5 potentiële AI-winnaars onder de chipaandelen

Door Redactie op 7 juni 2023 09:10 | Views: 8.985

5 potentiële AI-winnaars onder de chipaandelen
Beeld: ASML

Onlangs overschreed Nvidia de grens van 1 biljoen dollar beurswaarde. Het bedrijf heeft een ongewoon sterk concurrentievoordeel op het gebied van AI. Hoe selecteer je andere langetermijnwinnaars in deze notoir cyclische business, vraagt Thomas Yeung, analist bij InvestorPlace, zich af.

Yeung trekt een parallel met wat er begin 2010 gebeurde, toen iPhone-chipaandelen het nieuws domineerden. Smartphones hebben honderden krachtige microprocessors en sensoren nodig, en bedrijven zoals Skyworks Solutions profiteerden van die nieuwe hype. Maar dat werd een flinke achtbaanrit. Elke hausse in halfgeleiders is uiteindelijk veranderd in een baisse. Dat maakt consistente groeibedrijven voor langetermijnbeleggers verrassend moeilijk te vinden.

Yeung noemt ze ‘miljonairs-aandelen’ en noemt er vijf waarvan InvestorPlace denkt dat ze potentiële winnaars zijn van de AI-hype.

1. ASML is dominant in chipmachines

Op plaats 1 staat een bekend Nederlands aandeel: ASML. De dominantie van dit bedrijf uit Veldhoven in de lithografie-industrie heeft wat weg van Nvidia’s positie in de grafische chips. Het bedrijf uit Veldhoven heeft bijna een monopolie in zijn sector.

De ontwikkelingscycli van chipmachines zijn bijzonder lang. ASML's voorsprong stelt het bedrijf in staat om meer geld te herinvesteren in onderzoek en ontwikkeling (R&D) dan concurrenten zich kunnen veroorloven, waardoor een opwaartse spiraal ontstaat. De schuldpositie van het bedrijf is laag en de kassaldi zijn hoog, waardoor de cyclus kan doorgaan.

ASML zou moeten profiteren van de groei van Nvidia, omdat dit bedrijf de apparatuur maakt die wordt gebruikt om de chips te maken. Zo blijft ASML een van de toppers voor de lange termijn.

2. Marvell is dienstbaar aan de klanten van Nvidia

De grootste concurrentie voor Nvidia zal uiteindelijk van zijn eigen klanten komen. Denk dan aan Amazon, Microsoft en Alphabet. Deze techgiganten ontwerpen al hun eigen AI-chips om de kosten te drukken.

Dat is waar Marvell Technology om de hoek komt kijken. Marvell ontwerpt krachtige chips voor onder andere datacenters en bedrijfsnetwerken. De chips voor specifieke toepassingen zijn goedkoper en presteren beter dan algemene GPU's bij bepaalde taken.

Marvell handelt tegen een korting vanwege de wisselende winsten. Het bedrijf staat mogelijk op een keerpunt: het bedrijf probeert te veranderen in een onmisbare schakel voor datacenters.

3. Teradyne kan de test doorstaan

Teradyne richt zich op testapparatuur voor halfgeleiders. Het is een zeer winstgevende activiteit die nog belangrijker wordt als chips op elkaar gestapeld worden. Bovendien zal de stap naar 3-nanometerchips de vraag naar tests verder doen toenemen.

Dat is goed nieuws voor Teradyne. Het bedrijf is al twee keer zo winstgevend als Nvidia in termen van rendement op geïnvesteerd vermogen, en analisten voorspellen nog eens een stijging met 34% tegen 2025.

Het testen van chips vereist steeds complexere sensoren die productiefouten kunnen vinden. 3D-stacking zal binnenkort de norm worden voor AI-chips. En dat maakt Teradyne moeilijk te verslaan.

4. De nummer 2 kan ook winnen: AMD

Advanced Micro Devices (AMD) is de op één na beste. Het heeft lang moeite gehad om Nvidia bij te houden. AMD heeft in de GPU-markt slechts een marktaandeel van 8%. Dat valt in het niet vergeleken met de 88% van Nvidia. In de chipindustrie is echter altijd ruimte voor een tweede speler.

Analisten verwachten dat de verkoop van datacenters de komende vijf jaar met 29% per jaar zal groeien. De strijd tussen Nvidia en AMD lijkt een beetje op Microsoft versus Apple - tot Apple wijselijk besloot om de strijd met zijn rivaal op de pc-markt te staken en de nummer 1 te worden in muziekspelers en smartphones.

AMD zet een soortgelijke stap om zijn worstelende GPU-activiteiten achter zich te laten. De overname van Xilinx, bekend om zijn flexibele ontwikkelplatform en sterke aanwezigheid op de datacentermarkt, is de eerste grote stap op een nieuwe weg; er kan nog veel meer volgen.

5. Zebra Technologies is een verbogen AI-juweel

Moet je meegaan in de rally in Nvidia? Of moet je op een andere AI-doorbraak gokken? Luke Lango keek naar de ontwikkeling van smartphones. Begin jaren 2010 zagen we dat halfgeleideraandelen zoals Qualcomm het goed deden, en daarna de hardwaremakers. Software en diensten volgden enkele jaren later.

Zebra Technologies zit tussen de tweede en derde categorie in. Het bedrijf produceert tablets, barcodeprinters en andere gespecialiseerde apparaten, en is toonaangevend in de AIDC-industrie (Automatic Identification and Data Capture).

Aanvullende overnames maakten Zebra tot een van de verborgen AI-juweeltjes. Analisten verwachten dat het bedrijf na 2024 een gestage dubbelcijferige winstgroei zal genereren. De recente koersdaling biedt een aantrekkelijk instapmoment voor langetermijnbeleggers.

En Intel?

Opvallende afwezige in het rijtje aanbevelingen is Intel. InvestorPlace is al lang verdeeld over de voormalige superster. Aan de ene kant zijn Intels investeringen in chipfabrieken een molensteen geworden: ze zijn extreem duur om te bouwen en hun waarde kan instorten als de chipfabricage een neerwaartse cyclus ingaat. Intel zit in een cyclische, kapitaalintensieve business die meer doet denken aan automakers of luchtvaartmaatschappijen dan aan hightech groei.

Aan de andere kant staat Intel nog fier overeind. Analisten verwachten volgend jaar een omzetstijging van 13% en Intel zal TSMC in 2025 inhalen als de nieuwste productielocatie online komt. Verder boekt Intel ook vooruitgang op het gebied van kwantumcomputing. Anderen wijzen op baanbrekende prestaties in de AI-wereld en toekomstgerichte investeringen in halfgeleiderproductie in de VS.

Naarmate de toepassing van AI zich wijder verspreidt, zullen zich meer bedrijven aandienen die ervan profiteren. Daar zullen nog wel wat verrassingen bij zitten.

Lees ook: De top 10 van de beste AI- en techbedrijven

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.