De 7 meest koopwaardige cryptomunten van 2020

Door Redactie op 6 oktober 2020 08:45 | Views: 15.672

De 7 meest koopwaardige cryptomunten van 2020

Iedereen kent bitcoin, de digitale munt die ruim 10 jaar geleden in de markt werd gezet door de Japanner Satoshi Nakamoto. Bitcoin heeft sindsdien een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met in 2017 een enorme stijging. Maar het is allang niet meer de enige cryptomunt in omloop. Er zijn er inmiddels duizenden.

Mark Reeth zette in een column voor U.S.News de 7 meestbelovende en meest koopwaardige digitale munten op een rij.

1. Bitcoin

Onder het motto niks zo goed als het origineel zet Reeth bitcoin op één. Met ongeveer $200 miljard aan bitcoins in omloop is dit nog altijd verreweg de meest populaire en makkelijkst verhandelbare munt in het digitale spectrum.

Bitcoin heeft bovendien al heel wat turbulentie doorgemaakt en overwonnen. De belangrijkste was de val in 2018 nadat eind 2017 een hoogtepunt was aangetikt van boven de $20.000.

In 2018 viel de koers ver terug (tot $3234 eind dat jaar) om daarna weer sterk te herstellen. Dat bewijst dat bitcoin geen eendagsvlieg is. Momenteel ligt de koers redelijk stabiel rond de $10.000.

2. Bitcoin cash

Op de tweede plaats komt bij Reeth een in 2017 ontwikkelde variant van bitcoin: bitcoin cash. Dat is ontworpen toen bitcointransacties steeds trager en steeds duurder werden, vanwege de manier waarop de onderliggende blockchain is ingericht.

Een keten van grotere blokken (8MB in plaats van 1 MB) moet dat probleem verhelpen. Bitcoin cash is nu nog relatief klein, maar door de schaalvoordelen is het groeipotentieel groot.

3. Litecoin

Litecoin is een vereenvoudigde vorm van bitcoin. Uitvinder Charlie Lee noemt het zelf een soort zilver, waar bitcoin goud is.

Het grote voordeel van litecoin is dat er geen zware computers nodig zijn om de litecoins te “minen” - het kan op een gewone PC. Boovendien worden transacties veel sneller afgerond dan bij bitcoin.

4. Ethereum

Een van de bestaansredenen voor cryptocurrencies is om geld te decentraliseren. Ethereum gaat nog een stap verder: dat decentraliseert het hele internet. In plaats van via centrale servers praten losse computers met elkaar, gebruikmakend van een op de blockchain-technologie gebaseerd softwareplatform.

Het platform heet Ethereum, ether is de munteenheid die erop wordt uitgewisseld. Met een marktvolume van $40 miljard is ether na bitcoin de belangrijkste digitale munt.

5. Binance coin

Binance kan worden gezien als een zustje van ether. In het begin werd binance ook verhandeld op het Ethereum-platform, maar sinds 2017 heeft deze munt zijn eigen handelsplatform: Binance DEX.

Op dat platform kan gehandeld worden in de binance-munt (BNB), maar ook kunnen er bijvoorbeeld bitcoins omgewisseled worden in ethers. Deze functie blijkt erg populair want Binance DEX is in vrij korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste beurs voor digitale munten.

Wie de transactiekosten betaalt in BNB krijgt korting - en daarmee is ook de voortdurende populariteit van de munt gegarandeerd.

6. Tron

Tron mikt heel gericht op het uitwisselen van content: media, apps en games. Via de beurs “Tronix” kunnen mensen betalen - en ook betaald worden - voor bijvoorbeeld het streamen van video.

Het zou in de toekomst kunnen gaan fungeren als concurrent van bijvoorbeeld Netflix, hoewel nog niet iedereen overtuigd is van de legitimiteit van het geheel. Als belegging is het hooguit speculatief.

7. Chainlink

Chainlink kan worden gezien als aanvulling op het Ethereum-platform. Dat is gebaseerd op het sluiten van overeenkomsten tussen twee partijen, waarbij de transactie wordt vastgelegd op de blockchain. Het probleem is dat deze transacties alleen kunnen plaatsvinden op het platform zelf, maar er data uit de echte wereld bij betrokken zijn.

Daarvoor worden zogenoemde oracles ingezet. En Chainlink heeft een reputatiesysteem bedacht dat garandeert dat die data accuraat zijn. Zodra de data van een orakel zijn geverifieerd, wordt betaald met de digitale munteenheid link.

Chainlink speelt daarmee een belangrijke rol bij de betrouwbaarheid van Ethereum, en die van de decentrale economie.

Lees ook: 'Cryptovaluta zijn geen veilige havens'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.