Bankaandelen en waardeaandelen aantrekkelijk voor 2017

Door Redactie op 22 februari 2017 09:15 | Views: 5.140

Bankaandelen en waardeaandelen aantrekkelijk voor 2017

De eurozone biedt van alle ontwikkelde regio's ter wereld, de meest solide mogelijkheden voor dividendgroei. Daarnaast vormen bankaandelen en waardeaandelen aantrekkelijke beleggingskansen komend jaar.

Dat stelt Bruno Springael, senior portefeuillemanager Global High Dividend bij NN Investment Partners (NN IP). 

Aandelen uit de eurozone zijn volgens Springael afgewaardeerd vanwege politieke onzekerheid. De regio blijft echter bijzonder aantrekkelijk volgens hem, omdat de eurozone een grotere aan reflatie gerelateerde hefboom biedt.

De wereldwijd belangrijkste katalysator voor de aandelenmarkten is volgens de portfoliomanager op dit moment reflatie; acties van de overheid die zich richten op het tegengaan van deflatie. Het vormt een katalysator vanwege de budgettaire verruiming van overheden, de hogere rentes op obligaties, de rentecurves die steiler worden, hogere winsten en prijzen van olie en cyclische grondstoffen die stijgen. 

Voorkeur voor bankaandelen

De voorkeur geeft NN IP aan bankaandelen omdat zij profiteren van steiler wordende rentecurves en omdat ze een aantrekkelijk rendement combineren met een lager uitkeringspercentage en een positief winstmomentum. 

Ook over waardeaandelen is Springael positief. "Het herstel van waardeaandelen is dit jaar vooralsnog tot stilstand gekomen. De belangrijkste factoren hierbij zijn de toenemende politieke risico’s en winstherstel. Na een sterke tweede helft van 2016 waren we op deze onderbreking vooruitgelopen en het is nu waarschijnlijk een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers."

Outperformance waardeaandelen

Ondanks dat waardeaandelen het vorig jaar duidelijk beter deden dan groeiaandelen, is het verschil in waardering tussen de twee nog altijd aanzienlijk. Waardeaandelen kunnen in 2017 daarom opnieuw een outperformance laten zien, denkt Springael. 

De verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland die dit jaar zullen plaatsvinden, vormen een potentiële bron van risicoaversie. "Politieke onzekerheid kan een verstorende factor zijn. We houden verder rekening met een verhoogde volatiliteit als gevolg van de rotatie op de aandelenmarkt. Dit kan echter zorgen voor diversificatiemogelijkheden als aandelen die voorheen in trek waren, overkocht raken."

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.