9 bedrijven die werken aan een coronavaccin

Door Redactie op 11 maart 2020 16:00 | Views: 31.520

9 bedrijven die werken aan een coronavaccin

Het coronavirus heeft sinds het voor het eerst werd ontdekt in december in Wuhan, China, wereldwijd meer dan 121.000 mensen ziek gemaakt en minstens 4.300 mensen het leven gekost.

Hoewel er nog geen remedie is tegen de ziekte, zijn een aantal grote farmaceutische bedrijven en biotechnologische start-ups druk bezig met de ontwikkeling van vaccins of behandelingen tegen het besmettelijke virus.

Marketwatch zette er negen op een rij.

Gilead Sciences

Naam behandeling: remdesivir
Fase: klinische fase-III
Aandeel dit jaar: 17.6% gestegen

Gilead is vooral bekend als maker van de eerste grote behandeling tegen hepatitis C. Het bedrijf heeft bovendien veel ervaring met het ontwikkelen en op de markt brengen van HIV-preventiemiddelen, zoals Truvada.

Gilead voert momenteel een klinische proef uit in Wuhan, waarbij remdesivir wordt getest als behandeling voor milde tot gematigde vormen van longontsteking bij mensen met het virus. De proef kreeg vorige maand groen licht van de Chinese autoriteiten.

De eerste resultaten van Fase III-proeven met remdesivir in de VS op licht zieke tot ernstig zieke proefpersonen worden verwacht in mei.

GlaxoSmithKline

Naam vaccin: AS03 Adjuvant System
Aandeel dit jaar: 12.8% gedaald

GSK is een van ‘s werelds grootste makers van vaccins, waaronder middelen tegen HPV en griep. De Britse farmareus zei op 3 februari dat het de Australische Universiteit van Queensland toegang heeft verschaft tot zijn technologieplatform voor vaccinversterkers, om de ontwikkeling van kandidaat-vaccins voor het coronavirus te versnellen.

Op 24 februari zei GSK dat Clover Biopharmaceuticals, een Chinees biotechnologiebedrijf, in preklinische studies ook gebruikmaakt van vaccinversterkers in combinatie met zijn kandidaat-vaccin, COVID-19 S-Trimer.

Inovio Pharmaceuticals

Type: vaccin
Fase: preklinisch
Naam: INO-4800
Aandeel dit jaar: 278.2% gestegen

Inovio ontwikkelt immuuntherapieën en vaccins, maar heeft nog nooit een goedgekeurd middel op de markt gebracht.

Voor INO-4800 werden preklinische testen uitgevoerd tussen 23 januari en 29 februari. Het bedrijf begint in april met klinische studies in de VS met 30 deelnemers. Het is ook van plan om dezelfde maand nog proeven te starten in China en Zuid-Korea.

Inovio verwacht de eerste resultaten van de proeven in de herfst, en zou daarna een miljoen vaccinaties klaarhebben voor extra klinische testen of noodgebruik tegen het einde van het jaar.

Johnson & Johnson

Type: vaccin
Fase: preklinisch
Naam: onbekend
Aandeel dit jaar: 4.8% gedaald

Deze Amerikaanse farmaciegigant streeft ernaar om tegen het einde van dit jaar de eerste fasevan een klinisch onderzoek te starten voor een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. Doorgaans duurt het vijf tot zeven jaar om dat stadium in de ontwikkeling van vaccins te bereiken.

Moderna

Type: vaccin
Fase: preklinisch
Naam: mRNA-1273
Aandeel dit jaar: 45.7% gestegen

Op 23 januari ontving Moderna financiering van de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), een wereldwijde organisatie gevestigd in Oslo, om een mRNA-vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen.

Op 24 februari meldde het bedrijf dat het de eerste partij mRNA-1273 vaccins had verscheept voor de eerste fase van klinisch onderzoek in de VS. 45 gezonde proefpersonen worden een jaar gevolgd, en in juni 2021 zijn de eerste resultaten bekend.

Regeneron Pharmaceuticals

Type: behandeling
Fase: preklinisch
Naam: onbekend
Aandeel dit jaar: 27.8% gestegen

Op 4 februari kondigde Regeneron aan dat het werkt aan de ontwikkeling van synthetische antilichamen die Covid19 moeten voorkomen of behandelen. Het bedrijf maakt gebruik van genetisch gemanipuleerde muizen met gehumaniseerde immuunsystemen in preklinische proeven.

"We streven ernaar tegen eind augustus honderdduizenden profylactische doses klaar te hebben voor proeven op mensen," aldus projectleider Christos Kyratsous, vicepresident besmettelijke ziekten en virale vectortechnologie van Regeneron.

Sanofi

Type: vaccin
Fase: preklinisch
Naam: onbekend
Aandeel dit jaar: 4.3% gedaald

Sanofi werkt sinds 18 februari samen met het Amerikaanse Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) om een kandidaat-vaccin voor SARS te testen op werking tegen Covid19. Het gebruikt daarvoor synthetisch DNA.

Sanofi is van plan het kandidaat-vaccin te testen in een Fase 1-klinisch onderzoek tussen maart en augustus volgend jaar.

Takeda Pharmaceutical

Type: behandeling
Fase: preklinisch
Naam: TAK-888
Aandeel dit jaar: 8.7% gedaald

Het Japanse Takeda is een van de nieuwste deelnemers aan de race om een behandeling voor Covid19 te ontwikkelen. Takeda meldde op 4 maart dat het van plan is om bloedplasma van donoren met veel antilichamen tegen Covid19 te testen bij mensen met een hoog infectierisico.

Vir Biotechnology

Type: behandeling
Fase: preklinisch
Naam: onbekend
Aandeel dit jaar: 279% gestegen

Vir zei op 25 februari dat het samenwerkt met het in Shanghai gevestigde WuXi Biologics om synthetische antilichamen te testen als behandeling voor Covid19.

Als de behandeling wordt goedgekeurd, zal WuXi het in China op de markt brengen en krijgt Vir de verkooprechten voor de rest van de wereld. Het bedrijf wordt geleid door George Scangos, de voormalige topman van Biogen.

Lees ook: 3 dividendaandelen uit de VS

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.