Fonds van de week: Fidelity Pacific

Door Robert van den Oever op 13 oktober 2016 10:40 | Views: 980

Fonds van de week: Fidelity Pacific

Opkomende markten zijn weer terug in de belangstelling van beleggers. De rendementen en instroom zijn weer hoopgevend. Met de regio Azië dekt de belegger een belangrijk deel van de opkomende markten af. Het fonds Fidelity Pacific richt zich op opkomende en volwassen markten in die regio.

Fidelity Pacific in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

Opkomende markten zijn weer terug in de belangstelling van beleggers. Na een periode waarin beleggers juist veel geld weghaalden uit opkomende markten, omdat de economische cijfers en de rendementen te wensen overlieten, gaat het nu weer de goede kant op. Per saldo stroomt er weer meer geld naar opkomende markten dan er uit gaat en de rendementen zijn eveneens weer hoopgevend. De regio Azië biedt blootstelling aan een reeks opkomende landen en met een fonds als Fidelity Pacific dekt de belegger die regio af, met zowel opkomende als volwassen markten in het gebied.

Hoe meer we Fidelity Pacific zien, hoe meer we overtuigd raken van dit fonds, stelt Morningstar-analist Mark Laidlaw. De strategie heeft sterke punten, met name de lange staat van dienst van de portefeuillebeheerder. Fondsmanager Dale Nicholls werkt al sinds 1996 voor Fidelity en beheert deze strategie sinds september 2003. Laidlaw beschouwt hem als een slimme belegger, die geen moeite heeft met het bespreken van de belangrijkste macroeconomische criteria of het fileren van individuele bedrijven.

Het proces is door de jaren heen geëvolueerd en is duidelijk omlijnd. Het richt zich op bedrijven die volgens Nicholls een sterk groeipotentieel hebben, veel cashflow genereren en een doeltreffend managementteam hebben. Dit heeft geleid tot een structurele focus op small en midcaps, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan China ten opzichte van ontwikkelde economieën zoals Japan en Australië, en aan cyclische sectoren zoals duurzame consumptiegoederen en informatietechnologie.

De focus op small en midcaps roept vragen op over de capaciteit, door de omvangrijke activabasis van meer dan 2 miljard dollar. Dit wordt in zekere mate weerlegd door het feit dat de portefeuille doorgaans 150-200 posities telt en Nicholls in het verleden een nog hogere activabasis met succes heeft beheerd.

De performance kan op bepaalde momenten volatiel zijn, maar in vergelijking met de sectorgenoten en de index hebben beleggers een erg sterk resultaat behaald. Het fonds heeft met Nicholls aan het roer zijn strepen verdiend, wat voor analist Laidlaw een verhoging van de Morningstar Analyst Rating naar 'Silver' rechtvaardigt.

Beheerteam

Portefeuillebeheerder Dale Nicholls staat sinds september 2003 aan het roer van deze strategie. Hierdoor is hij binnen de categorie een van de beheerders met de langste staat van dienst. Hoewel hij oorspronkelijk afkomstig is uit Australië, begon Nicholls zijn carrière in Japan, waar hij werkte voor Sony en voor Bankers Trust Asia Securities, alvorens in 1996 voor Fidelity Japan te werken.

Net zoals de meeste portefeuillebeheerders bij Fidelity begon hij als analist voor hij opklom tot beheerder van sectorfondsen die gericht waren op cyclische sectoren en IT van 1999 tot 2003. In 2003 werd Nicholls gevraagd om de Fidelity Pacific strategie te beheren en verhuisde hij naar Singapore, en een paar jaar later naar Hongkong, waar hij momenteel gebaseerd is.

Hij kwam in september 2003 aan het roer te staan van dit fonds en heeft nu een trackrecord van meer dan 13 jaar. In die periode zette hij indrukwekkende prestaties neer ten opzichte van de benchmark en sectorgenoten. Nicholls wordt ondersteund door het grote regionale analistenteam van Fidelity, dat ongeveer 50 mensen telt in Azië-Pacific en meer dan 20 mensen in Japan. Deze hulpbronnen zijn erg belangrijk aangezien Nicholls als portefeuillebeheerder van het Pacific fonds en het closed-end fonds Fidelity China Special Situations vele markten en bedrijven volgt.

Fondshuis

Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity International meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen rekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces

Dale Nicholls past een bottom-up strategie toe die gericht is op groei en kwaliteit. Dat laatste criterium wordt beoordeeld aan de hand van factoren als het management, bedrijfskwaliteit en cashgeneratie. Hij is tuk op bedrijven die een stabiele kern hebben maar tevens een aanzienlijk groeipotentieel hebben. Nicholls past een benadering toe die zich minder bewust is van de benchmark, met een tracking error doelstelling tussen 6 en 9%.

Nicholls zal aanzienlijk afwijkende posities innemen in sectoren en landen, die van tijd groter zijn dan plus of min 10% ten opzichte van de MSCI Pacific Index benchmark, indien hij in andere landen meer aantrekkelijke groeikansen ziet. Zo had het fonds in mei 2016 een overwogen positie in China van om en bij de 8%.

Een andere opvallende eigenschap van de strategie is de voorkeur voor small en midcaps. Deze namen worden doorgaans minder gevolgd zodat er grotere kansen op prijsafwijkingen zijn. Nicholls beheert het daaruit voortvloeiende liquiditeitsrisico door te spreiden over een groter aantal posities, waarbij doorgaans minder dan 20% van de portefeuille wordt belegd in de 10 belangrijke posities van het fonds. In 2013, toen de activa onder beheer snel aangroeiden, steeg het aantal posities tot bijna 300, hoewel dit per eind mei 2016 werd verlaagd tot ongeveer 225 posities en Nicholls verwacht dat dit cijfer op termijn zal normaliseren tot 150-200 namen.

Prestaties

De bereidheid om fors te beleggen in het segment van kleinere marktkapitalisaties brengt risico's met zich mee, maar beleggers mogen tevreden zijn met de prestaties die Fidelity Pacific onder Dale Nicholls heeft neergezet. De strategie, die kan bogen op een trackrecord dat teruggaat tot september 2003, heeft met gemak de sectorgenoten en index verslagen. Per eind juni bedroeg het geannualiseerde rendement 8,85% tegenover 6,58% voor de MSCI AC Asia Pacific Index en 6,07% voor het gemiddelde van de categorie.

Rekening houdend met de sterkere weging in small en midcaps, heeft de strategie ook de MSCI Asia-Pacific Small Cap Index moeiteloos geklopt. Als bewijs voor de consistente aanpak van de beheerder bevond het fonds zich in de afgelopen tien jaar (op kalenderjaarbasis) slechts twee keer in de onderste helft van het gemiddelde van de categorie, namelijk in 2008 en 2011. In beide jaren leed de markt forse verliezen, en dat was niet gunstig voor de focus van Nicholls op groei.

In 2015 boekte de strategie in een volatiele markt een nulrendement, maar dat was een heel stuk beter dan de sectorgenoten en de index, respectievelijk 1,78 en 1,86 procentpunten hoger. Deze trend hield aan in de eerste jaarhelft van 2016. Fidelity Pacific deed het toen aanzienlijk beter dan de index en de sectorgenoten in een erg volatiel klimaat.

Kosten

De totale kosten liggen in lijn met het categoriegemiddelde.

>>> Bekijk voor meer informatie de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.