Toppicks oktober: Ahold, Boskalis en Aegon

Door Redactie op 5 oktober 2017 08:00 | Views: 28.930

Toppicks oktober: Ahold, Boskalis en Aegon

September 2017 was voor de AEX-index een prachtige maand met een koerswinst van 4,1%. Daarmee was het de beste septembermaand van de afgelopen twintig jaar. Desondanks blijven experts somber gestemd. Aandelen waar ze wel enthousiast over zijn? Onder andere Ahold Delhaize, Boskalis en Aegon.  

Dat stelt Corné van Zeijl van Actiam op basis van zijn maandelijks enquête onder beurskenners waar deze maand 69 experts aan meededen.

Ondanks de mooie septembermaand zijn er meer pessimisten dan optimisten. Van Zeijl: "De sombere stemming komt vooral door de verwachte negatieve effecten van afbouwen van QE. De optimisten wijzen op de goede economische groei en de winstontwikkeling."

Voorspelling oktober  
optimistisch 28%
neutraal 36%
pessimistisch 36%
per saldo -9%

 


Licht optimisme voor komend halfjaar

Voor het komende halfjaar zijn experts nog licht optimistisch. Toch bevindt het optimisme zich ver beneden het gemiddelde van alle jaren dat Van Zeijl de resultaten bijhoudt. 

Voorspelling komend halfjaar  
optimistisch 33%
neutraal 39%
pessimistisch 28%
per saldo 6%

 


Uitstekende aandelenkeuzes

De aandelenkeuzes van experts voor september hebben het goed gedaan. Zo stegen de toppers met 7,2% en daalden de floppers met 7,1%. Alle aandelen op het toplijstje stegen, en op Unilever na daalden alle aandelen op het floplijstje.

Uitzonderlijke prestaties, als we Van Zeijl mogen geloven: "Een fictief long/shortfonds zou 14,4% hebben verdiend. Het is al die jaren slechts vier keer eerder gebeurd dat die keuzes nog beter waren dan nu."

Toppers september Stemmen Rendement Floppers september Stemmen Rendement
Ahold Delhaize +17 +4,8% Altice -8 -12,5%
Aegon +4 +2,8% Gemalto -4 -16,7%
Galapagos +4 +11,5% ArcelorMittal -4 -2,7%
Philips +2 +9,9% Unilever -3 +0,1%
      Unibail-Rodamco -3 -3,7%
Gemiddeld   7,2% Gemiddeld   -7,1%
AEX   4,1%      



Ahold Delhaize opnieuw favoriet

Goede keuzes dus van de experts vorige maand. Voor de komende maand zijn ze opnieuw het meest enthousiast over Ahold Delhaize. Negentien beurskenners hebben het aandeel voor komende maand als topper geselecteerd en slechts een expert verwacht dat oktober een slechte maand wordt voor Ahold Delhaize.

De lijst met toppers wordt compleet gemaakt door Boskalis en Aegon op een gedeelde tweede plaats en DSM en Heineken op de derde plaats. 

Tussen de floppers vinden we net als vorige maand Altice, Unilever en Unibail-Rodamco. Ook staan Aalberts en AkzoNobel op de floplijst. Sommige experts noemen de sterke koersstijging van Aalberts overdone en verwachten een correctie in oktober. 

Toppers oktober Stemmen Floppers oktober Stemmen
Ahold Delhaize +18 Altice -8
Boskalis +4 Unilever -5
Aegon +4 Unibail-Rodamco -3
DSM +3 Aalberts -3
Heineken +3  AkzoNobel -3

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.