Gezondheidssector VS: kansrijk of niet?

Door Redactie op 12 juni 2017 12:55 | Views: 3.398

Gezondheidssector VS: kansrijk of niet?

De gezondheidssector profiteert enerzijds van de vergrijzende bevolking waardoor er het afgelopen decennium indrukwekkende winst- en omzetcijfers zijn gerealiseerd. Anderzijds is de sector flink aan de prijs en zijn er flinke risico's vanwege de strengere regelgeving in de Verenigde Staten. Morningstar neemt de sector onder de loep en zet de voors en tegens op een rij. 

Lange tijd werd de gezondheidszorg gezien als mooie kans voor beleggers om te profiteren van de structureel gunstige ontwikkelingen die de vergrijzende bevolking met zich meebreng. Hoewel deze positieve ontwikkelingen wereldwijd gelden, gaan ze vooral op voor de Verenigde Staten, stelt Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar

Met onderstaande grafiek wijst hij erop hoe sterk de koersen van bedrijven in de sector de afgelopen twaalf jaar zijn gestegen. Beleggers voelden zich aangetrokken tot de sector en bleken bereid een premie te betalen voor blootstelling aan de industrie, zo zegt Kemp. 


Dat de VS in het verleden bovengemiddelde groeipercentages wist te behalen, zowel qua omzet als winsten, lijkt een geruststellend idee voor beleggers die zoeken naar groei en hoge kwaliteit. De bovengemiddelde groei is de laatste vijf jaar echter gedaald, waarmee inmiddels de wereldwijde variant van de gezondheidssector de voorkeur heeft. Dit alles doet volgens Morningstar wenkbrauwen fronsen in een klimaat waar de druk van regelgeving begint toe te nemen. 

Substantiële subsectoren

Om te achterhalen of de druk op de winstgevendheid blijvend is, vindt Morningstar het handig om te kijken naar subsectoren en hun weging. Zo blijkt de Amerikaanse gezondheidsindustrie met name te draaien op de farmacie en biotechnologie. "Deze twee subsectoren groeien substantieel en zijn samen inmiddels goed voor 57% van de markt voor gezondheidszorg."

"De cijfers voor het rendement op het eigen vermogen en winstmarge tonen dat de twee subsectoren een zeer indrukwekkende winstgevendheid kennen. Die maatstaf is belangrijk voor beleggers die op kwaliteit gericht zijn, vooral gezien de bijzonder sterke dividendgroei en de impact die stijgende pay-out ratio's kunnen hebben op de risico's omtrent regelgeving waar de industrie mee te maken zal krijgen."

Dividendgroei reden tot zorg

Een reden tot zorg ziet Kemp in het feit dat de dividendgroei in de VS zo sterk is ondanks dat de winstgroei onder druk staat. "Op het eerste gezicht kan het zijn dat er uitdagingen liggen op het gebied van innovatie en erkenning door bedrijfsdirecties dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen structureel aan het afnemen is. Echter, om te kunnen begrijpen of dit een structureel of cyclisch fenomeen is, moeten we de productiviteit van de huidige farmaceutische en biotechnologie-pijplijn onderzoeken."

Waar de prijsregulering voor de industrie wel een onzekerheid vormt, blijft de pricing power van de meeste patentmedicijnen sterk. Morningstar wijst op de midden-enkelcijferige prijsverhogingen die voor de meeste merkgeneesmiddelen op het gebied van kanker, immunologie, multiple sclerose en vaccins houdbaar zijn, ook voor de langere termijn. Ook heeft de ontwikkeling van nieuwe technologieën geleid tot optimisme onder veel analisten en onderzoekers. Toch is slechts een deel van de industrie succesvol als het aankomt op innoveren. 

Lees ook: Drie koopwaardige largecap-aandelen

Fusies en overnames

Ook fusies en overnames zijn belangrijk geweest in de ontwikkeling van de gezondheidssector. "Consolidatie wordt over het algemeen gezien als iets positiefs, maar het hangt van de subsector af hoeveel effect het precies heeft."

De afgelopen vijf jaar zijn er veel deals geweest en sommige deals werden gedaan tegen hoge waarderingen. "Deze hoge waarderingen zouden een probleem kunnen zijn, maar het is lastig de invloed van een kleine groep voorbeelden op waarde te schatten aangezien de statistieken sterk beïnvloed worden door enkele grote deals."

Kijkend naar de langere termijn, stelt Morningstar dat de meeste deals niet afwijken van wat in het verleden werd betaald en omdat het grotendeels consistent is met de meest voorkomende waarderingen, is het minder een punt van zorg is. 

Regelgeving VS

De mogelijke impact van regelgeving op de industrie verdient dus ook de aandacht. Dit lijkt in de VS namelijk een probleem voor het prijsniveau. Wijzigingen in het prijsbeleid door de Trump-regering kunnen de fundamentele waardering van de farmaceutische en biotechnologie-industrie aantasten. Dat komt doordat de Amerikaanse autoriteiten verantwoordelijk zijn voor ruim een derde van de wereldwijde medicijnverkoop. 

"De belangrijkste kwestie is welke invloed dit kan hebben op degenen die de meeste zorg ontvangen, namelijk personen die in aanmerking komen voor zowel Medicare en Medicaid. Dat kan een groot effect hebben op de intrinsieke waarde van zorgbedrijven en Morningstars aandelenanalisten schatten dat op 5% negatief op de winst per aandeel van dergelijke bedrijven."

Hoewel wijzigingen in de regelgeving een onmiskenbaar en dreigend probleem vormen voor de sector, is het volgens Morningstar nog niet mogelijk om de precieze effecten te voorspellen. Kemp raadt daarom aan een veiligheidsmarge aan te houden bij het waarderen van de sector. 

Hogere rendementen

Dus wel of niet beleggen in de Amerikaanse gezondheidszorgindustrie? Wie zich dat afvraagt zou alle bovengenoemde factoren moeten meenemen in zijn beleggingsbeslissingen. Iedereen zou voor zichzelf moeten bepalen welke waardering en welk toekomstig rendement hij redelijk vindt.

Kemp voegt daaraan toe: "De sector gezondheidszorg kan hogere rendementen opleveren dan andere sectoren in de komende tien jaar, zelfs als er regelwijzigingen komen. Dit biedt een zekere mate van geruststelling, maar vraagt van de belegger wel verdere analyse over wat de beste manier is om in zijn portefeuille blootstelling te krijgen aan deze sector."

Lees ook: Drie kansrijke aandelen binnen de telecomsector

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.