'Meevallend resultaat Shell meer dan welkom'

Door Redactie op 30 oktober 2020 11:45 | Views: 10.690

'Meevallend resultaat Shell meer dan welkom'

Shell verraste donderdag met meevallende kwartaalcijfers en een dividendverhoging van 4%. Dit terwijl nog niet zo lang geleden het bedrijf beleggers de stuipen op het lijf joeg met een forse dividendverlaging.

Volgens Martin Crum van de IEX Beleggersdesk toont dit nog maar eens aan waarom we niet al te grote conclusies moeten trekken uit één kwartaal. “Die zijn voor het grotere plaatje, in het licht bezien van de energietransitie, van ondergeschikt belang”, zo schrijft hij in een analyse.

Welkome cijfers na desastreus H1

Toch noemt hij de meevallende derdekwartaalcijfers meer dan welkom na het desastreuze eerste halfjaar. 

“De aangepaste Q3-winst van 955 miljoen dollar valt mee. Dat heeft Shell voor een belangrijk deel te danken aan bereidwillige consumenten die de portemonnee trekken en daarbij niet op een dubbeltje kijken.”

Upstream, de opsporings- en winningstak van Shell, schreef rode cijfers door de lagere olieprijs. Daar hoeven beleggers voorlopig ook nog niet op herstel te rekenen, schrijft Crum. “Althans niet zo lang corona haar lelijke werk doet.”

Bij Oil Products is de stand van zaken aanmerkelijk beter. “De aangepaste kwartaalwinst van 1,7 miljard dollar bij deze divisie is de hoofdreden dat het resultaat meevalt.” Dan is er nog het onderdeel Chemicals, waar de resultaten redelijk op peil bleven.

Consument blijft geld uitgeven

Wat verder opvalt is dat de consument vrolijk doorgaat met geld uitgeven bij de tankstations. “Shell heeft wereldwijd circa 45.000 tankstations en hoewel er de afgelopen periode sprake is geweest van veel minder woon-werkverkeer, wordt er wel degelijk nog getankt, waarbij consumenten kiezen voor betere en dus duurdere brandstoffen.”

“Daarbovenop - al laat Shell zich daar verder niet over uit - zijn de marges bij de zogeheten impulsaankopen (ijsjes, snoepwerk, frisdrank) niet misselijk.” 

Wat ook kan helpen is dat het openbaar vervoer gemeden wordt in deze tijden. Mensen pakken liever de auto, wat volgens Crum ook te duidelijk te merken is in de aantrekkende autohandel.

Investeringen verdelen tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ economie

Duidelijk is dat Covid-19 de energietransitie in stroomversnelling heeft gebracht, en dat Shell zich vanuit de achterhoede snel naar voren zal moeten werken, schrijft hij. “Gelukkig heeft het concern wel al meerdere kansrijke potjes op het vuur staan, waaronder waterstof.”

“Voor de komende jaren zal Shell, net als bijvoorbeeld ook de auto-industrie, het investeringsbudget moeten verdelen tussen 'oude economie' (fossiele brandstof) en 'nieuwe economie' (groene energie). Over de invulling hiervan krijgen we pas meer te weten op 11 februari, dan staat een strategie-update gepland.”

Tot die tijd verdient Shell - met het sterke trackrecord, de hoge cashflow en de strakke leiding - het voordeel van de twijfel, aldus de analist.

Zie ook: 'Te vroeg om Shells van deze wereld af te schrijven'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.