7 goudaandelen voor als de inflatie stijgt

Door Redactie op 30 november 2021 09:10 | Views: 15.183

7 goudaandelen voor als de inflatie stijgt

De koers van goud had in 2021 meer weg van een achtbaan. Het edelmetaal piekte op meer dan 1960 dollar per troy ounce en stuiterde vervolgens in schokken omlaag tot 1670 dollar. De laatste tijd heeft goud echter weer de wind in de rug en is de prijs gestegen tot boven de 1800 dollar.

Edelmetalen zijn weer in trek. De zorgen over hogere inflatie en de nieuwe variant van het coronavirus nemen toe. Dat kan de komende maanden de goudprijs opdrijven, omdat beleggers hun toevlucht zoeken tot veilige havens.

USNews zette zeven aandelen op een rij die beleggers kunnen overwegen voor hun portefeuille als zij van deze ontwikkeling willen profiteren.

Barrick Gold – een gouddelver pur sang

Barrick Gold Corporation is een van de grootste goudmijnbedrijven met een marktwaarde van rond de 35 miljard dollar. Het hoofdkantoor is gevestigd in Toronto en de goudmijnen bevinden zich voornamelijk in Afrika en de VS.

Het aandeel stond de laatste tijd wat onder druk. Barrick Gold is zo’n 15% gedaald in het afgelopen jaar. De inflatievrees drijft momenteel de koers hoger, dus dit is misschien het moment om te overwegen positie in een gouddelver als Barrick te nemen.

BHP Groep – actief in alles dat uit de grond te halen valt

BHP is qua marktkapitalisatie het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het hoofdkantoor zit in Australië, maar BHP is bijna overal actief waar grondstoffen zijn te winnen. De exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten omvatten onder meer steenkool, olie en gas. De mijnbouwactiviteiten betreffen koper, zilver, zink, molybdeen, uranium en ijzererts.

BHP delft ook goud: het mijnbouwbedrijf beschikt over een sterk gediversifieerde portefeuille. Wilt u enkel blootstelling aan het edelmetaal, dan is BHP minder ideaal. Maar anderzijds bent u aan het goede adres als u uw risico wilt verkleinen door niet alleen op goud in te zetten.

Franco-Nevada – de gouden middenmoot

De marktwaarde van Franco Nevada bedraagt zo’n 30 miljard dollar. Daarmee is het een goudlokje, dat niet te groot en niet te klein is. Niet zo klein dat het kapitaal tekort zou kunnen komen, maar het is ook niet zo groot of gediversifieerd in andere metalen dat het stagneert en niet kan profiteren van stijgende prijzen van edelmetalen.

Het is actief in olie en gas, maar ook in zilver en platina. Goud is echter de hoofdactiviteit en goed voor zo’n 65% van alle inkomsten. De andere activiteiten zorgen voor enige stabiliteit, maar voor blootstelling aan het edelmetaal zit u bij Franco-Nevada goed.

Gold Fields – rijk aan geschiedenis, mooie toekomst

Gold Fields is een goudmijnaandeel met reserves in Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Het bedrijf zoekt ook naar koper, maar de naam zegt genoeg.

Het heeft belangen in negen operationele mijnen met een jaarlijkse productie van ongeveer 2,24 miljoen ounces en nog een ruime voorraad reserves. De geschatte reserves - ongeveer 116 miljoen ounces - zijn goed voor meer dan 50 jaar op het huidige productieniveau. Gold Fields is een bedrijf met een rijke geschiedenis sinds 1887 en een mooie toekomst.

Newmont – een gouddelver met waardevolle bijvangst

Newmont is een van de grootste edelmetaalproducenten op Wall Street. De marktwaarde bedraagt zo’n 45 miljard dollar. De productie van koper, zilver, zink en lood is vooral een bijproduct van de goudwinningsactiviteiten. De gouddelver is actief van de Verenigde Staten en Canada tot Zuid-Amerika, Australië en Afrika en beschikte eind 2020 over 94,2 miljoen ounces aan bewezen goudreserves.

Het aandeel Newmont heeft tot nu toe in 2021 ondermaats gepresteerd, maar komt zeker in aanmerking als u op zoek bent naar betere goudaandelen.

Pretium Resources – klein, maar veelbelovend

Pretium is een Canadese mijnbouwer, voornamelijk gericht op exploratie van goud en zilver. Met een marktwaarde van 3 miljard dollar niet de grootste speler.

Pretium is misschien niet zo prominent of zo groot als andere mijnbouwaandelen, maar het heeft veel beter gepresteerd met een winst van bijna 30% in 2021 - inclusief een stijging van ongeveer 75% ten opzichte van de dip in de zomer.

Wheaton Precious Metals – goud met een zilveren randje

In 2017 wijzigde dit edelmetaalbedrijf de naam van Silver Wheaton Corp in Wheaton Precious Metals, onder meer omdat goud een steeds belangrijker aandeel kreeg in de prestaties van het bedrijf. Qua marketing en ook operationeel een verstandige zet.

Wheaton haalt zijn omzet uit de exploitatie van goud-, zilver-, palladium- en kobaltmijnen. Het exploiteert zo’n vierentwintig mijnen en ontwikkelt er momenteel nog zeven om de komende jaren een gestage stroom edelmetalen te garanderen.

Lees ook: Edelmetalen weer in trek

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.