3 afgestrafte dividendaandelen om nu te kopen

Door Redactie op 20 september 2019 08:45 | Views: 33.754

3 afgestrafte dividendaandelen om nu te kopen

Het vinden van hoogwaardige dividendaandelen is niet eenvoudig: is het rendement hoog, dan bestaat de kans dat de uitkering te hoog is en de koers laag. Het is vaak kiezen tussen rendement en veiligheid.

Dat komt doordat de opbrengst en het risico vaak gecorreleerd zijn. Met andere woorden: hoe hoger het rendement dat beleggers ontvangen, hoe groter de kans om geld te verliezen.

Omdat het dividendrendement de verhouding is van de uitkering ten opzichte van de aandelenkoers, kan een falend bedrijfsmodel met een dalende aandelenkoers een oplopend rendement opleveren, en nietsvermoedende dividendbeleggers misleiden.

Het goede nieuws is echter dat sommige dividendaandelen met een hoog rendement een solide bedrijfsmodel hebben en een koopje kunnen zijn voor langetermijnbeleggers. Dividendaandelen van hoge kwaliteit zijn als een goede wijn: na verloop van tijd worden ze alleen maar beter.

Volgens The Motley Fool zijn er op dit moment drie dividendaandelen met een zeer hoog rendement die de afgelopen jaren zijn afgestraft en die de moeite waard zijn om te kopen.

1. Altria

Het aandeel van tabaksgigant Altria is onlangs in rook opgegaan, met een daling van de beurskoers tot een vijfjarig dieptepunt.

Altria wordt op twee fronten geraakt. Ten eerste is het aantal rokers lager dan ooit, gebaseerd op gegevens die teruggaan tot het midden van de jaren zestig. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van de nadelige gezondheidseffecten van tabak en kiezen ervoor te stoppen, of kiezen voor alternatieve opties zoals vapen en verwarmde tabak.

De tweede factor is dat er gezondheidsproblemen rond vapen beginnen op te duiken, met zes sterfgevallen en honderden longziekten die recent zijn gekoppeld aan vapen. Altria heeft een belang van 35% in e-sigarettenfabrikant en maker van vape-producten Juul, die onder vuur ligt van de Amerikaanse Food and Drug Administration vanwege vermeende misleidende marketingpraktijken.

Aan de andere kant heeft Altria meer trucs achter de hand dan de meeste mensen zich realiseren. Het dalende aantal rokers is niet ideaal voor het bedrijf, maar Altria kan gemakkelijk zijn prijzen verhogen. De omzet en de winst kunnen groeien, omdat het bedrijf begrijpt dat zijn verslaafde klanten bereid zijn om meer te betalen voor sigaretten. De val van het aandeel lijkt dus overdreven.

Altria heeft ook een belang van 45% in cannabisbedrijf Cronos Group. Zelfs als de producten van Cronos ook ongezond blijken te zijn, geeft deze investering Altria toegang tot andere facetten van de marihuana-industrie. Cronos Group heeft bijvoorbeeld een deal gesloten met Ginkgo Bioworks om 8 gerichte cannabinoïden te ontwikkelen. Die kunnen op commerciële schaal worden geproduceerd voor nieuwe producten met hogere marges.

Het aandeel Altria is relatief goedkoop. Hoewel de omzetgroei op de korte termijn waarschijnlijk laag zal zijn, kan de winst per aandeel de omzetgroei overtreffen. Met een koers-winstverhouding van slechts 9 keer de verwachte winst en een dividendrendement van bijna 8% is Altria volgens The Motley Fool een goede keuze voor dividendbeleggers.

2. Mobile TeleSystems

Een ander dividendaandeel met een zeer hoog rendement dat beleggers kunnen overwegen is het Russische telecomconcern Mobile TeleSystems. MTS, zoals het bedrijf algemeen bekend staat, wordt momenteel rond een vijftienjarig dieptepunt verhandeld.

