Fonds van de week: JP Morgan Emerging Markets Equity

Door Robert van den Oever op 27 juli 2017 10:30 | Views: 5.540

Fonds van de week: JP Morgan Emerging Markets Equity

De opname van Chinese A-aandelen in de MSCI Emerging Markets Index stond afgelopen weken centraal in het nieuws over aandelenbeleggen in opkomende markten. Daarom bekijken we deze week een opkomende-markten aandelenfonds.

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Bronze
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Positive
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Neutral
  • Kosten: Neutral

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

De opkomende markten, en dan met name Azië, stonden de afgelopen weken in de belangstelling vanwege een belangrijk besluit: MSCI gaat volgend jaar 222 Chinese A-aandelen opnemen in de de MSCI Emerging Markets Index. Door die toevoeging zullen Chinese A-aandelen een weging van 0,73% vertegenwoordigen in deze index. Later zullen er mogelijk meer Chinese A-aandelen worden opgenomen. Dit is een kleine, maar wel heel belangrijke stap, met mogelijke groetere implicaties voor de toekomst. Het ontsluit de Chinese markt voor internationale beleggers.

Daarom kijken we deze week naar een fonds dat belegt in opkomende markten aandelen. Het JP Morgan Emerging Markets Equity Fund is een fonds dat zich richt op de lange termijn en zich concentreert op bedrijven met een solide groei. De kwaliteitsbenadering is terug te zien in het rendement op het eigen vermogen van de bedrijven in de fondsportefeuille, dat hoger ligt dan het gemiddelde van de Morningstar Categorie waar dit fonds onder valt en ook hoger dan dat van de MSCI Emerging Markets Index.

Aantrekkelijke kernbelegging

Hoofdbeheerder Leon Eidelman heeft veel ervaring met wereldwijde opkomende markten en met de strategie die het fonds volgt. Hij kan putten uit aanzienlijke mankracht binnen JP Morgan en in het bijzonder het Azië-Pacific analistenteam, merkt Morningstar-analist Simon Dorricott op.

Door het stabiele, consistent uitgevoerde proces en het sterke beheerteam is dit fonds een aantrekkelijke kernbelegging in aandelen uit opkomende markten, oordeelt Dorricott. Hij behoudt dan ook Bronze voor de Morningstar Analyst Rating.

Beheerteam

In juli 2016 werd Leon Eidelman formeel aangeduid als hoofdbeheerder van het fonds, maar hij neemt al de belangrijkste beslissingen sinds hij in januari 2015 gepromoveerd werd tot medebeheerder naast Austin Forey. Eidelman heeft veel ervaring met deze strategie en met wereldwijde opkomende markten: hij ondersteunt Forey als beheerder in deze strategie sinds 2013, en werkt al bij de groep sinds 2002. Hij is sinds maart 2012 hoofdbeheerder van de all-cap Discovery-strategie.

Hoewel Eidelman nu hoofdbeheerder is, blijft Forey medebeheerder van het fonds, en blijft hij de gesloten en gescheiden versies van de strategie beheren. De twee werken zeer nauw samen en bespreken belangrijke kwesties dagelijks. Forey is een veteraan bij JP Morgan, hij werkt er al sinds 1988. Hij kan bogen op 28 jaar ervaring in de sector, waarvan 21 in opkomende markten.

De beheerders profiteren ook van de expertise van het grote team voor aandelen uit opkomende markten en Azië-Pacific. In 2011 namen de GEM-analisten de sectordekking over van de regionale teams, terwijl in 2015 het team voor de aandelen van de opkomende markten en het regioteam voor Azië-Pacific werden samengevoegd onder de leiding van Richard Titherington. Hierdoor zijn de analytische middelen voor de beheerders van dit fonds aanzienlijk toegenomen. Wij menen dat dit product sterk wordt ondersteund.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Fondshuis

JP Morgan Asset Management beantwoordt aan wat beleggers verwachten van een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het heeft een ruim en divers fondsengamma, aanzienlijke middelen, een wereldwijd beleggingsteam, en een assertieve distributiebenadering. JP Morgan heeft zijn fondsenactiviteit gedeeltelijk via overnames opgebouwd, maar de recente groei van de activa is er gekomen na de financiële crisis van 2008, toen de bank haar sterkte tegenover de concurrenten aantoonde.

