Drie kansrijke aandelen binnen de telecomsector

Door Redactie op 19 mei 2017 08:00 | Views: 12.046

Drie kansrijke aandelen binnen de telecomsector

In de Europese telecomsector vinden momenteel een hoop veranderingen plaats. Welke ontwikkelingen moeten beleggers in deze sector goed in de gaten houden? En welke aandelen zijn in het bijzonder kansrijk? Morningstar neemt de sector onder de loep. 

Het draait in de Europese telecomsector momenteel allemaal om convergence. Het samenbrengen van mobiele en vastelijndiensten bij één aanbieder. De vier diensten (quad play) waar het dan om gaat, zijn vaste en mobiele telefonie, televisie en internet.

Tot nu toe zijn bedrijven vaak sterk geweest in een kopernetwerk voor telefonie, óf in een kabelnetwerk voor internet of televisie. Het samenbrengen van die twee is een proces dat momenteel volop gaande is bij Europese bedrijven, vertelt Allan Nichols telecomanalist bij Morningstar. 

Die convergence kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kunnen bedrijven die sterk zijn in een van de twee disciplines, spelers die actief zijn in de andere markt overnemen. Ook kunnen twee sterke bedrijven besluiten een joint venture vormen, iets dat in Nederland gebeurd is met Vodafone en Ziggo. 

Verbod roamingkosten

Een belangrijke ontwikkeling die eraan zit te komen, is het wegvallen van de extra kosten voor bellen in het buitenland binnen de Europese Unie. Doordat roaming per 15 juni 2017 verboden wordt, betalen consumenten straks in heel Europa hetzelfde beltarief als in eigen land. En hoewel dat gaat schelen in de omzet, is het tegelijkertijd ook een ontwikkeling waar belbedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Wanneer de regels namelijk overal hetzelfde zijn en de prijzen voor bellen dalen, wordt schaalgrootte weer belangrijk en wordt het interessant om in meerdere landen een positie te hebben, legt Nichols uit.

De noodzaak om grensoverschrijdend een grote speler te zijn, was er tot nu toe niet zo, stelt de analist. In de huidige situatie is het belangrijk om de nummer een of twee te zijn, wat ook de reden is dat KPN en Proximus in Nederland en België kunnen overleven als marktleider.

Nichols ziet met de harmonisatie die eraan komt, een verschuiving naar grensoverschrijdende schaalgrootte die puur nationale kampioenen onhoudbaar maakt. Relatief kleine spelers zoals KPN en Proximus zullen naar zijn verwachting dan ook worden opgeslokt, al zal dat op zijn vroegst over een jaar of vijf gaan gebeuren, voorspelt hij. 

Kansrijke telecomaandelen

Toch zijn er ook zeker bedrijven waar Nichols enthousiast over is binnen de Europese telecomsector. Op deze drie aandelen heeft de analist de meeste overtuiging: 

Millicom

Millicom International Cellular is de grootste favoriet van Nichols vanwege de verschillende landen in Zuid-Amerika en Afrika waar het Zweedse bedrijf posities in heeft. Het bedrijf is actief in landen zoals Bolivia, Guatemala, Colombia, Nicaraqua, Senegal, Tsjaad en Rwanda. Kleine landen, maar Millicom heeft er grote marktposities en is in de meeste van die landen zelfs marktleider. Dat zorgt volgens Nichols voor een sterke kasstroom en een gezonde autonome groei. 

In Colombia kreeg het bedrijf te maken met prijsdruk. Beleggers hebben de negatieve impact daarvan overdreven, waardoor Millicom momenteel ondergewaardeerd is. Daarnaast heeft Millicom zich met de overname van UNE in 2014 verzekerd van een volledig productenaanbod. Ondanks de kwestie in Colombia zijn de fundamentals volgens de analist nog altijd sterk en bij een ondernemingswaarde/EBITDA-verhouding van 4,3 en een dividendrendement van 4,7%, is het aandeel volgens de analist aantrekkelijk. 

Telefonica

Het telecombedrijf met Spaanse wortels is volgens Nichols toonaangevend als het gaat om convergence. Zo heeft Telefonica in diverse landen het productaanbod uitgebreid, deed het overnames en is het allianties aangegaan. Hierdoor is het bedrijf geworden tot een speler waar je niet meer omheen kunt.

Het bedrijf is in Spanje en Brazilië leidend qua quad play maar weet tegelijkertijd ook waar het niet moet zijn. Het is namelijk van plan om de relatief kleine positie in het Verenigd Koninkrijk van de hand te doen. Telefonica heeft daar namelijk niet de mogelijkheid om, net als in de Spaanse markt, leidend te worden. 

Ten opzichte van Europese concurrenten is Telefonica ondanks alle positieve aspecten aantrekkelijk gewaardeerd. Nichols wijst hiervoor naar de relatief hoge schuldenlast die het bedrijf te danken heeft aan de overnames van E-Plus in Duitsland en die van GVT in Brazilië. Dat die schuldpositie de markt een beetje nerveus maakt, vindt Nichols overdreven. De voorgenomen verkoop van de Britse activiteiten en de dividendverlaging verruimen namelijk de vrije kasstroom, stelt hij.

Ook ziet hij voor een paar miljard euro aan andere assets op de balans die best wel eens in aanmerking zouden kunnen komen voor verkoop en dus geld kunnen opleveren om de schuld verder te reduceren. Ook op het gebied van kostenbesparingen ziet de analist nog mogelijkheden. Zo bieden op operationeel vlak de integratie van de overgenomen bedrijven nog mogelijkheden. 

Orange

Orange is in thuismarkt Frankrijk dominant vanwege zijn omvangrijke netwerk en schaalgrootte. Desondanks had het bedrijf last van nieuwkomer Iliad. Iliad zorgde voor een prijzenslag waar alle Franse spelers last van hadden. Doordat ook andere concurrenten in reactie hierop hun prijzen verlaagden, werden de omzet en winst van Organge flink geraakt.

Die ontwikkeling raakte ook de koers van aandelen Orange, die daardoor nu aantrekkelijk gewaardeerd zijn, vindt Nichols. De koers van Orange ligt nu zo'n 15% onder de fair value die Nichols heeft berekend. Datzelfde geldt overigens voor concurrenten Vodafone en BT, al is daar nog wel het een en ander aan de hand en heeft Orange de moeielijke tijden achter zich gelaten, besluit Nichols.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.