BlackRock positief over Europese aandelen

Door Redactie op 1 juli 2020 08:50 | Views: 5.652

BlackRock positief over Europese aandelen

Europese aandelen zullen het in de tweede helft van dit jaar bovengemiddeld goed doen, terwijl Amerikaanse effecten zullen achterblijven na de sterke rally dit kwartaal. Dat voorspellen analisten van BlackRock, een van de grootste beleggers ter wereld.

In het halfjaarlijkse rapport, genaamd “2020 midyear outlook report”, neemt BlackRock een neutrale positie in ten aanzien van aandelen. Wel ziet de Amerikaanse vermogensbeheerder regionale verschillen:

  • Europa: overweging (voorheen onderweging)
  • Verenigde Staten: neutraal (voorheen overweging)
  • Japan: neutraal (voorheen onderweging)
  • Rest van Azië: neutraal (voorheen overweging)
  • Opkomende markten: onderweging (voorheen neutraal)

'Europese aandelen hebben een streepje voor'

Europese aandelen hebben volgens BlackRock betere vooruitzichten vanwege de heropening van de Europese economieën en krachtig overheidsoptreden.

“Wij denken dat dit Europa veel rugwind geeft om in de tweede helft van het jaar beter te presteren dan opkomende markten,” zei Mike Pyle, wereldwijd hoofd investeringsstratie bij BlackRock, tegen CNBC. “Hoewel er risico's blijven bestaan, ziet de situatie er veel robuuster uit dan we twee of drie maanden geleden dachten.” Volgens Pyle kunnen Europese aandelen het meest profiteren van een cyclische opleving.

... maar minder positief over Amerikaanse aandelen

Dat BlackRock minder positief is geworden over Amerikaanse aandelen, heeft verschillende redenen: het risico van afnemende fiscale stimulansen, angst voor een tweede besmettingsgolf, oplopende spanningen tussen China en de VS en de onrust over de presidentsverkiezingen.

Ook de visie over aandelen uit opkomende markten is negatiever geworden. Dit komt volgens BlackRock omdat veel opkomende landen worstelen met de bestrijding van de coronapandemie en weinig beleidsruimte hebben om de pijn te verlichten.

Voorkeur voor aandelen van hoge kwaliteit

Opvallend is verder dat BlackRock over de hele linie de voorkeur geeft aan aandelen van hogere kwaliteit.

Ook is de vermogensbeheerder wat minder enthousiast over low volatility-aandelen: aandelen die in tijden van hoge volatiliteit, ofwel veel risico op de markten, goed blijven liggen. 'De economieën worden weer opgestart. Daar profiteren cyclische aandelen van. Er is minder behoefte aan een defensieve positie', schrijft BlackRock in het rapport.

Bedrijfsobligaties boven aandelen

De beleggingsreus geeft verder de voorkeur aan bedrijfsobligaties boven aandelen. Dit komt onder andere door de opkoopprogramma's van centrale banken en de zoektocht van beleggers naar rendement in een omgeving met lage en soms zelfs negatieve rentes.

In de obligatiemarkt is BlackRock overwogen in Amerikaanse staatsobligaties, bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, high yield obligaties (obligaties met een bovengemiddeld risico en rendement) en staatsobligaties uit de eurolanden in de periferie (zoals Zuid-Europa).

Over Duitse staatsobligaties (bunds) is de vermogensbeheerder minder positief.

Versnelling van vier trends

De pandemie heeft volgens BlackRock vier bestaande trends versneld. Ten eerste wordt de wereld steeds meer gespleten, waarbij de VS en China lijnrecht tegenover elkaar staan. De sterke rivaliteit dwingt andere landen in toenemende mate om partij te kiezen. Dit betekent volgens BlackRock dat beleggers er verstandig aan doen om in beide markten een positie in te nemen.

Ten tweede zal de pandemie de trend naar de-globalisering waarschijnlijk verder versnellen, omdat de crisis nationalistische en protectionistische tendensen versterkt. Landen zullen er in toenemende mate voor kiezen om de productie van strategische goederen in eigen hand te nemen, in plaats van uit te besteden. Dat zal leiden tot grote veranderingen in de wereldwijde productieketen en ten koste gaan van de efficiency.

Ten derde zal inmenging van de overheid in de economie waarschijnlijk meer verankerd raken. Veel landen hebben bijvoorbeeld aan de overheidssteun allerlei voorwaarden verbonden, zoals het inperken van aandeleninkoop en dividenduitkeringen. Dat drukt natuurlijk een stempel op het beleid van bedrijven.

Tot slot verergert de pandemie de ongelijkheid binnen en tussen landen. Zo zijn sommige opkomende markten bovengemiddeld hard getroffen door de coronacrisis.

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder

Een andere opmerkelijke bevinding van BlackRock is de toenemende populariteit van duurzame beleggingen.

"Een van de meest interessante ontwikkelingen dit jaar is dat de instroom van duurzame beleggingsfondsen aanhoudend in de lift zat; zelfs tijdens de beurscrash in maart", zegt Pyle tegen CNBC. "De beurzen waren enorm beweeglijk, maar een van de constante factoren was een verschuiving van kapitaal naar duurzaamheidsstrategieën."

Lees ook: Waarom El-Erian zijn geld nog even aan de zijlijn houdt

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.