Vier redenen om goud in 2017 links te laten liggen

Door Redactie op 30 december 2016 10:22 | Views: 10.628

Vier redenen om goud in 2017 links te laten liggen

De prijs van goud was het afgelopen jaar behoorlijk volatiel. Moeten beleggers het edelmetaal in 2017 kopen of juist niet? David Brett, investment writer bij Schroders, somt drie redenen op om goud te kopen en vier argumenten om goud juist te verkopen. 

De eerste reden om goud te kopen is volgens Brett dat goud schaars, waardevast en duurzaam is waardoor het wordt gezien als safe haven-belegging. Daarnaast noemt hij goud een bescherming van mondiale koopkracht. De waarde van goud wordt wereldwijd erkend wat het tot een soort wereldwijde valuta maakt. 

Goud kan verder ook dienen ter diversificatie van een portefeuille omdat de goudprijs vaak tegenovergesteld beweegt aan obligaties en aandelen. 

Goud niet koopwaardig

Redenen om goud te verkopen ziet Brett ook. Zo raakt de hogere rente de vraag naar goud. Zeker als centrale banken proberen de inflatie te controleren. Doordat goud gezien wordt als bescherming tegen inflatie, kan succes van centrale banken om de inflatie te beperken de goudprijs drukken. 

Ook de sterke Amerikaanse dollar is negatief voor goud. Omdat goud gewaardeerd wordt in dollars, maakt een sterke dollar het duurder voor internationale beleggers om te kopen. 

Verder kan ook het overaanbod de prijs – net als bij andere grondstoffen – drukken. Ook niet geheel onbelangrijk is het gebrek aan inkomen bij beleggingen in goud. Goud kan dan ook uit de gratie raken als beleggers op zoek gaan naar rendement. Dit kan met name de laatste jaren hebben bijgedragen aan de daling van de goudprijs, denkt Brett.  

Dramatische scenario's

Matthew Michael, product director in commodities and emerging market debt bij Schroders, legt uit dat goud vooral goed presteert wanneer inflatie of deflatie opspeelt of wanneer een schokkende marktgebeurtenis plaatsvindt. Minder dramatische scenario’s zijn voor de goudprijs dan ook minder positief.

“Uiteindelijk wordt de goudprijs vooral gedreven door de stemming en de mindset van beleggers”, vertelt Michael. Redenen voor beleggers om goud te kopen zijn onzekerheid, valutazwakte en potentieel significante inflatie. 

Lees ook: 'Verruil aandelen VS voor aandelen Europa'

Bearish

Volgens James Luke, metals fund manager bij Schroders, is de wereldwijde omgeving voor goud in ieder geval niet bearish, zelfs niet in de VS. “De vooruitzichten voor de renteverhogingen zijn sterker gestegen dan de inflatieverwachtingen. Dat is slecht voor goud op de korte termijn, maar wij betwijfelen of dit voor langere tijd zal aanhouden.”

“Nu de energieprijzen stijgen, de Amerikaanse arbeidsmarkt verkrapt en de verwachtingen van een hawkish beleid in de VS oplopen, kunnen de inflatieverwachtingen snel oplopen, wat goud steun geeft”, vertelt Luke.

Hij stelt dat de potentiële positieve economische elementen van het presidentschap van Trump al zijn ingeprijsd in de markten. Potentiële negatieve elementen – waaronder een hogere inflatie, hogere geopolitieke risico’s en toegenomen protectionisme – zijn tot nu toe grotendeels genegeerd. 

Goud als hedge

“Goud is een hedge tegen de geloofwaardigheid van centrale banken en wereldwijde risico’s die te laag ingeschat worden. De mogelijke uitkomsten voor inflatie, valuta en financiële markten zijn nu mogelijk meer extremer dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog.”

Hoe dan ook zouden beleggers zich nooit teveel moeten blootstellen aan een bepaalde belegging om zo enorme verliezen te voorkomen wanneer de belegging in de soep loopt. In een gebalanceerde portefeuille zitten volgens Schroders daarom aandelen, obligaties en wellicht commercieel vastgoed, afhankelijk van het risico dat een belegger wil nemen en de tijdhorizon die hij of zij heeft.

Schroders verwijst naar The World Gold Council die claimt dat een bescheiden allocatie richting goud van 2 tot 10% bescherming kan bieden en de prestaties van een beleggingsportefeuille kan verbeteren.

Lees ook: 'Aandelenrally zet grootste gedeelte 2017 door'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.