Hoe houdt u uw geld droog als de markten in paniek zijn?

Door Redactie op 18 maart 2020 08:20 | Views: 17.307

Hoe houdt u uw geld droog als de markten in paniek zijn?

Ook deze week zijn de aandelenmarkten flink in paniek vanwege de economische gevolgen van de escalerende coronavirusuitbraak en de lagere olieprijzen.

Na een beurshausse van elf jaar is een neergang zoals deze niet makkelijk voor beleggers, vooral niet voor mensen die in het afgelopen decennium in aandelen zijn gestapt.

Maar CNBC wijst erop dat dit niet de eerste - en zeker ook niet de laatste - dip in de markt is, en dat de huidige neergang een goede gelegenheid biedt om uw beleggingsstrategie eens tegen het licht te houden.

CNBC sprak met een aantal financiële experts. Hier is hun advies.

Plaats het coronavirus in context

Vorige week maandag boekten de beurzen hun grootste verliezen sinds de financiële crisis van 2008. De Dow belandde woensdag in een berenmarkt - een daling van 20% vanaf de piek - nadat de Wereldgezondheidsorganisatie het nieuwe coronavirus officieel tot pandemie uitriep.

De coronacrash luidde het einde in van een 11-jarige stierenmarkt. Freddy Lim, mede-oprichter en hoofd investeringen van StashAway, wees erop dat de neergang moet worden bezien in de context van eerdere noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid.

De digitale vermogensbeheerder onderzocht de invloed van uitbraken sinds 1980 op de MSCI World Equity Index - een brede benchmark-index van midkapaandelen.

Klik om te vergroten

Terugval van enkele maanden

"Hoewel sommige epidemieën een marktcorrectie teweeg brachten - en dat is wat we nu zien - waren de gevolgen ervan over het algemeen van relatief korte duur, met een terugval die minder dan twee maanden duurde,” aldus Lim. “De HIV/AIDS-paniek in 1981 was de uitzondering, met een marktimpact van 5,1 maanden.”

Steve Brice, hoofdstrateeg investeringen bij Standard Chartered Private Bank, stelde zich wat neutraler op. Volgens Brice hebben veel markten een recessie al ingeprijsd. Dat stelt beleggers volgens hem in staat om wat meer blootstelling te zoeken in plaats van over te gaan tot paniekverkopen.

Wat doet u met uw geld?

Bij het zoeken naar mogelijkheden om geld te verdienen in onzekere tijden, is het volgens Brice van groot belang om u aan twee belangrijke investeringsstrategieën te houden: doe alles geleidelijk en diversifieer.

"Marktvolatiliteit is iets waar beleggers op voorbereid moeten zijn, ondanks het feit dat de recente volatiliteit vrij extreem is", zei hij. "Begin klein en zorg ervoor dat u gediversifieerd bent over de belangrijkste klassen (aandelen, obligaties, cash en goud) en de belangrijkste regio's/sectoren".

Ook Lorna Tan, hoofd financiële planning bij DBS bank in Singapore, is van mening dat periodes van volatiliteit een goed moment kunnen zijn om de beurs te betreden en uw risicotolerantie in te schatten.

Let wel: Tan waarschuwde ervoor dat zoiets alleen is voor beleggers met een sterk gestel. Zij raadt mensen aan deze vier adviezen op te volgen:

  1. Beleg voor de lange termijn
    Zorg ervoor dat u drie tot zes maanden salaris in contanten hebt gespaard voor als het tegenzit, want al het geld dat u op de beurs belegt is in principe voor de lange termijn.

  2. Beleg geleidelijk
    Investeer regelmatig een vast bedrag in hetzelfde beleggingsproduct gedurende een lange periode. Hierdoor kunt u meer eenheden kopen als de kosten laag zijn, en minder wanneer de prijs hoog is. Het is een strategie die bekend staat als dollar-cost averaging.

  3. Profiteer van samengestelde interest
    Tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt. Rendement over het rendement dat u ontvangt is de beloning als u zich houdt aan een gedisciplineerd investeringsplan.

  4. Diversifieer
    Denk aan goedkope, passief beheerde indexfondsen of exchange traded funds (ETF's), die u blootstellen aan een breed scala van aandelen.

'Bijzonder goede kans voor jonge beleggers'

Volgens Lim biedt de huidige dip in de markt een bijzonder goede kans voor jonge beleggers met een lange horizon. Volgens een rapport van StashAway presteerden mensen die consequent bleven inleggen tijdens de correcties beter dan degenen die zich terugtrokken tijdens algemene koersdalingen.

Dhruv Arora, CEO van digital wealth manager Syfe, riep beleggers die al in de markt zitten op tot kalmte. "Een stresstest als deze test niet alleen de markt, maar ook individuen... Probeer u niet te laten meeslepen door uw emoties. Ga niet in paniek uw beleggingen verkopen tenzij u direct geld nodig hebt," adviseerde hij.

Hoewel financiële deskundigen verwachten dat de neergang op de korte termijn zal aanhouden, zijn de meeste experts het erover eens dat de markten zich in de komende maanden zullen herstellen.

'Groei vertraagd, maar niet ontspoord'

"De geschiedenis heeft aangetoond dat de markten keer op keer terugstuiteren," zei Tan van DBS. Lim wees erop dat de onderliggende economische indicatoren in de VS en China sterk zijn, en dat de recente gebeurtenissen die groei waarschijnlijk zullen vertragen maar niet doen ontsporen.

Vooral China heeft positieve tekenen van herstel laten zien, zoals een daling van het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen dagen. Intussen hebben regeringen elders proactief fiscale maatregelen genomen om hun economieën te ondersteunen.

Lees ook: Deze 14 aandelen waren bij elke recessie winstgevend

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.