20 dividendaandelen met ruimte voor verhogingen

Door Redactie op 25 februari 2019 15:50 | Views: 16.133

20 dividendaandelen met ruimte voor verhogingen

Bij het selecteren van dividendaandelen is het van cruciaal belang om een bedrijf te bestuderen en te overwegen hoe goed het dividend wordt ondersteund. Een dividendverlaging is een nijpend scenario. Er is geen manier om absoluut zeker te zijn dat een bedrijf zijn uitbetaling niet zal verlagen, maar extra huiswerk zal dat risico verminderen. 

Dat schrijft columnist Philip van Doorn op MarketWatch. Beleggers kunnen troost putten uit aandelen van bedrijven die hun jaarlijkse dividenduitbetalingen gestaag hebben verhoogd.

Dividend Aristocrats

De S&P 500 Dividend Aristocrats Index bestaat uit de 57 bedrijven in de S&P 500-index die hun reguliere dividenduitkeringen gedurende ten minste 25 opeenvolgende jaren hebben verhoogd. 

De S&P High-Yield Dividend Aristocrats Index bestaat uit de 112 aandelen in de S&P 1500 Composite Index die het dividend hebben verhoogd voor ten minste 20 jaar achter elkaar. Alle Dividend-aristocraten zijn ook High-Yield Dividend Aristocrats. Maar veel van deze aandelen hebben echter een laag dividendrendement. Het punt is dat de stabiliteit van het dividend alleen al een positieve indicator kan zijn voor de outperformance op langere termijn.

Op 24 januari voegde S&P Dow Jones Indices vier S&P 500-bedrijven toe aan de lijst Dividend-aristocraten: Chubb, People's United Financial, Caterpillar en United Technologies. Van deze vier heeft People's United het hoogste dividendrendement van 3,95%, gevolgd door Caterpillar met 2,45%.

164 aandelen

Na reacties van lezers over de S&P 500-vastgoedbevaks met rendementen boven de 4%, heeft Van Doorn besloten om dividendaandelen in bredere zin te bekijken en te screenen op analistenbeoordelingen en cashflowdekking van dividenden.

In de S&P 1500 Composite Index zijn er 164 aandelen met een dividendrendement van 4% of hoger. Een zeer hoog dividendrendement betekent dat beleggers geloven dat een bedrijf zijn dividend niet langer kan handhaven. Aandelen van een bedrijf in moeilijkheden zullen doorgaans dalen ruimschoots voor een aankondiging van een dividendverlaging.

Met koopadviezen

Daarom heeft Van Doorn de lijst verkort tot 31 bedrijven met koopadviezen van ten minste vijf analisten. Daarnaast werd gekeken naar de vrije kasstroom van een bedrijf als maatstaf om het vermogen van een bedrijf te meten om zijn dividend te dekken of de uitbetaling te verhogen. De vrije kasstroom van een bedrijf is de resterende kasstroom na geplande kapitaaluitgaven. 

"Als we 12 maanden terug kijken en de vrije kasstroom per aandeel verdelen over de huidige aandelenkoers, hebben we de vrije kasstroomopbrengst. Als dit het huidige dividendrendement overschrijdt, lijkt er sprake te zijn van 'kapitaalruimte' om het dividend te verhogen. Hoe meer hoe beter", aldus Van Doorn.

Levensvatbaar

Natuurlijk kan een bedrijf besluiten om iets anders met het geld te doen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat terugkijken op de kasstroom van een jaar niet helpt om te begrijpen of er in de toekomst een probleem is. Dit is waarom beleggers hun eigen onderzoek moeten doen en zelf moeten beslissen of de strategie van een bedrijf levensvatbaar lijkt voor het volgende decennium.

Voor vastgoedbeleggingsfondsen heeft Van Doorn middelen uit operaties (FFO) gebruikt in plaats van vrije kasstroom om de "kapitaalruimte" te bepalen. Het is een non-GAAP-maatstaf die doorgaans door analisten wordt gebruikt voor de REIT-industrie.

20 aandelen

Hier zijn de 20 S&P 1500-aandelen met de hoogste dividendrendementen, met een koopadvies van analisten én 'kapitaalruimte' op basis van vrije kasstroom (of FFO) opbrengsten:

In de lijst zitten bedrijven die hun dividend eerder hebben verlaagd. Zo verlaagde Kinder Morgan de uitbetaling in december 2015 met 75%, gedreven door de scherpe daling van de olieprijzen, maar het bedrijf zei tegelijkertijd dat de vrijgekomen contanten het bedrijf in staat zouden stellen om zijn pijplijnactiviteiten verder te laten groeien.

Lees ook: 2 dividendaandelen voor 2019 en daarna

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.