8 fouten die u niet moet maken als buy & hold-belegger

Door Redactie op 24 januari 2020 14:10 | Views: 22.772

8 fouten die u niet moet maken als buy & hold-belegger

Als een buy-and-hold-strategie goed wordt uitgevoerd, kunnen enkele van de meest voorkomende beleggingsfouten worden voorkomen.

De strategie is aantrekkelijk voor beleggers met een lange horizon. Het kopen en lang vasthouden van aandelen impliceert een zeker vertrouwen dat de toekomst beter zal zijn dan het heden waar het investeringen betreft.

Yahoo Finance wijst op acht misstappen die een buy-and-hold-strategie om zeep kunnen helpen.

1. Niet ver genoeg uitzoomen

De markt is zelfs op de beste dagen onvoorspelbaar en het is belangrijk om de volatiliteit in het juiste perspectief te houden.

Volgens Scott Knapp, beleggingsadviseur bij CUNA Mutual Group, is de belangrijkste fout die gemaakt wordt bij een buy-and-hold-strategie dat beleggers hun hoofd verliezen wanneer de marktomstandigheden verslechteren; ze bezwijken voor het zogenoemde 'recency effect'. Dat wil zeggen dat beleggers meer belang hechten aan de meest recente gegevens, zonder de historische basis ervan in aanmerking te nemen.

"Door het recency-effect geloven beleggers dat de huidige gebeurtenissen, vooral negatieve, ongekend zijn en serieuzer dan wat ze ooit hebben gezien. Dan laten ze hun buy-and-hold-strategie varen en zo missen ze de herstelbewegingen op de beurzen," aldus Knapp.

2. Handelen met emotie

Emoties kunnen grote schade berokkenen aan elke beleggingsstrategie. Paniekverkopen of kopen uit vrees om de boot te missen kunnen slecht uitpakken voor beleggers, waarschuwt Arian Vojdani, beleggingsstrateeg bij MV Financial.

Ook kunnen beleggers potentiële winsten mislopen of hun blootstelling aan volatiliteit vergroten door niet goed gespreid te zijn. Volgens Vojdani is het belangrijk om voorzichtig, gedisciplineerd en consequent te blijven in een buy-and-hold-strategie om emotionele besluiten te voorkomen.

3. Verliefd worden

Hoewel het juist de bedoeling is om aandelen lang vast te houden in een buy-and-hold-strategie, kunnen beleggers volgens Vojdani toch de fout maken om te lang te wachten met de verkoop van een slecht presterend aandeel.

Een oud gezegde luidt dat je niet verliefd moet worden op een aandeel. Dit maakt het moeilijker om het verlies te beperken en afscheid te nemen van een aandeel, ondanks dat het rationeel gezien de beste stap is.

4. Een onevenwichtige portefeuille houden

Herbalancering is bedoeld om een portefeuille in overeenstemming te houden met de doelstellingen en risicotolerantie van de belegger.

"De belangrijkste fout die we zien bij mensen die een buy-and-hold-strategie inzetten, is dat ze niet periodiek hun portefeuilles terugbrengen naar de oorspronkelijke verhouding van aandelen en obligaties", aldus Ben Pace, chief investment officer bij Cerity Partners. "Bij gebrek aan evenwicht kan een portefeuille per ongeluk risicovoller zijn dan de belegger oorspronkelijk voor ogen had."

5. Bedrijven kiezen die niet zijn gebouwd voor de lange termijn

Aangezien het de bedoeling is om aandelen in een buy-and-hold-strategie lang vast te houden is het belangrijk om te kijken of de bedrijven wel activiteiten hebben die daarbij passen.

"Je wilt zeker weten dat je niet investeert in een bedrijf dat een product maakt dat op de lange termijn niet levensvatbaar is", aldus pensioenplanner Mark Farnan. "Zelfs als het bedrijf een goede financiële status heeft maar een product maakt dat overbodig gaat worden, is het misschien tijd om elders te gaan kijken."

6. Niet weten wat uw risicotolerantie is

Risicotolerantie lijkt een eenvoudig concept, maar beleggers in een buy-and-hold-strategie nemen niet altijd de tijd om het grondig te begrijpen. Dat kan tot misstappen leiden.

Volgens Eric Aanes, president en oprichter van Titus Wealth Management, kan dit worden voorkomen door een plan op te stellen dat de risicotolerantie van beleggers beschrijft, met een inkomensanalyse als ze dividenden of andere inkomsten uit hun portefeuille trekken.

"Zo heb je een investeringsplan dat helpt om op koers te blijven wanneer de volatiliteit op de markten toeslaat", aldus Aanes.

7. Proberen de markt te timen

Pogingen om de juiste timing te vinden voor aankopen of verkopen van aandelen zijn tijdverspilling.

"Investeerders moeten het juiste moment kiezen om uit de markt te stappen en op het juiste moment terugkeren. Maar zelfs de slimste en meest ervaren institutionele beleggers hebben moeite om dat consequent te doen", beweert Michael Sheldon, chief investment officer bij RDM Financial-Hightower Advisors.

Deze aanpak zou volgens Sheldon op korte termijn meer winst kunnen opleveren, maar werkt in de loop van de tijd juist tegen een buy-and-hold-strategie. De betere aanpak vereist volgens hem studie, de investeringen voortdurend in de gaten houden en een focus op het grote plaatje.

8. Gedwongen worden tot verkoop

Een buy-and-hold-strategie werkt alleen als beleggingen zich jaren, zo niet tientallen jaren kunnen vermenigvuldigen, zei Stephen Caplan, financieel adviseur bij Neponset Valley Financial Partners. "Het is je doel als belegger om de kans te verkleinen dat je op enig moment wordt gedwongen om te verkopen."

Met een noodpot en goede verzekeringen kunnen beleggers volgens Caplan voorkomen dat ze vroegtijdig hun langetermijninvesteringen moeten aanspreken bij ziekte of ongelukken. Deze vangnetten kunnen investeringen de ruimte bieden die ze nodig hebben om te groeien.

Lees verder: 7 tips voor aartsluie beleggers

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.