Tesla wil beleggers geruststellen

Door Redactie op 26 januari 2023 11:40 | Views: 5.723

Tesla wil beleggers geruststellen

Opnieuw probeert Tesla de twijfels rond het bedrijf weg te nemen. De agressieve prijsverlagingen van Tesla hebben de vraag naar elektrische voertuigen aangewakkerd, verzekerde Elon Musk. Met lagere prijzen wil Tesla marktaandeel behouden.

Analisten zien de ruimte ervoor, gezien de winstgevendheid van het bedrijf, schrijft Reuters.

Scherpe daling winstmarges

Het afgelopen jaar verdubbelde Tesla de productiecapaciteit en wist het bedrijf opnieuw verwachtingen van Wall Street over de inkomsten en winst over het vierde kwartaal te overtreffen, ondanks een scherpe daling van de winstmarges.

Het probeerde beleggers gerust te stellen dat het de kosten kan verlagen om de recessie het hoofd te bieden en als de concurrentie het komende jaar toeneemt. Elon Musk, de excentrieke zakenman, verwacht een vrij moeilijke recessie dit jaar, maar de vraag naar Tesla’s blijft goed ondanks een mogelijke krimp in de automarkt als geheel. Volgens sommige analisten is hij daarin te bullish.

Blijven de verkopen op peil?

Musk bagatelliseerde de bezorgdheid dat een zwakke economie de belangstelling van kopers zou afremmen. Met de forse prijsverlagingen is Tesla de initiator van een prijzenoorlog. Toch was de eigen prognose van een stijging van de verkopen met 37% voor dit jaar tot 1,8 miljoen voertuigen, lager dan het groeitempo van 2022. Volgens de topman is de levering van 2 miljoen voertuigen mogelijk als er geen externe verstoring optreedt.

De verkoopprognoses zijn een belangrijk aandachtspunt voor beleggers. Tesla handhaaft de langetermijndoelstelling van een samengestelde jaarlijkse omzetstijging van 50%. Volgens Musk maken de prijswijzigingen echt een verschil voor de gemiddelde consument. De vraag overtreft momenteel de productie. De orders in januari bedroegen ongeveer het dubbele van de productie, waardoor Tesla kleine prijsverhogingen voor Model Y doorvoerde.

Dringend behoefte aan nieuwe modellen

Het bedrijf is pionier in elektrisch vervoer, maar vertrouwt ondertussen op verouderde producten. Het werkt aan een Cybertruck, maar de productie van de nieuwe elektrische pick-up truck komt pas volgend jaar op gang. In maart wil Musk op de beleggersdag zijn plannen voor een voertuigplatform van de volgende generatie onthullen.

De automodellen van Tesla hebben allemaal dringend behoefte aan updates buiten de software, zei Jessica Caldwell van Edmunds. Tesla is afhankelijk van een goedkoper model, naast Model 3 en Model Y, om de massa in een EV te krijgen. Met de Cybertruck zal Tesla waarschijnlijk geen massavolumes bereiken zoals de concurrenten uit Detroit.

Is Musk te bullish?

Analisten vinden het doel van Tesla bullish gezien de macro-economische onzekerheden. De consumentenbestedingen komen fors onder druk te staan en analist Edward Moya denkt dat de grote klap in de autosector valt. Zelfs een kleine afkoeling van de vraag zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de bottom line van Tesla, zei Sophie Lund-Yates, analist bij Hargreaves Lansdown. Tesla gaf aan dat het geen volumegroei op korte termijn verwacht van China, omdat zijn fabriek in Shanghai bijna op volle capaciteit draait na de uitdagingen van vorig jaar.

In ernstige recessies is cash koning, zei Musk. En wat dat betreft staat Tesla er goed voor met 20 miljard dollar aan cash. De omzet bedroeg 24,32 miljard dollar in het vierde kwartaal. De analistenverwachting lag gemiddeld op 24,16 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel van 1,19 dollar overtrof ook de verwachting van Wall Street. Wel had Tesla meer voertuigen in voorraad, meer dan vier keer hoger dan een jaar geleden, tegen een recordwaarde van 12,8 miljard dollar.

Marges krimpen, maar blijven boven 20%

De brutomarges daalden in het vierde kwartaal tot een tweejarig dieptepunt van 25,9%. Ze stonden volgens Tesla onder druk door de kosten van het opstarten van de batterijproductie en de nieuwe fabrieken in Berlijn en Texas, evenals hogere kosten voor grondstoffen, grondstoffen, logistiek en garanties. 

Het bedrijf verwacht wel dat zijn brutomarge voor auto's boven de 20% zal blijven. De marges zullen naar verwachting verder onder druk komen door de agressieve prijsverlagingen. Tesla voerde begin 2021 een reeks prijsverhogingen door. Maar het roer ging om en in december 2022 werden Tesla’s met hoge kortingen aangeboden in de Verenigde Staten, gevolgd door prijsverlagingen van maar liefst 20% begin 2023.

Volgens analisten biedt de winstgevendheid van Tesla ruimte om de prijzen te verlagen en concurrenten onder druk te zetten. De nettowinst van 9.000 dollar per voertuig in het vierde kwartaal ligt meer dan zeven keer hoger dan bij Toyota in het derde kwartaal. Maar het was lager dan de bijna 9.700 dollar in het derde kwartaal.

Twittert Musk Tesla omlaag?

De aandelen van het bedrijf zijn vorig jaar sterk gedaald. Dat kwam door zorgen over de vraag, maar ook door de overname van Twitter door Musk, waardoor beleggers vrezen dat hij wordt afgeleid van het runnen van Tesla.

Op de suggestie dat zijn politieke opmerkingen op Twitter het merk Tesla schaden, reageerde Musk dat hij misschien niet populair is bij sommigen, maar dat het aantal volgers voor zich spreekt. Musk heeft 127 miljoen volgers op Twitter, alleen Barack Obama heeft meer volgers op het platform van mr. Tweet.

Zie ook: Tesla, van groei- naar waardeaandeel

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
suskewiet
0
Denk dat die man enorm veel kronkels in de hersenen heeft ?
Leeft in een andere wereld.
euroke
1
quote:

suske wiet schreef op 26 januari 2023 12:52:

Denk dat die man enorm veel kronkels in de hersenen heeft ?
Leeft in een andere wereld.
Ja zeker! Die hersenkronkels maken soms rare frequenties. Maar tegelijkertijd is het een ondernemend genie.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.