Het fondsenhuis onderscheidt zich door zijn krachtige beheerteams. Er zijn positief beoordeelde fondsen voor Europese, Amerikaanse, en emerging markets aandelen. De afgelopen jaren werd het fondsengamma zowel in Europa als in Noord-Amerika gestroomlijnd, waarbij werd ingezet op de beste regio's.

Het feit dat onlangs de performance op 10 jaar werd opgenomen in de beloningsberekening van de fondsbeheerders vinden we ook positief. De moedermaatschappij van de fondsenafdeling, JPMorgan Chase kent voor- en nadelen: het geeft zowel de stabiliteit van een multinational, maar het brengt ook de onzekere impact van toegenomen aandacht van de regelgever en de media met zich mee.

Proces

Het fonds volgt een consistente beleggingsbenadering, waarbij de nadruk ligt op de selectie van aandelen op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria. De beheerder leunt zwaar op JP Morgan's team voor opkomende markten om aandelen te beoordelen, met een tweedelige analyse. Eerst bekijken de analisten de vooruitzichten voor het bedrijf en zijn sector. Aan de hand van een checklist van 98 vragen onderzoeken ze de kracht en de stabiliteit van de onderneming, met o.a. managementkwaliteit, concurrentievoordeel, kapitaal- en branchestructuur.

Daarna worden interessante ideeën geëvalueerd via vier rendementsbronnen: vooruitzichten voor winstgroei, dividend, verandering in waardering en valuta. Zo ramen zij de verwachte rendementen over vijf jaar. Dit groeigerichte product benadrukt rendementen waarvoor de eerste twee elementen bepalend zijn.

De kern van de portefeuille bestaat uit beleggingen op langere termijn met goede fundamentals. De beheerder grijpt echter ook kansen als gevolg van tijdelijke aandelenspecifieke problemen, negatief sentiment of politieke en macrofactoren, die hij vanwege zijn langetermijnfocus kan negeren. De beheerder streeft naar een portefeuille van 60-80 aandelen. De overtuiging bepaalt de positieomvang. Hoewel er geen beperkingen gelden, blijft de inzet op afzonderlijke aandelen gewoonlijk binnen circa 5% van de benchmark.

Prestaties

In de afgelopen 10 jaar (tot eind april 2017) leverde het fonds een nettorendement in lijn met dat van de index en 140 basispunten per jaar beter dan het categoriegemiddelde. Ondanks dit succes op langere termijn maakte het fonds ook korte perioden van underperformance door. Gezien de benadering presteert het fonds doorgaans slechter in marktsituaties waarin de dynamiek of grondstoffengerelateerde kwesties de hoofdrol spelen.

Zo ook in 2009, toen de hoge inzet op defensieve binnenlandse sectoren en de onderweging in energie de grootste negatieve invloed hadden. In 2014 presteerde het fonds beter dan de concurrentie en iets beter dan de index. Tegenover de index hadden de aandelenselectie en de overweging in India beide een positief effect, evenals de onderweging in Korea. In 2015 lag het rendement iets achter op dat van de benchmark en de concurrentie. De grootste negatieve impact was afkomstig van de onderwegingen in China en Zuid-Korea en de overweging in Zuid-Afrika. De prestaties in 2016 waren zeer sterk.

Zowel de aandelenselectie als de landenallocatie droeg bij, in het bijzonder de overweging in Brazilië en Rusland en de onderweging in China. Het beheer mag dan gewijzigd zijn, de strategie blijft consistent toegepast, en dus blijft ook het track record relevant. Leon Eidelman heeft ook zelf een goede staat van dienst als beheerder van de all-cap Discovery-strategie.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, zijn concurrerend vergeleken met de gemiddelde kosten van concurrerende fondsen.

>>> Bekijk ook eens de Morningstar Fondsentool <<<

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.