ASML in top 10 grootste techbedrijven ter wereld

Door Redactie op 23 september 2021 08:45 | Views: 25.532

ASML in top 10 grootste techbedrijven ter wereld

Een jaar geleden stelde U.S. News een top 10 op van de grootste technologiebedrijven ter wereld. In een jaar tijd kan er van alles veranderen. Dit keer prijkt een Nederlands bedrijf op de lijst: ASML is als nieuwkomer met stip de top 10 binnengekomen.

Verder valt op dat de Big Tech nog groter geworden is. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen ongeveer 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen.

  • Apple 
  • Microsoft 
  • Alphabet 
  • Amazon
  • Facebook
  • TSMC
  • Tencent 
  • Nvidia 
  • Samsung 
  • ASML

Lees meer: Waarom techreuzen hun eigen chips gaan ontwikkelen

ASML – Hollands glorie komt met stip in de top 10

ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

Samsung – dé concurrent van Apple

Samsung heeft zijn plek in de top 10 veroverd door het op te nemen tegen Apple. Telefoons en tablets van Samsung concurreren met de iPhone en iPad. En Samsung is nog steeds de wereldmarktleider op het gebied van smartphones, met een marktaandeel van 18% tegen 15% voor Apple. Het heeft niet de inkomsten uit diensten zoals Apple, maar zijn sterke merk, schaalgrootte en kracht op andere gebieden, maken het tot een wereldmarktspeler met een waarde van 440 miljard dollar.

Nvidia – zelfrijdend naar een sterke marktpositie

Hightech chipproducent Nvidia is de afgelopen vijf jaar met meer dan 1200% gestegen. De marktwaarde is opgelopen tot 525 miljard dollar. Het profiteert van de sterke positionering van het bedrijf in de snelgroeiende markt voor grafische verwerkingseenheden of GPU's. De producten van Nvidia zijn cruciaal voor snelgroeiende industrieën zoals zelfrijdende auto's en kunstmatige intelligentie, en het bedrijf probeert marktaandeel van Intel af te snoepen in chips voor datacenters.

Tencent – een Chinese gigant bedreigt door regelgeving

Tencent is het meest waardevolle technologiebedrijf van China, met een duizelingwekkend aantal activiteiten, waaronder WeChat, fintech-bedrijven, online advertenties en een gaming-divisie. Het recente harde optreden van China tegen deze industrie heeft de waardering van Tencent sinds februari met meer dan 40% gedrukt tot 550 miljard dollar. China’s dreiging met meer regelgeving is een groot obstakel om het piekniveau van 1 biljoen dollar aan marktwaarde weer te bereiken. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. – groot in halfgeleiders

De grootste halfgeleiderproducent ter wereld is vooral bekend als TSMC. Het is groot in assembleren van hightech-chips die in van alles te vinden zijn, van smartphones en computers tot auto's en vliegtuigen. Sinds de beursgang in 1994 groeit het bedrijf jaarlijks 17,2%. Met een wereldwijd marktaandeel van 57% in de halfgeleiders zijn veel van 's werelds grootste technologiebedrijven loyale klanten, waaronder Apple en Nvidia. Met een marktwaarde van 595 miljard dollar en een sterke marktpositie lijkt TSMC niet snel buiten de top 10 te vallen.

Facebook – groeien tegen de politieke stroom in

Facebook heeft dit jaar sterk geprofiteerd van het economisch herstel. Het aandeel is de afgelopen drie kwartalen met meer dan 30% gestegen, waardoor de beurswaarde uitkwam boven de 1 biljoen dollar. Adverteerders besteden meer, en gebruikers zijn erg actief. Washington roert zich steeds meer vanwege privacy kwesties, misinformatie en dergelijke. Maar Facebook heeft nog genoeg potentieel om verder te groeien.

Amazon.com – de cloud als melkkoe

Velen denken bij Amazon aan een online retailer, maar het is een technologiebedrijf. Het bedrijf brengt een duizelingwekkende reeks technische gadgets uit, variërend van slimme luidsprekers tot Kindle-tablets. Een echte winstmachine is Amazon's cloudcomputing-divisie, Amazon Web Services of AWS. AWS was alleen verantwoordelijk voor 54,4% van het bedrijfsresultaat. Het is het groeimotor en een onbedreigde melkkoe. De marktwaarde van Amazon bedraagt ondertussen 1,7 biljoen dollar.

Alphabet – je kunt niet zonder

Wie maakt geen gebruik van de diensten van Google? Met een smartphone of laptop komt u er bijna niet onderuit. Dat is meteen het punt waarom deze meest waardevolle technologiebedrijven onder de loep liggen van antitrustautoriteiten. De dominantie van de Alphabet-diensten is enorm. Google heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 90% onder de zoekmachines. Het bedrijf kreeg vorig kwartaal een impuls toen adverteerders terugkeerden na een onzeker 2020 en de omzet steeg met 62%. De markt waardeert Alphabet op een duizelingwekkend 1,85 biljoen dollar.

Microsoft – in de wolken met een massief inkoopprogram

Microsoft telde al mee als 's werelds grootste softwarebedrijf, maar het heeft er een groeibriljant aan toegevoegd: de cloud. Het opereert nog in de schaduw van Amazon's AWS maar heeft een marktaandeel veroverd van 12,8%. Na een jaarlijkse groei van de winst per aandeel van meer dan 25% in de afgelopen vijf jaar, rekenen analisten de komende vijf jaar een jaarlijkse groei van de winst per aandeel van 15%. Met een marktwaarde van 2,2 biljoen dollar verhoogde Microsoft onlangs het dividend met 10% en startte een aandeleninkoopprogramma van 60 miljard dollar. 

Apple – onvergelijkbaar in velerlei opzicht

Apple was het eerste bedrijf dat een marktwaarde van 1 biljoen bereikte. Het is het meest waardevolle technologiebedrijf ter wereld. Om de omzet in perspectief te plaatsen, alleen met de Airpods zet Apple meer om dan Adobe, dat toch een marktwaarde van 300 miljard dollar heeft. De grootste melkkoe van Apple blijft de iPhone. Alleen al in het afgelopen kwartaal kwamen de verkopen uit op 39,5 miljard dollar. Maar Apple groeit in diensten, die ook hogere marges opleveren. Met een marktwaarde van 2,35 biljoen dollar staat Apple bovenaan in de top 10.

Bekijk ook: ASML - spil in het wereldwijde chiptekort

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.