De 10 grootste Amerikaanse waardeaandelen

Door Redactie op 14 augustus 2019 08:30 | Views: 19.611

De 10 grootste Amerikaanse waardeaandelen

Waardebeleggen wint aan populariteit nu de beurzen onder druk staan. Voor wie direct wil beginnen zette The Motley Fool de 10 grootste waardeaandelen op een rij.

Aandelen kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: groei- en waardeaandelen. Groeiaandelen zijn aandelen met een bovengemiddelde verwachte winstgroei, terwijl waardeaandelen vaak gevestigde bedrijven zijn, met een wat lagere groei en relatief lage waarderingen.

Er is echter een grijs gebied. Voor sommige aandelen staat buiten kijf dat het waarde-aandelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola, die een stabiele winst- en omzetontwikkeling laat zien. Maar er zijn ook bedrijven die in beide categorieën passen, zoals Apple en Microsoft.

The Motley Fool zette de tien grootste Amerikaanse waarde-aandelen op een rij, voor beleggers die aan de slag willen gaan met waardebeleggen. De beleggingswebsite waarschuwt er wel voor dat een waarde-aandeel niet automatisch een koopje is. Het vergt veel research om de juiste waarde van een aandeel te bepalen.

1. Apple

Apple is een aandeel dat van oudsher is geclassificeerd als een groeiaandeel. Dat is niet zonder reden: van oktober 2001, toen de eerste iPod werd uitgebracht, tot oktober 2018, groeide Apple's omzet met maar liefst 25% op jaarbasis.

Maar de laatste tijd vertoont het bedrijf steeds meer trekjes van een waarde-aandeel. Zo legt het management meer nadruk op de inkoop van eigen aandelen en dividendgroei, omdat het bedrijf eenvoudigweg niet alle contanten die het genereert, kan herinvesteren om verder te groeien.

Ook is het groeipotentieel van de populaire producten van het bedrijf, zoals de iPhone en iPad afgelopen jaar wat beperkt.

2. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway is een conglomeraat dat mede wordt gerund door superbelegger Warren Buffett. In de 55 jaar sinds Buffett het bedrijf overnam, is het geëvolueerd van een worstelende textielfabrikant naar een investeringsmaatschappij met een verzameling van meer dan 60 dochterbedrijven, waaronder enkele grote verzekeringsactiviteiten (GEICO, General Re) en bedrijven die actief zijn in consumentengoederen (zoals Duracell en Fruit of the Loom).

Daarnaast bezit het bedrijf nog een aandelenportefeuille van meer dan 200 miljard dollar, waarvan een groot deel door Buffett zelf is samengesteld, op basis van zijn beproefde principes voor waardebeleggen. Zo heeft Berkshire grote aandelenbelangen in onder andere Apple, Bank of America, Wells Fargo, Coca-Cola en American Express.

De strategie van Berkshire is om goede bedrijven (of aandelen van bedrijven) te kopen voor minder dan hun intrinsieke waarde. Hiertoe heeft de investeringsmaatschappij grote hoeveelheden contanten aan de zijlijn staan, om kansen te benutten.

Dankzij deze financiële flexibiliteit heeft Buffett lucratieve investeringen kunnen doen tijdens marktcrashes en correcties. Zo investeerde Buffett tijdens de financiële crisis 5 miljard dollar in Bank of America en zag hij de waarde ervan sindsdien vier keer over de kop gaan.

3. JPMorgan Chase

Grote banken zijn uitstekende voorbeelden van waardeaandelen. De grootste bank van de Verenigde Staten, gemeten naar marktkapitalisatie, is JPMorgan Chase.

Dit concern staat bekend als een universele bank. Dat betekent dat het zowel activiteiten heeft op het gebied van commercieel bankieren als investment banking. JPMorgan is actief in alle soorten consumenten- en zakelijke leningen en heeft de afgelopen jaren uitstekend werk verricht met de introductie van nieuwe en innovatieve creditcardproducten.

Daarnaast heeft JPMorgan heeft een enorme divisie voor investment banking, die bedrijven en overheden helpt om financiering aan te trekken, door de uitgifte en verkoop van aandelen en obligaties. Verder heeft de afdeling vermogensbeheer ongeveer 3 biljoen dollar onder beheer.

JPMorgan is volgens sommige waarderingsmaatstaven een van de duurste grote banken. Op 25 juli 2019 verhandelde het aandeel tegen 2,1 keer de boekwaarde, vergeleken met 1,42 en 1,29 keer de boekwaarde voor respectievelijk Wells Fargo en Bank of America.

