De 5 beste dividendaandelen in de S&P 500

Door Redactie op 12 juli 2019 08:30 | Views: 11.406

De 5 beste dividendaandelen in de S&P 500

Iedereen houdt van gratis geld. Daarom zijn dividendaandelen zo aantrekkelijk voor beleggers. Na een eenmalige investering keren dividendaandelen elk jaar een mooi dividend uit en een belegger hoeft niets anders te doen dan ze in portefeuille houden.

Door zich te richten op aandelen met bovengemiddelde dividendrendementen, kunnen beleggers hun inkomen extra opvoeren. Een ander voordeel is dat veel van de best renderende dividendaandelen in de S&P 500 redelijk veilige bedrijven zijn. Het zijn grote bedrijven met hoge kasstromen en inkomsten om het dividend uit te kunnen betalen.

InvestorPlace selecteerde vijf van de beste dividendaandelen in de S&P 500 met een hoog dividendrendement.

1. Macerich Company

Met een dividendrendement van bijna 9% is Macerich een van de best renderende dividendaandelen in de S&P 500. Dat hoge rendement kan op twee manieren worden verklaard. Om te beginnen is Macerich een vastgoedbeleggingsfonds (REIT). Als REIT is het bedrijf verplicht om het grootste deel van zijn kasstromen aan beleggers uit te keren als dividenden om te profiteren van lucratieve belastingvoordelen.

Macerich bezit hele winkelcentra. Door de toenemende populariteit van e-commerce staan aandelen zoals Macerich onder druk. Het aandeel noteert momenteel op het laagste niveau in acht jaar. Dit zou dus een mooi moment zijn om dit hoogrenderende dividendaandeel op te pikken.

De tweede reden voor het hoge rendement is dat de winkelcentra van Macerich van hoge kwaliteit zijn. De slechtlopende B-klasse winkelcentra zijn aan het uitsterven, maar A-winkelcentra doen het goed. Macerich bezit 48 van deze high-end winkelcentra met hoge bezettingsgraden van meer dan 95% en een omzet per vierkante meter van rond de 869 dollar.

Ondertussen is het bedrijf zijn huurdersmix aan het veranderen om meer eetgelegenheden en entertainmentopties aan te trekken. Dat heeft het aantal bezoekers en de verkoop verder gestimuleerd.

2. Iron Mountain

Net als Macerich is Iron Mountain een REIT, maar het bedrijf verdient zijn geld met archieven en datacentra over de hele wereld. Iron Mountain is de grootste aanbieder van dergelijke faciliteiten, met meer dan 1.400 verschillende locaties.

Gegevensopslag blijkt een uiterst winstgevende niche. Bijna iedereen in de Fortune 1000 - en verschillende overheidsorganisaties - is klant van Iron Mountain.

Met bezettingsgraden van wel 98% kan Iron Mountain forse kasstromen genereren uit de huur die het zijn klanten in rekening brengt. Vorig jaar heeft het bedrijf zijn totale vrije kasstroom met bijna 19% zien toenemen en het dividend met meer dan 6% verhoogd.

Het is geen geheim dat de hoeveelheid digitale data met grote sprongen groeit. Voor de opslag daarvan heeft het bedrijf zijn datacentertak flink uitgebreid. En met hogere marges voor cloudopslag moet Iron Mountain in staat zijn om de groei jarenlang voort te blijven zetten.

Toch besteden investeerders niet echt veel aandacht aan Iron Mountain. Het dividendrendement is maar liefst 7,64%.

3. Philip Morris International

We weten allemaal dat roken een snelle dood sterft. Zelfs e-sigaretten liggen onder vuur van de toezichthouders. Philip Morris International verkoopt echter tabaksproducten in meer dan 180 landen. Opkomende landen als Indonesië, Rusland, China en India vormen de grootste afzetmarkten van het bedrijf.

De inkomsten blijven stijgen omdat roken in deze regio's nog steeds als een kleine luxe wordt beschouwd. Al met al heeft het concern vorig jaar voor meer dan 29,6 miljard dollar tabak verkocht; een stijging van 3,1% ten opzichte van vorig jaar.

De toekomst van Philip Morris ziet er ook rooskleurig uit. Het bedrijf heeft een grote prijszettingskracht en nicotine is een verslavende stof. Philip Morris kan stijgende kosten makkelijk doorberekenen aan consumenten.

Daarnaast steeg de afzet van e-sigaret IQOS met 20% tot 11,5 miljard eenheden in het meest recente kwartaal van het bedrijf. Dit alles blijft de kasstroom van het bedrijf, de winstgevendheid en het dividendvermogen verder versterken.

Philip Morris is met een dividendrendement van zo'n 5,6% een van de best renderende dividendaandelen binnen de S&P 500. Door de gedaalde koers is het dividendrendement flink opgelopen. Dat de koers is gedaald komt niet doordat de fundamenten slecht zijn, maar doordat de activiteiten bij veel beleggers uit de gratie zijn geraakt.

4. AbbVie

De stukken van grote farmaceutische bedrijven zijn al lange tijd goede dividendaandelen. Biotechnologieconcern AbbVie behoort ook tot deze categorie, mede dankzij zijn blockbuster-medicijn Humira. Vorig jaar alleen al brachten de auto-immuunziektetabletten bijna 20 miljard dollar op voor AbbVie, een stijging van 8,2% ten opzichte van 2017. Het medicijn heeft het dividendrendement van AbbVie opgedreven tot bijna 6%.

Het probleem is dat het patent op Humira binnen afzienbare tijd verloopt. Gezien het feit dat het medicijn verantwoordelijk is voor het grootste deel van de inkomsten van AbbVie, is de komst van generieke concurrenten niet onbelangrijk. En dat is een van de redenen waarom het dividendrendement nu zo hoog is.

AbbVie heeft echter een plan om de wegvallende inkomsten te compenseren. Om te beginnen koopt het bedrijf zijn concurrent Allergan, eigenaar van Botox en andere succesvolle middelen. Intussen is onlangs een aantal kandidaatmedicijnen van AbbVie goedgekeurd dat in de loop van de tijd kan uitgroeien tot echte kaskrakers.

5. Williams

Pijplijnbedrijven als Williams worden vaak de "tolwegen van de energiesector" genoemd. Dat komt omdat ze worden betaald op basis van de hoeveelheid olie en aardgas die door hun systemen stroomt. Veel risico is afgedekt door zogenaamde take or pay-contracten. Bij dit soort contracten neemt het bedrijf het product van de leverancier af òf betaalt het de leverancier een boete. 

Williams bezit tal van eersteklas aardgasactiva op belangrijke locaties, en blijft zijn capaciteit uitbreiden. Dit zal de kasstromen van het bedrijf blijven ondersteunen.

Afgelopen kwartaal zag Williams een sterke stijging van 12% in zijn kasstroom uit bedrijfsactiviteiten op kwartaalbasis en een sprong van 8% in de uitkeerbare kasstromen. Daarmee verwacht het management de dividenduitkering dit jaar met 10% tot 15% te kunnen laten toenemen.

Dat is behoorlijk indrukwekkend gezien het feit dat Williams al een dividendrendement heeft van zo'n 5,35%. Met een groot aantal uitbreidingsprojecten voor de komende jaren moet Williams in staat zijn om de groei nog jarenlang te laten aanhouden.

Lees ook: 5 aandelen die meer dan 20% kunnen stijgen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.