Bas Heijink: Zomercorrectie op de loer

Door Redactie op 25 juli 2017 11:10 | Views: 13.603

Bas Heijink: Zomercorrectie op de loer

Hoe staan de aandelenmarkten in de VS en Europa er voor en welke ontwikkelingen vallen daarbij op? We vragen het Bas Heijink, technisch analist bij ING. Hij ziet een duidelijke discrepantie tussen de VS en Europa, waarbij de Europese markten al in een duidelijke correctiefase zitten.

We beginnen met een blik op de Amerikaanse markt. Heijink: "Wat je daar ziet, is dat een van de belangrijkste indices, de SOX ofwel de Semiconductor Index, de afgelopen weken na een forsere correctie een krachtige herstelbeweging heeft laten zien."

"Er is daarbij wel sprake van een negatieve divergentie; de index zelf laat hogere toppen zien, terwijl de RSI-indicator, een afgeleide van de index, lagere toppen heeft. Dat wil zeggen dat de koopdruk niet meeloopt, of zelfs afneemt. Bij zo'n leading index zijn dat signalen voor een ommekeer." Deze negatieve divergentie zien we overigens ook in de andere Amerikaanse indices.

Correctie Europa

"Ga je die lijn doortrekken naar Europa, dan liggen de technische kaarten er voor de DAX en de Euro Stoxx 600, nog slechter bij. We zien een corrigerende beweging sinds mei, die mijns inziens nog niet voorbij is."

De analist verwacht dan ook een voortzetting van de correctie deze zomer. "Ik verwacht dat de correctie doorzet, omdat ik nog geen enkele indicatie zie dat een bodem is gevormd. We zien al sinds december een opgaande beweging zonder correcties en het is nog niet vaak voorgekomen dat dat zo lang duurt."

AEX-daggrafiek, cirkelvergelijking tussen 2015 en nu

AEX: overeenkomsten met 2015

"Voor de AEX zie je belangrijke overeenkomsten met 2015. In dat jaar corrigeerde de index in april en liep deze richting augustus weer op, waarna het fors in elkaar zakte. In de afgelopen dagen zag je de Amsterdamse beurs ook weer oplopen richting de 531, de eerste lagere top. Zo'n zware terugval als in 2015 gaat niet gebeuren, de markt is behoorlijk sterk. Toch is het scenario vergelijkbaar. Een koers onder de 500 punten de komende twee tot drie maanden zie ik als aannemelijk."

AEX-maandgrafiek met bearish engulfing in mei en juni

Een andere overeenkomst met 2015 volgens Heijink is de vorming van een bearish engulfing-patroon op de maandgrafiek in mei en juni. "Een bearish engulfing wordt vaak gevormd aan het einde van een opwaartse trend, en kan dus gezien worden als belangrijk topsignaal."

Tienjaarsrente

Een belangrijke factor voor de beurzen is de rente. "In de zomer van 2016 gaf de tienjaarsrente een koopsignaal. De dalende toppenlijnen werden gebroken. Vanaf een niveau van net onder de 0% ging dit rentetarief richting de 0,70% tot 0,75%."

"De afgelopen maanden is de koers zoekende geweest, tussen de 0,40% en 0,70%. Hij was op zoek naar een eerste hogere middellangetermijnbodem en die lijkt hij te hebben gevonden rond de 0,40%. Ik verwacht dat de rente de komende zes tot twaalf maanden kan stijgen richting de 1,25%, een behoorlijke stijging dus."

Oplopende euro/dollar

Een andere belangrijke asset is de euro/dollarkoers, benadrukt Heijink. "Vanaf 2011 tot 2015 zagen we een enorme dalende trend, en vanaf 2015 een zijwaartse trend tussen de 1,04 en 1,15. Eind vorige week vond een uitbraak plaats en steeg dit valutapaar naar de 1,17, wat ons waarschijnlijk in een nieuwe opgaande langere trend kan brengen. De komende weken verwacht ik dat de koers richting de 1,20 en hoger kan gaan oplopen."


ArcelorMittal koopkandidaat

En als die zomercorrectie er komt, welke beleggingen zijn dan interessant? "Een van de meest volatiele sectoren is de mijnbouw. Ondanks een krachtige opgaande beweging in de eerste helft van dit jaar van de aandelenmarkten bevond deze sector zich in een dalende trend."

"Je zag dat mijnbouwers, waaronder ArcelorMittal, een enorme klap naar beneden maakten. Afgelopen maand is die neerwaartse trend gebroken, waardoor ik veel potentieel zie voor de komende zes tot twaalf maanden. Dat zou dus een koopkandidaat kunnen zijn."

IT mijden

De IT-sector daarentegen is een sector die de analist zou mijden. "De grote techbedrijven als Apple, Facebook, Alphabet en Amazon nemen een heel groot deel van de winsten voor hun rekening in de S&P 500. De sector heeft onlangs al een tikje gekregen, en ik denk niet dat het daar bij blijft. Komt er een draai, dan kan het hard gaan. De neerwaartse potentie is vanuit deze sector dus het grootst, verwacht ik."

Lees ook: Twee triggers voor een beurscorrectie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.