De grootste zorg voor een bedrijf als MTS is groei. De instabiliteit van de Russische roebel was al problematisch, maar beleggers maken zich nu vooral zorgen over de verzadigingsgraad voor mobiele telefonie in Rusland en de buurlanden die MTS bedient. Beleggers vragen zich af waar de toekomstige groei vandaan moet komen, wat zwaar heeft gedrukt op het aandeel.

MTS heeft echter een aantal bronnen van groei achter de hand die de markt over het hoofd lijkt te zien. MTS kan profiteren van voortdurende upgrades van de netwerkinfrastructuur. De uitrol van 5G-netwerken in grote steden en de upgrades naar 4G- en LTE-netwerken in groeiende maar afgelegen buitenwijken in Rusland bieden groeimogelijkheden en hoge marges.

Bovendien is dit een bedrijf dat verder gaat dan alleen zijn draadloze activiteiten. Met MTS Bank biedt het bedrijf fintech-oplossingen. Daarnaast heeft het een streamingplatform en snelgroeiende cloud-activiteiten.

Hoewel de volatiliteit van de roebel altijd zal blijven bestaan, kan MTS op middellange termijn harder groeien dan de meeste mensen zich realiseren. Dat maakt het huidige dividendrendement van 8,7% en de koers-winstverhouding van minder dan 8 keer de verwachte winst behoorlijk aantrekkelijk.

3. Alliantie Resource Partners

Het derde afgestrafte dividendaandeel met een zeer hoog rendement is de Amerikaanse steenkoolproducent Alliance Resource Partners.

De belangrijkste reden dat Alliance Resource Partners op een driejarig dieptepunt staat heeft te maken met de vooruitzichten voor de kolenmarkt. De kolenprijzen staan al jaren onder druk, en een aantal concurrenten van Alliance Resource Partners is afgelopen decennium failliet gegaan. Investeerders maken zich duidelijk zorgen dat duurzame energiebronnen de kolenmarkt onder druk zullen blijven zetten.

Alliance Resource Partners is echter geen typische kolenproducent. In tegenstelling tot zijn concurrenten is het managementteam van het bedrijf bijzonder voorzichtig geweest met zijn cashmanagement- en acquisitiestrategie. Alliance Resource heeft een nettoschuld van 550 miljoen dollar, wat neerkomt op een beheersbare schuldquote van 44%. Het bedrijf heeft de afgelopen twaalf maanden 623 miljoen dollar aan operationele kasstroom gegenereerd, wat aantoont dat zijn schuldensituatie nauwelijks een punt van zorg is.

Alliance Resource Partners zet ook middelen in om minder kwetsbaar te zijn voor de volatiliteit van de kolenmarkt. Het maakt volume- en prijsafspraken vaak tot drie jaar van tevoren, waardoor het minder afhankelijk is van de groothandelsprijzen voor kolen. Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen drie jaar de export van kolen aanzienlijk verhoogd, zodat minder afhankelijk is van de Amerikaanse thuismarkt.

Bovendien heeft Alliance Resource Partners in 2019 olie- en gasactiva in het olieveld Permian Basin verworven, waarmee het bedrijf een nieuwe bron van inkomsten voor de lange termijn heeft aangeboord.

De kolenindustrie is misschien niet de geldmachine van weleer, maar dit dividendaandeel lijkt een ruwe diamant te zijn. Met een dividendrendement van meer dan 13% en een koers-winstverhouding van ongeveer 10 keer de verwachte winst, ziet Alliance Resource Partners eruit als een koopje voor dividendbeleggers.

Check ook: 5 bedrijven die het dividend kunnen verdubbelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
[verwijderd]
1
In 1 en 3 wil ik niet investeren wegens niet ethisch van af de bron.
voorstel 2 is minstens zeer onduidelijk vanwaar de inkomsten moeten komen.
De infrastructuur kost (gezien de geringe bevolkingsdichtheid) veel geld.
En hoe verder je van grote steden woont, hoe kleiner je inkomen.
3 keer een NOGO dus.
LonaI
2
En steenkool zou volgens jullie een goede investering zijn?
Oh of tabak?
Ik denk het niet.
En dan nog overgenomen van een Amerikaanse site die echt wel een ander wereldbeeld heeft tot na de volgende crash.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.