Wat te doen bij een recessiealarm? 5 tips

Door Redactie op 15 augustus 2019 13:45 | Views: 16.167

Wat te doen bij een recessiealarm? 5 tips

Beleggers raakten woensdag in paniek toen de Amerikaanse lange rente voor het eerst sinds 2007 onder de korte rente dook. Omdat angst een slechte raadgever is: 5 tips hoe te handelen.

De waarschuwingslampjes sprongen gisteren op rood op Wall Street, toen het rendement op tienjarige staatsleningen even onder dat van tweejarige leningen zakte. De vorige keer dat dit gebeurde was in 2007: vlak voor de crisis. Zo'n omgekeerde rendementscurve wordt beschouwd als een voorspeller van een recessie, dus dat de koersen kelderden, is niet zo verwonderlijk.

Maar wat is nu wijsheid voor beleggers: uitstappen, blijven zitten of verschuivingen aanbrengen in uw portefeuille? We zetten vijf tips op een rij.

1. Raak niet in paniek

De belangrijkste tip is om het hoofd koel te houden. Hoewel deze omgekeerde rentecurve een tijd op zich heeft laten wachten, is het geen uniek verschijnsel. Ook recessies zijn niet ongewoon. Bedenk dat de markt tot nu toe elke klap teboven is gekomen. In paniek naar de uitgang rennen leidt doorgaans tot onnodige koersverliezen.

De website MarketWatch dook de archieven in om te kijken hoe de S&P 500 zich in het verleden gedroeg nadat een omgekeerde rentecurve werd waargenomen. En wat blijkt: gemiddeld zitten de koersen na een tijdje weer keurig in de lift.

Gemiddeld noteert de S&P 500 drie maanden na het recessie-alarm 2,5% hoger. Na zes maanden staat de teller op +4,87%, na een jaar zelfs op +13,48%, na twee jaar op +14,73% en na drie jaar op 16,41%:

2. Bedenk: een recessie is allerminst zeker

Hoewel een omgekeerde rentecurve te boek staat als een voorbode voor een recessie, is dat allerminst een gelopen race. In 1966 en 1998 bijvoorbeeld bleef een recessie uit.

Op de website US News brengt Ryan Detrick, marktstrateeg bij LPL Financial in herinnering dat Duitsland, Japan en Groot-Brittannië in het verleden lange periodes van omgekeerde rentecurves hebben gekend die niet tot een recessie leidden. De soep hoeft dus niet zo heet te worden gegeten als deze wordt opgediend.

Mocht zich toch een recessie voordoen, dan dient deze zich meestal pas na langere tijd aan, zo blijkt uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch naar dit verschijnsel sinds 1956. Gemiddeld duurt het vijftien maanden sinds de inverse rentecurve voor het eerst is waargenomen.

Volgens Michael Hartnett, analist bij Bank of America, kunnen beleggers op dit moment beter drie andere indicatoren in de gaten houden: de economische situatie in China, het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de spreads bij bedrijfsobligaties. Als deze cijfers verslechteren, kan dat leiden tot een recessie.

3. Mijd bankaandelen

Hoewel de beurzen doorgaans een opmerkelijke veerkracht vertonen, is het volgens US News verstandig om bankaandelen kritisch te bekijken. De financiële sector werd deze week het hardst geraakt toen de omgekeerde rentecurve werd waargenomen.

Dat is niet zonder reden, want banken hebben een directe link met de rente. De kunst van banken is om zelf goedkoop geld te lenen met een korte looptijd en dit tegen een hoger tarief uit te lenen met een langere looptijd. Dat verdienmodel staat onder druk bij een omgekeerde rentecurve.

Deze ontwikkeling kan er ook leiden dat banken minder kredieten verstrekken en dat kan op langere termijn de economie schade toebrengen.

4. ... maar koop aandelen van nuts- en levensmiddelenbedrijven

Er zijn ook sectoren die het vaak beter doen in de maanden nadat een omgekeerde rentecurve is waargenomen, zo signaleert CNBC. Sinds 1980 zijn er slechts twee sectoren die consequent droge voeten houden na het recessiealarm: de nutssector en basisconsumentengoederen.

De eerstgenoemde sector rendeert het best: zes maanden na de omgekeerde rentecurve staat de koers gemiddeld 8,6% in de plus. Bij basisconsumentengoederen staat de teller op gemiddeld 2,7%.


Nutsaandelen, zoals Duke Energy en Dominion Energy, zijn vrij stabiel al het economisch tij tegen zit, omdat ze voorzien in een basisbehoefte: consumenten en bedrijven hebben altijd elektriciteit en gas nodig.

Bovendien hebben nutsbedrijven doorgaans een stabiele cashflow en keren ze vaak relatief veel dividend uit. Om die reden beschouwen beleggers nutsaandelen als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid.

Ook levensmiddelenbedrijven, zoals Procter & Gamble en Coca-Cola, hebben een goed trackrecord in de maanden na een inverse rentecurve.

5. Overweeg een grotere blootstelling aan obligaties

De koers van een obligatie en de rente bewegen in een tegengestelde richting. Als de marktrente daalt, stijgen de koersen, omdat bestaande obligaties dan aantrekkelijker zijn. US News adviseert daarom om dit moment aan te grijpen om wat meer obligaties te kopen.

"Als er een recessie op de loer ligt, is het verstandig om je beleggingen nog eens tegen het licht te houden en te checken of er een juiste balans is tussen aandelen en obligaties, op basis van je beleggingshorizon, de doelstellingen en de risicobereidheid", zegt Chris Zaccarelli, chief investment officer bij Independent Advisor Alliance.

Lees ook: Beurzen grillig? Het wordt waarschijnlijk nog veel erger

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.