Drie Nederlandse dividendtoppers

Door Redactie op 2 augustus 2017 13:10 | Views: 25.999

Drie Nederlandse dividendtoppers

Op zoek naar mooie dividendaandelen van eigen bodem? Theodoor Gilissen heeft voor de Advieslijst Nederlandse aandelen drie interessante dividendpicks geselecteerd.

Volgens de vermogensbeheerder verdienen ABN Amro, DSM en Royal Dutch Shell een plek op de lijst. 

ABN Amro

“De kwaliteit van de kredietportefeuille is de laatste jaren duidelijk verbeterd”, zegt Jos Versteeg, aandelenanalist bij Theodoor Gilissen. “Met het aantrekken van de Nederlandse woningmarkt en de economische opleving verbetert het risicoprofiel van ABN Amro. De financiële positie is gezond waarbij de kapitaalsratio's ruim boven het vereiste niveau zitten.”

“ABN Amro zal de komende jaren een groter deel, meer dan 50%, van de winst gaan uitkeren. Dit zal in combinatie met een hogere winst tot een aantrekkelijk dividendrendement leiden. In een omgeving met rentes die laag blijven, zien wij koerspotentie tot 27 euro.”

DSM

DSM is met een breed pakket van voedingsingrediënten zeer goed gepositioneerd om zowel geografisch als qua productenpakket te groeien in een markt die onderliggend gemiddeld 3 tot 5% per jaar groeit”, weet aandelenanalist Joost van Beek. 

“We voorzien de komende jaren een consolidatie in de sector, waarbij DSM een aantrekkelijke partner is. Het management geeft tot halverwege 2018 prioriteit aan efficiencyverbeteringen en verhoging van winstmarges. We verwachten pas daarna weer focus op overnames.”

“In het eerste halfjaar kon 8% autonome omzetgroei en een dubbelcijferige toename van de operationele winst behaald worden. Voor geheel 2017 zal deze dubbelcijferige groei (11-15%) vol te houden zijn. De waarde van het 34,5% belang in beursgenoteerd Patheon is recent door een overnamebod gestegen naar 1,7 miljard dollar, ofwel circa 8,15 euro per aandeel DSM. Dit zal de kaspositie eind 2017 verder verstevigen. We verwachten dat aandeelhouders hier in 2018 met een duidelijke dividendverhoging (1,95 euro) van zullen profiteren.”

Royal Dutch Shell

Versteeg: “Shell heeft de door lagere olieprijzen de laatste jaren de kosten drastisch verlaagd. Dit bleek duidelijk uit de sterk meevallende resultaten over het eerste en tweede kwartaal van 2017, waar bij een gemiddelde olieprijs van 50 dollar toch een ruime operationele kasstroom werd gerealiseerd die boven de omvang van de dividendbetalingen ligt.”

“Shell is altijd conservatief gefinancierd geweest. Verlaging van de schuldenratio, die door de overname van BG was opgelopen, heeft dan ook hoge prioriteit. Dit wordt deels via desinvesteringen maar ook door vrije kasstroom gerealiseerd. De schuldenratio is medio 2017 naar 25% gedaald, op weg naar de beoogde 20%-plus.”

“Cruciaal is natuurlijk de ontwikkeling van de olieprijs. Wij verwachten niet dat de olieprijs langdurig op lage niveaus zal blijven, omdat dit een verdere druk op investeringen zet. Hierdoor ontstaat op termijn een tekort.”

“Shell heeft een zeer hoog dividendrendement, zowel absoluut als ten opzichte van concurrenten. We verwachten dat het absolute niveau (1,88 dollar per aandeel) gehandhaafd kan blijven.”

Bekijk ook: Augustus wordt topmaand voor Aegon, ING en Gemalto

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.