omdat 'dit keer alles anders is' of dat er sprake is van een 'disruptieve technologie'.

Dat kan best het geval zijn, maar de belofte van een glansrijke toekomst kan soms doorslaan in regelrechte gekte. Dan wordt het oppassen geblazen.

5. Waarom nu verkopen?

Is dit een goed moment op te kopen of te verkopen? De perceptie van een belegger die een bitcoin op 67.000 dollar heeft gekocht is een andere als die van een belegger die op een paar honderd dollar heeft gekocht. Maar voor beiden geldt hetzelfde. Het is nooit te laat om te verkopen. Het enige wat telt is de lange termijn.

Dat is dan ook het advies van Grossman aan cryptobeleggers. Als ze de lange termijn niet meer zien, verkoop ze dan.

Bekijk ook: Hoog kopen, laag verkopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.