6 beleggingsblunders om te voorkomen

Door Redactie op 4 oktober 2019 09:40 | Views: 13.635

6 beleggingsblunders om te voorkomen

Een foutje is snel gemaakt en zeker op basis van emoties houden beleggers zichzelf nog wel eens voor de gek. ING zette daarom de belangrijkste blunders van beleggers op een rij. 

Trap niet in de volgende zes valkuilen:

1. Verkopen als de koersen dalen

Gaat het om een specifiek bedrijf waarvan de koers hard daalt, dan kan er natuurlijk iets structureel mis zijn. Verkopen zou dan een goede beslissing kunnen zijn. Dalen echter alle koersen hard? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om rustig te blijven en vooral niet uit te stappen. Koersschommelingen horen er nu eenmaal bij, dus stil blijven zitten als u geschoren wordt… 

"Echte durvers hebben in dergelijke situaties zelfs de moed om beleggingen bij te kopen. Het is maar net waar je jezelf comfortabel bij voelt en of je financiën het toelaten om meer te gaan beleggen", aldus ING. 

2. Het juiste koopmoment proberen te achterhalen

Niemand kan de toekomst voorspellen en er luidt helaas geen bodembel wanneer de laagste koers bereikt is. Net zo min is een all time high geen teken dat u juist niet zou moeten kopen. "Je kunt je nergens aan vastklampen om zeker te zijn wat een ideaal instapmoment is."

Wat u dan wel kunt doen? Beleggen volgens uw vooraf opgestelde plan. Gespreid instappen is daarbij een optie. 

3. Beleggen in dingen die u niet snapt

Een aandeel is iets heel anders dan een ETF of beleggingsfonds en een optie is weer een verhaal apart. Heeft u verstand van aandelen, dan kunt u niet automatisch aan de slag met opties. Hetzelfde geldt natuurlijk ook op bijvoorbeeld bedrijfs- of sectorniveau. Weet wat u koopt en wat de risico's zijn. 

4. Te weinig spreiding aanbrengen

"Een veelgemaakte fout van beleggers is dat ze hun beleggingen onvoldoende spreiden, waardoor ze veel risico lopen." ING adviseert daarom om te spreiden over zowel beleggingscategorieën als sectoren, bedrijven en regio's. Stop bijvoorbeeld niet al uw geld in aandelen maar ook een deel in obligaties, die weer heel anders kunnen reageren op bepaalde ontwikkelingen in de wereld.  

Ook door te beleggen in meerdere sectoren of bedrijven vermindert u uw risico's. Stop bijvoorbeeld niet al uw geld in aandelen uit de oliesector. U loopt dan veel risico mocht er iets gebeuren in deze sector. 

Hetzelfde geldt voor spreiden over verschillende landen en regio's. "Het wordt steeds makkelijker om over de hele wereld gespreid te beleggen. We raden aan om dit ook te doen, zodat de gevolgen van een gebeurtenis in een bepaalde regio niet al te sterk jouw beleggingen raken."

5. Te veel handelen

Sommige beleggers voelen zich onrustig en hebben constant het gevoel dat ze iets moeten doen. Uiteraard moet iedereen dit voor zichzelf bepalen, maar hoe meer u handelt hoe meer transactiekosten u vaak ook betaalt. En dat terwijl het rendement van de meeste beleggers van actief handelen helemaal niet beter wordt.

Wees u dus bewust van transactiekosten en van het feit dat niets doen soms de beste keuze is. 

6. Beleggen met geld dat u niet kunt missen

Beleggen is over het algemeen op de lange termijn rendabel. Mocht u net kopen voor een vervelende beursdaling, dan heeft uw portefeuille de tijd om weer te herstellen. Wel moet uw geld daarvoor soms jarenlang belegd blijven. Beleg daarom vooral niet met geld dat u niet kunt missen of waarvan u denkt dat u het binnen een aantal jaar nodig heeft. Mochten de koersen namelijk flink dalen, dan heeft u waarschijnlijk geen tijd om koersherstel af te wachten. 

Beleggen met geleend geld is daarnaast al helemaal een slecht idee waardoor u in vervelende situaties terecht kunt komen. Dalen de koersen, dan heeft u niet alleen geen rendement behaald maar blijft u ook achter met een schuld. 

Lees verder: 10 tips om meer vermogen op te bouwen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.