Goldman: Aandelen dalen zodra economie piekt

Door Redactie op 26 april 2021 14:10 | Views: 12.405

Goldman: Aandelen dalen zodra economie piekt

Het sterke herstel van de Amerikaanse economie na de coronacrisis klinkt veel beleggers als muziek in de oren. Maar volgens analisten van Goldman Sachs onder leiding van Ben Snider zullen beleggers de komende tijd rekening houden met lagere rendementen op hun aandelen, en meer volatiliteit.

De Amerikaanse zakenbank verwacht volgens Marketwatch dat de groei van het Amerikaanse bbp in het derde kwartaal van dit jaar licht zal vertragen, en daarna in de volgende kwartalen verder zal teruglopen.

Zwakker, maar nog steeds positief

"Afnemende groei gaat meestal gepaard met een zwakker, maar nog steeds positief, rendement op aandelen en een hogere volatiliteit", aldus Goldman Sachs.

Sinds 1980 heeft de S&P 500 een gemiddeld maandelijks rendement van 1,2% behaald tijdens periodes van positieve en versnellende groei. Het rendement daalde tot 0,6% in tijden van vertraagde groei.

In feite presteren aandelen ondermaats juist wanneer de groei piekt. Beleggers die belegden in de S&P 500 toen de productie-index van het Amerikaanse Institute for Supply Management boven de 60 lag - een teken van piekgroei - zagen mediane rendementen van -1% in de maand daarna, en slechts 3% in het daaropvolgende jaar. In maart klokte de ISM-index voor de verwerkende industrie af op 65.

Ook positief nieuws

Maar er is ook positief nieuws. Buiten de VS zit de wereldeconomie nog steeds in de lift. Goldman Sachs verwacht dat de economische groei in Europa, Japan en de opkomende markten buiten China zal pieken in het derde kwartaal van dit jaar. Dat is wat later dan in de VS.

"Als gevolg daarvan zouden sommige cyclische delen van de Amerikaanse aandelenmarkt het de komende maanden beter moeten doen dan gebruikelijk wanneer de Amerikaanse groei begint te vertragen", aldus de bank.

Cyclische- en 'heropeningsaandelen' aantrekkelijk

Goldman geeft beleggers twee adviezen: Koop wereldwijd gericht cyclische aandelen en investeer in een mandje met Europese 'heropeningsaandelen' die achter zijn gebleven bij de VS.

Zie ook: Ongunstig voorteken: Insiders dumpen aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
0
Ha ha, zogauw de aandelen beginnen te pieken, dan dalen ze ! Tja het is een grote illusie om te denken dat er maar weinigen failliet gaan de komende tijd en de economy nog boven de piek van 2019 uitkomt. Men is veel en veels tever vooruitgelopen ! niks als een berg gebakken lucht nu in de beurzen! Ik hou gewoon veel cash aan de wal voor nu effe + FLOWTRADERS . Voorlopig kijk ik nu de kat uit de boom!
Pelargonium
0
Wat heb ik geleerd : de realiteit is steeds het inverse van wat analisten van de " grote" vermogensbeheerders of banken. Neem alle voorspellingen met een dikke korrel zout en doe dus precies het omgekeerde. Koop dus nooit de favorieten van de analisten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.