Kansrijke Europese aandelen volgens Morningstar | Belegger.nl

De 25 meest aantrekkelijke Europese aandelen

Door Belegger.nl op 17 feb 2017 om 16:30 | Views: 27.227

De 25 meest aantrekkelijke Europese aandelen

Morningstar kwam deze week naar buiten met de maandelijkse lijst met daarop Europese aandelen met de meest aantrekkelijke waardering. Door een beweeglijke markt en nieuwe berekeningen van de analisten van Morningstar zijn er veel wisselingen in de lijst voor februari. 

Op de Europe Core Pick List, plaatst Morningstar maandelijks de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat hebben. "Bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector top picks, die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn", legt Robert van den Oever, Research editor bij Morningstar uit. 

Onderwaardering

De lijst met favoriete Europese aandelen wordt maandelijks onder de loep genomen. Aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn verdwijnen en maken plaats voor aandelen waarvan de koers nog wel onder de faire value-inschatting van Morningstar noteert. 

Deze twaalf aandelen vielen af: 

 1. Chr Hansen Holding (grondstoffen)
 2. Syngenta (grondstoffen)
 3. Pearson (cyclische consumentengoederen)
 4. Imperial Brands (defensieve consumentengoederen)
 5. Nestlé (defensieve consumentengoederen)
 6. Petrofac (energie)
 7. Edenred (financiële sector)
 8. Julius Baer Gruppe (financiële sector) 
 9. Sanofi (gezondheidszorg)
 10. Rolls-Royce Holdings (industrie)
 11. Smiths Group (industrie)
 12. Criteo (technologie) 

Pearson moest het veld ruimen doordat Morningstar de fair value verlaagde. Drie andere bedrijven werden geschrapt omdat er zich binnen hun sector alternatieven voordeden met een meer gunstige verhouding tussen de koers en de fair value. De aandelen waarvoor dat geldt zijn Nestlé, Sanofi en Rolls-Royce Holdings. Ze werden vervangen door Anheuser-Busch InBev, Shire en Safran. De andere aandelen verdwenen van de lijst omdat hun koersen waren opgelopen. 

Nieuwe favoriete Europese aandelen

Dit zijn alle twaalf de nieuwkomers: 

 1. Givaudan (grondstoffen)
 2. Bayerische Motoren Werke (cyclische consumentengoederen)
 3. Anheuser-Busch InBev (defensieve consumentengoederen)
 4. Unilever (defensieve consumentengoederen)
 5. TechnipFMC (energie)
 6. Henderson (financiële diensten)
 7. Shire (gezondheidszorg)
 8. Meggitt (industrie)
 9. Safran (industrie)
 10. Sensata Technologies Holding (technologie) 
 11. Centrica (nutsbedrijf)
 12. Red Electrica Corporaction (nutsbedrijf)

Morningstar licht de keuze voor nieuwkomers Safran en TechnipFMC wat uitgebreider toe. 

Safran ontwerpt vliegtuigmotoren, maar bouwt en onderhoudt ze ook. Daarnaast verzorgt het mechanische en elektrische systemen voor zowel burgerluchtvaart als militaire luchtvaart. Het bedrijf krijgt van analist Jeffrey Vonk een Wide Moat-rating. Vooral omdat het voor klanten lastig overstappen is naar de concurrent.

"Bij motoren die klanten van Safran betrekken, hoort aanvullende apparatuur en onderhoud. Overstappen naar een andere leverancier zou hoge kosten met zich meebrengen. De klant moet dan zijn onderhoudspersoneel opnieuw trainen op de specificaties van die concurrent", legt de Morningstar-analist uit. Voor de komende decennia voorziet Vonk een stabiele vraag naar diensten van Safran. 

TechnipFMC

Andere nieuwkomer TechnipFMC levert onshore en offshore diensten in ontwikkeling en bouw aan de olie- en gasindustrie. Analist Stephan Simko onderstreept de belangrijke immateriële activa die TechnipFMC bezit door de expertise in het ontwerpen en bouwen van onderzeese systemen, offshore platforms en petrochemische projecten op het land. Simko: "Het bedrijf combineert schaalgrootte met activiteiten in bepaalde niches waar slechts een paar spelers kunnen overleven."

TechnipFMC krijgt van Simko een Narrow Moat-rating. Het bedrijf is ontstaan uit het fuseren van Technip en FMC. Verdere integratie hiervan zal leiden tot meer schaalgrootte, lagere prijzen voor klanten en een breder aanbod van diensten en producten die vaak voorzien zijn van intellectueel eigendom, aldus Morningstar.  

Bekijk hieronder de volledige lijst (klik op de lijst voor een grotere weergave) voor deze maand: 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Zie ook: 'Mijn kinderen mogen kiezen: de spaarrekening of mee beleggen met papa'

'Aandelen leveren komende jaren gemiddeld 6,5% op'