Dat wil volgens The Motley Fool echter niet automatisch zeggen dat JPMorgan slecht gewaardeerd is. De bank is ook de meest winstgevende van deze drie in termen van rendement op eigen vermogen. Ook heeft het concern een geweldig track record van slim risicobeheer. Met andere woorden, het aandeel is prijzig, maar u krijgt volgens The Motley Fool wel waar voor uw geld.

4. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is het grootste zorgbedrijf op basis van marktkapitalisatie en heeft een breed scala aan volwassen producten. Denk bijvoorbeeld aan babyverzorgingsproducten en merken als Band-Aid en Listerine.

Deze vormen echter minder dan 20% van de omzet van het bedrijf. Ongeveer de helft van de omzet van Johnson & Johnson komt uit de verkoop van farmaceutische producten en ongeveer een derde uit de verkoop van medische hulpmiddelen.

Johnson & Johnson is over de hele wereld actief en investeert agressief in onderzoek en ontwikkeling. Het heeft ook verschillende acquisities gedaan om zijn enorme marktaandeel te behouden.

Ondanks de enorme investeringen, is Johnson & Johnson van oudsher een geweldig dividendaandeel. Het bedrijf heeft zijn dividend de afgelopen 56 jaar elk jaar verhoogd, waarmee het behoort tot de groep van dividend aristocraten. Het concern heeft  over het algemeen hoger dan gemiddelde rendementen betaald aan zijn aandeelhouders.

5. Walmart

Afgezien van Amazon.com is Walmart de grootste retailer gemeten naar marktkapitalisatie. Wat betreft verkoopvolume is Walmart zelfs de grootste retailer ter wereld. Walmart exploiteert meer dan 11.000 winkels in de VS en in het buitenland, die in het fiscale boekjaar 2019 een omzet van maar liefst 514 miljard dollar hebben gerealiseerd.

Meer dan de helft van het verkoopvolume is afkomstig van supermarkten. Walmart heeft in de Amerikaanse supermarktsector een enorm marktaandeel van 33%.

Ondanks het feit dat het duidelijk een waardeaandeel is, kan Walmart nog steeds een aanzienlijk groeipotentieel hebben, vooral op het gebied van e-commerce. Het bedrijf heeft duidelijk gemaakt dat het niet bang is om de concurrentie met Amazon aan te gaan en biedt gratis verzending en ophaalopties voor zijn winkels. In het fiscale boekjaar 2019 van Walmart, dat eindigde op 31 januari 2019, was minder dan 5% van de totale omzet afkomstig van e-commerce. Maar dit zou in de toekomst fors kunnen stijgen.

Walmart is ook een mooi dividendaandeel. Sinds 1975 heeft het concern elk jaar zijn uitkering verhoogd, waarmee het net als Johnson & Johnson een dividendaristocraat is. De pay out ratio is consequent lager dan 50%, waardoor er geen reden is om te denken dat dit zal veranderen; zelfs niet als de economie een duik neemt.

Verder doet Walmart het meestal beter dan andere bedrijven in mindere tijden, aangezien consumenten ook tijdens een recessie boodschappen blijven doen. Zo was Walmart een van de weinige grote Amerikaanse bedrijven waarvan de omzet steeg tijdens de Grote Recessie.

6. ExxonMobil

ExxonMobil bestaat al sinds 1870 en is uitgegroeid tot de grootste beursgenoteerde geïntegreerde oliemaatschappij ter wereld, gemeten naar marktkapitalisatie.

In een niet al te ver verleden was ExxonMobil zelfs het grootste beursgenoteerde bedrijf in de VS, maar door de opkomst van de techgiganten in combinatie met lagere olieprijzen heeft het bedrijf een flinke duikeling gemaakt op de lijst van grootste bedrijven.

ExxonMobil heeft grote activiteiten in alle aspecten van de olie-industrie. De enorme raffinage-activiteiten waren in 2018 goed voor in totaal ongeveer 4,3 miljoen vaten per dag. Daarnaast heeft het bedrijf exploratie- en productieactiviteiten, die het grootste deel van de winst genereren, en activiteiten in chemicaliën, marketing en energieopwekking.

ExxonMobil heeft bewezen olie- en gasreserves van 24,3 miljard vaten per eind 2018. Om dit in perspectief te plaatsen: de wereldwijde totale olieproductie in 2019 bedraagt ongeveer 81 miljoen vaten per dag.

