'PostNL heeft voorlopig wind mee'

Door Redactie op 7 oktober 2020 12:10 | Views: 2.087

'PostNL heeft voorlopig wind mee'

PostNL heeft de afgelopen jaren het geduld van beleggers danig op de proef gesteld, maar beloont aandeelhouders nu met positieve berichten. Het concern profiteert van een flink online shoppende consument.

“De winstverwachting wordt opnieuw verhoogd, middels een sale & lease back wordt kapitaal ontsloten en mede dankzij die transactie weet PostNL de schuldenlast weer richting gezonde proporties terug te dringen”, legt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk uit.

Dividendbetaling hervat

Bovendien kan sneller dan verwacht worden overgegaan tot het uitkeren van dividend. “De dividendbetaling over FY 2020 zal worden hervat en dat is een jaar eerder dan voorzien.”

PostNL heeft zich nog niet uitgelaten over de hoogte van het dividend. “Voorlopig schatten wij dit in op 0,10 euro per aandeel en dat zou dan een aantrekkelijk dividendrendement van 3,4% opleveren.”

Online shoppen krachtige ontwikkeling

Crum wijst erop dat de oorspronkelijke taxaties van de IEX Beleggersdesk nog te conservatief zijn geweest. “De verschuiving richting online shoppen is nog krachtiger dan ingeschat.”

Het was de afgelopen jaren geen pretje om aandeelhouder van PostNL te zijn. “Het is voor aandeelhouders de afgelopen jaren een echte achtbaan geweest qua koersvorming. Sneller dan verwacht wordt het geduld van beleggers echter wel beloond en de waarde in het concern komt duidelijk naar boven."

Vraagtekens voor de lange termijn

Crum zet echter voor de lange termijn wel vraagtekens bij het positieve verhaal. “Blijft de consument zo kooplustig in een economie die in zwaar weer verkeert? Dit is iets waar het bedrijf zelf ook zijn bezorgdheid over uitspreekt.”

En wat te denken van de alsmaar uitdijende invloed van techreuzen als Amazon en Alibaba? “Die zullen een steeds groter deel van de distributieketen opeisen, met name bij de last mile, ofwel de bezorging tot aan de deur. Voorlopig heeft PostNL de wind mee, maar de dreiging van de grote jongens neemt alles behalve af.”

Zie ook: Koersdoel PostNL omhoog bij ING

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.