Vijf koopwaardige aandelen door Jos Versteeg

Door Redactie op 14 juli 2017 08:20 | Views: 25.190

Vijf koopwaardige aandelen door Jos Versteeg

Zoals u inmiddels misschien weet, blikken we dit jaar wat vaker terug op de tips die de experts gaven voor hun Kooplijsten. Presteren de aandelen naar verwachting? En zijn er nog andere beleggingen waarop zij hun oog hebben laten vallen?

Vandaag de beurt aan Jos Versteeg, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen. Hij zette eind 2016 in op Ahold Delhaize, BAM en ASMI. Hoe is het deze bedrijven vergaan?

Ahold Delhaize

“De koers van Ahold Delhaize is per saldo niet echt lekker gegaan. Dat heeft natuurlijk voor een groot deel te maken met de overname van Whole Foods door Amazon. Wij vinden echter dat de koersreactie erop te overdreven is geweest.” 

“Naar verwachting zal in de tweede helft van het jaar de inflatie in de VS toenemen, wat positief is voor de marges. Daarnaast heeft het bedrijf een sterke vrije kasstroom: het hoeft weinig te investeren.”

“Bovendien opereert Ahold in een ander segment: Whole Foods is gespecialiseerd in het luxe segment. Ahold wil zich ook niet aan de onderkant van de markt begeven, omdat dat daar heftig op prijs geconcurreerd wordt. Daarom richten ze zich op het middensegment, en onderscheiden ze zich met gemakswinkels met een ruimere indeling, groter aanbod en ‘To Go’-winkels op stations en in steden.”

“Natuurlijk helpt de overname van Whole Foods niet. Amazon is daarmee in één klap de achtste keten in de markt geworden, terwijl Ahold op nummer zes staat. Ze zullen zeker last krijgen van extra concurrentie, maar er werd gereageerd alsof het bedrijf weggevaagd zou worden. Dat is zeker niet het geval. We zijn wel iets minder positief over het aandeel, maar nog steeds enthousiast.”

BAM

“Bij BAM zie je dat het goed gaat in de bouw: overal in Noordwest-Europa herstelt de sector zich, ook in het Verenigd Koninkrijk, waar een belangrijk deel van de omzet behaald wordt. Er bestaan wel zorgen over het Britse pond, maar die kunnen ze ook daar investeren, dus daar voorzie ik geen grote problemen mee.”

“Slecht punt bij BAM is de communicatie naar beleggers. Ze kwamen na het eerste kwartaal met een slecht persbericht. Ze waren van plan 10 miljoen euro te verdienen, maar de uiteindelijke resultaten lagen ver onder dat bedrag. Dat je met zo’n misser komt, moet je goed uitleggen. Beleggers straffen het anders meteen af. Je kunt dit dan wel gebruiken als instapmoment.”

“Want wij verwachten dat het later in het jaar beter zal gaan. Het vierde kwartaal is doorgaans een sterke voor BAM. Al met al blijft dit aandeel gewoon op mijn lijstje staan.”

ASMI

"Over ASMI kan ik kort van stof zijn: dat gaat prima. De koers is mooi gestegen vanaf begin dit jaar. De tweedekwartaalcijfers waren sterk en het bedrijf heeft en behoudt ook een sterke positie in ALD, Atomic Layer Deposition-techniek." 

Dan selecteert Versteeg ook twee nieuwe koopkandidaten: Galapagos en Takeaway.com. “Twee aandelen met een hoog risicoprofiel, maar wel heel aantrekkelijk!”

Galagapos

“Biotechbedrijf Galapagos is de laatste tijd nogal gedaald, van 85 euro in april naar zo’n 66 euro nu. Ik zie de koers echter wel weer boven de 100 komen, en mijn koersdoel staat dan ook op 100.” 

“Het paradepaardje filtoginib, wat kan werken tegen reuma en verschillende darmziektes, waaronder de ziekte van Crohn, zit nu al in testfase 3. Dat is bijzonder. Bij medicijnen wordt in de eerste fase de veiligheid getest, in de tweede fase de werkzaamheid en in de derde fase wordt gekeken of het breed toepasbaar is op grote groepen mensen. Het komt niet vaak voor dat het in deze fase nog misgaat. De kans is dus groot dat binnen niet al te lange tijd dit medicijn op de markt komt.”

“Maar Galapagos is met meer dingen bezig: denk aan de ontwikkeling van een middel tegen taaislijmziekte. Een trigger voor de koers kan zijn dat ze het middel voor het eerst gaan testen op mensen. Ik ga ervan uit dat dat proces in het vierde kwartaal van start zal gaan, en dat zal de markt positief gaan ontvangen.”

“Het leuke aan Galapagos vind ik dat het zo’n ambitieus bedrijf is. Ik geloof in CEO Onno van der Stolpe en in zijn plannen. Bovendien is er, mede door alle mijlpaalbetalingen, geen gebrek aan geld. Galapagos heeft 1,3 miljard euro in kas. Dat vind ik een ander verhaal dan bijvoorbeeld Pharming, dat altijd moet leuren om geld. Het geld kan weer gebruikt worden voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.”

“Het is gewoon een mooi aandeel voor beleggers die wat meer risico aan hun portefeuille willen toevoegen. Ik zie de huidige koers als een mooi instapmoment.”

Takeaway.com

“De koers van dit aandeel is wel al flink opgelopen, maar ik denk dat het op de lange termijn nog fors kan stijgen. De toegevoegde waarde van Takeaway.com zit ‘m vooral in de platformfunctie. Het is al zeer succesvol en winstgevend in Nederland, en richt nu de pijlen op Duitsland."

"Daar moet het bedrijf de strijd aangaan met Delivery Hero, waar enorme investeringen voor nodig zijn. Er wordt vooral veel geld besteed aan marketing. Als je een grote markt als Duitsland voor je wint, ben je binnen. En als ik mijn geld moet inzetten, doe ik dat op Takeaway.”

Lees meer: Kooplijst-aanvoerder Janneke Willemse tipt extra aandeel of Bekijk hier alle Kooplijsten 2017

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.