Koper als het nieuwe goud

Door Redactie op 23 juli 2021 08:00 | Views: 14.758

Koper als het nieuwe goud

Goud is al duizenden jaren een populaire investering. Sinds het uitbreken van de pandemie gaat koper, een van de meest veelzijdige metalen die er zijn, echter als een speer. Afgelopen mei werd zelfs de piek van 10.000 dollar per ton bereikt.

De recente dip in de koperprijs zou weleens een mooi koopmoment kunnen zijn, als we afgaan op dit artikel van MoneyWise. De website legt uit waarom koper nog een zonnige toekomst voor zich heeft.

Dr. Copper

Koper is de nummer drie achter goud en zilver in de sieradenwereld, maar in de bouw en industrie staat het met stip op nummer één. Het is duurzaam, goed bewerkbaar en geleidt warmte en elektriciteit als de beste. Je vindt het in bijna alle machines en overal van de draden tot de leidingen die door het huis lopen.

Het wordt zo breed toegepast dat het ook weleens 'Dr. Copper' wordt genoemd, omdat het zo goed kan diagnosticeren hoe het met de economie in het algemeen gesteld is. En nu de wereldeconomie weer als een tierelier draait, zien we dat terug in de koers van koper.

Waarom de vraag zal toenemen

Het wereldwijde herstel is één argument waarom koper aantrekkelijk is. Maar er zijn meer redenen aan te wijzen waarom de vraag naar koper zal stijgen.

Ten eerste zet president Biden zijn plannen door om de Amerikaanse infrastructuur te verbeteren. Bij de aanpak van alle snelwegen, bruggen en verkeersaders zal koper een belangrijke rol spelen. Daarnaast is het metaal belangrijk in de overgang naar elektrisch rijden. In elektrische voertuigen zit twee tot vier keer zoveel koper als in reguliere auto’s.

Koper heeft zelfs antimicrobiële kwaliteiten. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen op plekken die veel worden aangeraakt, om zo de verspreiding van infecties tegen te gaan, zeker nu in het licht van Covid-19.

Lees meer: Rollen we een nieuwe supercyclus in grondstoffen in?

Het nieuwe olie

Volgens David Neuhauser, oprichter van hedgefonds Livermore Partners, zei al eerder tegen CNBC dat metalen de wind mee hebben door de zwakkere dollar en de transitie naar een groenere infrastructuur. Hij wees toen koper aan als favoriete grondstof van Livermore.

"Ik denk dat koper het nieuwe olie is, en ik denk zie de komende tien jaar behoorlijk zonnig in met een koerspotentieel tot wel 20.000 dollar per ton."

Hoe erin beleggen?

Maar hoe te beleggen in koper? Daar zijn verschillende manieren voor. Fysiek koper kopen kan natuurlijk, maar als u een serieuze investering wilt doen, wordt de opslagruimte al snel een probleem. ETF’s zijn waarschijnlijk een beter idee: zo heeft u blootstelling aan het metaal zonder het in bezit te hoeven hebben. 

U kunt kiezen voor ETF’s met de meest verhandelde grondstoffen, waaronder koper, of bijvoorbeeld voor de Global X Copper Miners ETF, zoals analist Koen Lauwers in zijn artikel op IEX.nl voorstelt. Die volgt de prestatie van de Global Copper Miners Index, en de grootste posities zijn mijnbouwbedrijven als Freeport McMoran, Ivanhoe Mines, Zijin Mining Vedanta en Teck Resources. 

Risico’s

Aan iedere belegging kleven risico’s. Sowieso is beleggen in grondstoffen niet voor iedereen geschikt omdat ze flink in waarde kunnen fluctueren, en koper al helemaal. 

Daarnaast hebben Chili, Peru en China samen bijna de helft van de wereldwijde productie in handen, waarbij Chili alleen al een kwart produceert. Overheidsbeslissingen, stakingen en andere lokale issues kunnen een grote impact hebben. 

"De linkse regering die sinds kort in Chili aan de macht is, heeft de heffingen op mijnbouw verhoogd. Hogere belastingen voor de mijnbouwindustrie en een verdere toename van de overheidsregulering zullen niet zonder gevolgen blijven voor de investeringsplannen van de mijnbouwers", schrijft Lauwers erover. 

Lees meer: 'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.