Fonds van de week: Jupiter European Growth

Door Robert van den Oever op 18 mei 2017 13:18 | Views: 827

Fonds van de week: Jupiter European Growth

Kansen in Europese aandelen zoeken en benutten, dat is wat het Jupiter European Growth Fund doet. Juist nu Europese aandelen weer meer in de belangstelling staan dan Amerikaanse, nemen we dit fonds nader onder de loep.

Jupiter European Growth in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Gold
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Neutral

Kansen zoeken in Europese aandelen, dat is wat het Jupiter European Growth Fund doet. De aanpak van het fonds kent weinig beperkingen, ofwel is unconstrained in Morningstar-terminologie, zodat het fonds kansen echt kan pakken en benutten. Het proces is gericht op groei op de lange termijn. Juist nu Europese aandelen weer meer in de belangstelling staan dan Amerikaanse, nemen we dit fonds nader onder de loep.

Beheerder Alexander Darwall selecteert Europese aandelen bottum-up met een sterke overtuiging. De groeivooruitzichten moeten goed zijn en gestoeld zijn op een gedegen businessplan en een ondernemend management. Als het even wat minder gaat met de aandelenkoers, maar Darwall is fundamenteel toch overtuigd van het aandeel, dan koopt hij juist bij op koerszwakte.

Het proces van de ervaren en pragmatische fondsbeneerder is solide en effectief, want het heeft zich op de lange termijn bewezen, vindt Morningstar-analist David Holder. Daarom krijgt dit fonds van hem een Gold-rating.

Beheerteam

Het fonds wordt beheerd door Alexander Darwall, het hoofd van de Europese strategie. Hij kwam in november 2000 in het management van het fonds Voordat hij in 1995 bij Jupiter kwam, was Darwall executive director Europese research bij Goldman Sachs en volgde hij Franse aandelen. Naast dit fonds is hij manager van het Jupiter European Fund (Unit Trust) en Jupiter European Opportunities Trust (Investment Trust).

Darwall wordt ondersteund door een assistent-fondsbeheerder, Luca Emo, die in 2006 bij Jupiter kwam en begon met de analyse van Europese aandelen in 2009, en Jordane Guillot die in 2010 bij Jupiter kwam en analist werd in 2015.

Darwall maakt ook gebruik van frequente uitwisselingen met het driekoppige European Opportunities team onder leiding van Cédric de Fonclare die wordt ondersteund door fondsmanager Gregory Herbert en Tommy Kristoffersen, die ervaring heeft als aandelenanalist en die als een toegewijd productspecialist voor de strategie optreedt. Het team van zes heeft meer dan 13 jaar ervaring in de industrie met ongeveer negen jaar bij Jupiter.

Proces

Het beleggingsuniversum van de fondsmanager omvat Europese aandelen, en Alexander Darwall selecteert bedrijven volgens het bottom-up principe. Zijn aanpak kent een sterke focus op een diepgaand begrip van hoe bedrijven werken en behelst regelmatig rechtstreeks contact onderhouden met het management. Darwall geeft de voorkeur aan bedrijven met bewezen track records, duidelijke businessplannen waar het management van een bedrijf handelt in het belang van aandeelhouders, bewijs van ondernemerschap, en bovengemiddelde winstgroei vooruitzichten. Hij prefereert bedrijven met een dominante marktpositie die daardoor superieure prijsmacht hebben, ofwel het vermogen om het prijsniveau in een markt te dicteren.

De fondsbeheerder maakt zelden gebruik van effectenmakelaars, omdat hij liever rechtstreeks contact heeft met bedrijven en hij streeft ernaar om twee of drie bedrijven per dag te spreken in meetings. Hij heeft geen vaste tijdshorizon bij het kopen van een bepaald aandeel, en als zijn verwachtingen rondom een aandeel worden bewaarheid, dan blijft hij er voor de lange termijn in. Als een aandeel waar hij positief over is het moeilijk heeft op de markt, maar hij gelooft erin, dan koopt hij juist bij op koerszwakte.

De beheerder erkent het belang van verkoopdiscipline, en als een van zijn belangrijke aannames over een aandeel niet juist blijkt te zijn en zijn beleggingstheorie niet langer geldt, dan zal hij snel de positie verlaten. Niettemin is de omzet van het fonds zeer laag, meestal minder dan 20% per jaar.

Prestatie

Sinds hij in april 2007 de leiding kreeg over het fonds, heeft Alexander Darwall uitstekende rendementen geleverd, zowel in absolute als in relatieve termen. Het fonds heeft een jaarlijks rendement van 10,3% (tot maart 2017), terwijl de FTSE World Europe benchmark en de Europe Flex-Cap Equity categorie respectievelijk 6,2% en 5,5% rendement maakten. Nog beter is dat de standaarddeviatie van het fonds ook onder die van zijn gemiddelde categoriegenoot en index ligt , wat resulteert in een uitstekend risico gewogen rendement gemeten volgens de Sharpe ratio.

De prestaties in het jaar 2016 blijven duidelijk achter bij categoriegenoten en de benchmark na een zeer sterk 2015. Sector- en aandelenselectie heeft afbreuk gedaan door onder meer NovoNordisk, Leonteq en Novozymes die onderprestereerden. Meer fundamenteel werd het fonds geconfronteerd met significante stijl tegenvallers, zoals dat groei-aandelen slechter resteerden dan de waarde-stijl en dat de voorkeur van het fonds voor mid-caps ook tegenwerkte omdat die onderpresteerden in vergelijking met grotere bedrijven. De prestaties in het jaar 2017 tot dusver zijn beter dan die van categoriegenoten en de benchmark.

Kosten

De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, zijn in grote lijnen overeenkomstig de mediaan voor de categorie waar dit fonds toe behoort.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.