Nieuwkomer op het Damrak: hier moet u op letten

Door Jasperien van Weerdt op 29 mei 2020 08:47 | Views: 6.383

Nieuwkomer op het Damrak: hier moet u op letten

Voor het eerst sinds lange tijd gaat er weer een bedrijf naar de Amsterdamse beurs: koffiebedrijf JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts. Hoe kunt u beoordelen of een nieuwkomer de investering waard is?

Vandaag maakt JDE Peet’s zijn entree op Beursplein 5 in Amsterdam. Dat is sneller dan gepland: eigenlijk stond de IPO op 3 juni op de rol, maar vanwege de grote interesse van beleggers is dat vervroegd.

Een aandeel gaat 31,50 euro kosten. Daarmee komt de beurswaarde van de koffiereus uit op 15,6 miljard euro.

Is het koffieaandeel een interessante belegging? Om met het slechte nieuws te beginnen: uitsluitend institutionele beleggers mochten inschrijven op de aandelen. Particuliere beleggers die de afgelopen dagen hun broker hebben gebeld, hebben te horen gekregen dat ze pas vandaag hun slag kunnen slaan, als de notering een feit is.

Waarop moet u zoal letten bij een beursgang? We zetten zeven criteria voor u op een rij.

1. Hoeveel aandelen worden er op de markt gebracht?

Een belangrijk punt om op te letten is het aantal aandelen dat op de beurs verhandeld wordt. Is dat een laag percentage, dan kan het zijn dat het bedrijf er baat bij heeft dat de koers na de beursgang verder oploopt, omdat er mogelijk op een later tijdstip nog meer stukken geplaatst gaan worden.

Gaat een meerderheid van de aandelen in de verkoop, dan kan dat erop duiden dat de eigenaren snel willen cashen. Dat is uiteraard geen pré.

2. Waarom gaat het bedrijf naar de beurs?

Er kunnen verschillende redenen zijn om geld op te halen op de beurs. Sommige bedrijven willen de opbrengst gebruiken om bijvoorbeeld overnames of investeringen te doen. Dat kan leiden tot groei op de langere termijn, en dat is gunstig voor de aandeelhouders.

Maar de inzet van een beursganger kan ook een exit zijn voor de bestaande aandeelhouders. Daar heeft een particuliere belegger natuurlijk niets aan.

3. Blijven de oprichters aandeelhouder?

Wie herinnert zich nog de ongelukkige afloop van de beursgang van World Online in 2000? Op het IPO-feestje stak oprichter Nina Brink nog lachend haar duimen op. Enkele dagen later stortte de beurskoers in, nadat bekend werd dat Brink en enkele andere grote aandeelhouders, aandelen hadden verkocht.

Dit illustreert hoe belangrijk het signaal is dat de bedrijfstop bij een beursgang afgeeft. Als het management als grootaandeelhouder aanblijft, getuigt dat van meer vertrouwen in het eigen bedrijf dan wanneer de oprichters zich naar de uitgang begeven. De top van het bedrijf weet immers veel meer van het bedrijf dan u.

4. Hoeveel zeggenschap krijgen de aandeelhouders?

Zoals gezegd is het een gunstig teken als de eigenaren na de IPO via een aandelenbelang aan het bedrijf verbonden blijven. Maar houden ze een meerderheid van de stukken aan, bedenk dan wel dat beleggers die instappen weinig te zeggen zullen hebben. Dit is het geval bij JDE Peet’s: de Duitse investeringsmaatschappij JAB houdt een meerderheidsbelang.

Daarnaast wees het Financieele Dagblad er onlangs op dat slechts zeven van de veertien bestuurders in het one tier-board van JDE Peet’s onafhankelijk zijn. De rest is verbonden met een van de twee grootaandeelhouders.

5. Hoe presteert het bedrijf?

Misschien wel het belangrijkste punt om op te letten zijn de prestaties van het bedrijf. Voorafgaand aan elke beursgang verschijnt een dik prospectus vol informatie. Wie die van JDE Peet’s wil doornemen, moet er goed voor gaan zitten: het document telt maar liefst 368 pagina’s.

Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het bedrijf. Hoeveel omzet maakt de nieuwkomer? Maakt het concern winst? Heeft het bedrijf een groot marktaandeel? Hoe stevig is de concurrentie? Oogt de balans solide? Heeft het bedrijf schulden? Wat zijn de vooruitzichten voor de resultaten? En welk dividendbeleid heeft het concern in gedachten?

Kijk ook hoe de winstontwikkeling zich verhoudt tot de afgegeven koersrange. Een aandeel met een hoge koers/winstverhouding oogt duur, maar als het een groeibedrijf is, kan een hogere koers toch gerechtvaardigd zijn.

Vindt u het zelf lastig om de cijfers te doorgronden en een beursfonds zelf op zijn merites te beoordelen, laat u dan adviseren door een expert. Wie bijvoorbeeld lid is van IEX Premium kan deze actuele analyse van de beursgang raadplegen.

6. … en ten opzichte van concurrenten?

Vergelijk de prestaties en waardering van de beursganger ook met die van concurrenten. Is het aandeel relatief duur? Of heeft het een aantrekkelijke waardering?

7. Wat zijn de omstandigheden van de beursgang?

Ook de omstandigheden waarin de aandelen naar de beurs worden gebracht zijn van belang om te bepalen of het slim is om aan boord te gaan. Heeft de verkopende partij haast om zijn stukken van de hand te doen, dan kan dat erop duiden dat hij weinig vertrouwen heeft in de markt en bang is rendement mis te lopen.

Om die reden is het vaak een veeg teken als in een korte tijd een hausse aan beursgangen plaatsvindt. Dit gebeurde bijvoorbeeld aan de vooravond van de dotcomcrisis in 2000: internetbedrijven met dollartekens in de ogen buitelden over elkaar heen om geld van aandeelhouders binnen te harken. De rest is geschiedenis.

Resultaten uit het verleden...

Tot slot nog een algemene waarschuwing. Als we afgaan op resultaten uit het verleden, dan blijkt dat u zich niet rijk moet rekenen als u een beursnieuweling in uw portefeuille opneemt. Zo'n belegging is vaak minder lucratief is dan veel beleggers hopen, zo blijkt uit een eerder artikel op IEX Profs.

Onderzoekers hebben de koersontwikkeling geanalyseerd van duizenden Amerikaanse bedrijven die tussen 1975 en 2014 naar de beurs zijn gebracht. Hieruit bleek dat de meeste bedrijven de eerste twee jaar minder rendeerden dan het beursgemiddelde. Dat geldt vooral voor kleinere bedrijven.

Daarna zijn er overigens geen significante verschillen meer, dus het loont om enig zitvlees te hebben.

Uit het voornoemde onderzoek blijkt ook dat de koersen van de meeste beursfondsen op de eerste handelsdag in de lift zitten. Dat komt omdat veel aandelen met een korting worden verhandeld, als compensatie voor het vertrouwen dat beleggers hebben in de beursnieuweling. Mocht dat vandaag ook het geval zijn bij JDE Peet's, dan vissen particuliere beleggers achter het net, aangezien zij niet konden inschrijven. Maar dit kunt u enigszins relativeren, aangezien beleggen toch vooral een lange-termijnbezigheid is.

Lees ook: 'Nieuwe beursrecords dit jaar reëel'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.