Waarom bodemvissen meestal geen goed idee is

Door Jasperien van Weerdt op 3 mei 2022 08:00 | Views: 11.707

Waarom bodemvissen meestal geen goed idee is

Veel aandelen hebben dit jaar een forse correctie achter de rug. Dat maakt beleggers hebberig. Immers, een aandeel dat met 10% of 20% onderuit is gegaan, oogt als een koopje. Maar niet zelden blijkt goedkoop duurkoop. Deze risico's loopt als u gaat bodemvissen.

Op het dieptepunt instappen, een rit omhoog maken en het aandeel vervolgens op de top verkopen… Meer is er niet nodig om een goed rendement te behalen met uw beleggingen. Helaas is dit in de praktijk niet zo simpel, want niemand beschikt over een glazen bol. Veel bodembeleggers die hun slag slaan nadat een aandeel in de uitverkoop is gegaan, maken uiteindelijk verlies met hun vangst. Waar gaat het mis?

1. Bodem blijkt een sinkhole

Veel beleggers die de markt afspeuren naar aandelen die een forse koersdreun achter de rug hebben, wanen zich in de koopjeskelder. De verleiding is groot om op grote schaal stukken in te slaan en zo te profiteren van de afprijzing.

Maar bij een fikse afstraffing zouden eigenlijk de alarmbellen moeten gaan rinkelen; zeker als een aandeel harder omlaag gaat dan de markt. Niet voor niets luidt een bekende beurswijsheid 'Don't try to catch a falling knife'.

Probeer daarom altijd de reden van de koersval te achterhalen. Dit kan van alles zijn: een te dure overname, een tegenvallend orderboek, fraude, een boete van een toezichthouder, tegenvallende onderzoeksresultaten bij de ontwikkeling van een medicijn, een terugroepactie...

Soms is er geen duidelijk aanwijsbare reden en daalt de koers met de markt mee, zoals we ook hebben gezien tijdens de coronadip in 2020. In dat geval kan het een uitgelezen moment zijn om onterecht afgestrafte aandelen voor een zacht prijsje op te pikken. Maar vaak heeft de markt toch echt gelijk.

Bekijk ook: 'Dit is de grootste fout die beleggers maken'

Ook is het belangrijk om u te realiseren dat het bij beleggen draait om de verwachtingen voor de toekomst. Kijk dus hoe het bedrijf er fundamenteel voor staat en welke potentie het heeft. Analistenadviezen en -taxaties, bijvoorbeeld van de onafhankelijke analisten van de IEX Beleggersdesk, kunnen een aardig beeld geven.

Krabbelt de koers voorzichtig omhoog, stap dan niet overhaast in. Wacht op een wat overtuigender indicatie dat het herstel ook daadwerkelijk is ingezet, want één zwaluw maakt nog geen zomer. En accepteer dat u de absolute bodem altijd pas achteraf ziet.

2. Een daling van een dubbeltje lijkt weinig, maar ondertussen...

Een aandeel met een lage beurskoers kopen lijkt risicoloos. Een koers van €1 of €2 is al zo laag; die kan niet meer verder zakken, toch? Helaas is de praktijk weerbarstiger. Wat omlaag is gegaan, kan nog veel verder omlaag. In theorie kan elke koers met 100% kelderen. Hoewel dat niet vaak voorkomt, valt dat niet uit te sluiten.

Om koersontwikkelingen van laag geprijsde aandelen in proportie te kunnen zien, is het verstandig om te denken in percentages in plaats van absolute getallen. Als de beurskoers van €1 met 20 cent is gedaald, lijkt dat weinig. Maar het komt neer op een koersval van 20%. Dat oogt een stuk zorgelijker.

3. Dubbeltjesfondsen kennen specifieke risico's

Valt uw oog op een pennystock, wees u dan bewust van de risico's. In veel dubbeltjesfondsen is maar weinig handel. Dat maakt het lastig om van de stukken af te komen, als u geld nodig hebt. Ook kunnen de koersschommelingen fors zijn.

Verder is er vaak maar weinig informatie over deze fondsen voorhanden, omdat deze bedrijven meestal wat minder in de picture staan bij beleggers en analisten.

4. Klassieke valkuil: bleeders bijkopen

Veel beleggers proberen het totale verlies op een aandeel te dempen door op een laag niveau stukken bij te kopen. Maar zoals gezegd moeten we een forse koersdaling als een waarschuwingssignaal beschouwen. Als u er niet over zou piekeren om het aandeel nieuw in de portefeuille op te nemen, zou bijkopen eigenlijk een no go moeten zijn. Stel dat u al verlies op uw eerdere stukken hebt gemaakt en bijkoopt, dan wordt uw verlies bij een koersdaling alleen maar groter.

Breng daarom de discipline op om uw verlies te accepteren en waar nodig bleeders te verkopen.

5. Alles op rood

Voor elke belegging geldt: wed nooit op één paard, maar spreid de risico’s. Wilt u toch een gok wagen, stop dan niet uw hele vermogen in één aandeel, want dat maakt u erg kwetsbaar. Wilt u bijvoorbeeld €10.000 beleggen, dan kunt u uw inleg beter spreiden over tien verschillende fondsen (of bijvoorbeeld een ETF) dan volledig inzetten op één aandeel. Op die manier dempt u het risico.

Houd daarnaast de weging van fors afgestrafte aandelen beperkt. Dan lukt het beter om kortetermijnverliezen aan te kunnen.

Zie ook: 3 fouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
beleggertje2020
0
Van heel veel spreiden is nog niemand op korte termijn rijk geworden. Kunt beter enkel en alleen in datgene zitten waar je op korte en middenlange termijn zeer sterk in geloofd. Als je geluk hebt , haal je met spreiding over de lange termjn misschien 10% per jaar rendement. Mja tis wel allemaal zeer lange termijn . Als je een beetje pech hebt rendeerd het pas over 20 tot 30 jaar ! Pfffft. Kun je allang de pipel uit zijn hoor ! Hoe minder risico je wil lopen hoe minder en minder het rendement wordt. Niemand is echt rijk geworden van weinig risico's willen lopen !
Al Fonds
0
Je loopt quasi dezelfde risico's als je aankoopt zonder het momentum te bepalen.
Voor de banken is elk moment goed want de kassa moet blijven rinkelen en de commissies binnenstromen.
Al Fonds
0
Je loopt quasi dezelfde risico's als je aankopen doet zonder het momentum te bekijken.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.