Fonds van de Week: JP Morgan US Select Equity

Door Robert van den Oever op 1 juni 2017 10:40 | Views: 1.028

Fonds van de Week: JP Morgan US Select Equity

Het JP Morgan US Select Equity fonds heeft een sterk team, een robuust proces, een sterk lange termijn trackrecord en lager dan gemiddelde kosten. Reden voor Morningstar om het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver te geven.

JP Morgan US Select Equity in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: *****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Positive

De aanpak van het fonds is erop gericht om de benchmark te verslaan door aandelenselectie en dat doet het ook, blijkt uit het sterke lange termijn trackrecord. Dat bewijst de effectiviteit van het proces en de deskundigheid van het team, aldus Morningstar-fondsanalist Jeffrey Schumacher.

Het beheerteam staat overigens voor een belangrijke verandering, want per januari 2018 zal veteraan Tom Luddy terugtreden als hoofdbeheerder. Scott Davis, die sinds juli 2016 co-manager is, zal de leiding van het fonds overnemen. Deze wisseling van de wacht is zorgvuldig voorbereid, vindt analist Schumacher.

Beheerteam

De zorgvuldige opvolging van fondsbeheerder Tom Luddy ondersteunt ons positieve oordeel op de pijler voor het beheerteam. De kernportefeuille wordt momenteel beheerd door Tom Luddy en Susan Bao, die samen een reeks largecap US aandelenfondsen van JP Morgan onder hun hoede hebben. Luddy is de hoofdbeheerder op dit fonds. Hij kwam in 1976 bij het fondshuis en heeft het aandelenwaarderingsmodel mee helpen ontwikkelen. Hij zal zijn rol als fondsbeheerder neerleggen in januari 2018 en zij zal benoemd worden tot vice-voorzitter van JP Morgan Investment Management.

Bao, die sinds 1997 verbonden is aan JP Morgan, zal zich nog bezighouden met 10% van het fonds als aanvulling op haar verantwoordelijkheid als hoofdbeheerder van het 130/30 fonds, JPM US Select Equity Plus die ingaat per januari 2018.

Bij die overgang zal Scott Davis worden aangesteld als de hoofdbeheerder van het fonds met de verantwoordelijkheid over 65% van de portefeuille. Davis begon in 2006 bij JP Morgan en was media- en internetanalist in het team. In juli 2016 werd hij benoemd tot co-beheerder en hij beheert nu 20% van het vermogen volgens dezelfde strategie. Boa en Davis hebben beide minder dan 500.000 dollar eigen geld belegd in het fonds. Het deel van 25% dat wordt beheerd door het analistenteam onder leiding van David Small wordt niet geraakt door deze overgang.

Fondshuis

JPMorgan's vermogensbeheer business is wat investeerders mogen verwachten van één van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het heeft een grote en diverse fondsen line-up, enorme hoeveelheid middelen tot zijn beschikking, een wereldwijd beleggingsteam, en een assertieve distributie-inspanning. JPMorgan heeft zijn fondsenbusiness opgebouwd door acquisities te doen, maar recente groei van het beheerd vermogen ging op eigen kracht, toen het moederbedrijf in de loop van de crisis zijn kracht toonde ten opzichte van de concurrentie.

Het fondshuis onderscheidt zich door zijn sterke beheerteams. Er zijn positief beoordeelde fondsen voor Europa, de VS en de opkomende markten. In de afgelopen jaren heeft het fondshuis zijn aanbod aan fondsen gerationaliseerd, zowel voor Europa als Noord-Amerika, en daar meer focus in aangebracht.

We zijn ook positief over de recente opname van de 10-jaarsprestaties bij de berekening van de beloning van de fondsbeheerders. De moedermaatschappij van de fondsendivisie, JPMorgan Chase, dient als een tweesnijdend zwaard, namelijk het verstrekken van zowel de stabiliteit van een multinationale organisatie als de onzekere gevolgen van de toegenomen regelgeving en media-aandacht.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Proces

Het proces houdt rekening met de benchmark en is erop gericht om de sector en macro-economische blootstelling zo weinig mogelijk te laten afwijken van de S&P 500. Het fonds kan 4 procentpunten afwijken van de industrie en aandelenwegingen in de markt, maar blijft doorgaans binnen 2 procentpunten afwijking. Het laat duidelijke correlatie met de S&P 500 zien, met een R-squared van zo'n 96%. De portefeuille is ook gediversifieerd naar namen, met meer dan 150 posities en 20% van het beheerd vermogen belegd in de top 10-namen.

De strategie krijgt een positief oordeel op de Process Pillar om de reden die het fonds onderscheidt van anderen: consistente sterke stock picking op basis van een zelf ontwikkeld dividend-discount model en een sterk analistenteam. De kern van de portefeuille, zo'n 55% van het beheerd vermogen, wordt beheerd door Tom Luddy en Susan Bao. Scott Davis beheert 20% van de portefeuille met gebruikmaking van dezelfde strategie.

Alle drie steunen ze op het analistenteam van het fondshuis. Deze industrie-analisten rangschikken aandelen binnen iedere industrie op basis van hun geschatte fair value: ze gebruiken een zelf ontwikkeld model dat langetermijnwinsten, kasstroom en groeiverwachtingen omvat. De beheerders nemen deze rangschikking mee bij hun aandelenselectie, waarbij ze bescheiden voorkeuren tonen aan de hand van hun macro-economische visie. De resterende 25% van de portefeuille wordt rechtstreeks door de analisten beheerd. Dit gedeelte is grotendeels sectorneutraal ten opzichte van de S&P 500, hoewel de analisten voorkeuren voor industrieën binnen de sectoren mogen aangeven.

Prestaties

Een zorgvuldig opgetuigde strategie heeft geleid tot een sterke prestatie op de lange termijn, zodat het fonds ook op deze pijler een positief oordeel krijgt. Outperformance is over het algemeen toe te schrijven aan stock picking over de volledige breedte en is zeer consistent op de lange duur. Hoewel het fonds enkele managerswisselingen in de marge heeft gekend, zijn de prestaties stevig verankerd in het bovenste kwartiel van zijn categorie voor de voortschrijdende drie-, vijf- en tienjaarsperioden tot en met maart 2017. Op de lange termijn zijn de Morningstar Risk ratings van het fonds, die de neerwaartse volatiliteit laten zien, in lijn met het categoriegemiddelde, hoewel ze de afgelopen jaren hoger waren.

De strategie is bedoeld om risico te beheersen, niet om het te minimaliseren. Het fonds heeft het ook beter gedaan dan de S&P 500 benchmark over de vijf- en tienjaarsperioden, hoewel een ongebruikelijk mager 2016 ervoor heeft gezorgd dat het over de driejaarsperiode achterblijft. Aandelenselectie in de sector gezondheidszorg heeft afgelopen jaar in het bijzonder tegengewerkt. In het licht van het lange termijn trackrecord van het fonds is dat echter geen reden tot zorg. Scott Davis, die per januari 2018 de hoofdbeheerder zal worden, is pas sinds augustus 2014 betrokken bij het fonds, maar uit de data van JP Morgan blijkt dat hij in die periode in staat is gebleken om waarde toe te voegen.

Kosten

Het fonds is iets goedkoper dan zijn gemiddeld categoriegenoot. De lopende-kostenfactor ligt op 0,83%, waar de mediaan voor fondsen in Amerikaanse aandelen op 0,93% ligt.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.