Is het dividend van Shell in gevaar?

Door Redactie op 1 april 2020 08:25 | Views: 21.485

Is het dividend van Shell in gevaar?

Shell is al jaren een dividendkampioen. Maar nu de olieprijzen op het laagste niveau staan sinds 2002, gaan er steeds meer stemmen op om het eens zo heilige dividend te schrappen.

De Brits-Nederlandse oliereus is al jaren favoriet onder inkomenbeleggers. Geen wonder, want sinds 2015 heeft Shell, samen met zijn Britse concurrent BP, het hoogste dividendrendement van de vijf grote oliemaatschappijen.

Alles op zijn kop

Het instorten van de olieprijs, als gevolg van de coronacrisis en ruzie tussen een aantal olieproducerende landen over de prijs, heeft alles op zijn kop gezet. De prijscrash leidde tot grote koersdalingen van oliemaatschappijen en dreef de dividendrendementen (als percentage van de koers) op tot recordhoogtes.

Een aantal olieproducenten, waaronder Occidental Petroleum, heeft inmiddels de handdoek al in de ring gegooid en het dividend geschrapt. Wacht aandeelhouders van Shell hetzelfde lot? The Motley Fool ging op onderzoek uit.

Geen dividendbesparingen

Gisteren zakte de prijs voor een vat ruwe Brent olie even onder de 20 dollar, de laagste stand in 18 jaar. Tussen 2014 en 2017 daalde de olieprijs van 100 dollar per vat naar minder dan 30. Desondanks bleef Shell tijdens deze periode gewoon dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Het dividend is tijdens deze periode echter niet verhoogd. Het sinds 2018 gestaag stijgende dividendrendement is vooral te danken aan een langzaam dalende koers van het aandeel in dollars.

Net als een aantal andere oliemaatschappijen introduceerde Shell tijdens deze magere jaren een vrijwillig scrip dividend-programma, wat beleggers de mogelijkheid gaf om het dividend te ontvangen in aandelen in plaats van in contanten. Het programma, dat al een tijd is stopgezet, stelde Shell in staat om zijn kapitaal op peil te behouden.

Schrappen als laatste redmiddel

De meeste bedrijven die regelmatig dividend uitkeren, zien het schrappen ervan als laatste redmiddel. Als een onderneming niet meer genoeg vrije kasstroom genereert om zijn dividend en kapitaaluitgaven te dekken, en niet meer schulden kan (of wil) maken om het dividend tijdelijk te dekken, is een verlaging veel waarschijnlijker.

Op 23 maart kondigde Shell topman Ben van Beurden een aantal operationele en financiële initiatieven aan om extra liquide middelen vrij te maken:

  • Verlaging van de onderliggende operationele kosten met 3 tot 4 miljard dollar per jaar in de komende 12 maanden ten opzichte van het niveau van 2019
  • Vermindering van de kapitaaluitgaven in contanten tot 20 miljard dollar of minder voor 2020 (ongeveer 5 miljard minder dan gepland)
  • Verminderingen van het werkkapitaal

Alles bij elkaar genomen verwacht Shell dat deze maatregelen zullen leiden tot een extra vrije kasstroom van 8 tot 9 miljard dollar. Het bedrijf schort ook zijn aandeleninkoopprogramma op om het kapitaal op peil te houden.

Zal het genoeg zijn?

Shell boekte vorig jaar 15,8 miljard dollar winst, en keerde 15,2 miljard dollar aan dividend uit aan zijn aandeelhouders. Dat resulteerde in een uitkeringspercentage van 0,96.

Het goede nieuws is dat dat minder is dan 1, wat betekent dat Shell niet meer aan dividend uitkeert dan het verdient. Het slechte nieuws is dat het nauwelijks minder dan 1 is, wat betekent dat Shell niet veel speelruimte heeft.

Hoewel Shell in 2019 een kasstroom genereerde van zo’n 42,2 miljard dollar, was de netto cashflow negatief. Naast het dividend gaf Shell namelijk 23 miljard dollar uit aan kapitaaluitgaven, 14,3 miljard dollar aan schuldaflossing en 10,2 miljard dollar aan aandeleninkoop.

Middels bezuinigingen op de operationele kosten en de kapitaaluitgaven en het opschorten van het aandeleninkoopprogramma zal Shell in totaal zo’n 18.2 miljard dollar vrijmaken in 2020. Dat is meer dan de totale dividendbetalingen van vorig jaar. Verder heeft Shell voor 18 miljard dollar in contanten op zijn balans, en 10 miljard dollar in bankleningen.

En mocht Shell meer geld moeten lenen, dan is dat gezien de hoge kredietwaardigheid geen probleem.

Een moeilijk jaar voor de boeg

De financiële prestaties van Shell zullen in 2020 vrijwel zeker te lijden hebben onder de instorting van de olieprijzen. Verder zal de vraag naar brandstof vanwege de pandemie laag blijven. Maar Shell bevindt zich volgens The Motley Fool in een sterke financiële positie om het dividend te handhaven.

Het risico op een daling lijkt laag, concludeert The Fool, vooral in vergelijking met kleinere bedrijven in de energiesector. In feite is Shell een van de weinige oliemaatschappijen die u als dividendbelegger rustig kunt kopen.

Niemand weet uiteraard hoe de huidige macro-economische situatie zich zal ontwikkelen, dus beleggers moeten zich wel bewust zijn van de risico's die verbonden zijn aan het investeren in deze sector, zelfs als het een absoluut topbedrijf betreft.

Bekijk ook: Welke bedrijven schrappen het dividend?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.