Hoewel het dividendrendement in de loop van de tijd zal fluctueren, is ExxonMobil van oudsher een aandeel met een relatief hoog rendement. Dit geldt met name in de afgelopen jaren, omdat het dividend van het bedrijf toeneemt in combinatie met de druk op de aandelenkoers als gevolg van dalende olieprijzen. Als gevolg hiervan is het dividendrendement van ExxonMobil meer dan dubbel zo hoog als het gemiddelde van de S&P 500.

7. Bank of America

Bank of America is aanzienlijk kleiner is dan JPMorgan Chase in termen van marktkapitalisatie. Maar wat betreft consumentendeposito's is het de grootste bank van de VS.

Net als zijn grote concurrent is Bank of America ook een universele bank. De bank is niet zo winstgevend als JPMorgan Chase wat betreft het rendement op eigen vermogen (ROE), maar de bank heeft haar activiteiten de afgelopen jaren wel enorm verbeterd.

Bank of America was een van de zwaarst getroffen banken tijdens de financiële crisis, maar bestuursvoorzitter Brian Moynihan en zijn team zijn erin geslaagd om de kwaliteit van activa te verbeteren, de winstgevendheid te vergroten en efficiënter te werken door te investeren in technologie en de activiteiten beter te stroomlijnen.

De investeringsbankactiviteiten van de Bank of America zijn niet zo groot als JPMorgan, maar de divisie vermogensbeheer is enorm.

8. Procter & Gamble

Procter & Gamble, opgericht in 1837, heeft een uitgebreide portfolio van 65 merken in tien verschillende productcategorieën. Hieronder vallen veel bekende merknamen, zoals Pampers, Bounty, Oral-B, Old Spice, Gillette en Pantene. Het concern verkoopt zijn producten in 180 verschillende landen.

Het is niet verrassend dat de grootste markt van het bedrijf de Verenigde Staten is, maar het grootste deel van de omzet komt uit internationale markten.

Met 129 opeenvolgende jaren van dividendbetalingen en 62 jaren op rij van dividendverhogingen is Procter & Gamble een echte 'dividend king'.

9. Walt Disney

Disney heeft tegenwoordig veel meer te bieden dan de bekende themaparken en films. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een gediversifieerd mediaconglomeraat met enkele van de beste troeven in de entertainmentbusiness.

Dat wil niet zeggen dat de themaparken geen groot deel meer zijn van het bedrijf. De parken, inclusief Disney's Cruise Line, zijn goed voor ongeveer 30% van de omzet van het bedrijf.

Het zijn echter de media-netwerken en studio-entertainmentonderdelen die het grootste deel van de omzet en winst van het bedrijf genereren. De media-activa van Disney zijn onder meer het ABC-netwerk, ESPN (Disney bezit 80%), The Disney Channel, ABC Family, de onlangs overgenomen televisie-activiteiten van Fox.

Wat betreft filmstudio's is het merk Walt Disney een belangrijk onderdeel van het concern, maar het bedrijf is ook eigenaar van Pixar, Marvel, Touchstone en Miramax.

Ook heeft Disney onlangs een deal met Comcast aangekondigd, waardoor het volledige controle krijgt over de Hulu-streamingdienst. Daarnaast lanceert het bedrijf binnenkort zijn eigen Disney-streamingdienst.

Verder is Disney actief op het gebied van consumentenproducten, zoals videogames en merchandise-licenties, en heeft het meer dan 200 winkels.

Kortom, Disney is een media- en entertainmentimperium dat een aantal grote stappen heeft gezet om zich aan te passen aan de veranderende consumentenvoorkeuren. Dat is de reden waarom Disney consequent winstgevend is en zijn omzet in de loop van de tijd gestaag heeft zien groeien.

10. Cisco Systems

Ondanks dat Cisco deel uitmaakt van de technologiesector, is het concern duidelijk geëvolueerd naar een waardeaandeel. Het bedrijf betaalt een hoog dividend en de omzet ligt sinds 2015 tussen de 47 miljard en 50 miljard dollar.

Cisco is marktleider in computernetwerksystemen. Het bedrijf heeft meer dan de helft van de gehele markt voor Ethernet-switches in handen. Het produceert hardware zoals switches, routers en producten voor datacenters, maar ook software voor netwerken en beveiliging.

De producten van het bedrijf worden over de hele wereld verkocht. Ongeveer 60% van de omzet komt uit Noord- en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot veel andere populaire technologieaandelen, is Cisco winstgevend en heeft het bedrijf een stabiele, voorspelbare omzet. Het aandeel wordt verhandeld tegen een relatief lage waardering in vergelijking met de meeste technologieaandelen.

Lees ook: 8 beste dividendaandelen om nu te kopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.