Recessies: 5 lessen uit het verleden

Door Redactie op 6 oktober 2022 08:30 | Views: 8.841

Recessies: 5 lessen uit het verleden

Recessies zijn een essentieel onderdeel van de conjunctuur, maar het is vrij lastig te voorspellen wanneer ze precies opdoemen. Toch zijn er ook overeenkomsten te ontdekken. Jared Franz en Darrell Spence, economen bij vermogensbeheerder Capital Group, kijken wat de geschiedenis ons leert over recessies.

Bearmarkten gaan regelmatig samen met recessies, maar het rendement op aandelen kan prima positief zijn over de gehele periode van economische krimp. Dit en nog vijf andere lessen beschrijven zij in Recession watch: lessons from history and key economic indicators.

Recessies duren maar kort

Uit een analyse van 11 economische cycli in de VS vanaf 1950 blijkt dat recessies tussen de 2 en de 18 maanden duren, met een gemiddelde van 10 maanden. Over een periode van 70 jaar zijn de Amerikaanse markten dan maar 15% van de tijd in een recessie geweest.

En ook de algemene economische impact blijft meestal beperkt; tijdens een recessie kromp de Amerikaanse economie gemiddeld 2,5%. Zet dat tegenover een groei van gemiddeld 25% tijdens de expansiefase. 

Omgekeerde rentecurve is betrouwbare indicator

Bij het voorspellen van recessies wordt meestal gekeken naar werkloosheidscijfers, consumentenvertrouwen of bijvoorbeeld activiteit in woningbouw. Maar een factor die ook een goede voorspellende waarde heeft is een omgekeerde rentecurve, schrijven de economen. 

"In de afgelopen 50 jaar bleek die een zeer betrouwbare indicator. Het laat de relatie tussen tienjarige en tweejarige Amerikaanse staatsobligaties zien. Als de normale rentecurve omkeert, en tweejarige obligaties dus een hogere rente krijgen dan tienjarige, volgt er doorgaans binnen anderhalf jaar een recessie."

De inversie wijst op nerveuze beleggers die de veilige optie van staatsobligaties verkiezen boven risicovollere beleggingen, leggen Franz en Spence uit. In april en juni was de curve al eens omgekeerd en sinds juli blijft ze op lage niveaus. 

Niet alle sectoren reageren gelijk

Niet alle sectoren reageren hetzelfde op een economische crisis. Sommige houden beter stand dan andere.

"Consumptiegoederen en nutsbedrijven bijvoorbeeld, deden het tijdens de acht grootste dalingen tussen 1997 en 2022 altijd beter dan de brede index. En gezondheidszorg deed het tijdens zeven van de acht dalingen beter. Dit heeft te maken met de vaak royale dividenden die in deze sectoren worden uitgekeerd. Dat geeft een stabieler rendement wanneer aandelenkoersen onderuit gaan."

Obligaties kunnen voor demping zorgen

In de eerste helft van 2022 konden obligaties hun functie van veilige haven niet vervullen. Met een stijgende inflatie en rente daalden de vastrentende markten samen met aandelen en vielen de spreidingsvoordelen weg.

Maar in zes eerdere correcties tussen 2010 en 2018 konden de obligatiemarkten op één na in alle gevallen een positief rendement behalen, zelfs tijdens de brede sell-off begin 2018. 

Recessie komt waarschijnlijk vóór 2023

De exacte timing van de volgende recessie hangt af van het tempo waarin de centrale banken de inflatie willen beteugelen.

"Volgens ons is het creëren van ruimte op de arbeidsmarkt de enige manier om de spiraal van stijgende lonen en prijzen te doorbreken - vooral in de VS. Maar misschien moet de werkloosheid tot 5% of 6% stijgen voordat de loonstijging begint te matigen. Wij denken dat dit het heel moeilijk zal maken om tegen 2023 een recessie te vermijden", concluderen Franz en Spence.

Bekijk hierna: Goed nieuws is slecht nieuws en andersom. Hoe zit dat?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.